Witajcie :) Mamy już jesień i okres grzybowy, bardzo lubię chodzić do lasu i zbierać grzyby ale jeść je to już nie bardzo. Grzyby z reguły są ciężko strawne i nie zbyt zdrowe wciągają wszystkie toksyny z ziemi. Jedynym grzybem pysznym i zdrowym jest boczniak. Boczniaki są bogatym źródłem łatwo przyswajalnych substancji mineralnych. Wykazano, że w 100 g suchej masy owocników znajduje się: około 3 g potasu , 150 mg wapnia i 125–757 mg sodu. Boczniaki zawierają znaczne ilości witamin z grupy B i D. Szc... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Ma na imię Joasia :) bardzo lubię piec i gotować dla gości i moich domowników , kolekcjonuję książki kulinarne . Lubie modyfikować zdobyte przepisy . Jestem początkującą blogerką :)