Domowe przetwory to coś, co nie kosztuje wiele, nie pochłania cennego czasu a ogromnie cieszy. Cieszy i jako własnoręcznie wykonany prezent, i jako ozdoba spiżarni, a przede wszystkim – jako smak lata w środku zimy. Słodkie truskawki, kwaśny agrest, dodatek wanilii. Ten dżem jest bardzo świeży w smaku, dzięki całym kawałkom agrestu ma ciekawy kolor i fakturę. Połączenie słodyczy i cierpkości przyjemnie drażni podniebienie. Agrest i truskawki myjemy. Truskawki pozbawiamy szypułek, agrest – suchej końcówki i tw... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...Szamotam się w kuchni już od 15 lat. Gotuję bo lubię- odkrywanie ciągle nowych smaków i możliwości sprawia mi ogromną przyjemność. Troszczę się przez gotowanie- karmiąc tych, których kocham.
Bloguję, bo moi znajomi mieli serdecznie dość bezradnego patrzenia na zdjęcia kolejnych posiłków. Teraz i oni, i Wy, nieznani mi Czytelnicy, mając na podkładkę moje kuchenne sukcesy i niewypały, macie szansę się wykazać i trochę pomieszać we własnych garach.
Chodźcie, dajcie się poprowadzić za rękę po kuchni a pokażę Wam, że diabeł jak zawsze tkwi w szczegółach.
Życie kucharki to ciągła walka między mieszczeniem się w rozmiar 36, a dokładką. To co, jeszcze po kawałeczku?
Jestem też na Facebooku, na stronie Karo In The Kitchen.
Znajdziecie tu relacje ‚od kuchni’ i zapowiedzi nadchodzących postów. Zapraszam!