Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie.

Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie.

Dżem truskawkowy - Czyli lato w zimie.

Dżem truskawkowy. Składniki : 2 kg świeżych truskawek 1 kg cukru 1 szt. dżemixu lub pektyny  ( 30 g) 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego ( lub sok z 1 małej cytryny ) Sposób wykonania : Truskawki umyć pod bieżącą zimną wodą ( nie moczyć wodzie zbyt długo,ponieważ woda "skradnie" im smak ! ) i obrać z szypułek. Wsypujemy truskawki do rondla i ugniatamy na pakę. Stawiamy na mały ogień i gotujemy 5 minut. Dżemix  lub pektynę mieszamy dokładnie z 1 szklanką cukru. Pozostały cukier wsypujemy do gotujący... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.