Prosty i szybki sposób na zamknięcie letnich owoców w słoiki . Bardzo lubię zimową porą otworzyć taki pyszny kompocik z truskawek . Składniki: 3 kilogramy truskawek 4 łyżki cukru na słoik 0,5 l. przegotowana ciepła woda Sposób przygotowania: Z truskawek usuwamy szypułki , dokładnie myjemy i przekładamy do wyparzonych słoików . Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru . Każdy słoik uzupełniamy ciepłą przegotowaną wodą . Dokładnie wycieramy ranty i zakręcamy nakrętki . Słoiki układamy w garnku wyłoż... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...