Cytryny z imbirem do herbaty

Cytryny z imbirem do herbaty

Cytryny z imbirem do herbaty

Składniki: 6 cytryn, 400g cukru, 40g imbiru, 300ml wody. Przygotowanie: Cytryny sparzyć, odciąć końcówki i pokroić w plasterki. Imbir obrać i pokroić w plastry. Cukier rozpuścić w gorącej wodzie.  Cytryny i imbir włożyć do słoiczków. Imbir wkładać co kilka plasterków cytryny. Zalać wodą z cukrem. Słoiki osuszyć, zwłaszcza w miejscu gdzie będzie nakrętka. Nakrętki również osuszyć. Słoiki dobrze zakręcić. Na dno garnaka położyć ściereczkę i na nią poukładać słoiki. Zalać zimną wodę - tak by sięgała do 3/4 w... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni u Moniki

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.