Ten przepis powinien pojawić się na samym początku sezonu truskawkowego, a nie pod jego koniec (wnioskuję, że skoro truskawki są coraz droższe, to koniec jest bliski? ;) ), no ale… ;-). W tym roku owoce zamknęłam w słoikach na trzy sposoby – przygotowałam dżemy truskawkowe (przepis tutaj ), truskawkowo-bananowe ( tutaj ), a w ramach wprowadzenia małej nowości, zrobiłam dżemor z tymiankiem. Zobaczyłam go na Tastespotting i już wtedy chciałam spróbować takiego połączenia smaków. Dwa lata zajęło mi zebr... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...