SAŁATKA Z KALAFIORA DELIKATESOWA - do słoików na zimę Jak zrobić delikatesową sałatkę z kalafiora na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. Niezwykle kolorowa i smaczna sałatka z kalafiora, papryki, cebuli, pomidorów oraz marchwi, przygotowana w słoikach na zimę. Wykonanie proste, może trochę długie. Polecam przepis, korzystajcie i ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: na około 2,5 litra sałatki(...)wlewam do warzyw - odstawiam całość do macerowania przynajmniej na 1 godzinę (w chłodnym miejscu można nawet na noc). Krok 5. Zamarynowaną mieszankę warzywną rozkładam do czystych i wyparzonych słoików, szczelnie zakręcam i pasteryzuję . Pasteryzacja: - w garnku z wodą - dno garnka wykładamy czystą ściereczką, wkładamy słoiki, podgrzewamy. Kiedy woda zacznie wrzeć, pasteryzujemy słoiki przez 15-25 minut (w zależności
Moja Książka Kucharskalitr zimnej wody 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej) Przygotowanie: Pomidory i ogórki umyć i osuszyć na sicie. Odciąć końcówki ogórków (szybciej się ukiszą). Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, 1-2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu. Następnie układać pomidory i ogórki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać warzywa. Zakręcić(...)słoiki, ale niezbyt szczelnie, aby powstające podczas kiszenia, gazy mogły się wydostawać. Warzywa są ukiszone po 4-6 dniach. Jeśli przygotowujecie słoiki na zimę, należy je zapasteryzować, aby zatrzymać proces kiszenia. Pasteryzacja: Jeśli podczas kiszenia zalewa wylała się ze słoików, należy ją uzupełnić gorącą wodą i szczelnie dokręcić wieczka słoików. Słoiki wstawić do garnka z letnią wodą
Codziennik Kuchennyszczególnie w początkowym okresie naszej drogi z chorobą Córki . Teraz sama produkuję duże zapasy tego smakołyku i wyznam Wam, że tegoroczne ogórki też smakują wyśmienicie Składniki (na 8 litrowych słoików): Warzywa: 4 kg ogórków 5 średnich cebul 2 duże ząbki czosnku Zalewa : 2 litry wody z kranu 2 szklanki octu winnego 10% 3 szklanki cukru kryształu 1 łyżka ziaren gorczycy(...)łyżka kurkumy 1/3 szklanki soli Wykonanie: Słoiki myjemy i osuszamy. Następnie tuż przed użyciem jeszcze parzymy wrzątkiem. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy odpowiednio w pióra i grube plasterki, które wkładamy na dno przygotowanych słoików. Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i układamy na czosnku i cebuli w słoikach. Zagotowujemy zalewę i wrzątek wlewamy do przygotowanych wcześniej słoików, zakręcamy i wkładam
Lamarida.plDzisiaj propozycja na zamknięcie ogórków w słoiku. Ogórki w marynacie słodko - kwaśnej z papryką słodką i papryką ostrą, idealnie sprawdzają się na imprezkach. Składniki wkładane do każdego słoika (słoik 500 ml - 600 ml pojemności): 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej (polecam przyprawy Skworcu ) 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 czubata łyżeczka gorczycy 1 gałązka kopru z nasionami 2 ząbki czosnku(...)wystarczy na 5 słoiczków i około 2 kg ogórków): 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2 łyżki soli Wykonanie: Ogórki myjemy i kroimy na plasterki. Do słoików wkładamy wszystkie przyprawy. Następnie wkładamy pokrojone ogórki. W celu przygotowania zalewy, do garnka wsypujemy sól i cukier, wlewamy gorącą wodę oraz ocet, całość mieszamy i zagotowujemy. Tak przygotowaną zalewę, jeszcze
Smak mojego domuwersji lekko pikantne bo dodałam pół ostrej papryki ,ale oczywiście można ją zastąpić kawałkiem papryki słodkiej-polecam Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 4-5 ostrych papryczek 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika(...)łyżeczka gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie: Na dno każdego słoika powkładać po łyżce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 2-3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po pół czerwonej ostrej papryki,(ja daję
Swojskie jedzonkocukru 0,5 szklanki octu spirytusowego (10%) 1,5-2 płaskie łyżki soli 0,5 szklanki oleju słonecznikowego lub rzepakowego ziele angielskie, liście selera, koperku - do ułożenia na dnie słoików Przygotowanie: Ogórki obrać ze skóry i pokroić na plastry. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać, pokroić w piórka lub półplasterki. Tak przygotowane warzywa wymieszać(...)mieszając od czasu do czasu. Czas gotowania można skrócić, jeśli ogórki będą już miękkie. Najważniejsze, aby składniki sałatki zmiękły podczas gotowania, ale nie rozgotowały się - powinny być al dente. Słoiki i wieczka wyparzyć wrzątkiem. Na dnie każdego słoika ułożyć 1-2 liście selera, małą gałązkę koperku, 3 ziarenka ziela angielskiego. Do tak przygotowanych słoików przełożyć gorącą sałatkę i zakręcić wieczka
Codziennik Kuchennycurry może być dodatkiem do dań obiadowych, kanapek i sałatek. Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry - po 1 plastrze do 0,5 l słoika liście selera- po 1 dużym do 0,5 l słoika, jeśli nie macie świeżych liści, to można je zastąpić plastrem selera nasiona gorczycy białej - 1/3 łyżeczki nasion(...)słoik Zalewa *: 4 szkl. wody 1 szkl. octu spirytusowego 10% 1,5 łyżki soli 2 łyżeczki curry 40 dkg cukru * Ilość zalewy potrzebnej do przygotowania przetworów zależy od tego jak dużo warzyw upakujemy w słoikach. Jeśli zabraknie zalewy należy przygotować kolejną jej porcję. Przygotowanie: Cukinie pokroić wzdłuż na ćwiartki, młodych niewielkich okazów nie trzeba obierać ze skórki. W każdym
Codziennik Kuchennybędę później używać do sałatki z zielonych pomidorów, ale to jeszcze nie teraz. Gorąco polecam! Składniki: 2 kg czerwonej lub kolorowej papryki cebula olej 1 liść laurowy do każdego słoika 2 ziarenka ziela angielskiego do każdego słoika 2 ziarenka pieprzu do każdego słoika 1/2 łyżeczki białej gorczycy do każdego słoika Zalewa: 1,5 litra wody 2 szklanki octu 2 łyżki(...)soli 1,5 szklanki cukru 4 łyżki miodu Paprykę umyć i pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w plasterki. Do każdego słoika włożyć plasterek cebuli, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i wsypać gorczycę. Paprykę ściśle ułożyć w słoikach. Składniki zalewy mocno podgrzać (nie gotować). Zalać papryki. Na wierzch każdego słoika wlać łyżkę oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut. Po zapasteryzowaniu
kuchnia doskiViolaPassion Wspaniała sałatka na obiad ze słoika. Wspaniała przez cały rok . Sa dni że brak nam sałatki ,surówki do obiadu. Nie ma nic lepszego jak otworzyć swój słoik i proszę bardzo, mamy wspaniałego gotowca Już wam o niej opowiadam jak ją zrobić Składniki: 8 słoików 0.5L 4 papryki mieszanka 2 cukinie 3 cebule 1 kg ogórków gruntowych 1 łyżka(...)godziny często mieszać. Robimy zalewę : 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru Zagotować i wystudzić ,zalać całość i wymieszać z warzywami. Warzywa umieścić w słoikach i zalać cała naszą zalewą, łącznie z sokiem który wytworzył nam się z warzyw . Wek ujemy słoiki; W umyte i wytarte słoiki wkładamy naszą sałatkę. Wycieramy brzegi i zamykamy. Umieszczamy w garnku
Viola cooks with passionogórków. Tak przygotowaną można podać jako dodatek do obiadu oraz… położyć na kanapce :) Ma pyszny octowo-słodki smak, a przy tym jest chrupiąca. Koniecznie spróbujcie, polecam! Składniki: Do słoików: 5 szt. średniej wielkości cukinii żółtych i zielonych (lub tylko zielonych) gorczyca (1 łyżeczka na słoik) ziele angielskie (3 ziarenka na słoik) liść laurowy (2-3 liście na słoik) pieprz czarny(...)ziarnisty (3-5 ziarenek na słoik) Zalewa: 1 litr wody 1/2 l octu 10% 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżeczki curry 1 czubata łyżeczka kurkumy 2 lekko czubate łyżki soli Wykonanie: Składniki zalewy zagotowujemy. Cukinie myjemy (nie obieramy ze skórki), przekrawamy na pół, a następnie kroimy na plastry grubości ok. 3-5 mm. Do każdego przygotowanego słoika wsypujemy gorczycę
MyCookBook.plPrzyznam, że bardzo lubimy wszelkiego rodzaju przetwory. Zimą, kiedy wybór warzyw i owoców jest znikomy, taki świeżo otwarty słoik to naprawdę świetna rzecz. Jeśli dorastaliście w domu, gdzie robiło się nagminnie przetwory, to możecie tego nie docenić. Jeśli za to poczęstujecie zawartością słoika bliskich, np. podczas spotkania rodzinnego czy też na niezobowiązującym spotkaniu ze znajomymi, zobaczycie ich reakcję. Ostatnio podarowałam(...)znajomym słoik z galaretką porzeczkową. Ich mina i uśmiechy…bezcenne. Prawda jest taka, że o ile nie mamy dostępu do działki czy naprawdę relatywnie niedrogich warzyw i owoców, to zrobienie słoiczka przetworów jest dość kosztowne o swoim czasie już nie wspominam. Przydźwiganie warzyw i owoców do domu, do tego cukru, octu i słoików…Dlatego faktycznie, taki jakby
Mieszam w Garnkujabłka papierówki są bardzo słodkie, więc dżem nie zawiera dużej ilości cukru. Składniki: 1,5 kg obranych jabłek papierówek 600 - 700 g cukru sok z 1/2 cytryny dodatkowo: 4 słoiki z zakrętkami o pojemności około 400 ml Przygotowanie: Słoiki i pokrywki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Słoiki bez pokrywek po umyciu, można również wstawić do kuchenki mikrofalowej na pełną(...)około 2 - 3 minuty. Pokrywki i brzegi słoików wytrzeć do sucha. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i po przekrajać na mniejsze kawałki. Jabłka włożyć do garnka, najlepiej o grubym dnie, dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu (40 - 50 minut), co pewien czas mieszając, aż jabłka całkowicie się rozpadną i będą jednolitą masą z lekko szklistą
Kuchcik gotujereszta posłuży jako starter do następnych wypieków chleba potrzeba: 320 ml przegotowanej wody w temperaturze pokojowej 320 g g mąki razowej typ 2000 potrzebujesz również: duży 1 l słoik miarkę wagę kuchenną folię spożywczą dużą łyżkę (najlepiej drewnianą), nie tyle dużą co z długą rączką, tak aby wygodnie było Ci mieszać w słoiku Dzień 1: W dużym słoiku wymieszaj(...)mąki i 100 ml wody. Przykryj górę słoika folią spożywczą i zrób w niej kilka dziurek. Odstaw w ciepłe (o temp. pokojowej) miejsce na 24 h. Dzień 2: Do słoika z 1 dniowym zakwasem ponownie dodaj 100 g mąki i 100 ml wody. Wymieszaj. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 24 h. Dzień 3: Do 2 dniowego zakwasu
greenscarfopłukane owoce. Gotuj razem kilka-kilkanaście minut, często mieszając, maksymalnie pół godziny. Tak, aby owoce nie rozpadły się, ale nie były już surowe. Przełóż jeszcze gorący dżem do wyparzonych słoików i od razu zakręcaj. Odwróć do góry dnem, postaw słoiki blisko siebie i owiń je grubym ręcznikiem. Zostaw na noc lub nawet na 24 godziny. Tak przygotowane słoiki z dżemem(...)będą potrzebowały dodatkowej pasteryzacji. Pod warunkiem, że wieczka dobrze dokręciliśmy. Pierwszy dzień gotowania Drugi (lewy górny róg obok słoików) i trzeci dzień gotowania Moje rady: Jeśli nie chcesz kawałków truskawek możesz te dodatkowe truskawki dodać na początku lub pominąć. Oczywiście wpłynie to na ilość dżemu. Ilość cukru uzależnij od własnych preferencji. Myślę jednak, że 650 g na 3000 g owoców
Anioszek w kuchniprzygotowywać Sałatki w słoiku opisałam rok temu, można je modyfikować na wiele sposobów, wykorzystywać składniki i dodatki takie na jakie mamy ochotę w danej chwili. Zamiast kupować gotowe sałatki w sklepie, taniej i zdrowiej jest przygotować taką sałatkę w domu, bo nic nie smakuje bardziej niż przyrządzona domowa sałatka, przygotowana z dobrej jakości składników, doprawiona według naszych upodobań(...)tego za dużo mniejsze pieniądze. W słoiku taka sałatka pięknie się prezentuje, jest kolorowa i mamy gwarancję, że będzie smaczna. Dzisiaj w słoiku wylądowała rukola, pieczarki z czerwoną cebulą, jajko i kiełki . Salad in a jar / Sałatka w słoiku do pracy w wersji light: Składniki na 1 słoik: garść rukoli 2 pieczarki 1/2 czerwonej cebuli 1 pokrojony w kostkę pomidor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię