słoik - 12348 przepisów (strona:15/824)

PYSZNA WĘDZONKA W SŁOIKU + FILMIK 188

Wędzonka pasteryzowana w słoiku to bardzo stary sposób przechowywania mięsa.  Pasteryzowałam je metodą tyndalizacji, to metoda konserwacji żywności polegająca na trzykrotnej pasteryzacji (co 24 godziny), zapewnia pozbycie się bakterii które powodują gnicie przetworów. Kiedy wędzonki przygotowałam i spróbowałam nie mogłam uwierzyć że są tak smaczne i miękkie, w dodatku otulone pyszną galaretką. Przechowywanie w taki sposób wędzonek(...)świętach. SKŁADNIKI : 3 kg wędzonej łopatki, karkówki 1 litr wrzątku 4 łyżki żelatyny 4 ząbki czosnku ( niekoniecznie ) 1-2 łyżeczki soli pieprzu do smaku 1 łyżeczka majeranku na słoik po liściu laurowym, zielu angielskim i kilku kulek pieprzu słoiki 0,5 litrowe

Kulinarne Fantazje Marioli
POMIDORY DERSEROWE - warstwowa sałatka na zimę 319

mięsiste niż czerwone, ale równie dobrze można użyć i tych, czerwonych tylko wybierajcie te jędrne i mniej soczyste. Zobaczcie  przepis! Pięknie pozdrawiam:) K.K. SKŁADNIKI: na około 7 słoików po 0,5 litra ok. 2 - 2,5 kg pomidorów ( żółtych, czerwonych lub takich i takich) 3 szt. niewielkiej papryki 3 cebule pokrojone w plastry olej marynata: 1 kopiasta łyżka soli(...)goździków 20 ziarenek pieprzu 3-4 listki laurowe (pokruszone) 5-6 szklanek wody 1/2 szklanki octu 3 łyżeczki curry 1 opakowanie żelatyny (ok.30g) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy niewielkie słoiki oraz zakrętki. Dokładnie je myjemy oraz wyparzamy. Uszkodzone zakrętki bezwzględnie usuwamy i zastępujemy je nowymi. Krok 2. Pomidory kroimy na części (np. na sześć), paprykę w paseczki a cebulę w krążki

Moja Książka Kucharska
Kiszone Cytryny 334

się bałam, że moje kiszone cytryny mi nie wyjdą, że świat się wtedy zawali a ja popadnę w bezdenną rozpacz. Najcierpliwszy kazał mi się puknąć w głowę i stawiać słoik z kiszonkami. Tym sposobem, po raz kolejny, okazało się, że każdy potrzebuje motywującego bodźca od partnera – kopa, który leczy histerie i obawy. Kiedy postawiłam kiszone cytryny, to był najdłuższy(...)tydzień w moim życiu, tydzień czekania czy wyjdą, tydzień wąchania, przemawiania do słoika. Udało się! Wyszły! Powtórne próby potwierdziły, że robię dobrze, szybkość znikania tych cytryn oznaczała, że smakują. Robię ciągle. Nie musicie mieć kilkudziesięciu słoików. Ja mam jeden, w którym kiszą się cztery cytryny i jak zostaje jedna, to stawiam następny słoiczek. Zanim wam podam przepis, to kilka słów

ladykitchen
KISZONA PAPRYKA 159

jeśli lubicie wodę od ogórków kiszonych (my bardzo), to zdradzę Wam, że ta od papryki, jest od niej jeszcze smaczniejsza, jest wprost cudna w smaku. Ja dodaję do każdego słoika papryki po 1/2-1 małej papryczce chili, nadaje fajnej lekkiej (lub większej - przy całej) pikantności. Z podanych ilości przygotowuję 3 średnie (ok.600-800ml) słoiki. Składniki: - 5 strąków papryki (u mnie czerwona(...)może być kolorowa) - 1,5-3 małych papryczek chili - kilka gałązek kopru (z grubymi łodygami) - kawałek chrzanu - po szczypcie ziaren kopru na słoik - czosnek (u mnie po ok.4 ząbki na słoik) - gruba sól himalajska lub kłodawska (niejodowana) Na każde 0,5 litra wody daję 20g soli himalajskiej - słoiki z nakrętkami - filtrowana lub źródlana woda Na dnie słoików układam

Smaczne Zdrowe
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 210

przepisów stanowią cytryny i pomarańcze, ale.... zawsze możecie użyć tylko jednego z tych owoców. Wyjątek stanowi syrop na przeziębienie, gdzie proponowałabym zachować podane proporcje. Oprócz owoców będą nam potrzebne: ➤ słoiki o pojemności 200-400 ml  ➤ ostry nóż ➤ szczoteczka do wyszorowania owoców (może być zwykła myjka kuchenna) Na podstawie mojego doświadczenia mogę stwierdzić, że do krojenia większej ilości cytrusów doskonale(...)potrzebnych na sok, bo nie wiem, jak soczyste będą te które kupicie. Przygotowanie cytrusów Zanim przystąpimy do krojenia wszystkie cytrusy należy sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować. Wrzątkiem wyparzamy też słoiki. Umyte owoce kroimy w plastry o grubości około 3-4 mm, układamy w słoiku, każdą z warstw przesypując cukrem i dodając wybrane przyprawy. W zależności od wariantu, który wybierzecie, całość

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
“Słoiki na słodko i na słono” jako pomysł na klub obiadowy w pracy 150

Słoiki z wydawnictwa Buchmann nie są przeznaczone dla dzieci w Warszawie, tylko dla nas do pracy, żebyśmy mogli zabrać sobie do biura coś pysznego. Co będzie potrzebne? Oczywiście słoik, może być też pudełko lunchowe, ale wtedy nie olśnimy kolegów z biura piękną, kolorową kompozycją, oraz ułożone warstwowo składniki. Jest to współczesna kuchnia, która nie boi się egzotycznych smaków i kuchni(...)świata. Pomysłów jest sporo, więc nie zabraknie nam inspiracji na zestawy – wytrawny obiad i słodki deser do końca najbliższego kwartału. Genialny pomysł dla singla, chociaż słoiki można łatwo skalować przygotowując je dla każdego członka rodziny. Jeśli będziemy w biegu, nie potrzebujemy nawet talerza, bo taki obiad można zjeść widelcem prosto ze słoika. Można go też oczywiście podgrzać i wyłożyć

Ugotowane pozamiatane
DOMOWE KISZONKI - NATURALNY PROBIOTYK 139

pozytywnego. Poniżej ściąga jak wykonać domowe kiszone ogórki, cukinię i buraczki. Polecam!  DOMOWE OGÓRKI KISZONE  Co potrzebujemy? - ogórki, - czosnek, - chrzan (korzeń), - liście chrzanu, - koper, - solona woda, - słoiki i nakrętki. Jak zrobić? Ogórki dokładnie myjemy i moczymy w wodzie przez 2-3h.  Chrzan obieramy i kroimy na małe kawałki.  Ząbki czosnku przekrajamy na połówki.  Filtrowaną(...)wodę gotujemy i solimy (1 łyżka soli na 1 litr wody).  Słoiki i nakrętki wyparzamy. Umieszczamy na ich spodzie po 1 łodydze kopru, 3 ząbki czosnku, 2 kawałeczki chrzanu. Następnie ciasno i pionowo układamy ogórki. Na wierzch dodajemy kolejne 3 ząbki czosnku, 2 kawałeczki chrzanu i nakrywamy 1 liściem. Na koniec zalewamy gorącą, osoloną wodą i szczelnie zamykamy. Słoiki

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka z ogórków i cebuli do słoików 205

Sałatka z ogórków i cebuli do słoików to kolejny mój przepis z cyklu – Coś na zimę. Ogórki na działce obrodziły, więc chcąc nie chcąc je przerabiam i przerabiam. A obiecałam sobie w tym roku, że oprócz ogórków małosolnych, które zjadamy na bieżąco przez cały sezon letni przygotuję jedynie ogórki kiszone na zimę . Cóż tylko krowa nie zmienia poglądów… jest(...)sosie pomidorowym , pyszne octowe pikle z papryką, a teraz przyszła pora na słodko-kwaśną sałatkę z ogórków i cebuli. Jak przygotować pyszną sałatkę z ogórków i cebuli do słoików? Marynata do tej sałatki nie jest mocno kwaśna, gdyż przygotowałam ją na bazie octu winnego, który ma tylko 5,4 % zawartości kwasu, dodatek cukru i wytrącony płyn z ogórków dodatkowo łagodzi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszone ogórki i cukinie na zimę 140

dobrego ukiszenia. Kiszone ogórki i cukinie, można przygotować razem lub osobno, jako kiszonkę małosolną (do zjedzenia na bieżąco) lub jako przetwory na zimę.  Różnica polega na tym, czy słoiki pasteryzujemy czy nie. Wybór należy do Was.  Jak dla mnie, są to najlepsze ogórki na świecie, w końcu na takich smakach wyrosłam:)  Ogórki wg tego przepisu są twarde(...)Jeśli do kiszenia używacie grubych (pękatych) ogórków, najlepiej każdego przebić (zrobić dziurkę) na wylot za pomocą patyczka do szaszłyków - zapobiegnie to zbieraniu się wody w ogórkach. Na dno wyparzonego słoika włożyć kilka baldachów kopru, ząbków czosnku, kilka kawałków chrzanu. Następnie układać cukinie i ogórki. Na wierzch dodać pozostałe składniki (koper, chrzan, czosnek). Przygotować zalewę i dodać do słoika. Zalewa musi

Codziennik Kuchenny
Marynowane grzybki 111

grzybkach w occie to ja mogę długo i namiętnie. Grzybki pamiętam jeszcze z dzieciństwa, stąd może takie nawiązanie do świąt. Nie robiło się ich strasznie dużo, a jedynie kilka słoików, stąd jak dla mnie są nadal rarytasem. Grzybki marynowane a więc w occie. Ich moc zależy od ilości octu, jaką dodamy do zalewy. Mąż mojej sąsiadki uwielbia bardzo mocno octowe(...)możecie dać na 3 szkl. wody, 1 szkl. octu. Jeśli mamy dość duże grzybki, to oczyszczamy je i dzielimy na mniejsze kawałki. W przypadku małych grzybów, ładujemy je do słoików w całości.   Pamiętamy, aby układać podgotowane grzybki w słoiku warstwami i przekładać je cebulą. Na koniec, przed dolaniem zalewy, dokładamy do każdego słoika kilka ziaren gorczycy, czarnego pieprzu, ziela

Mieszam w Garnku
Suszone pomidory w oleju 119

już ostatni dzwonek. Mimo niesprzyjających okoliczności dorwałam piękne pomidory lima i jak co roku paręnaście słoików poczyniłam. Bo powiem Wam jedno – jeśli raz sami je zrobicie już nigdy, żadne kupne suszone pomidory nie będą Wam tak smakowały. Przepis w ciągu tych czterech lat suszenia pomidorów zmodyfikowałam pod swoje kubki smakowe, a w tym roku do połowy słoików dodałam jeszcze(...)ostatnie oleje pod względem smakowym najbardziej mi przypadły do gustu. CZOSNEK – bądźmy do końca lokalni – zdecydowanie polski WODA NIEGAZOWANA . Tu względy ekonomiczne i smakowe. Ponieważ sporo słoików robię i zużywam duże ilości dobrego oleju postanowiłam go zmieszać z wodą. Pomidory nic na tym nie straciły. MIESZANKA NATURALNYCH PRZYPRAW SUSZONYCH (w większości ziołowych) . To wymaga małych poszukiwań, chociaż

gutfut
Kiszone buraczki 171

paru lat robię latem parę słoików kiszonych buraczków. Zimą sok sprawdza się idealnie, jako dodatek do czerwonego barszczu, latem można sok wykorzystać do chłodnika. Buraczki kroję w jak najcieńsze plasterki, i takie, po ukiszeniu nawet surowe, bez gotowania, są bardzo smaczne. Dodaję je do wszelkiego rodzaju surówek. Ilość kopru, czosnku i chrzanu zależy oczywiście od Waszych upodobań.  składniki(...)słoików 0,3l) 2 kg buraczków 12 ząbków czosnku w łupinkach (po dwa na słoik) koper po 2 małe baldaszki na słoik ( można zastąpić koperkiem) laska chrzanu - po 2 kawałki na słoik sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody Przygotowanie  Buraczki umyć, osuszyć obrać. Pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie lub w robocie

Stare Gary
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 149

beans. Ta wspaniała potrawa przygotowywana  przez mojego ojca kojarzy mi się z dorastaniem. Jadałem ją chętnie w dzieciństwie i dziś, zawsze gdy odwiedzam ojca, stawia on na stole słoik fasolki i obaj delektujemy się chrupiącym kwaśnym i lekkim przysmakiem, czekając na obiad. Ojciec przyrządza to danie, wkładając fasolkę do szerokiego naczynia wraz z koprem, czosnkiem, papryką chili, solą(...)nasionami selera. Następnie zalewa wszystko gorącym roztworem wody z octem w proporcjach pół na pół, po czym zamyka słoik i gotuje go w naczyniu z wrzącą wodą przez około 10 minut. Fasolkę z koprem można też fermentować w zalewie. Przygotujcie 5-procentową solankę (około 3 łyżek soli na litr wody) i zanurzcie w niej fasolkę wraz z duż ilością kopru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ogórki wg przepisu mojej mamy 150

smak i już mamy nowy przepisy. Ten przepis mam od Mamy. Ogóreczki są raczej słodkawe, można wykorzystać je do kanapek i obiadu. Ze względu na to, że do każdego słoika trzeba włożyć sporo dodatków, które nadają smak radzę ogórki wkładać do większych słoików o pojemności 650-1000 ml. składniki: ok 2 kg ogórków dodatki do każdego słoika: 1 mała gałązka(...)mała gałązka natki pietruszki, 3 plastry marchewki, 1 plaster cebuli, mały ząbek czosnku zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 10 % 1 łyżka soli kamiennej Słoiki i zakrętki umyć i osuszyć. Przygotować dodatki. Obrać marchewkę oraz cebulę i pokroić na plastry. Dokładnie umyć i osuszyć zieleninę. Na dno każdego słoika włożyć: 1 plaster cebuli, 1 mały ząbek

Monia miesza i gotuje
Przepis na ogórki kanapkowe do słoików. 20203

udoskonaliłam przepis, przez co są jeszcze smaczniejsze :) Nie może ich zabraknąć na półce w  naszej spiżarni. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych (fajnie jest dopasować je wielkością do wysokości słoików) 1 czerwona papryka 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 duże ząbki czosnku 2,5 szklanki cukru 2 pełne łyżki soli płaska łyżka kurkumy na dno każdego słoika: 1 łyżeczka(...)gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego  Wykonanie: Na dno każdego słoika (mi wyszło 8 słoików 0,5 l) powkładać po łyżce białej gorczycy, 10 ziaren kolorowego pieprzu oraz 3 ziarna ziela angielskiego. Ogórki umyć dokładnie i pokroić na plasterki jednakowej grubości (około 3 mm). Układać je ciasno do słoików. Do każdego słoika dodać po dwa paseczki

Poezja Smaków - blog kulinarny