Jabłka prażone z wanilią

Jabłka prażone z wanilią

Jabłka prażone z wanilią

Smak lata zachowany w słoikach na zimę. Pasują do szarlotki, naleśników, drożdżówek czy deserów.   Wiem, że to nie do końca pora na tego rodzaju przetwory, ale chciałam aby było tematycznie w odniesieniu do moich ostatnich wypieków: szarlotka z nutą wanilii i cynamonu oraz drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi.Składniki na 3 słoiki po 500ml - zostanie jeszcze filiżanka "na spróbowanie" :) 2,5 kg jabłek - najlepsze gatunki to: Szare Renety, Antonówki, Papierówki sok z 1/2 cytryny  3 łyż... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Grunt to przepis!

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

aaasikkkaaasikkk

Zdecydowałam się całkiem niedawno na założenie bloga kulinarnego: ---http://grunttoprzepis.blogspot.com/---

Jego zamysłem jest prowadzenie swoistego wirtualnego notatnika kulinarnego, składającego się TYLKO ze sprawdzonych przepisów na potrawy, które ZAWSZE wychodzą i ZAWSZE rewelacyjnie smakują.

Wcześniej służył mi ku temu zwykły notes z przepisami :) – ale ostatnio coraz częściej zaczyna mi brakować w nim wolnych kartek. Stąd przerzucenie się na wirtualne uwiecznianie dla potomności moich ulubionych przepisów i potraw ;)

Moje motto: gotowanie banalnie proste!

Sprawdź mnie!

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

jabłka prażone, słoik, sok, jabłka, cytryna, naleśniki, przetwory, por , pasty, desery, cynamon, deser, naleśnik, drożdżówki , lekka, pasta, drożdżowe, duszone, ciekawe przepisy, drozdzowka, szarlotka, cukier, jak zrobić wodę z cytryna, szarlotka z jabłkami

Inne przepisy z Grunt to przepis!

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Marzena Szkodzińska, 10 czerwca 2014 23:57:50

Pyszności :-) na zime do szarlotki lub do naleśników rewelacja :-)

aaasikkk, 11 czerwca 2014 12:19:49

Pięknie dziękuję za ciepłe słowo :))) No i jeszcze na domowy chlebuś zamiast dżemu! :)))