Koniec sezonu na truskawki dla mnie oznacza ich magazynowanie na zimę. Zamrażarkę mam zbyt małą, by mrozić większe ilości tych owoców, dlatego ładuję je w słoiki, na które miejsce zawsze się znajdzie. Poza tym tak przygotowany kompot jest szybszy w wykonaniu napoju naprędce, bo wystarczy tylko dolać wody :) Dodatkowym atutem tego przepisu jest wykorzystanie takiej ilości truskawek, jaką akurat dysponujemy. Składniki : truskawki cukier (2 łyżki na słoik 350 ml) woda Do umytych słoików wkładać wymyte i wyszyp... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...gotuję, bo lubię. Uprawiam własne warzywa i owoce, dlatego mam z czego przygotowywać potrawy na stół ;)