Ciasto drożdżowe ze śliwkami to absolutny must have jesieni. Zapraszam zatem na rodzinny placek ze śliwkami, bo upieczony na dużej blaszce. Placek banalnie prosty i super smaczny, bo bardzo śliwkowy. Właśnie śliwki i tylko śliwki odgrywają w nim pierwszoplanową rolę, a jest ich naprawdę dużo. Typowe niemieckie ciasto ze śliwkami ( Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej cukierni - cienki(...)drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ zawierają stosunkowo mało wody i pestka ładnie "odchodzi". Zapraszam do przepisu! Składniki: 375 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 90 g cukru 60 g masła 1 jajko 2 płaskie łyżeczki drożdży instant spora szczypta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czas przetworów trwa nadal . Na dzisiaj przygotowałam kompot ze śliwek , będzie do obiadu a śliwki przeznaczę do ciasta np pleśniak lub polewka biszkoptowa . Składniki na kompot ze śliwek : 5 kg śliwek wypestkowanych 10 łyżek cukru 10 goździków woda wrzątek 2 litry Wykonanie kompotu ze śliwek : Śliwki kroimy no połowę i wyjmujemy pestkę. Do dużej misy(...)śliwkami wlewamy wodę i przez chwile myjemy je. Wyparzamy słoiki do których wkładamy śliwki po samą górę. Wkładamy do każdego słoika litrowego po 2 goździki . Zasypujemy śliwki każdy słoik 2 łyżkami cukru. Zalewamy wrzątkiem , tak do połowy śliwek. Od zagotowania wody gotujemy 10 minut śliwki . Kompot na zimę idealny , a śliwki trafia do ciasta
Różowa kuchniaRóżne rodzaje faszerowanego schabu są dość popularne w naszym kraju, a do najbardziej znanych odmian tego dania należy niewątpliwie schab faszerowany suszonymi śliwkami. Uchodzi on przy tym za potrawę jeśli może nie szczególnie wyrafinowaną, to z pewnością też nie pospolitą. Z tej właśnie racji jest częstym gościem na naszych stołach z okazji np. różnych świąt. Nie jest to potrawa trudna(...)zaś twardy i suchy. Efekt miękkiego i soczystego mięsa zapewni nam jego uprzednie obsmażenie oraz zastosowanie glazury. Ta ostatnia dodatkowo łączy w sobie smaki słodkie i kwaśne, podobnie jak śliwki, wino i musztarda użyte do nadziania schabu. Jedną z wielkich zalet faszerowanych schabów jest to, że zwykle można je podawać zarówno na ciepło jako danie główne, jak i na zimno
Kulinarna PokusaDzisiaj kolejny pyszny koktajl. Ten jednak jest dość słodki chociaż żadnego dodatkowe cukru ani słodziwa nie dodawałam. Składa się właściwie z samych słodkich owoców, których smak
Smaczna PyzaZe względu na pochodzenie mojego Taty kuchnia kresowa jest mi szczególnie bliska, więc lubię wyszukiwać ciekawe przepisy właśnie z tamtych regionów. Dzisiaj przedstawiam pieczony schab, który
Przepisy AleksandryZgońmy wszystko na pogodę... Te przeciągające się poranki, z morderczymi myślami skierowanymi w stronę brzęczącej komórki (kogoś budzi jeszcze zwykły budzik?). I tą nieodpartą chęć zakopania
FarmażonyKarpia jemy dwa razy w roku: raz na święta Bożego Narodzenia, a drugi raz w styczniu. Oprócz karpia po żydowsku, którego robi moja mama, ja robię
Zdrowa Kuchnia SowyZostałam obdarowana dużą ilością śliwek a że powideł i śliwek w syropie wystarczy mi na kolejne 3 lata postanowiłam poszukać co jeszcze z owych śliwek można zrobić. Trafiłam na przepis Lucyny Cwierczakiewiczowej na kandyzowane śliwki z liściem laurowym i orzechami. Pychota! Kandyzowane śliwki nadziewane orzechami SKŁADNIKI: (na 4 małe słoiki po 200ml) 1kg śliwek węgierek 1/2kg cukru(...)delikatnie nacinamy żeby wyciągnąć pestkę i układamy ściśle w jednej warstwie na dużej patelni. Zasypujemy cukrem, dodajemy liście laurowe, przykrywamy patelnie pokrywką i tak pozostawiam na 12 godzin. Następnie śliwki z cukrem podgrzewamy na bardzo małym ogniu niemal do wrzenia (uważać żeby nie zagotować). Odstawiamy do ostygnięcia. Zlewamy powstały syrop, zagotowujemy go i odparowujemy przez około 5 minut po czym
Pyry na GazCiasto na pożegnanie wakacji i powitanie przedszkola!Jutro debiut Hanutka, zaciśnięte kciuki mile widziane :))))Czytaj więcej »
bistro mamaChodziły za mną już od dawna, jadłam podobne kilka lat temu podczas Bardzo Ważnego Wyjazdu Służbowego, podane zostały jako deser.Sos był karmelowy, na pewno lepszy niż
bistro mamaBardzo proste i bardzo smaczne. Do tego efektowne. Myślę, że w tym towarzystwie mile widziane byłyby również wędzone plastry boczku :) Szaszłyki idealne na obiad dla rodziny
bistro mama