Dżem truskawkowy zrobiłam z połowy porcji, gdy tylko pojawiły się pierwsze, polskie truskawki. Od razu zjedliśmy go wraz z naleśnikami. Gdy truskawki staniały przygotowaliśmy zapasy na zimę. Taki dżem świetnie nadaje się do wypieków – np. przełożenia ciasteczek lub tortu. Warto go zjeść do naleśników , pankejków , placuszków lub chałki. Pamiętajmy tylko, że do dżemu nie nadają się każde owoce – trzeba wybrać te dojrzałe, słodkie i nieuszkodzone. Gdy wybierzemy truskawki twarde i niedojrzałe – dż... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.
Czytaj dalej...