Sprawdzony przepis na domowe brzoskwinie w lekkim syropie w słoikach, to idealny sposób na wspaniałe zachowanie ich letniego smaku na zimę. Ten przepis wyróżnia delikatny syrop, wykorzystujący naturalną słodycz dojrzałych brzoskwiń, dzięki czemu nie są one przesłodzone aż do bólu zębów. Podpowiadamy też jak wybrać najlepsze brzoskwinie do przetworów oraz jak bezproblemowo usunąć z nich pestkę i skórkę(...)sernika na zimno. Wspomniany wcześniej sernik z brzoskwiniami , w naszej wersji na zimno oraz sałatka owocowa , to tylko ułamek przepisów, do których warto wykorzystać te wspaniałe owoce. Brzoskwinie ze słoika możesz użyć do koktajli, jako dodatek do jogurtu, naleśników, domowych gofrów, a nawet mięsa. Jeśli marzysz więc o pysznych i pachnących brzoskwiniach w słoiku domowej roboty, nie szukaj dalej! Dzielimy
Kuchnia Na WypasiePoznaj sprawdzony przepis na pomidory w zalewie słodko kwaśnej do słoików na zimę. Świetnie smakują i są bardzo proste w zrobieniu. Wystarczy pomidorki zalać zalewą i nie trzeba pasteryzować. Sezon na pomidory w pełni. Ostatnio robiłam kiszone pomidory , a dziś zapraszam na pyszne pomidory w delikatnej zalewie octowej. Zimową porą takie pomidorki pasują do kanapek, sałatek lub jako przekąska(...)imprezie. Pomidory w zalewie – składniki: Moja szklanka to pojemność 250 ml. Na każdy 1 kg pomidorów przygotuj 3 duże słoiki o pojemności 900 ml. Najlepsze są mięsiste pomidory z małą ilością soku. Ja do przetworów na zimę używam odmiany Lima (podłużne w kształcie jajka). Ilość zalewy jest idealnie dobrana zarówno smakowo, jak i ilościowo. 2 kg pomidorów (odmiana lima
Ania gotujedłuższy czas jest bardzo proste, wystarczy tylko pamiętać o kilku zasadach. Ja osobiście bardzo często odlewam trochę z świeżo ugotowanej zupy do zawekowania (bez gotowania) jeden lub dwa małe słoiki dla synka , tym samym zupka jest zawsze na podorędziu w naszym domku :). 1. Przygotowanie Wybieram klasyczne zakręcane słoiki, niepopękane, bez wyszczerbień oraz niezardzewiałe nakrętki o równych brzegach. Słoiki(...)zakrętki zawsze przed napełnieniem wyparzam (zalewam na kilka chwil wrzącą wodą, wylewam, wycieram rant słoika i pokrywki czystą ścierką). Dodatkowo można słoiki sterylizować w piekarniku (tak ze 180stC przez 20 minut). 2. WEKOWANIE SŁOIKÓW BEZ GOTOWANIA - pozwala na przechowanie zupy w lodówce nawet do 2 tygodni. Krok 1. Do gorących słoików wlewam gorącą zupę i dokładnie zakręcam. Krok 2. Zakręcone
Z notatnikaNajlepszy przepis na tradycyjną cukinię marynowaną w słoikach na zimę, który zawsze się udaje. Cukinia świetnie sprawdzi się do: sałatek, kanapek, przekąsek oraz obiadu. Uwielbiam cukinię, dlatego każdego roku zamykam ją w słoikach w słodko kwaśnej zalewie. Po pasteryzacji będzie cieszyć smakiem przez całą zimę. Cukinii nie może zabraknąć w mojej spiżarni. Nie sposób w sezonie wykorzystać cukinię, która rośnie(...)moim ogródku. Dlatego jej nadmiar marynuję. Zawsze jest pod ręką. Zimową porą otwieram słoik i czuję smak lata. Dieta: wegetariańska, wegańska i bezglutenowa. Czy wykonania : 30 minut. Czas pasteryzacji: 10 minut. Składniki Moja szklanka ma pojemność 250 ml. 1 kg cukinii (waga przed obraniem) na każdy słoik po: 1 ząbku czosnku, listku laurowym, gałązce kopru lub kawałku liścia chrzanu
Ania gotujezdecydowanie wiem co jem! Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna(...)wilgotna! Na pewno będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek) 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową
UgotujmyTo.plDziś wracam do prostego pomysłu na domową wędlinę. Pisałam już w zeszłym roku o schabie ze słoika . Był bardzo soczysty i aromatyczny. Tym razem postanowiłam go zrobić w pikantnej panierce. Natarłam go między innymi pieprzem młotkowanym. Jeśli nie macie takiego pieprzu możecie po prostu użyć pieprzu w ziarenkach i utłuc(...)moździerzu. Ważne jest, aby do przygotowania tego schabu użyć słoika, który będzie miał szeroki otwór. W przeciwnym wypadku będzie bardzo trudno wyjąć mięso. Możemy też mięso obwiązać sznurkiem, wtedy wystarczy tylko pociągać i samo wyskoczy ze słoja :-). A przy okazji zapraszam też po inne przepisy na domową wędlinę
Kulinarne przygody Gatityubiegłego roku nie zamykałam puree dyniowego do słoików na dłużej niż kilka dni. Wiedziałam, że sama dynia ma tendencje do szybkiego psucia. Jednak rok temu wypróbowałam trzykrotnej pasteryzacji czyli tyndalizacji. Puree doskonale przechowało się do tego roku, więc spokojnie mogę polecić Wam ten przepis. Puree dyniowe polecam przygotować w wersji gotowanej, ponieważ ma wyższą temperaturę niż(...)przykrywała dno garnka. Gotować dynię często mieszając. Kiedy zacznie się rozpadać można zmiksować blenderem, aby puree było całkowicie gładkie. W piekarniku nastawionym na 150 stopni wyparzyć słoiki. Nakrętki wygotować. Gorące puree (po zmiksowaniu podgrzewamy je ponownie) przełożyć do gorących słoików i zakręcić suchymi nakrętkami. Słoiki odstawić do góry dnem. Do szerokiego
Sto kolorów kuchniWypatrzyłam ten przepis na cincinie . W chwilę mamy zrobiony własny majonez, bez zbędnych dodatków ani konserwantów. Majonez od razu robimy w słoiku, nie trzeba go potem nigdzie przekładać i brudzić dodatkowych naczyń. Domowy majonez w ... słoiku Składniki (koniecznie dodawane w tej kolejności): 1 całe jajo prosto z lodówki 230 g oleju prosto z lodówki 2 łyżko soku z cytryny(...)białego octu winnego 2 szczypty soli (3-4 g) 1/2 łyżeczki musztardy Wykonanie: Do zrobienia majonezu będzie nam potrzebny blender żyrafa i słoik. Ważne ! Słoik, ja używam litrowego, nie może być za duży. Ważne jest, aby końcówka blendera weszła nam do słoika, ale dno słoika nie może być za szerokie. Wszystkie składniki umieszczamy w słoiku w takiej kolejności
Kulinarne przygody Gatityumyłam, osuszyłam i pokroiłam w średnią kostkę. Pokrojone mięso zasypałam przyprawami, dodałam czosnek, dokładnie wymieszałam i odstawiłam przykryte do lodówki na całą noc. Mięso nakładałam do wyparzonych i wysuszonych słoików* (puste słoiki wraz z pokrywkami wstawiłam do garnka z zimną wodą i ścierką na dnie i gotowałam na małym ogniu ok. 10 minut od momentu wrzenia, po czym je suszyłam(...)wysokości, dobrze dociskając, aby pomiędzy kawałkami było jak najmniej wolnej przestrzeni. Do każdego słoika wkładałam jeden liść laurowy pomiędzy mięso i jeden na wierzch. Wypełnione mięsem słoiki dokładnie zakręcałam i pasteryzowałam** dwa razy - pierwszego dnia godzinę, kolejnego - 40 minut. Tak przygotowane konserwy można przechowywać do miesiąca w temperaturze pokojowej (aby wytrzymały pół roku w temperaturze pokojowej należy pasteryzować je jeszcze
Kulinarny Pamiętnikmoim domu obowiązkowym składnikiem sałatek jarzynowych .i zupy ogórkowe j . Do bieżącego jedzenia przygotowujemy ogórki małosolne , jemy ich w okresie letnim sporo w różnej postaci. Przeważnie przygotowuję ogórki w słoikach typu weck (z gumką, szklaną pokrywką i spinaczem), tym razem pokażę Wam sposób na pyszne ogórki kiszone w słoikach typu twist-of wielkości 1 litra. Do kiszenia ogórków wykorzystuję tradycyjne(...)dodałam. dodatkowo liście porzeczek i winogron, wg mnie ogórki straciły swój niepowtarzalny smak. Ogórki kiszone są twarde i jędrne, swoją twardość ogórki zawdzięczają dużej ilości chrzanu. Ogórki kiszone w słoikach twist-off: Składniki: ogórki ( dowolna ilość ) ząbki czosnku korzeń chrzanu baldachy kopru z nasionami sól: 1 łyżka na litr wody Wodę bardzo gorącą wlewamy do litrowego pojemnika, wsypujemy 1 łyżkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZłapała nas ostatnio mała obsesja. Popadłyśmy po części w bardzo smaczną rutynę, która polega na pieczeniu na śniadanie bananowca w słoiku. Oczywiście nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy za każdym razem serwowały go w identycznej wersji. Sam bananowiec znudzić się nam nie może, ale może i to zasługa tego, że za każdym razem smakuje zupełnie inaczej i kompletnie nie przypomina tego poprzedniego(...)Dziś same banany również nie wystarczyły... trzeba było je dopieścić. Powstał więc chlebek różano-cynamonowy zrobiony na bazie bananów. Kolejny raz wykorzystałyśmy metodę pieczenia w słoiku i w ten sposób mogłyśmy się cieszyć maleńkimi kromeczkami o smaku dzikiej róży. Chlebek wychodzi bardzo delikatny, wilgotny a przy tym, można go normalnie trzymać w dłoni i nie przypomina w niczym gibkiej masy
Wypisz WymalujSezon na robienie zapasów na zimę trwa w najlepsze, dlatego podrzucamy Ci sprytny sposób na pasteryzację słoików, który znacznie usprawnia pracę. Zobacz, jak prawidłowo przeprowadzić pasteryzowanie w piekarniku. Zacznijmy od podstaw, czyli kilka tipów na wyparzanie słoików i nakrętek Zanim przyjdzie czas na pasteryzowanie w piekarniku zawekowanych dżemów czy ogórków, konieczne jest odpowiednie przygotowanie słoików i nakrętek. To bardzo ważny(...)etap przygotowywania przetworów. Pomijany, może skutkować namnażaniem się bakterii wewnątrz słoika , a w efekcie psuciem się zamkniętego w nim jedzenia. Co zatem zrobić, by zminimalizować to ryzyko? Najpopularniejszą metodą jest wyparzanie słoików i nakrętek wrzątkiem. To skuteczny sposób, jednak są też inne. Inne metody wyparzania słoików to: Wyparzanie w zmywarce – włóż do zmywarki słoiki i nakrętki (nie umieszczaj w niej
RozdomowionaPolecam fantastyczne ogórki krokodylki z chili do słoików na zimę, które są chrupią i kąsają. Świetnie smakują, bo są jednocześnie słodkie i ostre. Wszystko za sprawą zrównoważonej w smaku słodko pikantnej i lekko kwaśnej zalewy po meksykańsku. Zobacz jak zrobić najlepsze ogórki z chili, które będą hitem na niejednej imprezie. Sezon na ogórki w pełni. Dziś u mnie pyszne ogórki(...)się tradycyjne przepisy na ogórki, to moje krokodylki będą przysłowiowym strzałem w dziesiątkę. Do zrobienia takiej potrawy potrzebne są przede wszystkim małe ogórki gruntowe, które po przekrojeniu w słoiki, wyglądają jak krokodylki 🙂 i są bardzo chrupiące. Są tak dobre, że trudno nie wyjeść wszystkich z zalewy :-), a po 3 dniach są nieziemskie. Składniki: Podane proporcje są na 1 kg ogórków
Ania gotujepiętrowej kiełkownicy. Obecnie nie mam miejsca blacie na tak duży sprzęt. O czasu gdy rozpoczęłam ,,domową produkcję żywności" na kuchennym blacie toczy się nieustająca walka o odrobinę miejsca: słoik z zakwasem na chleb wciska się między garnek zakwasu z buraków, a doniczki z ziołami, kiełkujący szczypiorek nie chce ustąpić miejsca ekspresowi do kawy, a gdzie postawić pojemnik na kiełki(...)kiełkownicę zastąpiły słoiki. Zamierzałam kupić niewielki stojak z dwoma słoikami, które mają wbudowane w wieczka metalowe siatki. Jednak cena zestawu (ponad 100 zł) zdecydowanie nie odstraszyła. Mój domowy sposób hodowli polega na użyciu słoika (0,3 lub 0,5 l pojemności), podwójnie złożonej gazy i miseczki. Do czystego słoika wsypuję 1 płaską łyżeczkę nasion przeznaczonych do kiełkowania, wlewam
Codziennik Kuchennykomuś się przyda do urozmaicenia świątecznego menu ? Był już schab karkowy z pończochy , był schab pieczony w przyprawach , teraz przyszła pora na schab gotowany w słoiku. Schab jest bardzo soczysty, ma piękny kolor dzięki peklosoli i ziołowy aromat, dzięki dodanym przyprawom. A tajemnicy Wam powiem, że u nas w domu największa walka jest o tę galaretkę(...)schabu zdecydowanie polecam domowy razowy chleb na żytnim zakwasie . Inspirowałam się przepisem Berniki z bloga Mojego kulinarnego pamiętnika . Schab ze słoika Czas przygotowania: 6 godzin Składniki: 1 kg schabu 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki kminku 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna jałowca Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem
Kulinarne przygody Gatity