już kiedyś pisałam, zupy krem są moimi ulubionymi, a ta dyniowa szczególnie :) W sezonie na dynie, grzechem byłoby nie kupić jej i nie zamienić w pyszne placuszki, zupę czy konfiturę :) Ta zupa jest wyjątkowo sycąca, w sam raz na obiad i obiecuję, że wrażenia smakowe będą przy tym znakomite :) Składniki: 1,5 kg obranej (i pokrojonej(...)kostkę) dyni, 2 litry bulionu warzywnego (zrobionego wcześniej), 4 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz. Dynię obrać ze skórki, a następnie wydrążyć łyżką środek i pokroić w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć przez kilka minut na oleju, a następnie dodać posiekany czosnek i dalej smażyć. Następnie wrzucić dynię
Delicious TitbitsCiasta z dynią Szarlotka z dynią Rolada biszkoptowa z dynią Kruche ciasto z dynią Wegański placek z dynią Owsiane ciastka bananowo – dyniowe Sernik z dynią Strucla dyniowo-morelowa Ciasto dyniowe z czekoladą Ciasto z dynią Piernik z dynią Muffinki z dynią Ciasto francuskie z gruszkami i dynią Marcepanowe crumble z jabłkiem, gruszką i dynią Ciasto dyniowe z kremem Fale Dunaju(...)dynią Brownie z dyni – Proziaki z dynią NA SŁONO Pizza z dynią i boczkiem dojrzewającym Pizza z sosem dyniowym i mozzarellą Calzone z mięsem i dynią Chlebek do odrywania z dynią i kozim serem Artykuł Ciasta z dynią – przepisy pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota SmakujeSałatka z dynią. Sałatka z dynią W poszukiwaniu pomysłu na szybką, zdrową i kolorową kolację - sałatka z dynią to doskonały wybór. Pełna witamin, składników odżywczych i smaku, ta sałatka jest idealna na jesienny lekki obiad lub kolację. A co najlepsze, jej przygotowanie zajmuje tylko 20 minut. Jak wybrać najlepszą dynię? Kluczem do idealnej sałatki z dynią jest wybór odpowiedniego warzywa(...)kilka wskazówek jak to zrobić: Kształt i skórka : wybieramy dynię o równym kształcie i gładkiej, nienaruszonej skórce. Kolor: intensywny, jednolity kolor skórki wskazuje na dojrzałość dyni. Waga : dynia powinna być ciężka w stosunku do swojego rozmiaru - to znak, że jest soczysta i pełna miąższu. Dźwięk : delikatne stuknięcie w dynię powinno wydawać głuchy dźwięk, świadczący o dojrzałości. Składniki na sałatkę
Moja Książka KucharskaPrzepis na dynię do słoików na zimę Wrzesień to czas kiedy dynia jest najsmaczniejsza, dynia z pomarańczą, dynia w occie i zupa z dyni. Dlatego teraz to idealna pora aby robić przetwory z dyni, a później cieszyć się jej smakiem. Dynia bez octu na słodko z pomarańczą to jedna z wielu propozycji na to olbrzymie warzywo. I teraz dobre pytanie(...)dynia to warzywo czy też owoc? Potocznie uważana za warzywo, jednak botanika mówi, że to owoc. Dlatego moje przetwory z dyni i pomarańczy będą zdecydowanie owocowe. 😉 Na Blogu Dieta Moja Pasja znajdziesz przepis na sernik z dynią. Dynia na zimę na słodko Najpopularniejsza jest dynia marynowana w occie na kwaśno, ale równie dobrze sprawdza się słodka wersja. Lekko korzenna dynia
Dieta moja pasja/Przepis powstał we współpracy reklamowej w ramach kampanii Moc Polskich Warzyw./ Dynia pojawia się w mojej kuchni od lat, a króluje oczywiście w październiku i listopadzie. Najczęściej najpierw przygotowuję purée z pieczonej lub gotowanej dyni, a dopiero purée przetwarzam na słone i słodkie smakołyki. Purée jest także bazą do wszelkich zup dyniowych lub dyniowo-warzywnych. Warto je zrobić! Zachęcam(...)przygotowania większej jego ilości, zapasteryzowania purée w słoikach i sięgania do nich przez całą zimę! Jak zrobić purée z dyni? Dynię należy pozbawić gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki. Dynie takie jak hokkaido nie wymagają wcześniejszego obierania, bo po upieczeniu skórka będzie miękka i pyszna. Przy takich odmianach jak prowansalska czy piżmową dynię musisz pozbawić wcześniej skórki. Piecz dynię
nietylkopasta.plDynia to uniwersalne warzywo, które można wszechstronnie wykorzystać w kuchni. Z miąższu dyni można przygotować zupę, ale również placki, sernik czy racuchy. Pestki dyni można natomiast wysuszyć, będą one świetnym dodatkiem do sałatek. Bardzo lubię dynię, właśnie za jej szerokie zastosowanie i w moim ogródku również dla dyni znalazło się miejsce. W tym roku wyrosły mi piękne, dorodne dynie. Jedną(...)nich mój mąż wczoraj mi przyniósł, zważył i miała 18 kg.. także będę miała co robić ;). Na blogu pojawi się kilka przepisów z dynią w roli głównej, także zaczynamy.. Zapraszam na zupę – krem z dyni . Zupa z dyni z dodatkiem ziemniaków i marchewki, doprawiona imbirem, czosnkiem oraz papryczką chilli. Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca, taka właśnie jest zupa
Gotuj z PrezesemKeto gulasz z dynią – pyszny jesienny keto obiad na rozgrzewkę Wraz z jesienią (tą faktycznie odczuwalną, a nie kalendarzową ) nadeszła pora na rozgrzewające, sycące dania. Większym powodzeniem zaczęły cieszyć się zupy oraz wszelkiego rodzaju zapiekanki czy na przykład jednogarnkowce, takie jak dzisiejszy keto gulasz z dynią . Obiad w postaci sałatki już nie zaspokoi bowiem ani apetytu, ani nie sprosta potrzebie(...)które do kategorii zup nie należy, choć też można przygotować je w jednym garnku.. 😀 Zawiera prawie cały przekrój wspaniałych jesiennych warzyw, w tym cebulę, paprykę , pomidory , cukinię i dynię . Keto gulasz z dynią to danie typowo obiadowe, mocno sycące oraz gęsto odżywcze. Czego chcieć zatem więcej…? 😛 Jeśli jesteście zainteresowani innymi daniami obiadowymi, to zachęcam do zapoznania się z poniższymi
Modern Cave GirlPuree z dyni to jeden podstawowych składników jesiennych wypieków. Co prawda puree można kupić w słoiku lub puszcze, ale samodzielne przygotowanie jest bardzo proste. Dynię należy upiec w piekarniku, a później zmiksować – dokładny przepis poniżej. Do przepisu nadaje się każdy rodzaj dyni jadalnej, ale moim zdaniem najlepiej smakuje ta ekologiczna wychodowaną w przydomowym ogrodzie. Czas wykonania(...)pieczenia) Ilość porcji: 7 słoiczków (300 ml) Składniki: 3 kg dyni (u mnie odmiana dyni olbrzymiej) Przygotowanie: Pokroić dynię w półksiężyce. Za pomocą łyżki wydrążyć środek (miąższ i pestki). Na tym etapie przygotowania można dodatkowo obrać dynię ze skóry, ale w późniejszym etapie będzie to o wiele szybsze i łatwiejsze. Tak przygotowaną dynię ułożyć na blasze do pieczenia i piec
KuchniaWeDwoje.pljest świetne w tej paście? Optymistyczny i jesienny kolor. Do tego jest pełna zdrowych składników a i na smak nie będziecie narzekać. Ja jesienią, jak tylko dostaję lub kupuję dynię, od razu przerabiam ją na pure. No dobra, jest kilka wyjątków, jak hokkaido czy makaronowa, które oszczędzam, ale nie mam litości nad zwykłą dynią piżmową. Wydrążam, dzielę, obieram, kroję(...)informatyce jest coś takiego jak dziel i zwyciężaj…tak jest z dynią. Całą na raz ciężko przerobić na dania, dlatego pure, które można zamrażać i cieszyć się ciastem, pierogami czy choćby zupą dyniową w zimie, jest niezwykle uniwersalnym rozwiązaniem. W Stanach pure dyniowe dostępne jest w sklepach, w puszce. U nas, jeszcze nie widziałam takiego wynalazku, ale pewnie
Mieszam w GarnkuSuper pomysł na obiad z dynią ;-) Dynia! ;-))) Uwielbiam to warzywo, lubię się rozkoszować jej smakiem i wyglądem. Moja przygoda z tym warzywem zaczęła się stosunkowo niedawno, bo trzy lata temu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z dyni. Potem były placuszki dyniowe, a potem to już wyobraźnia szalała. Dynia ma tą zaletę, że w smaku jest dość mdła. Ale dynia(...)dyni nie równa! Początkowo nie wiedziałam jakie dynie wybierać i która do czego się lepiej nadaje. Teraz już troszkę więcej wiem na ich temat. I zdecydowanie polecam Wam używanie tylko dyni piżmowej. Ma niezrównany smak i miąższ jej jest zdecydowanie bardziej treściwy. Jeżeli szukacie dyni na placuszki czy zupę wybierzcie dynię odmiany Hokkaido. Dynia ta charakteryzuje się dość mocno żywym
SMYKWKUCHNIubiegłym roku był dżem z dyni i jabłek, a w tym roku dynia solo :) Niestety wysiadła mi waga kuchenna, padła bateria, więc składniki podaję "na oko". Użyłam również cukru żelującego, bo trochę mi go zostało i chciałam go wykorzystać, ponieważ nie planuję robić więcej dżemów.Składniki:1 kg dyni obranejok 300-400 g cukru żelującegosok z połowy cytryny1-2 szklanki(...)wodytroszkę imbiru do smakuSposób przygotowania:1. Obraną dynię ścieramy na tarce jarzynowej, przekładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy 1 szklanką wody, smażymy do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W razie, gdyby dynia przywierała do dna, to należy dodać wody. Ja dodatkowo użyłam blendera kiedy dynia była już miękka, by dżem miał gładką konsystencję.2. Dodajemy cukier żelujący
Kuchnia domowa Animiałam pomysłu na dynię, która mi zalegała... Więc padło na puree, z którego można wyczarować wiele fajnych rzeczy.Składniki:dynia w dowolnej ilościSposób przygotowania:1. Dynię umyć, pokroić w kawałki i usunąć gniazda nasienne.2. Dynię ułożyć na blaszce, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C do miękkości (sprawdzamy widelcem, czy dynia jest miękka).3. Miękką dynię ostudzić, obrać, miąższ
Kuchnia domowa AniUniwesalna dynia swietnia nadaje sie rowniez jako dodatek do wypieku chleba,bulek i ciast.Wlasnie upieklam z jej dodatkiem przepyszny chlebek,a wlasciwie chalke,bo moj "chlebek" z nazwy spleciony jest jak chalka i rowniez ma podobnie mieciutki i delikatny miazsz.Smak ma niezwykle wykwintny,poniewaz dyni towarzyszy smak anyzku,miodu i skorki cytrynowej,choc moze nie wszystkich zachwycic. Chlebek najlepiej smakuje(...)slodkimi dodatkami .takze idealny bedzie na sniadanie,przepyszny rowniez z samym maslem.Skladniki na 2 chlebki:250 g miazszu dyniowego pokrojonego w kostke( uzylam dyni Hokkaido)1 lyzeczka nasion anyzkuskorka starta z 1 cytryny2 lyzki plynnego miodu500 g maki ( typ 550) + na podsypke250-300 g cieplej wody1 paczuszka suchych drozdzy Oetkera1 plaska lyzeczka solimleko do posmarowania2 lyzki pestek dyni i slonecznikaWykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś chciałam Was troszkę zaskoczyć, dlatego przygotowałam oryginalną przekąskę... frytki z dyni. Są zaskakująco dobre i zrobicie je w mig. Wystarczy pokroić dynię w paski, dodać startą cebulę, doprawić pieprzem cayenne oraz solą, obtoczyć w mące i wrzucić na rozgrzany olej. Ja smażyłam frytki we frytkownicy, jeśli jej nie macie, możecie zrobić frytki w garnku z dużą ilością oleju(...)przygotowania frytek użyłam dyni odmiany Hokkaido (do kupienia na każdym straganie), gdyż nie trzeba jej obierać ze skórki, wystarczy dobrze wyszorować pod wodą. Frytki z dyni smakują znakomicie jako osobne danie, ale możecie je również z powodzeniem podać zamiast tradycyjnych frytek do steku lub innych mięs. Bardzo gorąco polecam!SKŁADNIKI na około 4 porcje:500 g dyni (najlepiej odmiana Hokkaido
Słodko-Słony Świat IlonyNadal w dyniowym klimacie, dzisiaj mam kolejną propozycję obiadową z udziałem tego jakże uniwersalnego warzywa. Chciałam spróbować czegoś nowego, a pizzy z dynią jeszcze mi się jeść nie zdarzyło.Sprawa jest prosta. Najwięcej czasu zabiera oczywiście wyrastanie ciasta drożdżowego na spód, ale poza tym taka domowa pizza to nic trudnego. Wystarczy pokroić parę rzeczy, ułożyć na rozwałkowanym cieście, upiec(...)kruchym, albo grubszym i pulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza!Ja tym razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące jej niewyraźny smak. Soczysta gruszka rewelacyjnie tutaj pasuje, nadając całości zupełnie nowego wymiaru, choć jeśli nie lubicie owoców w daniach wytrawnych
Pożeraczka, czyli raz adobrze