dynia - 15472 przepisów (strona:18/1032)

Chrupiąca tortilla z dynią 88

Miało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z dynią, przygotuje tortille z dynią , które znacznie szybciej się przygotowuje. Dodatkowo odkryłam, iż placki tortilli, które usmażymy na odrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają(...)się chrupiące dopiero na naszych talerzach 🙂 Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Polecam na szybki obiad lub kolację. Składniki: (2 osoby) 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała szalotka pokrojona w piórka 1 łyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo mielony pieprz 2 garście

Moja Delicja
Tiramisu dyniowe 97

miejsce może zajmować tylko jedno Tiramisu , ale dzisiejsze Tiramisu dyniowe z wielką przyjemnością umieszczę ex aequo obok tego klasycznego. Sekretem dyniowej wersji jest likier Cointreau oraz domowa przyprawa do dyni , nadająca lekkiej, ale nie narzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również “bardzo lubi” się z kawą 🙂 Do Tiramisu dyniowego oczywiście potrzebne jest(...)również puree z dyni , które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam “ Kopytka dyniowe ” lub “ Tartę Dyniową “. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Moja Delicja
Dynie faszerowane mięsem mielonym 77

Dynie faszerowane mięsem mielonym są sycącym posiłkiem na obiad lub kolację na ciepło. Do ich przygotowania najlepiej użyć dyni Hokkaido, która ma zwarty miąższ, a jej skórka nadaje się do jedzenia. Przygotowana przez nas dynia faszerowana ma lekko orientalny smak, gdyż jako przypraw użyliśmy tych, które kojarzą się z kuchnią Indii. Dynie faszerowane mięsem mielonym są bardzo sycącym posiłkiem, każde(...)najadło się połówką jednej dyni. Udostępnij Składniki na dynie faszerowane mięsem mielonym 2 dynie Hokkaido (po ok. 1 kg) 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 1 duża cebula 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 250 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki curry 1 / 2 łyżeczki kminku mielonego czubek łyżeczki kardamonu czubek łyżeczki pieprzu cayenne 1 / 2 łyżeczki imbiru mielonego

niecodziennikpary
Rozgrzewający krem z dyni 275

Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest klasyka gatunku czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym aksamitny, smaczny i zdrowy! Krem z pieczonej dyni Jeśli masz ochotę na sezonowy krem to zupa z tego przepisu powinna w pełni spełnić Twoje oczekiwania. Krem z dyni to idealny sposób(...)rozgrzewkę podczas jesiennych chłodów. Dzięki dodatkom takim jak imbir, kurkuma i pieprz cayenne świetnie pobudza organizm i sprawia, że momentalnie robi się nam cieplej. Kremowa zupa z dyni Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni to zupa, której nie może zabraknąć w tym sezonie na Twoim stole. To źródło nieocenionych składników, które zadziałają ochronnie na organizm, a także wspomogą

Book of spells
Rozgrzewający krem z dyni 275

Dynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest klasyka gatunku czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym aksamitny, smaczny i zdrowy! Krem z pieczonej dyni Jeśli masz ochotę na sezonowy krem to zupa z tego przepisu powinna w pełni spełnić Twoje oczekiwania. Krem z dyni to idealny sposób(...)rozgrzewkę podczas jesiennych chłodów. Dzięki dodatkom takim jak imbir, kurkuma i pieprz cayenne świetnie pobudza organizm i sprawia, że momentalnie robi się nam cieplej. Kremowa zupa z dyni Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni to zupa, której nie może zabraknąć w tym sezonie na Twoim stole. To źródło nieocenionych składników, które zadziałają ochronnie na organizm, a także wspomogą

Book of spells
Chleb z dynią 202

Chleb z dynią zdecydowanie urzeka swoim słonecznym kolorem, który jest spowodowany użyciem puree z dyni. Z tego samego przepisu można również upiec bułeczki.  Chleb z dynią 2017-11-05 18:07:32 Z podanej proporcji otrzymałam 1 bochenek o wadze około 700 g oraz 15 bułeczek o wadze około 50 g każda. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn(...)drożdży instant Gotowe ciasto 500 g mąki pszennej typ 650 140 g mąki pszennej razowej 350 g wody 10 g soli 4 g drożdży instant 230 g puree z dyni 50 g suszonych pestek z dyni cały zaczyn Wskazówki wykonania Puree z dyni przygotować dzień przed właściwym mieszaniem chleba. Dynię umyć, przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Połówki dyni pokroić

Chlebki.pl
Dyniowe spaghetti aglio olio 118

Dziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością(...)spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne! Ostatecznie zamiast zupy-kremu powstało aromatyczne dyniowe spaghetti aglio olio. Ważne jest, by danie przygotować z dyni makaronowej. Nie może to być dynia hokkaido, piżmowa, ani prowansalska – używając innego rodzaju tego warzywa, nie otrzymasz efektownych nitek. Dynia makaronowa jest mało popularna w Polsce

Vegan Taste
Tiramisu dyniowe 161

miejsce może zajmować tylko jedno Tiramisu , ale dzisiejsze Tiramisu dyniowe z wielką przyjemnością umieszczę ex aequo obok tego klasycznego. Sekretem dyniowej wersji jest likier Cointreau oraz domowa przyprawa do dyni , nadająca lekkiej, ale nie narzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również „bardzo lubi” się z kawą :) Do Tiramisu dyniowego oczywiście(...)potrzebne jest również puree z dyni, które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam „ Kopytka dyniowe ” lub „ Tartę Dyniową „. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej

Moja Delicja
Krem z kalafiora i marchewki z pestkami dyni i tymiankiem 178

cebula1,5 litra bulionu warzywnego1 łyżeczka curryszczypta tartego imbiruszczypta gałki muszkatołowejpieprz, sól do smakuzioła prowansalskieświeży tymianekkoperek albo pietruszkagarść prażonych na suchej patelni pestek dyniolej sezamowy albo olej z pestek dyni do smakuoliwa z oliwek do smażenia (albo olej)Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem(...)minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki

Bon Appetit Małgorzaty
Soczewica na ostro z dynią, szpinakiem i z pokruszoną fetą 196

Chwała mojemu Tacie, który przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo była ogromna :) Marzył mi się gorący i pikantny posiłek ze zdrową soczewicą. Ale żeby ten posiłek nie był nudny postanowiłam potraktować go serem feta. A, że bez wątpienia jestem szczęściarą, to użyłam oryginalnego sera prosto(...)Chwilkę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (albo chili w proszku), przecier pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Potem dodajemy pomidory wraz z sokiem z puszki, soczewicę, oraz dynię pokrojoną w kostkę. Dodajemy listki laurowe, sól, pieprz. Gotujemy ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy 2 gałązki tymianku i gotujemy jeszcze 2 minuty

Bon Appetit Małgorzaty
Dynia bejcowana w occie balsamicznym, smażona z parmezanem na patelni Ballarini 152

Dzięki uprzejmości firmy Ballarini miałam okazję przygotować sobie posiłek na granitowej patelni grillowej. Poniżej przepis na bardzo smaczną dynię oraz moja recenzja patelni. Składniki:1 mała dynia (1 kg)50 g tartego parmezanu4 łyżki octu balsamicznego6 łyżek oliwy z oliweksól, pieprz4 gałązki świeżego tymianku1/2 papryczki chiliDynię obieramy ze skórki i z nasion. Bejcujemy(...)minut roztworze z octu balsamicznego i oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej wraz z drobno posiekaną papryczką chili. Na sam koniec dynię posypujemy tymiankiem oraz tartym parmezanem. Smacznego!Grillowa patelnia granitowa  mile mnie zaskoczyła, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekka. Na takie podejrzenie naprowadził

Bon Appetit Małgorzaty
Placek z dyni o pomarańczowym aromacie z sosem toffi 139

ciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :)Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi...... brzmi zachęcająco, prawda(...)Uwierzcie, brzmi tak samo dobrze, jak i smakuje więc gorąco namawiam Was do upieczenia :)Aaa, i jeszcze coś, placek jest bez glutenu więc kolejny plus dla niego! :)Placek:* dynia- 500 g* mąka kukurydziana- 1 pełna szklanka (można użyć pszennej)* skrobia kukurydziana- 5 łyżek (lub mąka ziemniaczana)* cukier trzcinowy- 3/4 szklanki* sok z całej pomarańczy* jajka- 2 duże* skórka z połowy

Kraina Miodem Płynąca
109. Przekąska a'la suflet czyli: wytrawne, mini "ciasta" z parmezanem i dynią 296

przypominający zarówno wyglądem, jak i konsystencją - wytrawny suflet. Wszystko na bazie puszystej masy jajecznej, mąki oraz odrobiny sody (po upieczeniu jest barrrdzo wilgotne i delikatne). Dodatki, które wykorzystałyśmy to dynia, seler naciowy, świeży imbir, czosnek oraz parmezan (i oczywiście przyprawy:)). Może brzmi dość skromnie, ale możecie uwierzyć nam na słowo, że również prze-pysznie. Czasami i z małą ilością składników(...)ceramicznych200g przesianej mąki 1 niepełna łyżka przesianej sody oczyszczonej50 g selera naciowego60g startego sera parmigiano reggiano (lub grana padano)3 cm obranego, startego świeżego imbiru1 spory ząbek czosnku100g dyni po pół łyżeczki kolendry, czarnuszki oraz curry1 łyżka musztardy francuskiej świeżo zmielona sól i pieprz Sposób przygotowania:Dynię obieramy ze skóry. Kroimy ją wraz z selerem

Symfonia Smaków
Dynia w zalewie octowej 124

Dynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń.Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs.   Składniki:-dojrzała dynia - ok. 2 kg-700 ml wody-250 ml octu-2 szklanki cukru-2 łyżki soli-czosnek-pieprz ziarnisty-ziele angielskie-gorczyca-listek laurowy      Dynię dzielimy na części.Usuwamy(...)nasiona i miękkie części.Obieramy ze skóry.   Kroimy w dość dużą kostkę.   Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem.Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut.Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie,pieprz i gorczycę oraz listek laurowy.Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Dżemik z dyni z pomarańczą 165

Delikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą.   Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy   Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóryi kroimy w kostkę(...)Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki.   Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn.   Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę.   Miksujemy blenderem.   Dodajemy pomarańcze,skórkę z cytryny i cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy sok z cytryn

Maminek kulinarny