Dynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, a w smaku przypomina nieco ananasa lub brzoskwinię z puszki. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 słoiki po 600 ml Składniki: 2,5 kg dyni 250 ml octu 10% 250 ml wody(...)cukru 5 sztuk goździków Przygotowanie: Dynię pokroić w półksiężyce, wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę o wielkości około 2 cm x 2 cm. Do wysokiego garnka wlać 250 ml wody, 250 ml octu, dodać 5 sztuk goździków oraz kilogram cukru. Całość zagotować dzięki czemu cukier powinien się prawie w całości rozpuścić. Do gotującej się zalewy wsypać pokrojoną dynię
KuchniaWeDwoje.plDynia jest nie tylko ozdobą wnoszącą ciepłe kolory jesieni do naszych domów. Jest także smacznym składnikiem wielu przepisów. Z dyni możemy wyczarować niezliczon ą ilość przepisów np. na kremowe risotto, aromatyczny makaron z grzybami i orzechami włoskimi, pieczony omlet, makaronow ą zapiekankę z porem i boczkiem, lasagne z beszamelem, tart ę z brokułami, zupę z czerwon(...)kukurydz ą . Na osłodę jesiennych dni możemy przygotowa ć ciasteczka, placuszki, muffinki a nawet tort dyniowo-migda ł owy. Poniżej znajdziecie 20 sprawdzonych przepisów z dyni ą w roli głównej, które stale goszczą na naszym stole. Smacznego! Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) Spaghetti alla
La grande e la piccola cuocaDzisiaj zapraszam na ciasto dyniowe – wilgotne, pachnące korzennymi dodatkami, które czuć jeszcze długo po pieczeniu w całym domu. Długo pozostaje świeże i pachnące przyprawami. Przyznam szczerze, że dynia od kilku lat dopiero gości w naszym menu. Zaczęło się od zup, potem był sernik i… tak zadomowiła się u nas na dobre. Dynia ma na tyle neutralny smak(...)słodko czy wszelkiego rodzaju deserach. W przepisie na ciasto dyniowe najlepiej sprawdz się puree z dynii, ale jeśli go nie macie, nie ma się czym przejmować. Wystarczy podpiec dynię. Taką miękką, pieczoną dynię możemy zblendować – wtedy otrzymujemy puree/mus, albo nawet dodać w całości do ciasta. Jeśli nie znacie puree z dyni, zajrzyjcie tu . ciasto z dyni Ja dodałam pieczoną
Mieszam w GarnkuSezon na dynie w pełni w związku z czym postanowiłam przygotować zestawienie przepisów z dynią w roli głównej . Z dyni można przygotować wiele cudownych, jesiennych, rozgrzewających dań. Często przygotowuję potrawy z dyni i muszę przyznać, że najlepiej smakuje mi ona pod postacią curry lub gulaszu, jednak równie pyszna jest pieczona. Upieczoną dynię można zjeść samą lub wykorzystać ją do przygotowania(...)innych potraw. Dynia to niezwykle wszechstronne warzywo, można jej używać do sałatek i surówek, zup i dań głównych (świetnie komponuje się z egzotycznymi przyprawami), a także deserów! A czy Wy lubicie dynie? Pod jaką postacią najchętniej jecie dynię? Przepisy na dynię Sałatki Sałatka z kurczaka z dynia Zupy Krem z dyni z ciecierzyca Delikatna zupa dyniowo - marchewkowa Rozgrzewajacy krem
Codzienne GotowanieDynia marynowana w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny pomysł na wykorzystanie dużej ilości jesiennych zbiorów. Tak przygotowaną dynię można używać jako dodatek do mięs i sałatek, a w smaku przypomina nieco ananasa lub brzoskwinię z puszki. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 4 słoiki po 600 ml Składniki: 2,5 kg dyni(...)octu 10% 250 ml wody 1 kg cukru 5 sztuk goździków Przygotowanie: Dynię pokroić w półksiężyce, wydrążyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę o wielkości około 2 cm x 2 cm. Do wysokiego garnka wlać 250 ml wody, 250 ml octu, dodać 5 sztuk goździków oraz kilogram cukru. Całość zagotować dzięki czemu
KuchniaWeDwoje.pljesień za oknem to musi być dynia! Dynia pieczona, lekko karmelizowana w przyprawach kuchni średniowiecznej, która sprawdzi się idealnie do wszelkich bożonarodzeniowych wypieków! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 1/2 średniej dyni hokkaido – 1 szklanka cukru – odrobina gałki muszkatołowej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 5 łyżeczek łyżeczka cynamonu W naczyniu wymieszać ze sobą gałkę muszkatołową, mielony imbir(...)cynamon. Dynię umyć, przekroić, wydrążyć środek i pokroić na mniejsze kawałki. Posypać mieszanką i zapiec w piekarniku przez ok 30-40 minut w 180 stopniach, aż będzie miękka
Szybko Tanio SmacznieKolejna, ciekawe która, wariacja na temat zupy dyniowej, która nie musi być nudna i zawsze smakować tak samo. Uwielbiam kombinować z odmianami dyni, które dają zupy o różnej konsystencji i smaku. Szaleje z przyprawami i dodatkami. Bazę dzisiejszej zupy sanowi dynia butternut, batat i marchew. Aby całość była bardziej wyrazista smakowo doprawiłam ją tahiną i chilli. Dacie się namówić(...)odrobinę tej zupy? Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1/2 dyni (u mnie butternut) – 1/2 batata – 2 marchewki – 2 łyżki tahiny – sól, pieprz – odrobina chilli – jogurt roślinny Dynię obrać i pokroić w kostkę. Tak samo postąpić z batatem i marchewkami (ja miałam już obrane w lodówce, więc poszło ekspresem). Warzywa wrzucić do garnka i zalać
Szybko Tanio SmacznieJesienią dynia króluje na polskich stołach, blogi kulinarne pękają w szwach od nawału przepisów z dodatkiem dyni, a my pragniemy je wszystkie wypróbować. Jak pewnie zauważyliście, podstawą wielu dań, deserów i wypieków jesiennych jest właśnie puree z dyni. Szczerze mówiąc nie spotkałam się jeszcze z takim oto wyrobem w naszych polskich marketach, a nawet jeśli Wy zauważyliście ten produkt(...)chyba nie muszę Was przekonywać, że zdrowiej jest wykonać go samemu. Dlatego dzisiaj pokażę Wam, jak przygotować puree z pieczonej dyni. Moim zdaniem jest to najprostszy sposób, choć oczywiście możliwe jest też przygotowanie tego puree poprzez zagotowanie dyni na parze. Jako ciekawostkę dodam, że puree można zamrozić i przechowywać przez cały rok w zamrażalce. Puree z dyni może być
Smiling ShrimpPyszna carbonara z dynią Hokkaido i kiełbasą… carbonara dyniowa, której jeszcze nie przyrządzałam, hokkaido dynia, której jeszcze nie jadłam…Czasami trzeba zaufać swoim kulinarnym intuicjom. Zdarza mi się to nieraz, choć przyznam, że nie zawsze z pożądanym rezultatem. Człowiek uczy się na błędach ale carbonara z dynią i kiełbasą wyszła mi pierwsza klasa. Dynia hokkaido nie należy(...)super wyrośniętych gatunków dyni, więc łatwo można sobie z nią poradzić. Jak dla mojej rodziny to jednorazowe podejście. Jak zwykle upiekłam dynię w piekarniku. Co niektórzy jedzą hokkaido ze skórką. Muszę przyznać, że skórka po upieczeniu dyni jest miękka i z powodzeniem można ją spożyć. Zwłaszcza dynia zmiksowana na puree wraz ze skórką ma o wiele intensywniejszy kolor. Idealna
codojedzeniawięc wracamy w pełny prozdrowotny kurs! Poszalejemy z mąkami co oznacza że w naszych ciastkach na słono zabraknie mąki pszennej :). Będą za to: Jaglana, żytnia i mąka z pestek dyni, wszystkie te pyszności okrasimy czarnuszką i przyprawimy solą i pieprzem. Pestki z dyni to ogromny magazyn cynku bardzo istotny przy walce z przeziębieniami, pomocny we wzmacnianiu włosów, paznokci a także(...)małych ciasteczekCzas przygotowania: 15-20 minutSkładniki:50-60g masła1 jajko EKO1 łyżka mąki jaglanej EKO4 łyżki mąki żytniej typ 2000 EKO4-5 łyżek mąki z pestek dyni EKOczarnuszkasól himalajskapieprz czarnyPrzygotowanie:1/ Do roztopionego schłodzonego masła dodajemy jajko i mąki. Mieszamy do uzyskania pożądanej gęstości - chodzi o taką w nabierzemy w natarte mąką dłonie ciasto i uformujemy kulkę (jeżeli ciasto
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo prosta,szybka,sysaca i jakze smaczna jesienna zupa.Oczywiscie dynia z ziemniakiem w roli glownej.Jako omasta przysmazone na rumiano pieczarki.Pycha!Skladniki na 4 porcje:1 cebula250 g dynii np.Hokkaido250 g ziemniakow1 lyzka masla ghee600 ml bulionu warzywnego ( lub Waszego ulubionego)250 ml mleka kokosowego ( bez mleka tez pyszna)sol,pieprz,galka muszkatalowa100 g pieczarekWykonanie:°Cebule obrac,z dyni usunac pestki(...)ziemniaki obrac.Wszystko pokroic w gruba kostke.°W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozgrzac maslo,wrzucic cebule i zeszklic,dodac dynie i ziemniaki.Razem krotko obsmazyc,wlac bulion i gotowac do miekkosci okolo 20 minut.°Zupe zblendowc,ale niezbyt dokladnie,tak by pozostaly kawaki dyni i ziemniakow.Dodac mleczko kokosowe,zagotowac razem i przyprawic do smaku sola,pieprzem i galka muszkatalowa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejna propozycja zupy kremu z dyni.Dodatek pomidora złamał słodycz dyni w znakomity sposób.Przyszła kolej na jabłko,ktore w podobny sposób miało nadać wytrawny charakter kremowi z dyni.Tylko co do jabłka ? W naturalny sposób nasunął sie pomysl z majerankiem,który kapitalnie łaczy sie z jabłkiem na wytrawnie.I to wlaśnie majeranek jest clou tego kremu dyniowego.Zupa jest absolutnie rewelacyjna,pyszna.Bardzo polecam(...)wypróbownia.Składniki na 4 porcje:600-700 g dyni Hokkaido lub innej1 jabłko1 cebula1 lyżka masła ghee 1 ząbek czosnku600-700 ml bulionu lub wodysól,pieprzgałka muszkatałowakilka gałązek majerankuWykonanie:tym razem dynie upiekłam w piekarniku.Dynie przekroić na pół,pokroić w 2-3 cm kawałki.Usunąć pestki.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Dynie skropić oliwa i posolić.Dodalam galazkę rozmarynu.Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taka duża micha pełna pysznej owsianki o poranku z pewnością doda Wam mnóstwo energii! Dynia, dzięki dodatkowi imbiru i cynamonu doskonale rozgrzewa - ciepło będzie emanowało w Was prosto z najedzonego brzucha przez cały dzień! Jest idealna by zdrowo i z impetem zacząć tydzień. I taka mała rada dla tych, co nie mają rano czasu na gotowanie, a równie mocno(...)lubią pieczoną dynię - przygotujcie sobie dzień wcześniej całą blachę tego pomarańczowego cuda. Później bez problemu można ją przechowywać przez kilka dni w lodówce, a na pewno przyda się do sałatek, tart, deserów i innych jesiennych specjałów.Składniki:50 g płatków z amarantusa100 ml mleka kokosowego + 150 ml wody (lub 250 ml dowolnego mleka roślinnego)szczypta soli200 g pieczonej dyni, pokrojonej
Food SquaredyniSkładniki: mała dynia1 szalotka2 ząbki czosnku1 szklanka bulionuszczypta imbiru1/2 szklanki soku z pomarańczy1 łyżka masłaoliwasólpieprz białyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy przez chwilę posiekaną szalotkę i czosnek. Dynię obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do szalotki i czosnku. Dolewamy sok z pomarańczy, bulion i dusimy około 20 minut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem
Smakowity Blog KulinarnySKŁADNIKI1kg dyni1 cebulapapryczka chilipietruszkasóloliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZADZANIAOczyścić dynie ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Do głębokiego garnka wlać 4-5 łyżek oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę, papryczke chili. Podsmażyć lekko , dodać dynie pokrojone w kostkę, sól i pietruszkę poczym przemieszać
zielonacukinkaPuree z dyni – wiele osób zastanawia się jak zrobić najlepsze puree z dyni. Jaką dynię wybrać? Czy ją ugotować a może upiec? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tak naprawdę każda odmiana dyni będzie odpowiednia na puree. Ja wybrałam dynię hokkaido, która charakteryzuje się intensywnym kolorem, twardą skórką, której nie trzeba obierać. Puree można przygotować na dwa sposoby, z gotowanej dyni(...)oraz z dyni pieczonej. Ja postawiłam na puree z pieczonej dyni. Jak je przygotować? Zapraszam na przepis ponizej! PUREE Z DYNI – PRZEPIS Składniki 1 dynia hokkaido ok. 1300 g (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Dynie przekroić na pół, wydrążyć z niej miąższ. Dynie pokroić na części (ok. 15). Blaszkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Umieścić na niej pokrojoną dynie
Przepiski.plidealnie nadają się na rodzinne pieczenie z najmłodszymi. Jak się robi muffinki dyniowe z kruszonką? Muffinki dyniowe to idealny jesienny deser. Są wilgotne, puszyste, z wyraźnym aromatem słodkiej dyni i korzennych przypraw oraz chrupiącą kruszonką. Przygotowanie tych dyniowych babeczek jest bardzo proste – nie potrzeba nawet miksera! W misie umieszczamy najpierw mokre składniki i krótko mieszamy, dodajemy suche składniki, również(...)Słodkie dyniowe ciasta i babeczki nie byłyby tak pyszne, gdyby nie zestaw korzennych przypraw. Mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i goździków, znana też jako pumpkin spice (ang. przyprawa do dyni) sprawia, że te muffinki dyniowe z kruszonką smakują po prostu rewelacyjnie. Korzenny aromat i dynia to połączenie idealne. Jak przygotować puree z dyni? Żeby przygotować t e muffinki dyniowe
Na-talerzu.plwiem ilu dni chodziła za mną dokładnie taka zupa. Trochę słodka, trochę kwaśna, aromatyczna i rozgrzewająca. Pisałam Wam jakiś czas temu, że przywiozłam z Lubelszczyzny parę sztuk dyni. I część z nich sobie stała i wyglądała przepięknie. Jedna była wyjątkowa, wielka, zielona, no idealna do patrzenia na nią. I tak chodziłam koło niej, chodziłam i stwierdziłam, że chyba już dość(...)tego podziwiania. Dodatkowo parę dni wcześniej widziałam dokładnie tę samą dynię w telewizji. Jej kolor w środku był nie do opisania, byłam ciekawa czy moja będzie taka sama. Ciekawość wygrała, ciachamy. Kolor? Matkobosko, tak intensywnie pomarańczowy, że aż trudno było uwierzyć w to, że jest prawdziwa. Zapach? Melon, rasowy melon. Coś niesamowitego. To dynia prowansalska, jakby ktoś był ciekawy
KardamonovyDynia to niezwykle popularne jesienne warzywo. Zachwycająca swoją barwą, oferuje bogactwo witamin i minerałów obecnych w smacznym miąższu. Wykorzystując ją, możesz przygotować wiele smacznych potraw, odpowiednich dla osób w każdym wieku. Na początku musisz jednak prawidłowo obrać ją i podzielić na części. W jaki sposób najłatwiej usunąć skórkę oraz jak pokroić dynię? Jak obrać dynię? Konieczność obierania dyni zależy(...)twardej skórze wymagają usunięcia zewnętrznej warstwy, podczas gdy odmiany Hokkaido, piżmowa, delicata czy kabocha o miękkiej i delikatnej skórce możesz przyrządzać bez jej wcześniejszego zdejmowania. Zatem jak obrać dynię? Na samym początku utnij ogonek oraz końcówkę na spodzie warzywa, używając dużego i ostrego noża. Przekrój dynię na pół. Za pomocą łyżki usuń pestki z wnętrza. Możesz wysuszyć je w piekarniku
Rozdomowionazniechęcajcie się, czytając składniki. Spokojnie zamiast musu, możecie dodać świeżą dynię. Zmiksujcie koktajl porządniej i też będzie ok. Ile tej świeżej dyni? Ja wiem… z 3/4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę? Powinno być dobrze. Parę dni temu zauważyłam, że część dyni, które stały sobie u nas w domu na widoku, zaczęły nieciekawie wyglądać. Postanowiłam je upiec i zblendować. Część(...)wykorzystałam do babeczek, które zażyczyła sobie moja córka, część wykorzystałam do koktajli właśnie. Jeżeli macie wielką dynię i wyjdzie Wam tego musu od groma, możecie upiec ciasto , zrobić pankejki , owsiankę , racuchy . Możecie go też zamrozić, po prostu. W ogóle gdybym teraz miała gdzieś kupić dynię w sklepie, nie uwierzyłabym że jest zeszłoroczna, jeszcze sezonowa. Pomyślałabym, że pewnie rosła gdzieś
Kardamonovywkawiarence.pl Mus z dyni stanowi doskonałą bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt. Mus z dyni możemy dodawać do ciasta na mufiiny, drożdżówki, do zupy. Warto pamiętać, że dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i kwasu foliowego. – kalendarz sezonowości polskich owoców(...)warzyw Jednymi z warzyw, który zawsze kojarzą nam się z jesienią jest cukinia i dynia. Daniom z cukinii przeznaczyłam już kilka wpisów na blogu: przepis na błyskawiczny obiad – cukiniowe placuszki z sosem z zielonego ogórka faszerowane łódeczki z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym kotleciki z cukinii pizzerinki
W KawiarenceProste w przygotowaniu puree (mus) z dyni, które wykorzystasz do słodkich wypieków, np. serników, ciast, muffinków, a także do zup lub innych potraw. Kremowe puree z dyni możesz przygotować na dwa sposoby: ugotować lub upiec. Jeśli okaże się, że puree jest zbyt wodniste, odciśnij je na sitku bądź przez gazę, jeśli za suche – dodaj odrobinę wody. Zapraszam po szybką(...)prostą poradę jak przygotować puree/mus z dyni. Puree z dyni SKŁADNIKI: dynia PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania puree z dyni wybieram dynię piżmową lub hokkaido (tej ostatniej nie trzeba obierać). Dynię myję, lekko osuszam, przekrawam wzdłuż na pół. Łyżką wydobywam miąższ wraz z pestkami. Porada. Pestki możesz wyczyścić i ususzyć. Połówki dyni kroję w poprzeczne talarki równej grubości. Blaszkę z wyposażenia piekarnika
Zasmakuj KuchniJesienną porą widząc dynie w każdym sklepie i na straganach, nie mogę się powstrzymać przed jej zakupem. Można z niej ukręcić tak wiele pysznych rzeczy… Tym razem w mojej kuchni powstała zupa z dyni , która jest bardzo treściwa i NIESAMOWICIE PYSZNA! Zupa dyniowa Zazwyczaj zupa dyniowa kojarzy się z klasycznym kremem, który swoją drogą uwielbiam. Tym razem jednak miałem(...)ochotę ukręcić coś innego… Dzisiejsza zupa z dyni piżmowej ma w sobie sporą ilość brukselki, czerwonej fasoli oraz pomidorów. Zdecydowanie można się nią najeść Delikatnie pikantna, kremowa, o zróżnicowanej teksturze. Szukasz więcej dyniowych inspiracji? Na blogu znajdziesz REWELACYJNY przepis na krem z dyni . Jeśli masz takie ciągoty do dyni jak ja, to sprawdź koniecznie ostatnio dodane kopytka z dyni
Blendmandrodzy, oto wasza nowa, ulubiona przekąska imprezowa do dzielenia się. Serowa dynia to doskonała propozycja na różnego rodzaju jesienne przyjęcia począwszy od halloween, przez andrzejki, a na zupełnie niezobowiązujących domówkach skończywszy. Nie tylko pięknie się prezentuje, ale też doskonale smakuje. Gwarantuję, że zaskoczy i zasmakuje waszym gościom. var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute(...)format: 4, ad_newpage: true, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer393969', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: false, ad_showRank: false }; Serowa dynia – jak urozmaicić jej smak? Warto pamiętać, że poniższy przepis można potraktować jako bazę do różnego rodzaju eksperymentów. Miłośnicy ostrych smaków z pewnością docenią wersję z większą ilością chilli z kolei ci, którzy lubią coś
okolicepalnika.plwkawiarence.pl Mus z dyni stanowi doskonałą bazę do wielu potraw i jest bardzo zdrowy dla niemowląt. Mus z dyni możemy dodawać do ciasta na mufiiny, drożdżówki, do zupy. Warto pamiętać, że dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i kwasu foliowego. – kalendarz sezonowości polskich owoców(...)warzyw Jednymi z warzyw, który zawsze kojarzą nam się z jesienią jest cukinia i dynia. Daniom z cukinii przeznaczyłam już kilka wpisów na blogu: przepis na błyskawiczny obiad – cukiniowe placuszki z sosem z zielonego ogórka faszerowane łódeczki z cukinii z farszem mięsno – pomidorowym kotleciki z cukinii pizzerinki
W Kawiarencezniechęcajcie się, czytając składniki. Spokojnie zamiast musu, możecie dodać świeżą dynię. Zmiksujcie koktajl porządniej i też będzie ok. Ile tej świeżej dyni? Ja wiem… z 3/4 szklanki dyni pokrojonej w kostkę? Powinno być dobrze. Parę dni temu zauważyłam, że część dyni, które stały sobie u nas w domu na widoku, zaczęły nieciekawie wyglądać. Postanowiłam je upiec i zblendować. Część(...)wykorzystałam do babeczek, które zażyczyła sobie moja córka, część wykorzystałam do koktajli właśnie. Jeżeli macie wielką dynię i wyjdzie Wam tego musu od groma, możecie upiec ciasto , zrobić pankejki , owsiankę , racuchy . Możecie go też zamrozić, po prostu. W ogóle gdybym teraz miała gdzieś kupić dynię w sklepie, nie uwierzyłabym że jest zeszłoroczna, jeszcze sezonowa. Pomyślałabym, że pewnie rosła gdzieś
KardamonovyMiało być risotto z dynią, ale po długim dniu w pracy, byłam tak głodna, że nie miałam ochoty czekać na obiad. Wymyśliłam, że zamiast risotta z dynią, przygotuje tortille z dynią , które znacznie szybciej się przygotowuje. Dodatkowo odkryłam, iż placki tortilli, które usmażymy na odrobinie masła nabierają przepysznego smaku i, co najważniejsze, nie wysuszają się na patelni tak szybko. Stają(...)się chrupiące dopiero na naszych talerzach 🙂 Chrupiącą tortillę z dynią podałam z rukolą, sosem czosnkowym, prażonymi pestkami dyni, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Polecam na szybki obiad lub kolację. Składniki: (2 osoby) 370 g dyni Hokkaido obranej i pokrojonej w 1 cm kostkę 1 mała szalotka pokrojona w piórka 1 łyżka masła + 1 łyżeczka sól morska, świeżo mielony pieprz 2 garście
Moja Delicjamiejsce może zajmować tylko jedno Tiramisu , ale dzisiejsze Tiramisu dyniowe z wielką przyjemnością umieszczę ex aequo obok tego klasycznego. Sekretem dyniowej wersji jest likier Cointreau oraz domowa przyprawa do dyni , nadająca lekkiej, ale nie narzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również “bardzo lubi” się z kawą 🙂 Do Tiramisu dyniowego oczywiście potrzebne jest(...)również puree z dyni , które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam “ Kopytka dyniowe ” lub “ Tartę Dyniową “. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Moja DelicjaDynie faszerowane mięsem mielonym są sycącym posiłkiem na obiad lub kolację na ciepło. Do ich przygotowania najlepiej użyć dyni Hokkaido, która ma zwarty miąższ, a jej skórka nadaje się do jedzenia. Przygotowana przez nas dynia faszerowana ma lekko orientalny smak, gdyż jako przypraw użyliśmy tych, które kojarzą się z kuchnią Indii. Dynie faszerowane mięsem mielonym są bardzo sycącym posiłkiem, każde(...)najadło się połówką jednej dyni. Udostępnij Składniki na dynie faszerowane mięsem mielonym 2 dynie Hokkaido (po ok. 1 kg) 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 1 duża cebula 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 250 ml przecieru pomidorowego 2 łyżeczki curry 1 / 2 łyżeczki kminku mielonego czubek łyżeczki kardamonu czubek łyżeczki pieprzu cayenne 1 / 2 łyżeczki imbiru mielonego
niecodziennikparyDynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest klasyka gatunku czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym aksamitny, smaczny i zdrowy! Krem z pieczonej dyni Jeśli masz ochotę na sezonowy krem to zupa z tego przepisu powinna w pełni spełnić Twoje oczekiwania. Krem z dyni to idealny sposób(...)rozgrzewkę podczas jesiennych chłodów. Dzięki dodatkom takim jak imbir, kurkuma i pieprz cayenne świetnie pobudza organizm i sprawia, że momentalnie robi się nam cieplej. Kremowa zupa z dyni Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni to zupa, której nie może zabraknąć w tym sezonie na Twoim stole. To źródło nieocenionych składników, które zadziałają ochronnie na organizm, a także wspomogą
Book of spellsDynia to wspaniałe jesienne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest klasyka gatunku czyli krem z dyni. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przy tym aksamitny, smaczny i zdrowy! Krem z pieczonej dyni Jeśli masz ochotę na sezonowy krem to zupa z tego przepisu powinna w pełni spełnić Twoje oczekiwania. Krem z dyni to idealny sposób(...)rozgrzewkę podczas jesiennych chłodów. Dzięki dodatkom takim jak imbir, kurkuma i pieprz cayenne świetnie pobudza organizm i sprawia, że momentalnie robi się nam cieplej. Kremowa zupa z dyni Pyszny i aromatyczny krem z pieczonej dyni to zupa, której nie może zabraknąć w tym sezonie na Twoim stole. To źródło nieocenionych składników, które zadziałają ochronnie na organizm, a także wspomogą
Book of spellsChleb z dynią zdecydowanie urzeka swoim słonecznym kolorem, który jest spowodowany użyciem puree z dyni. Z tego samego przepisu można również upiec bułeczki. Chleb z dynią 2017-11-05 18:07:32 Z podanej proporcji otrzymałam 1 bochenek o wadze około 700 g oraz 15 bułeczek o wadze około 50 g każda. Zapisz przepis Drukuj przepis Zaczyn(...)drożdży instant Gotowe ciasto 500 g mąki pszennej typ 650 140 g mąki pszennej razowej 350 g wody 10 g soli 4 g drożdży instant 230 g puree z dyni 50 g suszonych pestek z dyni cały zaczyn Wskazówki wykonania Puree z dyni przygotować dzień przed właściwym mieszaniem chleba. Dynię umyć, przekroić na połowę i wydrążyć pestki. Połówki dyni pokroić
Chlebki.plDziś na obiad miała być królowa jesieni – dynia – w postaci zupy-kremu. Podczas poszukiwania idealnego warzywa do mojego dania natknąłem się na dynię makaronową. Jej nazwa nie wzięła się z kosmosu – można z niej zrobić makaron spaghetti. Spaghetti z dyni? Co? Czy to możliwe? Tak z pewnością(...)spokojnie, to możliwe, a w dodatku całkiem smaczne! Ostatecznie zamiast zupy-kremu powstało aromatyczne dyniowe spaghetti aglio olio. Ważne jest, by danie przygotować z dyni makaronowej. Nie może to być dynia hokkaido, piżmowa, ani prowansalska – używając innego rodzaju tego warzywa, nie otrzymasz efektownych nitek. Dynia makaronowa jest mało popularna w Polsce
Vegan Tastemiejsce może zajmować tylko jedno Tiramisu , ale dzisiejsze Tiramisu dyniowe z wielką przyjemnością umieszczę ex aequo obok tego klasycznego. Sekretem dyniowej wersji jest likier Cointreau oraz domowa przyprawa do dyni , nadająca lekkiej, ale nie narzucającej się pikantności. Pomarańcze idealnie komponują się z dynią, dlatego wybrałam właśnie Cointreau, który również „bardzo lubi” się z kawą :) Do Tiramisu dyniowego oczywiście(...)potrzebne jest również puree z dyni, które powstaje ze zmiksowanej upieczonej dyni. Przepołowioną dynię Hokkaido piecze się w piekarniku, a następnie wydrążony miąższ miksuje. Dynie w większej ilości można upiec kilka dni wcześniej, a puree przechowywane w lodówce możecie wykorzystywać do wielu dyniowych przepisów. Polecam „ Kopytka dyniowe ” lub „ Tartę Dyniową „. Składniki Tiramisu dyniowego: 280 ml gorącej
Moja Delicjacebula1,5 litra bulionu warzywnego1 łyżeczka curryszczypta tartego imbiruszczypta gałki muszkatołowejpieprz, sól do smakuzioła prowansalskieświeży tymianekkoperek albo pietruszkagarść prażonych na suchej patelni pestek dyniolej sezamowy albo olej z pestek dyni do smakuoliwa z oliwek do smażenia (albo olej)Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem(...)minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem, imbirem oraz ziołami prowansalskimi. Zupę rozlać do misek, podawać z pestkami dyni. Udekorować świeżymi ziołami (najlepiej tymiankiem), dodać kilka kropel oleju sezamowego albo z pestek dyni. Zupę podawać z grzankami. Krem z kalafiora i marchewki
Bon Appetit MałgorzatyChwała mojemu Tacie, który przechowuje w swojej piwnicy dynie i cukinie :) Chwała mu także za to, że zechciał mi tę dynię obrać ze skórki bo była ogromna :) Marzył mi się gorący i pikantny posiłek ze zdrową soczewicą. Ale żeby ten posiłek nie był nudny postanowiłam potraktować go serem feta. A, że bez wątpienia jestem szczęściarą, to użyłam oryginalnego sera prosto(...)Chwilkę wszystko razem smażymy. Następnie dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili (albo chili w proszku), przecier pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Potem dodajemy pomidory wraz z sokiem z puszki, soczewicę, oraz dynię pokrojoną w kostkę. Dodajemy listki laurowe, sól, pieprz. Gotujemy ok. 20 min od czasu do czasu mieszając. Po upływie tego czasu dodajemy 2 gałązki tymianku i gotujemy jeszcze 2 minuty
Bon Appetit MałgorzatyDzięki uprzejmości firmy Ballarini miałam okazję przygotować sobie posiłek na granitowej patelni grillowej. Poniżej przepis na bardzo smaczną dynię oraz moja recenzja patelni. Składniki:1 mała dynia (1 kg)50 g tartego parmezanu4 łyżki octu balsamicznego6 łyżek oliwy z oliweksól, pieprz4 gałązki świeżego tymianku1/2 papryczki chiliDynię obieramy ze skórki i z nasion. Bejcujemy(...)minut roztworze z octu balsamicznego i oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej wraz z drobno posiekaną papryczką chili. Na sam koniec dynię posypujemy tymiankiem oraz tartym parmezanem. Smacznego!Grillowa patelnia granitowa mile mnie zaskoczyła, głównie dlatego, że wbrew mojej wyobraźni na temat granitu, jest lekka. Na takie podejrzenie naprowadził
Bon Appetit Małgorzatyciasto 'chodziło' za mną już od dłuższego czasu, ale jakoś tak wyszło, że kupiona parę dni temu dynia cierpliwie czekała i czekała.I dzisiaj znalazłam czas, by wziąć się za pieczenie, wreszcie! :)Placek jest wilgotny i gumowy (struktura jak w zakalcu), z delikatną nutą cynamonu i gałki muszkatołowej, o wyczuwalnym smaku pomarańczy, a całość polana sosem toffi...... brzmi zachęcająco, prawda(...)Uwierzcie, brzmi tak samo dobrze, jak i smakuje więc gorąco namawiam Was do upieczenia :)Aaa, i jeszcze coś, placek jest bez glutenu więc kolejny plus dla niego! :)Placek:* dynia- 500 g* mąka kukurydziana- 1 pełna szklanka (można użyć pszennej)* skrobia kukurydziana- 5 łyżek (lub mąka ziemniaczana)* cukier trzcinowy- 3/4 szklanki* sok z całej pomarańczy* jajka- 2 duże* skórka z połowy
Kraina Miodem Płynącaprzypominający zarówno wyglądem, jak i konsystencją - wytrawny suflet. Wszystko na bazie puszystej masy jajecznej, mąki oraz odrobiny sody (po upieczeniu jest barrrdzo wilgotne i delikatne). Dodatki, które wykorzystałyśmy to dynia, seler naciowy, świeży imbir, czosnek oraz parmezan (i oczywiście przyprawy:)). Może brzmi dość skromnie, ale możecie uwierzyć nam na słowo, że również prze-pysznie. Czasami i z małą ilością składników(...)ceramicznych200g przesianej mąki 1 niepełna łyżka przesianej sody oczyszczonej50 g selera naciowego60g startego sera parmigiano reggiano (lub grana padano)3 cm obranego, startego świeżego imbiru1 spory ząbek czosnku100g dyni po pół łyżeczki kolendry, czarnuszki oraz curry1 łyżka musztardy francuskiej świeżo zmielona sól i pieprz Sposób przygotowania:Dynię obieramy ze skóry. Kroimy ją wraz z selerem
Symfonia SmakówDynie już dojrzały, wybieramy najbardziej wybarwione i bez uszkodzeń.Przygotujemy dyniowe kostki w słodko-kwaśnej zalewie, które są idealnym dodatkiem do mięs. Składniki:-dojrzała dynia - ok. 2 kg-700 ml wody-250 ml octu-2 szklanki cukru-2 łyżki soli-czosnek-pieprz ziarnisty-ziele angielskie-gorczyca-listek laurowy Dynię dzielimy na części.Usuwamy(...)nasiona i miękkie części.Obieramy ze skóry. Kroimy w dość dużą kostkę. Zagotowujemy wodę z cukrem, solą i octem.Wrzucamy pokrojoną dynię i gotujemy ok. 5 minut.Przekładamy do słoików, do których wcześniej włożyliśmy po ząbku czosnku, ziele angielskie,pieprz i gorczycę oraz listek laurowy.Słoiki uzupełniamy zalewą, zakręcamy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyDelikatny, aromatyczny dżemik z dyni z pomarańczową nutą. Składniki:-dynia o wadze ok. 3 kg ( po oczyszczeniu otrzymamy ok. 2 kg, z czego uzyskamy 6 słoiczków 0.3 - 0.5 l )-4 pomarańcze-3 cytryny-75 dkg cukru-2 żelfixy lub dżemixy Dynię dzielimy na części,usuwamy miąższ z pestkami, obieramy ze skóryi kroimy w kostkę(...)Pomarańcze obieramy ze skóry i skórek, dzielimy na kawałki. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę.Sok wyciskamy z trzech cytryn. Dynię zalewamy wrzątkiem do poziomu ostatnich kostek.Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.Zlewamy wodę. Miksujemy blenderem. Dodajemy pomarańcze,skórkę z cytryny i cukier.Gotujemy na maleńkim ogniu przez 60 minut.Dolewamy sok z cytryn
Maminek kulinarny