Duszona wołowina z dynią to skądinąd znana potrawa, występująca w pewnym wachlarzu szczegółowych odmian. Jest z pewnością atrakcyjnym i pożywnym daniem, nie tylko na jesień – można je z powodzeniem przyrządzać przez cały rok z dyni mrożonej. Nie jest też trudne, ani specjalnie czasochłonne do wykonania. Z drugiej strony spotkałem kilka takich przepisów na tę potrawę, z którymi ewidentnie „coś było(...)wymagać 2 albo 3 godzin duszenia, użyjmy raczej delikatnego antrykotu lub rostbefu. Po drugie, nawet jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy 25-30 minut przed końcem. Jeśli ewentualnie używamy dyni hokkaido razem ze skórą, wówczas wyjątkowo jej czas duszenia możemy
Kulinarna PokusaKolejne poznawanie dyni :) Tym razem w placuszkach.Składniki:1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej (lub zwykłej tortowej)1 łyżka cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki cynamonuszczypta soli1/2 szklanki startej na tarce dyni (dałam trochę więcej)1 jajko1/2 szklanki mlekaSposób przygotowania:1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek, cynamon, sól i cukier.2. Mleko, jajko i dynię połączyć i zmiksować blenderem.3
Kuchnia domowa AniSkładniki:ok 40 dag obranej dyni2 łyżki olejuprzyprawa do szarlotki / jabłecznika250 g ryżu1 cebulaniecały litr bulionuszczypta białego pieprzuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki masłatarty parmezan Sposób wykonania:1. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem, oprószyć przyprawą do szarlotki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości w 200 st. C.2. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle - powinna pozostać jasna.3(...)patelnię dorzucić suchy ryż, chwilę smażyć, aby ziarenka zrobiły się szkliste. Następnie porcjami dodajemy bulion, gotujemy, aż ryż wchłonie kolejne porcje. Na koniec dodajemy pieczoną dynię, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem. Na koniec dodajemy odrobinkę masła, tary parmezan i mieszamy.Smacznego!!!Źródło: Kulinarne szaleństwa Margarytki
Kuchnia domowa AniMyślę, że każdy z was, w chłodne jesienne dni, szuka pomysłów na rozgrzewające potrawy. Jedną z nich na pewno jest moja propozycja na zupę krem z dyni z imbirem. Składniki: Ćwiartka dyni Włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka) 500g porcji rosołowej z kurczaka (można zrobić wywar bez mięsa) 3cm świeżego imbiru (można zastąpić… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyEryka z ervegan znalazłem wspaniały dressing na bazie pasty tahini i cynamonu, co więcej był on właśnie podany z dynią i figami. Od razu uznałem to za fantastyczne połączenie, więc czym prędzej przygotowałem taką oto jesienną sałatkę. Jest pyszna!Składniki (na 4 porcje):4 figi, pokrojonych na cząstki200 g porwanych liści jarmużu200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę4 łyżki(...)cytryny2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy2 łyżki octu jabłkowego1 płaska łyżeczka cynamonu1 ząbek czosnkukilka łyżek wodysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię. Przygotować dressing, wkładając wszystkie składniki do kielicha blendera. Podczas miksowania dolewać powoli wodę, aż do utrzymania lejącej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać dressingiem i posypać podprażonymi na suchej
Food SquarePure z pieczonej dyni dodaję do zup, sosów, past i warzyw.Składniki:około kilograma dynisól i pieprzDynię kroimy na kilka sporych kawałków razem ze skórką. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 120 stopni. Odcinamy skórkę a miąższ mielimy blenderem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Nadmiar przekładam do słoików i pasteryzuję
prawdziwe jedzenieDynia w kolejnej odsłonie. Dziś w wersji na słodko, bezglutenowe placuszki dyniowe z syropem z agawy lub miodem to idealne danie na lekki obiad lub np. na podwieczorek. Dynię najlepiej upiec w piekarniku a następnie zmiksować na puree. Takie mus dyniowy można przechowywać kilka dni w lodówce w zamkniętym słoiku, można również sobie zamrozić. Dla nas było to kolejne, bardzo(...)ciekawe smakowe doświadczenie. Jestem pełna podziwu, bo moja do niedawna antydyniowa Rodzinka zajada ostatnio dynię pod każdą postacią, choć do niedawna wszyscy twierdzili, że dyni nie lubią... Tak więc ciekawy przepis(y) może sprawić iż zmieniają się nasze gusta kulinarne. Polecam wszystkim smakoszom dyniowym jak również tym, którym do dyni ciągle jeszcze trudno się przekonać :-) Przepis znaleziony na Kwestii Smaku
Smaczne ZdroweHalloween często zostaje nam sporo dyni, która aż się prosi o kreatywne wykorzystanie w kuchni. Tym razem postanowiłam przygotować z niej coś wyjątkowego – aksamitny krem z dyni, wzbogacony o orzeszki ziemne i świeżą kolendrę. Dynia , upieczona wcześniej w piekarniku, nabrała głębokiego, słodkiego smaku, a dzięki dodatkom zupa stała się naprawdę wyjątkowa. Aksamitny krem z dyni – kremowy, sycący, pełny witamin(...)danie idealne na jesień! Zupa krem z dyni to idealny wybór na chłodniejsze dni. Dynia jest nie tylko smaczna, ale i pełna wartości odżywczych – zawiera witaminy A i C, które wzmacniają naszą odporność, a także błonnik , który wspiera trawienie. W połączeniu z kremową konsystencją zupa daje uczucie sytości i cudownie rozgrzewa. Co więcej, pieczona dynia ma delikatnie karmelowy smak, który
codojedzeniaparmezanowo-dyniowym Dyniowe kopytka (lub dyniowe gnocchi) to jeden z moich ulubionych jesiennych obiadów. Pyszne, mięciutkie i rozgrzewające. W moim przepisie na te dyniowe kluseczki znajdziecie połączenie puree z dyni (u mnie najczęściej z dyni hokkaido) i ugotowanych ziemniaków. Dzięki dodatkowi kartofli, możemy ograniczyć udział mąki, co sprawia, że kluseczki są miękkie i puszyste. OBSERWUJ NA INSTAGRAMIE @PRZEPISYNATALERZU Dyniowe kluseczki(...)pożywne, ale dodatek sosu sprawia, że nawet największe głodomory będą usatysfakcjonowane. Kluczem do sukcesu sosu parmezanowo-dyniowego jest idealny balans między słodkim i wytrawnym smakiem. Odpowiednie proporcje między słodką dynią, a słonym smakiem, który zapewnia cebula szalotka i aromatyczny parmezan sprawiają, że sos jest naprawdę przepyszny. Dyniowe kopytka – wskazówki Dyniowe kopytka w sosie parmezanowo-dyniowym to jeden z prostszych
Na-talerzu.plokresie jesiennym dostępne jest mnóstwo warzyw, które fenomenalnie sprawdzają się w sałatkach . Należą do nich warzywa takie jak dynia, burak ćwikłowy , kapusta, brukselka, jarmuż, marchew, seler, por, kalarepa czy cebula. Z indywidualnych warzyw bądź mieszanki kilku przygotować można zatem niejedną sałatkę. Sałatka jesienna to nic innego jak połączenie kilku warzyw sezonowych z owocami, serem feta i lekkim dressingiem na oliwie(...)musztardzie. Dla uzyskania bardziej interesującego smaku do sałatki dodałam również pestki dyni, orzechy włoskie oraz suszoną żurawinę. Przygotowanie sałatki jesiennej zaczynam od ugotowania tych warzyw, które dodaję w formie gotowanej i są to buraczki ćwikłowe oraz dynia. Warzywa najpierw obieram, kroję w kostkę, gotuję do miękkości i studzę. W międzyczasie kroję w paseczki marchew, przy pomocy szatkownicy do warzyw siekam
MeCooksPyszny i aromatyczny kompot z dyni z dodatkiem cytryny i goździków. Kompot z dyni to zdrowy, jesienno-zimowy napój, który podasz do wszelakich dań i deserów. Kompot z dyni to prosty przepis na domowy, gorący napój, który rozgrzeje w jesienne i zimowe dni. Słodycz dyni przełamana jest dodatkiem cytryny, co sprawia, że kompot z dyni jest delikatnie kwaśny i jeszcze(...)lepszy. Zapraszam po mój sprawdzony od lat przepis na kompot z dyni. SKŁADNIKI: 1 dynia Hokkaido – 680 g – po wydrążeniu 400 g 4 łyżki soku z cytryny 1 grubszy plaster cytryny 3 łyżki cukru 6 goździków 1 litr wody PRZYGOTOWANIE: Do przepisu wykorzystałam dynię Hokkaido, której nie trzeba obierać. Możesz użyć dowolnej dyni pamiętając, by po obraniu
Zasmakuj KuchniDżem z dyni domowy dżem dyniowy z pomarańcżą i korzennymi przyprawami. Dżem z dyni, jesienny smakołyk, którego, podobnie jak puree z dyni , nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Nam najbardziej odpowiada wersja z pomarańczami lub sokiem pomarańczowym, jednak można do niego dodać także starte kwaskowe jabłka. Dżem z dyni i pomarańczy świetnie smakuje z pieczywem, ale pasuje też(...)Jeżeli masz taką możliwość, to skorzystaj z wolnowaru, nie będziesz musiała go mieszać. Inspirację do przepisu czerpałam z bloga www.bakedbyanintrovert.com, jednak ilość przypraw możecie dowolnie modyfikować. Domowy dżem z dyni i pomarańczy. Dżem z dyni około 3 kg dyni Hokkaido lub dyni Muscat de Provence, waga przed obraniem i wypestkowaniem 3 pomarańcze sok z 1 cytryny 1 szklanka białego
Cztery FajeryZdrowa i bardzo smaczna zupa kalafiorowa z pieczoną dynią. Prosta do przygotowania, pożywna i lekko rozgrzewająca potrawa. Odpowiednia zupa nawet dla osób będących na diecie, gdyż korzystnie działa na przewód pokarmowy. Uwielbiam prawie wszystkie zupy i do tej pory była u mnie zupa kalafiorowa i dyniowa jako oddzielne zupy. Tym razem jednak kalafior i dynia spotkały się w jednym garnku(...)powiem Wam, że było to bardzo smakowite spotkanie. W zupie wyczuwalne są oba smaki, chociaż może z delikatną przewagą kalafiora. Dzięki pieczeniu kawałeczki dyni zachowały swój kształt i nie rozpadły się w czasie gotowania tak samo, jak i kalafior. Dzięki przyprawom zupa stała się aromatyczna, delikatnie pikantna i nie miała już typowego dla zup mlecznych smaku. Zupa kalafiorowa z pieczoną
Kuchcik gotujerelację Moniki, z którą miałam przyjemność na obu warsztatach gotować. Wejdźcie w wolnej chwili na jej bloga Meet.Eat.Love i zobaczcie to samo wydarzenie z innej perspektywy. Risotto z dynią Weganona Sezon na dynię. Zawsze staram się go jakoś przemilczeć, bo nie jestem dyniową fanką. Myślę, że wynika to z braku odpowiedniej wiedzy (jaka dynia do czego), umiejętności (w moim(...)domu rodzinnym chyba nigdy nie pojawiła się dynia, a ja nie trafiłam do tej pory na żadne dyniowe warsztaty), no i szczęścia (moje dyniowe potrawy są do dyni). Dla mnie dynia jest mdła i uważam, że trzeba dużo poczarować, żeby zamieniła się w coś dobrego. Nie mówię, że to jest niemożliwe, jadłam pyszne rzeczy z dyni – np. aromatyczną zupę
DietologOrzeszków piniowych nie lubię (choć może lepiej powiedzieć "nie przepadam", bo zależy jeszcze w czym), więc pesto przygotowałam na pestkach dyni - te uwielbiam :) efekt - pyszny dodatek do potraw! A w wersji piniowej tak go nie określałam ;) Niestety pogoda za oknem nie pozwoliła uchwycić głębi koloru (sos jest troszkę bardziej zielony, choć nie tak jak ten ze sklepu). Składniki: 1 krzaczek(...)bazylii 2 łyżki pestek dyni 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 1 ząbek czosnku kilka kropel soku z cytryny 2 łyżki drobno startego parmezanu sól morska świeżo zmielony pieprz Sposób przygotowania: Suchą patelnię teflonową rozgrzewamy i prażymy pestki dyni (trzeba cały czas mieszać i pilnować by nie spalić). Uprażone pestki przekładamy do blendera, dokładamy pozostałe składniki prócz sera
Kolorowy Przepisownik