dynia - 15472 przepisów (strona:25/1032)

Pszenno-gryczane pierogi z wędzonym tofu i dynią 209

poznawać nowe smaki! :)Składniki:18-20 pierożkówCiasto:1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 + do posypywania1/2 szklanki mąki gryczanej1 żółtko1/2 szklanki ciepłe wodysólFarsz:1/2 kostki tofu wędzonego3 łyżki puree z dyni 1 ząbek czosnkuprzyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka paprykaSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując(...)mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła

Truskawkowa Fiesta
Halloween Ciasteczka dynie 232

akcesoriami do pieczenia, dzięki temu mam mnóstwo najdziwniejszych foremek do ciastek, które kupiłam, dostałam, zabrałam mojej mamie (oddam jeśli potrzebujesz! ;)). W mojej cukierniczej szafie znalazła się także foremka dynia, która świetnie pasuje na zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane(...)kolor. Obcinamy rożek woreczka i dekorujemy ciastka. Zanim przykleimy ozdoby z masy cukrowej ciasta powinny nieco przeschnąć (przynajmniej godzinę) możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie ozdób: oczek i listków dyni. Oczka wycinamy z cienką rozwałkowanego kawałka czarnej masy cukrowej - w razie potrzeby możemy podsypać masę cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną, żeby nie przyklejała się do stołu. Z zielonej masy cukrowej

Ciastkozercy
Bułki dyniowe 37

idealny na jesień! Wychodzą delikatne, mięciutkie, w pięknym pomarańczowym kolorze. Pasują do wytrawnych i słodkich dodatków, są świetnym dodatkiem do zup, gulaszu, curry czy innych pyszności. Maślane bułki z dynią Drożdżowe bułki dyniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła  - przypomina trochę ciasto na tradycyjne drożdżówki(...)Jeśli nie potrzebujecie tylu bułek, możecie je upiec z połowy porcji. Domowe bułeczki dyniowe znikają jednak bardzo szybko i naprawdę warto upiec ich więcej :) Puszyste bułki dyniowe Bułki z dynią udadzą się idealnie, jeśli dokładnie wyrobicie ciasto drożdżowe - po wyrobieniu musi być mięciutkie, elastyczne i przyjemne w dotyku. Ciasto musi mieć czas podrosnąć, najlepiej odłożyć je w ciepłe miejsce

Lekcje w kuchni
Włoskie smaki – dyniowe gnocchi z polskim akcentem 52

dodatkiem włoskich orzechów, karmelizowanych na maśle szałwiowym i miodzie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski i cieszę się, że mogę zaproponować Wam ten prosty i nieco inny przepis na gnocchi z dyni. To danie jest nie tylko smaczne, ale też doskonale wpisuje się w jesienne klimaty, gdy dynia króluje w kuchni. Dyniowe gnocchi – gdy klasyczne kluski spotykają aromatyczną szałwię i orzechy(...)powstaje prawdziwa magia Delikatne, złociste kluski z dyni mają przyjemną konsystencję i subtelny smak, który idealnie łączy się z kremowym twarogiem. Twaróg dodaje im lekkiej kwasowości, przełamując naturalną słodycz dyni, a orzechy włoskie, karmelizowane na maśle szałwiowym, dodają chrupkości i intensywnego aromatu. Maślany posmak oraz nuty szałwii i miodu tworzą wyjątkowe połączenie, które zachwyca od pierwszego kęsa. Przepis dla każdego

codojedzenia
Kluseczki dyniowe z cebulą i serem pleśniowym 74

Uważam, że dynia jako warzywo jest mocno niedoceniona w Polsce. Jak myślimy o daniach z dyni to najczęściej nam przychodzą do głowy zupy i to najczęściej dość mdłe, niedoprawione papki. A tymczasem dynia jest bardzo uniwersalna i można z nią zaszaleć. Sama dość delikatna w smaku, chętnie przyjmuje wszelkie smaki i przyprawy. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na   DANIA(...)DYNI  (zupy, ciasta, curry, placuszki),  a dziś kolejny przepis czyli kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym. Kluseczki przygotowujemy jak kopytka i można je też podać na słodko z cynamonem i masłem ale ta wytrawna wersja bardzo mi posmakowała. Kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym Skladniki: ·    1 szklanka puree z dyni ( dynię trzeba

Smaczny zeszyt
Dyniowe leniwe 64

mówić o nich kluski, bo przecież to niemal prawie kopytka, tyle że z serem i nieco większe. Tym razem dodałam do moich leniwych jeden magiczny składnik w postaci pieczonej dyni w formie puree. Leniwe mają genialny kolor i smak, a cukier trzcinowy z cynamonem robią go jeszcze więcej! @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1696513); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam inne dyniowe przepisy: –  puree z dyni –  dyniowe latte –  zupa krem z dyni –  placuszki z dyni na słodko –  muffiny dyniowe z figami –  zupa dyniowa z pomidorami –  dynia marynowana w occie –  pieczona dynia futsu

nietylkopasta.pl
Kluski leniwe z dynią. 111

Kluski leniwe z dynią. Nadeszła już jesień i w internecie pojawiło się mnóstwo inspirujących przepisów. Dlatego dziś zapraszam Cię na kluseczki z dodatkiem królowej jesieni, czyli dynią . Ciasto na leniwe kluski z tego przepisu przygotujesz z wielką łatwością. Te leniwe kluseczki z dodatkiem dyni i twarogu staną się nie tylko pozywnym dodatkiem do obiady, także się pięknie prezentują i wyróżniają(...)kolorem. Miękkie, smaczne i apetyczne. Koniecznie ugotuj tej jesieni! Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze

Zdrowy Styl Joanny
Recenzja blendera kielichowego Vintage Ariete + przepis na shake i zupę z dyni 98

się w nim podoba? Jakie ma zalety i wady? O tym wszystkim postaram się Wam napisać w dzisiejszym wpisie. Oczywiście podzielę się też pysznym przepisem na zupę krem z dyni, który przygotowałam przy użyciu blendera kielichowego Ariete. Dlaczego warto wybrać blender kielichowy z linii Vintage Ariete? Stali czytelnicy bloga wiedzą, że nie jest to mój jedyny sprzęt z tej linii(...)również orzechy na musli lub do ciasta. Poniżej podaję Wam dwa przykładowe przepisy, w których blender kielichowy Ariete sprawdził się idealnie Spróbujcie. Jak przygotować zupę krem z dyni? Przepis na domową zupę krem z dyni jest bardzo prosty. Używając blendera kielichowego Ariete zupa jest idealnie zmiksowana. Przez to jest pysznie kremowa. Koniecznie spróbujcie. Zupa z dyni, to idealna zupa

Słodkie okruszki
Zapiekana dynia hokkaido z trawą cytrynową, fistaszkami i limonką 84

Wegetariańskie jesienne jednogarnkowe danie z dyni – szybki obiad lub kolacja. Przepis na zapiekaną dynię to pomysł na szybki, prosty i pyszny jesienny obiad lub kolację. Jest  to danie z grupy „jeden garnek, jedna patelnia, jedna blacha”.  Danie możemy przygotować z każdej dyni, jeżeli nie są to odmiany o cienkiej skórce obierzcie ją. Trawa cytrynowa, chrupiące(...)orzeszki ziemne, orzeźwiający imbir, limonka oraz chili nadają dyni nowego smaku i charakteru. Pieczona dynia  z trawa cytrynową to świetny pomysł na lekką kolację lub po dodaniu np. ryżu treściwszy obiad. Jeżeli  nie dostaniecie świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej polecam gotową pastę z trawy cytrynowej w słoiczkach. Taką pastę, jak i kardamon w strączkach, czy nasiona kolendry możemy

Tajemnice Smaku
Chleb orkiszowy z dynią z okazji Światowego Dnia Chleba 118

się kroi a smakuje wyśmienicie! Przepis ten nie jest archiwalny! W ciągu ostatnich 2 tygodni piekłam 2 razy, bo znikał w tempie allegro.  Za pierwszym razem użyłam pieczonej dyni /piekłam do zupy krem /, za drugim gotowanej. Pieczona dynia jest dość sucha i trzeba dodać odrobinę wody tej z przepisu na chleb aby ją zmiksować. Na zdjęciu 2 widać(...)słabo zmiksowane skórki z dyni. Jeśli ugotujemy dynię zgodnie z przepisem dynia bez dodatku wody dobrze się zmiksuje łącznie ze skórą. Jeden przepis ale dwie niewiele różniące się ilością wody i mąki ciasta właściwe ze względu na sposób przygotowania dyni.  Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne nie dosypujcie mąki bo brzegi foremki nie pozwolą na rozjechanie się ciasta

Leśny Zakątek
Nalewka z dyni 77

Bardzo lubię złotą polską jesień, a nalewka z dyni mi o niej przypomina. Przepis który warto znać. No i ten smak… mniam, mniam Ze względu na to, że jest to pierwszy przepis na nalewkę na tym blogu mam do Ciebie bardzo wielką prośbę: napisz w komentarzu pod tym artykułem czy chciałbyś więcej takich przepisów. Z góry dziękuję. Czas wykonania(...)Ilość porcji: 0,7 l – 40% Składniki: 500 g dyni pokrojonej w kostkę 500 ml wódki 40% 5 goździków ¼ kawałka kory cynamonowej ½ łyżeczki świeżego imbiru 125 ml przegotowanej wody (pół szklanki) 110 g cukru (1/2 szklanki) Przygotowanie: Dynię (najlepiej bardzo dojrzałą) wydrążyć, obrać i pokroić w kostkę (1-2 cm). Przyprawy; goździki, cynamon (z nim ostrożnie), imbir oraz kostkę

KuchniaWeDwoje.pl
Zielona serowa pasta z olejem z pestek dyni 100

Pasta serowa pyszny dodatek nie tylko do kanapek Olej z pestek dyni. Nie tylko uszlachetnia smak sałatek, dresingów, czy past, jest też niezwykle zdrowy: olej z pestek dyni. Na tle innych olejów olej z pestek dyni wyróżnia się ciemno zieloną barwą oraz wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Jest bogaty w witaminy(...)witaminy z grupy B oraz selen, potas i cynk. Olej z pestek dyni to doskonały dodatek do sałatek, dresingów, makaronów, warzyw lub właśnie do past kanapkowych. Jest też świetnym dodatkiem do deserów, na co pozwala jego owocowo-orzechowy posmak. Polecam olej tłoczony na zimno (nierafinowany), najwyżej jakość i świeżości. Olej z pestek dyni sprawdzi się nie tylko w kuchni, możemy

Tajemnice Smaku