jakiś czas temu w Kornikowej Kuchni, ale nie zapisałam przepisu. Szukałam potem i szukałam aż w końcu desperacko zaczęłam poszukiwania w facebookowych postach i znalazłam!!! pyszny krem z dyni i gruszki wzbogacony o aromat rozmarynu. Niestety wtorek minął i jadłam ją dopiero dziś. Był to idealny posiłek po spacerze w taki zimny i wietrzny dzień.Krem z dyni i gruszki1
Dzieje kuchennej Wiewióryduży ziemniak1 średnia cebulaOk. 100 gmasła lub 2 łyżki oliwy z oliwie5 łyżek mascarpone lub cały serek topiony (opcjonalnie śmietana kremówka) sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, sos sojowy, imbirpestki dyni Szparagi umyć, obrać obieraczką i drobno pokroić. Cebulę i por pokroić i zeszklić na maśle lub oliwie. Zalać wodą i zagotować. Następnie dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować przez(...)utrzeć przez sito ponieważ szparagów nie da się dokładnie zmiksować na gładki krem. Odpady ze szparagów (łyka) wyrzucić. Doprawić sosem sojowym, białym pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą imbiru. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i dodać do zupy. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli i udekorować nimi zupę. Talerz zupy można udekorować świeżymi ziołami. Zupka dobrze smakuje z grzankami
Bon Appetit MałgorzatySzybkie i proste puree dyniowe to dobry sposób na urozmaicenie obiadu i nadanie mu trochę koloru :)~ Puree z dyni i gotowanych ziemniaków ~Składniki:(1 porcja)100g musu z pieczonej dyni200g ugotowanych ziemniakówRozgniatamy ziemniaki i dokładnie mieszamy z musem dyniowym
Kuchenny Skrawek Niebazalegało pudełeczko twarogu z którym nie wiedziałam co kompletnie zrobić. Kiedy głód przycisnął i kończył się termin ważności musiałam zużyć opakowanie. W taki sposób powstały delikatne placuszki z nutą dyni. :)Składniki:250g chudego twarogu1 jajko4 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżki puree z dyni Sposób przygotowania:Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem
Truskawkowa FiestaDzisiaj krótko i niekulinarnie.Wycinaliście kiedyś lampiony z dyni? Ja wcześniej nie miałam okazji. Ale w zeszłym tygodniu C. kupił imponującą dynię i oświadczył, że będziemy ciąć. Utytłaliśmy przy tym stół i podłogę w jego okolicy, ale bawiliśmy się przednio. Inspiracją był Skeleton Jack (znajdź pięć podobieństw), i tak sobie myślę, że do Halloween jeszcze dojdziemy do wprawy... Wycięłam jedno
Pożeraczka, czyli raz adobrzepoznawać nowe smaki! :)Składniki:18-20 pierożkówCiasto:1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 + do posypywania1/2 szklanki mąki gryczanej1 żółtko1/2 szklanki ciepłe wodysólFarsz:1/2 kostki tofu wędzonego3 łyżki puree z dyni 1 ząbek czosnkuprzyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka paprykaSposób przygotowania:Na stolnicę wsypujemy oba rodzaje mąki. Dodajemy żółtko oraz stopniowo dolewamy ciepło wodę z solą. Wszystko dokładnie wyrabiamy podsypując(...)mąką. Gotowe ciasto odkładamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Do głębokiego talerza dodajemy wędzone tofu, rozgniatani je widelcem. Kolejno dodajemy puree z dyni, posiekany ząbek czosnku i przyprawy. Wszystko mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem i posypujemy mąką, aby się nie kleiło i nie przywierało. Ciasto powinno być cienkie (ok. 5mm). Szklanką o ostrych krawędziach formujemy koła
Truskawkowa Fiestaakcesoriami do pieczenia, dzięki temu mam mnóstwo najdziwniejszych foremek do ciastek, które kupiłam, dostałam, zabrałam mojej mamie (oddam jeśli potrzebujesz! ;)). W mojej cukierniczej szafie znalazła się także foremka dynia, która świetnie pasuje na zbliżające się Halloween. Jeśli nie macie dyniowej foremki można ją zastąpić owalną i dołożyć ogonek - efekt końcowy i tak w dużej mierze zależy od dekoracji. Kruche maślane(...)kolor. Obcinamy rożek woreczka i dekorujemy ciastka. Zanim przykleimy ozdoby z masy cukrowej ciasta powinny nieco przeschnąć (przynajmniej godzinę) możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie ozdób: oczek i listków dyni. Oczka wycinamy z cienką rozwałkowanego kawałka czarnej masy cukrowej - w razie potrzeby możemy podsypać masę cukrem pudrem lub mąką ziemniaczaną, żeby nie przyklejała się do stołu. Z zielonej masy cukrowej
Ciastkozercyidealny na jesień! Wychodzą delikatne, mięciutkie, w pięknym pomarańczowym kolorze. Pasują do wytrawnych i słodkich dodatków, są świetnym dodatkiem do zup, gulaszu, curry czy innych pyszności. Maślane bułki z dynią Drożdżowe bułki dyniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła - przypomina trochę ciasto na tradycyjne drożdżówki(...)Jeśli nie potrzebujecie tylu bułek, możecie je upiec z połowy porcji. Domowe bułeczki dyniowe znikają jednak bardzo szybko i naprawdę warto upiec ich więcej :) Puszyste bułki dyniowe Bułki z dynią udadzą się idealnie, jeśli dokładnie wyrobicie ciasto drożdżowe - po wyrobieniu musi być mięciutkie, elastyczne i przyjemne w dotyku. Ciasto musi mieć czas podrosnąć, najlepiej odłożyć je w ciepłe miejsce
Lekcje w kuchnidodatkiem włoskich orzechów, karmelizowanych na maśle szałwiowym i miodzie. Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluski i cieszę się, że mogę zaproponować Wam ten prosty i nieco inny przepis na gnocchi z dyni. To danie jest nie tylko smaczne, ale też doskonale wpisuje się w jesienne klimaty, gdy dynia króluje w kuchni. Dyniowe gnocchi – gdy klasyczne kluski spotykają aromatyczną szałwię i orzechy(...)powstaje prawdziwa magia Delikatne, złociste kluski z dyni mają przyjemną konsystencję i subtelny smak, który idealnie łączy się z kremowym twarogiem. Twaróg dodaje im lekkiej kwasowości, przełamując naturalną słodycz dyni, a orzechy włoskie, karmelizowane na maśle szałwiowym, dodają chrupkości i intensywnego aromatu. Maślany posmak oraz nuty szałwii i miodu tworzą wyjątkowe połączenie, które zachwyca od pierwszego kęsa. Przepis dla każdego
codojedzeniaUważam, że dynia jako warzywo jest mocno niedoceniona w Polsce. Jak myślimy o daniach z dyni to najczęściej nam przychodzą do głowy zupy i to najczęściej dość mdłe, niedoprawione papki. A tymczasem dynia jest bardzo uniwersalna i można z nią zaszaleć. Sama dość delikatna w smaku, chętnie przyjmuje wszelkie smaki i przyprawy. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na DANIA(...)DYNI (zupy, ciasta, curry, placuszki), a dziś kolejny przepis czyli kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym. Kluseczki przygotowujemy jak kopytka i można je też podać na słodko z cynamonem i masłem ale ta wytrawna wersja bardzo mi posmakowała. Kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym Skladniki: · 1 szklanka puree z dyni ( dynię trzeba
Smaczny zeszytmówić o nich kluski, bo przecież to niemal prawie kopytka, tyle że z serem i nieco większe. Tym razem dodałam do moich leniwych jeden magiczny składnik w postaci pieczonej dyni w formie puree. Leniwe mają genialny kolor i smak, a cukier trzcinowy z cynamonem robią go jeszcze więcej! @import url(https://assets.mlcdn.com/fonts.css?version=1696513); .ml-form-embedSubmitLoad{display:inline-block;width(...)jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Polecam Wam inne dyniowe przepisy: – puree z dyni – dyniowe latte – zupa krem z dyni – placuszki z dyni na słodko – muffiny dyniowe z figami – zupa dyniowa z pomidorami – dynia marynowana w occie – pieczona dynia futsu
nietylkopasta.plKluski leniwe z dynią. Nadeszła już jesień i w internecie pojawiło się mnóstwo inspirujących przepisów. Dlatego dziś zapraszam Cię na kluseczki z dodatkiem królowej jesieni, czyli dynią . Ciasto na leniwe kluski z tego przepisu przygotujesz z wielką łatwością. Te leniwe kluseczki z dodatkiem dyni i twarogu staną się nie tylko pozywnym dodatkiem do obiady, także się pięknie prezentują i wyróżniają(...)kolorem. Miękkie, smaczne i apetyczne. Koniecznie ugotuj tej jesieni! Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. Ma mało kalorii, więc możemy ją jeść śmiało jeśli jesteśmy na diecie. Jedzenie dyni możne zapobiegać rozwojowi nowotworu, dzięki zawartości bet-karotenu, który hamuje procesy oksydacyjne. Obniża poziom złego cholesterolu. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca. Reguluje ciśnienie krwi. Opóźnia procesy starzenia, bardzo dobrze
Zdrowy Styl Joanny