Pyszne żółte naleśniki dyniowe z bita śmietaną też dyniową. Wykorzystałam dynię hokkaido która bardzo ładnie barwi. Najlepsza jest pieczona bo nie ma wtedy wody. Szybkie proste i jakie dobre naleśniki. Dynię można upiec dzień wcześniej. ciasto: 250 ml mleka 2 jajka szczypta soli 100 g mąki pszennej 70 g puree z dyni pieczonej hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego krem(...)dyniowy: 1 opakowanie bita śmietana Winiary 200 ml mleka 3.2 % 1/2 szklanki puree z dyni pieczonej pozostałe: 2 łyżki owocu granatu 30 g czekolady gorzkiej kawałek dyni pieczonej Puree z dyni: Kawałki dyni hokkaido, układam na blaszce, nie obieram ich ze skóry, pozbawiam tylko nasion. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i dynię zapiekam około 20 minut aż będzie miękka
wesoła kuchniaZupa z dyni i jarmużu. Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca. W sam raz na pierwsze jesienne chłody. Dobrze się sprawdzi zarówno na obiad, jak i na kolację. A, byłabym zapomniała – zupa jest wegańska! Generalnie nie przepadam za dynią. Jednak co roku jesienią, widząc piękne i dorodne dynie na straganie, sięgam po dynię i próbuję ją odczarować. Tym razem mi się udało(...)Połączyłam dynię i jarmuż. Do zupy dodałam sporo aromatycznych przypraw rodem z kuchni orientalnych i na końcu całość zblendowałam. Może kolor nie jest porywający (połączenie pomarańczowej dyni z ciemną zielenią jarmużu daje dosyć oryginalną barwę), ale smak zdecydowanie powala. Zobaczcie zresztą sami. Jeśli nie lubicie dyni jak ja, jest szansa, że ją polubicie po spróbowaniu tego przepisu. Proszę bardzo, zupa
DietologDynia duszona do chleba - kuchnia podkarpacka W kuchni podkarpackiej dynia wykorzystywana jest przede wszystkim jako główny składnik prostej zupy na mleku, zwanej dynianką bądź banianką, podawanej z zacierką albo kluskami. Z dyni smaży się też racuchy, przygotowuje surówki, a nawet używa się jej jako składnik ciasta drożdżowego. Dynia duszona do chleba to rodzaj smarowidła, które zaskoczy wielbicieli tego warzywa. Dzięki(...)podana na krakersikach. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasty na śmietanie, choćby pastę jajeczną. Jednym słowem warto sobie czasem na śniadanie lub kolację przygotować coś smacznego i nietypowego, takiego jak dynia duszona do chleba. Przepis pochodzi od pani Elżbiety Janocha z miejscowości Potok, gmina Jedlicze. Źródło: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia
Trzeci talerzWIESZ, ŻE…. DYNIA Zawiera: – witaminy C,E, A i K – witaminy B6, – potas, wapń, magnez i żelazo,cynk, fosfor, sód – kwas foliowy, Ponadto: Dynia jest bogata w beta – karoten, który jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne czyli może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Poza tym beta – karoten obniża poziom tzw. złego(...)cholesterolu a co za tym idzie zapobiega miażdżycy czyli chorobom serca w tym udaru mózgu. Jedzenie dyni obniża poziom ciśnienia tętniczego. Dodatkowo dynia jest niskokaloryczna i dostarcza organizmowi dużo błonnika co sprzyja odchudzaniu. Sezon na dynię trwa od lipca i kończy się do pierwszych przymrozków Jak możecie wykorzystać dynię w kuchni?? Poniżej kilka propozycji: Placuszki dyniowe Krem
I LOVE LIFEDynia to nieodłączny element jesieni Gdy tylko pojawia się w sklepach, wiadomo, że lato się kończy i zaczyna jesień. Dziś już jesień w pełni - ta szara, deszczowa i zimna. A mimo to pękate, okrągłe, pomarańczowe owoce dojrzewają jeszcze na rabacie i cieszą oczy. Może i moje ogrodowe dynie nie wygrają konkursu na największy egzemplarz, ale z pewnością(...)równie smaczne. Uwielbiam dynię za mnogość zastosowań, można z niej zrobić pyszne danie, jak również efektowną ozdobę. O dyniowych, jesiennych ozdobach już pisałam. Jakich? Możesz sprawdzić TUTAJ Gdy taka dekoracja z dyni jadalnej nam się znudzi, to polecam przerobienie jej na pyszne danie. Możliwości jest naprawdę wiele. Jest to bardzo uniwersalny owoc, trochę słodki w smaku, ale przepyszny. Możemy
dobra gospodyni dom wesołym czyniJesień – nie wyobrażam sobie, by przejść na straganie obojętnie obok kształtnej pomarańczowej dyni Jesień pachnie dynią! Tradycja wymaga kupowania sezonowych warzyw, owoców i korzystania z nic do woli w kuchni póki są. Dziś padło na dynię. Dokładnie dynię Hokkaido – nie trzeba jej obierać ze skórki, jednak pestki nie nadają się do jedzenia, prażenia itp. należy je po oczyszczeniu(...)dyni wyrzucić. Moją zupę krem podaję z kleksem śmietany lub jogurtu, świeżo skrojoną natką pietruszki lub pestkami uprażonych orzechów, migdałów. Fajnie smakuje także posypana delikatnie tartym dobrym serem. Składniki: 2-3 kg dyni Hokkaido (może być zwykła) 2 pietruszki 2 marchewki 2 ziemniaki obrane ze skórki 2-3 cebule sól, czarny pieprz, słodka i ostra papryka, suszony lubczyk – wszystko
Zasmakuj Kuchnitygodnia można już pobrać za darmo kolejny numer super magazynu "Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety" . Tym razem jest to edycja jesienna, więc nie mogło zabraknąć wypieku z dyni a tak właściwie ciacha w kształcie dyni! 😋 Kształt dyńki powstał z dwóch ciast upieczonych w formie na babkę, więc jeśli macie taką foremkę (popytajcie sąsiadek, babć i przyjaciół) to koniecznie spróbujcie(...)Składniki: Dyniowe ciasto (śr: 18 cm) -2 duże jajka (oddzielić białka od żółtek) -60g mąki ryżowej -60g mąki kukurydzianej -180g gęstego puree z dyni pieczonej Hokkaido -40g ksylitolu -50ml oleju rzepakowego -50ml mleka roślinnego (np. migdałowego) -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym -1/3 łyżeczki sody *są to proporcje na jedno
Candy PandasDynia na surowo jest bardzo smaczna i wcale nie trzeba jej wcześniej marynować np. w soku z cytryny, aby zmiękła. Do sałatki użyłam odmiany, która najlepiej nadaje się na zupę. Chrupiące paski dyniowe połączyłam z delikatną w smaku roszponką, kremowym serem pleśniowym camembert i miodowym dressingiem. Dla kontrastu sałatkę posypałam posiekaną, suszoną papryczką chilli. W wersji mięsnej świetnie pasować(...)tutaj będzie średnio wysmażony stek. Dynia króluje jesienią, nie może więc zabraknąć jej w naszych daniach! Zachęcam do skorzystania z innych, dyniowych przepisów: Koktajl z pieczonej dyni Koktajl z pieczonej dyni Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną
Moja smaczna kuchniaMINI TARTY Z DYNIĄ Ten przepis powstał na Wasze, kolejne już zamówienie na ciasto, tartę bez użycia jajek, dla wszystkich tych, którzy nie mogą jeść jajek, a chcieliby zrobić pyszną tartą. Miało być jesiennie,a romatycznie i pysznie! I tak jest! Jestem zachwycona tym ciastem, jego smakiem i przede wszystkim zapachem. Ciasto kruche jest idealne i jednak można je zrobić(...)świetne nie używając do tego jaj. Nadzienie postanowiłam przygotować z pieczonej dyni i prażonych migdałów, ale to dobre ło matko! Wszystko pachnie nutą kardamonu i cynamonu, no jest po prostu czad! PRZEPIS NA TARTĘ Z DYNI: NADZIENIE: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni (gatunek Hokkaido) - 3/4 szklanki migdałów bez skórki (możesz też np. orzechów) - 2 łyżki miodu - 1/3 łyżeczki cynamonu
SMYKWKUCHNISkładniki: 1/2 średniej dyni piżmowej; 1/2 średniej cebuli; 1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio; 3 łyżki masła klarowanego; 1 łyżka oliwy z oliwek; 6 szklanek gorącego bulionu drobiowego (u mnie 6 szklanek gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka domowej vegety); 1/4 szklanki śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1/2 szklanki startego parmezanu; Pęczek natki pietruszki; 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki(...)kurkumy; Szczypta czarnego pieprzu. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce o małych oczkach (na tzw. małe wiórki). Dynię piżmową umyć, osuszyć, obrać ze skóry, oczyścić z nasion i pokroić w małą kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Na rozgrzaną oliwę wrzucić 1 łyżkę masła
Gospodyni MiejskaSezon na dynie w pełni więc dzielę się z Wami przepisem na zupę krem z dyni Jest to moja ulubiona jesienna zupa, która idealnie rozgrzewa w chłodne dni. Nie dość, że jest smaczna i sycąca to również bardzo zdrowa, dzięki takim składnikom jak kurkuma, imbir, chilli czy czosnek, które mają właściwości przeciwzapalne i antynowotworowe. Składniki: 500 ml rosołu(...)dyni hokkaido 1 duża marchewka z rosołu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 15 g tłuszczu (olej kokosowy – keto, LCHF, paleo, masło klarowane – keto, optymalna, LCHF) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta chilli do smaku sól do smaku natka pietruszki pestki dyni chipsy z boczku mięso z rosołu Zupa jest przygotowywana na bazie
Ola la LCHFDynia to jeden z symboli jesieni i dziś podaję łatwe curry dyniowe z mleczkiem kokosowym. Jest to lekka potrawa bezmięsna a jaka smaczna i aromatyczna. Istnieje wiele opcji na dyniowe curry z dodatkiem składników/przypraw, które ciężko dostać a na pewno nie leżą pod ręką w szufladzie każdej polskiej kuchni. Moje dyniowe curry jest proste, z ogólnie dostępnych składników. Taka(...)ktoś nie zaopatruje się regularnie w kumin rzymski (to nie jest absolutnie kminek pospolity), to zachęcam aby poznać tą aromatyczną przyprawę. SKŁADNIKI na 4 porcje: ok. 1 kg miąższu dyni (butelkowa lub inna) pokrojonego w kostkę (ok. 1,5 x 1,5 cm) 3 łyżki oleju 2 cebule 2 łyżki żółtej łagodnej pasty curry ze słoika mały kawałek papryczki chili
Sztuka gotowania w/g SamiryDynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek(...)łyżka mieszanki suszonego czosnku, suszonej natki pietruszki i płatków chili 1 łyżka miodu gryczanego sól Dynię myjemy i usuwamy pestki. Kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plastry grubości ok. 1/2 centymetra. Nie ma potrzeby obierania jej ze skóry, ponieważ ta jest dość cienka. Pokrojoną dynię przekładamy do miski, lekko solimy i odstawiamy. W małej misce przygotowujemy marynatę. Mieszamy oliwę
My Chcemy Jeść