już pewnie zauważyliście ostatnio zabawiam się z dynią. W tych zabawach nie mogło obejść się bez granoli , którą uwielbiam w każdym smaku! Dyniowa również podbiła moje kulinarne serducho. Nie za słodka i tak pyszna, że połowę wyjadłam na sucho :) Jakbym określiła smak? Taki jesienny :) Tu będziemy potrzebować puree z dyni i domową przyprawę do potraw z dyni. Czy wykonanie jest(...)trudne? Eeeeee, ani trochę, przecież to blog leniwej Blondynki, więc i tym razem przepis prosty i w sumie szybki. Ps. Przepis na puree i przyprawę do dań z dyni znajdziesz na blogu, obie nazwy podlinkowałam do odpowiednich przepisów w liście składników, zapraszam :) Składniki: ok. 2,5 szklanki płatków owsianych górskich szczypta soli 3 łyżki płynnego miodu akacjowego 1/2 szklanki
Blondynka GotujeDyni w moim domu pojawiło się ostatnio sporo a to za sprawą jednej, miłej starszej pani, a było to tak. Jadąc z pracy do domu mijamy dom na podwórku którego stoi reklama "Wiejskie jaja" " Kukurydza Żaneta dla gołębi" a teraz jesienią stoi także taczka pełna dyń. Jeździliśmy, jeździliśmy aż w końcu chciałam kupić dynię(...)sklepu było nie po drodze a do pani dyniowej a i owszem, całkiem po drodze. Zajechaliśmy, weszłam na podwórze a tam raj dla oczu, cała przyczepa pełna dyń, najróżniejszych. Zaczęłam kopanie w poszukiwaniu najładniejszej, i wtedy wyszła pani, staruszka, twarz poorana biegiem czasu, z miłym uśmiechem na owej. Wybrałam sobie piękny biały okaz, nieznany mi dotąd, pytam pani
Moje Małe CzarowanieDrożdżówka dyniowa Jest sezon na dynie którą wykorzystuję na różne sposoby. Tym razem będzie to ciasto drożdżowe z dodatkiem purre z dyni. Zasypię was przepisami z dyni, bo w tym roku ładnie mi obrodziła, a ciasto z dyni musiało się znaleźć wśród moich przepisów. Dynia jest bardzo zdrowym warzywem dlatego dodaję ją teraz do wszystkiego ! Nawet(...)ciasta drożdżowego z którym dynia komponuje się idealnie. Kto uwielbia klasyczne ciasto drożdżowe pokocha i to z dynią, obiecuję! A na końcu wpisu mam dla was niespodziankę :) Ciasto drożdżowe z dynią składniki: 1 szklanka mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka puree dyni 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki cukru 50 roztopione go i wystudzone
W kuchennej krainieDynia to chyba moja największa jesienna słabość. Nie umiem i nie chcę się jej opierać. Pamiętam, że gdy byłam mała, Babcia przygotowywała marynowaną dynię w occie. Podawała ją później do obiadów przez całą zimę; a ja jej szczerze nie znosiłam. Dyni, nie Babci. Mdło-octowy smak był po prostu nie do przełknięcia. Na długie lata wykreśliłam więc dynię z mojego(...)zawroty głowy; zupełnie nowe zastosowanie dla codziennych produktów wywoływało rumieńce na twarzy i chęć natychmiastowego wypróbowania nowych przepisów. I gdzieś w tym szaleństwie na mojej drodze znów stanęła dynia. O nie - powiedziałam głośno. Ciągle bowiem, gdzieś z tyłu głowy, miałam ten paskudny smak... W końcu jednak stwierdziłam, że jako szanująca się blogerka kulinarna nie mogę przez całe życie udawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzęsto pytacie mnie jak zrobić puree z dyni. Nie jest to wcale takie trudne. Ze średniej wielkości dyni hokkaido otrzymamy ok 5 pojemniczków o pojemności 250 ml. Tak przygotowane puree jest doskonałym dodatkiem do zup, ciast, deserów. Wystarczy zamrozić i można się nią cieszyć przez cały rok :) średniej wielkości dynia hokkaido odrobina wody duży, ostry nóż(...)Dynię przekrój na 4 części, wydrąż gniazda nasienne. Teraz można dynię przygotować na dwa sposoby: 1. Obrać dynię ze skóry i pokroić w kostkę. Do rondla wlać tyle wody aby tylko zakryła dno, wsypać dynię i dusić pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać (ok 30 min). W trakcie duszenia mieszać od czasu do czasu. Lekko ostudzić i zmiksować
Smakołyki Asimojej kuchni dynia w natarciu. Jemy dynię, przerabiamy dynię i jest to wszystko jakieś takie optymistyczne :-) Kolekcja przetworów z dyni powiększa się - słoiczki z dżemem zajmują coraz więcej miejsca na piwnicznych półkach, w kolejce czeka już jego kolejna odsłona - dżem z dyni i jabłek. Tymczasem na talerzu króluje pomarańczowa tarta z dyni oraz korzenne placki i muffinki. Będzie też(...)zapiekanka z dyni i oczywiście dyniowa zupa - krem. A dziś przepis na puree z dyni. Klasyk gatunku, podstawa wielu dań zarówno słodkich jak i wytrawnych. Dynię obieram, usuwam pestki, kroję w kostkę i wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody. Gotuję tak długo, aż dynia się rozpadnie, a woda wyparuje. Rozgotowaną dynię dodatkowo miksuję blenderem. Gotowe puree przekładam do małych
babka w formiemojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną jak i z dżemem. Z dżemem domowej roboty smakują wręcz wyśmienicie. A poro dyni, w tym przepisie najlepiej sprawdzi się puree z dyni, w którym jest mała ilość wody np. z dyni Hokkaido, najlepiej(...)podwójną gazę i zostawić na noc, aby nadmiar wody ściekł lub lekko wycisnąć. Serdecznie polecam. Składniki na 12 bułeczek: 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki ciepłego mleka (u mnie sojowe) 1/2 szklanki maku 25 g masła roztopionego i ostudzonego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 25 gr świeżych drożdży 12 rodzynek 1 jajko
moj przepis nakońcu jest! O dyni makaronowej wiele czytałam, słyszałam, ale nigdy nie mogłam jej dostać. Do teraz. W tym roku po raz pierwszy zawitała do mojej kuchni. Na początku jednak nasza współpraca przebiegała opornie. Utknęłam na kilka minut z nożem w dyni, dwoma dodatkowymi, którymi próbowałam uwolnić ten pierwszy, w związku z czym dynię musiałam przytrzymać kolanami. Dzieci przyglądały mi się(...)wielkim zainteresowaniem, co przypomniało mi, że przenigdy nie powinnam występować w programach kulinarnych. W końcu (jak możecie się domyślać) dynia została przekrojona, a przy okazji nikt nie ucierpiał podczas tej czynności. Dynia okazała się dość słodka, delikatna w smaku. Ma żółty miąższ, trochę przypominający smakiem melony. To jednak nie czyni jej jeszcze cudem natury. Dynia makaronowa staje się wyjątkowa
Pełny talerzmęczyć. Przecież wszystko można kupić, myślałam. Wychodziłam niestety z takiego założenia. Jednak minęło parę lat i moje poglądy w zupełności uległy zmianom. Jedną z takich rzeczy są dania z dyni. Wydawało mi się ,ze dynia to w ogóle służy jedynie do ozdoby i że na pewno to nie moje smaki. Jak ja się myliłam... Zaczynamy sezon na Dynię! dziś podstawa(...)czyli puree dyniowe. Zapraszam! Co będziemy potrzebować? tylko i wyłącznie DYNIĘ. Ja wybrałam dynię hokkaido, ważyła 1200 g. Dynię przekroiłam na pół a następnie na małe porcje. Łyżką wydrążyłam środek. Naczynie do zapiekania najlepiej delikatnie (samo dno) posmarować masłem. Bo podczas pieczenia dynia lekko nam przywrze do dna. Tak przygotowaną dynie ukłądamy w naczyniu żaroodpornym które przykrywamy
Radość kipiąca uśmiechem.Dynia bryluje w cieście! Dyni nie sposób nie doceniać! Warzywko to jest bogate w witaminy i minerały , a przy tym ma niewiele kalorii . Co ważne, nawet po ugotowaniu nie traci swoich cennych właściwości! Dobrze się przechowuje w domowej piwniczce i może gościć na stole jeszcze wczesną zimą . Pozyskując wiedze tajemna na temat dyni, wyczytałam też, że pestki dyni(...)pomagają zwalczać chorobę lokomocyjną [źródło: TU ] - heh, coś właśnie dla mnie :) Dynia nadaje się nie tylko na przetwory , ale również do słodkich wypieków czy pieczywa , no i oczywiście wszelkiego rodzaju zup . W tym sezonie dynię wykorzystywałam już w wielu potrawach: Pikantny krem z dyni - przepis wkrótce na blogu Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórka pomarańczową
Grunt to przepis!Chciałam zatrzymać trochę słońca w słoiku ;-) Otwierając słoiczek dyni marynowanej w zimie mam nadzieję,że zrobi się trochę słoneczniej na stole. Słodycz połączona z cierpkością, pachnąca goździkami o pięknym żółto-pomarańczowym kolorze. No to zatrzymujemy... Składniki: około 4 kg.dyni 1,5 kg. cukru 1 litr octu 3 litry wody około 15 szt.goździków Obrałam dynię i pokroiłam(...)wąskie kawałki, a później na mniejsze cząsteczki. Do garnka wlałam wodę, ocet. Wsypałam cukier i goździki. Do gotującej wody wrzuciłam pokrojoną dynię. Gotowałam ją dopóki się nie zeszkliła. Powinna zmięknąć ale zarazem być chrupiąca. Ja gotowałam około 10 minut. Wkładałam ugotowaną dynię do słoików i zalewałam zalewą w której się gotowała. Goździki odcedziłam,ponieważ powodują
potrawyregionalneCiasto z dynią! Długo się zastanawiałam jak nazwać to ciasto, czy jako chmurkę z dyni, ponieważ jest bardzo delikatne, puszyste niczym mus, czy jako niby sernik ale bez sera, bo z dyni, konsystencją przypomina mi właśnie ten rodzaj ciasta, czy też jako brownie z dyni, bo jest z dodatkiem prawdziwej gorzkiej czekolady, ma bardzo czekoladowy a zarazem pikantny smak(...)dzięki użytemu chili. Jest wilgotne i puszyste zarazem. Słodkie i wytrawne. Myślę, że najbardziej trafnym określeniem będzie właśnie brownie. Niech będzie! Dwukolorowe brownie z dynią! Zapraszam! SKŁADNIKI NA BROWNIE Z DYNI: - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Hokkaido - 1 szklanka puree z pieczonej dyni Green - 1 tabliczka czekolady - 6 jajek ekologicznych lub wiejskich - 4 łyżki miodu - 1 tabliczka czekolady gorzkiej
SMYKWKUCHNIWrzesień to pełnia sezonu na potrawy z dyni. A dynie, w zależności od odmiany, nie tylko wyglądają, ale i smakują różnie. W zeszłym roku zupę krem robiłem głównie z odmiany 'Blue Ballet' ( przepis ) - o miękkiej skórce, której nie trzeba obierać, i o intensywnie żółtym miąższu. W tym roku mój wybór padł na odmianę 'Futsu Black'. Jej owoce (bo anatomicznie dynia(...)jest jagodą, jak pomidor czy ogórek) są niebieskawo-szare, mają wyraźne żebra, a skórka pokryta jest delikatnym kutnerem. Ta dynia ma intensywnie pomarańczowy, słodkawy miąższ, a dzięki temu, że komora nasienna jest mała, miąższu jest dużo w stosunku do wielkości całego owocu. 'Futsu Black' doskonale nadaje się do pieczenia w całości. Owoc ważący ok. 1,5 kg należy piec
W SMAKSezon dyniowy rozpoczyna się na dobre, więc na wszelakie sposoby wykorzystuję dynie. Dynia z czasów dzieciństwa kojarzy mi się tylko pod postacią dyni na ostro. Babcia gotowała ją z goździkami, octem...pyszności. Ja dodaję ją do ciastek, pesto, zup, a tym razem swoje miejsce znalazła na pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność(...)pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem, zapach unoszący się po domu .....bezcenny. SKŁADNIKI : ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody letniej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru pół kostki drożdży 2 łyżki oliwy (oleju) farsz 1 małą dynię hokkaido 2 gałązki świeżego rozmarynu sól różowa (może być
Basia w kuchni