kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek(...)pomysłami na ciekawe i smaczne dania. Dziś natomiast chciałabym zaproponować Wam jeden z lekkich i bardzo delikatnych przepisów, jest to sola gotowana na parze na pure z dyni. Muszę przyznać, że był to mój pierwszy raz gdy przygotowałam tę rybę, choć już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem jej kupienia i podania w jakiś wyjątkowy sposób
Codzienne GotowanieDyniowe Wariacje bez słodkiej dyniowej tarty nie miałyby racji bytu dlatego też dla wszystkich łasuchów mamy tartę dyniową bez pieczenia W tej tarcie wykorzystaliśmy dynię Butternut Orange (tak samo jak w przypadku dyni karmelizowanej ) choć można skorzystać z innych odmian tej pomarańczowej jesiennej koleżanki niemniej ta nam bardzo odpowiadała smakowo – takie wrażenie jedzenia budyniu Składniki: 1. Spód - 200g herbatników(...)kakaowych - 100g masła 2. Mus z dyni - ok. 900-950g dyni - 70ml wody - 25g cukru 3. Masa serowo-dyniowa - 420g serka homogenizowanego waniliowego - 280g przygotowanego musu z dyni - 20g żelatyny - 50ml wody 4. Galaretka dyniowa - 200g przygotowanego musu z dyni - 30ml soku wyciśniętego z pomarańczy - 5g cukru pudru - 10g żelatyny - 50ml wody Forma do tarty 25cm. Zaczynamy od dyni
Kuchenne Wariacjefarmie dyni w Powsinie od koniec września odbyły się warsztaty kulinarne w towarzystwie marek TABASCO i Kikkoman. Od ilości dyń można było dostać dyniowego zawrotu głowy, wszystkie takie piękne, każdą chciałoby się przytulić i zabrać do domu:). Pod okiem fachowców uczestnicy warsztatów przygotowali smakowite potrawy: sałatkę z pieczonej dyni; wędzony krem dyniowy ze smażonymi kaparami i chipsem z dojrzewającej(...)szynki; rybę w kruszonce z pestek dyni na potrawce z soczewicy; dyniowe proziaki z kwaśną śmietaną i śliwkowym toffi oraz rosti dyniowe i marynowanego indyka z patelni z ostrym sosem czekoladowym. Dziś polecamy przepis na rosti czyli placuszki dyniowe podane z marynowanym indykiem i ostrym sosem czekoladowym. Składniki : 400g-500g piersi z indyka 4 łyżki sosu sojowego Kikkoman 4 łyżki
SzczyptaSmaQDzisiaj proponuję zupę krem z dyni. Dynia to chyba najbardziej charakterystyczne jesienne warzywo, zawierające wiele wartości odżywczych. Jakich? Dynia dostarcza nam wiele potasu, fosforu i wapnia, jest idealnym warzywem dla osób dbających zdrowe odżywianie oraz o linię. Koniecznie jedzmy więc potrawy z wykorzystaniem dyni. Mniam! Krem z dyni i z mleczkiem kokosowym Składniki: średnia dynia, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek(...)selera i pora obieramy, myjemy i gotujemy na nich wywar. Do wywaru dodajemy ziela angielskie i liść laurowy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Miękkie warzywa wyławiamy z wywaru, pozostawiając jedną marchewkę a dodając podsmażoną na złoto cebulę, czosnek, dynię i ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut
paapilotkaaMAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE W moim świecie dalej rządzi dynia, dlatego zapraszam Was dzisiaj na rewelacyjny makaron z dynią i grzybami w przepysznym, śmietanowo - serowym sosie. Jego przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 30 minut, wiec jest to świetna propozycja na szybki i sycący obiad. Sos z dynią i grzybami jest tak dobry, że pół wyjadłam prosto(...)akurat takich miałam końcówkę, ale śmiało możecie zastąpić je świeżymi grzybami i zamiast zalewać je gorąca wodą, tak jak w przypadku suszonych, przesmażyć je z cebulką przed dodaniem dyni. Parmezan też spokojnie możecie zastąpić innym, tańszym serem, ważne by był twardy i miał ostrzejszy smak. Jestem pewna, że te proste i pyszne danie Was zachwyci :) SKŁADNIKI: 350-400 g makaronu
Słodko-Słony Świat Ilonymargin-bottom: 0.21cm; } Dziś zaczyna się jedna z moich ulubionych kulinarnych akcji blogowych, mianowicie Festiwal Dyni zainicjowany przez Beę. Do zeszłego roku nie miałam wiele wspólnego z dynią, wiedziałam o niej tyle ile usłyszałam. Większość opinii zaczynało się i kończyło na tym, że dynia jest mdła, a w związku z tym niedobra i choć ponoć zdrowa, nie warto(...)nawet próbować. Zatem nie próbowałam, do dnia w którym razem z M. nie zobaczyliśmy wielkiej, pięknej dyni pyszniącej się na środku straganu targowego. Mówiła do nas: "Weźcie mnie! Zjedzcie mnie! Jestem pyyyyszna!" M. popatrzył na mnie wymownie i dynia wylądowała w naszym koszyku. W zeszłym roku mieliście okazję podziwiać jak się prezentowała po wydrążeniu, a także co też udało
Przepysznik - BLW i nie tylkoDynia marynowana jest świetnym dodatkiem do mięs na ciepło i zimno, sałatek oraz jako samodzielna przystawka. Wyśmienicie smakuje z pieczonymi ziemniakami. Polecam wszystkim którzy lubią smak warzyw marynowanych w occie. Składniki: ( korzystałam z przepisu Smacznej Pyzy z małymi zmianami ) 2 kg dyni melonowej żółtej 2 szklanki octu spirytusowego 10% 2 szklanki wody opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki cukru 2 łyżeczki(...)przyprawy do grzanego wina ( w składzie kardamon, cynamon, imbir, anyż, goździki ) Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki wraz z otoczkami, obrać cienko ze skórki. Z miąższu wykroić kuleczki łyżeczką do melonów ( pozostałą część dyni po wykrojeniu kulek kroję na mniejsze kawałki i zapiekam z rozmarynem ). Miąższ można również pokroić w dużą kostkę lub słupki. Ocet mieszamy
Atlas Smakówzupę z dyni tyle przepisów, ile osób lubiących i zupy, i dynie. Mam także swój, dzięki któremu polubiłam to warzywo kilka lat temu i na pewno zamieszczę go przy najbliższej okazji - wszak sezon dyniowy dopiero się zaczyna! Poniższy przepis to wynik poszukiwań receptury na jakąś inną, ciekawszą zupę dyniową niż robiłam dotychczas. A przepis znalazłam na stronie dyni . ;) Dodatkowo zamiast(...)surowej, czy obgotowanej dyni, jakiej używałam do tej pory do zrobienia zupy, za namową Oli, upiekłam dynię w piekarniku. Nie tylko o wiele łatwiej się obiera ze skórki, ale jest przepyszna w smaku! Jamajska zupa dyniowa Składniki: 400 g pieczonej dyni (dynię upiekłam wg sposobu Oli (Moja Kuchnia) - kawałki dyni układamy skórką do dołu pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia Prezydentowejpotrawy zepsuć. O tamtego czasu robiłam ją tak często, że nie pamiętam już jak daleko moja wersja odbiega od oryginału. Pewne jest jedno- nie było w nim dyni. Ale z dynią-i to z naszą ogródkową, jest genialny! KURCZAK I DYNIA PIŻMOWA W SOSIE CURRY 2 łyżki oliwy 1 podwójna pierś kurczaka ok 1/2kg dyni piżmowej sól(...)miałam 2 worki 100g ryżu parboiled- jest super bo się nie klei) Do dużego garnka, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojone w średniej wielkości kostki mięso- podsmażamy. W międzyczasie obieramy dynię- można ją wcześniej zapiec w piekarniku, wtedy sztywna skóra lepiej odchodzi. Ja kroiłam swoją dynię w plastry jak arbuza i usuwałam skórkę z poszczególnych kawałków, potem kroiłam w kostkę. Dorzucamy
les mirabellesChoć sezon dyniowy się powoli kończy to wciąż jest jeszcze szansa go wykorzystać i przyrządzić z dyni pyszny piernik. Do jego przyrządzenia konieczne będzie wcześniejsze przygotowanie puree z dyni. W tym celu dynię należy pokroić na duże kawałki i razem ze skórą wstawić do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez około 15 minut. Taką upieczoną dynię należy następnie(...)zblendować na gładka masę. Jeśli zostanie nam trochę puree można je przełożyć do słoiczków, które następnie należy zapasteryzować i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Takie puree z dyni może być nie tylko podstawą do ciast ale również może stanowić dodatek do różnych dań obiadowych, o których na tym blogu na pewno jeszcze napiszę, natomiast zapasteryzowane w słoiczkach
Pełna Lodówkataki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych dni możemy cieszyć się smakiem i słonecznym kolorem tego wdzięcznego warzywa :) Umytą dynię przekrawam na pół i wydrążam(...)środek wraz z pestkami. Pestki można oczyścić i podsuszyć, będą potem do pochrupania lub po uprażeniu jako dodatek do zupy z dyni.Teraz dynię trzeba obrać ze skóry. Niektóre mają miękką skórę, ale większość ma twardą, która ciężko się obiera. Znalazłam na to sposób, aby nie namęczyć się i nie pokaleczyć. Kroję dynię na cienkie około półtora centymetrowe
Codzienna kuchnia niecodziennaJesienne klimaty zawitały w mojej kuchni za sprawą dyni, która "gości" u mnie ostatnio dość często. Tym razem w postaci farszu do pierogów. Puree z pieczonej dyni można wykorzystać na wiele sposobów, do przygotowania zup, ciast, muffinek, gnocchi. Dynia jest bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdza się w daniach wytrawnych, ale też w wersji na słodko. Zachęcam gorąco do eksperymentowania z dynią(...)mnie następnym razem będzie ciasto. A u was? Składniki: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/2 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 400 g puree z dyni* 200 g serka Almette z ziołami sól pieprz Do podania: roztopione masło z szałwią uprażone pestki dyni *Puree z dyni: Dynię kroimy na duże kawałki razem ze skórą, usuwamy pestki, pozostawiając
Smakowity Blog KulinarnyZupa z dyni ze smażonym boczkiem i szałwią, do tego pszenne grzanki usmażone na wytopionym tłuszczu z boczku. Pycha! Tylko nie chcę słyszeć, że to niezdrowe, w końcu na coś trzeba umrzeć, ja mogę mieć podwyższony cholesterol, ale za to przyjemność z jedzenia. Nie samymi warzywami człowiek żyje, przynajmniej ja Pikantna zupa z dyni z boczkiem i szałwią to kolejna(...)pyszna sezonowa zupa krem, gładka, aksamitna, idealna w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą pieprzu cayenne. Inne przepisy na zupy z dynią: Zupa z dyni i warzyw z rozmarynem i krem z dyni z serem Polecam, rewelacyjną Zupę z dyni z boczkiem,szałwią i grzankami: Składniki na 4 porcje: 1 kg dyni hokkaido świeży tymianek 2 ząbki czosnku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzień dobry, Dziś uraczę Was kolejnym po rozgrzewającej zupie z dynią i czosnkiem pysznym dyniowym przepisem :) Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita , jednak w fajnej, "zakręconej" formie. Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita , a po ang. spiral pie . Choć często robi(...)spirale zajmujące całą formę do pieczenia (albo i cały stół), to przygotowanie małych ślimaczków jest o wiele prostsze i taką formę Wam dziś proponuję. Z bazarku przywiozłam 3 piękne dynie hokkaido wyglądające niczym azjatyckie lampiony. Koniecznie wybrałam egzemplarze z długimi ogonkami, ponieważ cały czas się waham, czy przerobić je na dyniowe puree do późniejszego wykorzystania, czy raczej dać im poczekać
Chilli Czosnek i OliwaDynia, dynia i jeszcze raz dynia. Tak właśnie mogę podsumować miniony tydzień, gdyż moja babcia obdarowała mnie piękną, pachnącą i bardzo pomarańczową dynią o wadze, myślę, 7 kg co najmniej. Cóż, nie pozwoliłabym na to aby tyle dobrego mogło się zmarnować, dlatego 1/4 dyni zamroziłam a resztę, co do kawałka, idealnie rozporządziłam. Mogę z całą pewnością zapowiedzieć, iż w najbliższym(...)czasie zasypię Was dyniowymi pomysłami. I nie będą to halloweenowe potwory :D Dynia ma bardzo mało kalorii, zaledwie 20 kcal na 100 gram i głównie składa się z wody. Jej zaletą jest to, że ma bardzo mało tłuszczu dlatego świetnie nadaje się na diecie. Dania z dynią charakteryzują się niską kalorycznością oraz są lekkostrawne. Składniki: szklanka puree z dyni (około
Mango Papaja