stało się – mój sezon na dynię się rozpoczął. W zeszły weekend zerwaliśmy i rozkroiliśmy pierwszą w tym sezonie dynię z ogródka mojej mamy. Jest ich w tym roku sporo, pewnie koło 15-20 więc znów jesień i połowa zimy upłynie pod znakiem dyni u nas. A resztę babcia przerobi na pure do zamrażalnika i na pasteryzowany sok z dyni(...)jabłek. Połowa tej dyni leży teraz w mojej lodówce ( w weekend zrobię curry) a połowa została od razu upieczona i przerobiona na pure, z którego potem powstała ta tarta z dynią i mascarpone, korzenna i bardzo delikatna, na kakaowym spodzie. Doskonałe ciasto na jesień, która obecnie jest tak piękna i oby jak najdłużej. Zanim zabierzecie się za pieczenie tarty
Cooking for EmilyNiektórzy twierdzą,że dynia zwyczajna nie bardzo nadaje się do słodkich dań,ja jednak jestem innego zdania.Jest najpopularniejsza i najczęściej używana w kuchni.Po dobrej obróbce i przyprawieniu nadaję się do wszystkiego. Aby sprawdzić czy dynia jest dojrzała powinno się zwrócić uwagę na jej kolor,który powinien być żywy i intensywny,ciężar i symetryczny kształt.Ogonek dyni ròwnież pomorze(...)ocenie dojrzałości,który powinien być zdrewniały i podobny do korka. Dynię można mrozić po uprzednim upieczeniu w formie cząstek lub puree. Dzięki temu smakiem dyni można cieszyć się calutki rok. Składniki: jedna średnia dynia Dynię porządnie umyć,środek wydrążyć gałkownicą do lodów(można też łyżką,ale to jest najszybszy sposób).Pokroić na plastry i poukładać w naczyniu żaroodpornym,przykryć
Anielskie wypiekiMamy październik, jesień...mnóstwo barw. W kuchni króluje intensywnie pomarańczowa dynia, na którą przepisów jest wiele. I to ona będzie bohaterem dzisiejszej strawy. Wytrawnie lub na słodko. U mnie ta druga opcja, gdzie dynia będzie głównym składnikiem ciasta. Wypiek zaliczę do tych ciast, które zadziwiło mnie pod względem smaku i faktury. Cóż, było to moje drugie podejście do dyni(...)mojej kuchni na dłużej. Gdy byłam dzieckiem nie miałam okazji poznać jej smaku, choć mama mówiła, że smaczny kompot z niej można przyrządzić. Cóż czasy są dzisiaj inne, a dynię kupić o tej porze roku bardzo łatwo. W kuchennej szafce znalazłam jeszcze resztki kukurydzianej mąki, toteż pomyślałam, że będzie pasować do wyrazistego miąższu dyni. Wiecie co jest najdziwniejsze?... Z faktury
vaniliowoczekoladowaMój pierwszy przepis z dynią hokkaido i chyba łącznie drugie podejście do jakiejkolwiek dyni w moim życiu. Muszę przyznać, że bardzo mile się zaskoczyłem i na pewno wkrótce na blogu pojawi się więcej dyniowych przepisów. Tym razem proponuję przygotowanie makaronu ze wspomnianą wcześniej dynią hokkaido, pieczarkami, cebulą i boczkiem. Danie jest niezwykle proste do przygotowania, nie zajmuje dużo czasu(...)penne równie dobrze się spisze), który jest bogatszy w błonnik i zawiera więcej makro i mikroelementów. Składniki 200 g makaronu penne / świderki 100 g pieczarek 100 g boczku 1/2 dyni hokkaido 1/2 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz do smażenia) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Programista w kuchniKrem z dyni to gęsta aksamitna zupa, której głównym składnikiem jest miąższ dyni, nadający jej charakterystyczny smak i żółto-pomarańczowy kolor. Zupa spożywana jest głównie jesienią i wczesną zimą ze względu na ograniczoną trwałość świeżych dyń. Może być przyrządzana na bulionie wołowym, drobiowym i w wersji wegetariańskiej warzywnym, zaś sama dnia pieczona w piekarniku lub gotowana. Istnieją różne wersje zupy(...)imbirem, curry, chilli, mleczkiem kokosowym, serem. Moją ulubioną na chłodne jesienne dni jest wersja z imbirem, chilli i mleczkiem kokosowym, rozgrzewająca lekko pikantna i pełna aromatów. Krem z dyni Dania Zupy Kuchnia Kuchnie świata Porcje 6 osób Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 45 minut Składniki 2 kg dynia 1 szt papryka chilli 5 szt ząbek
lysygotuje.plKolejna konfitura z dyni, ale tym razem z dodatkiem pomarańczy. Dla tych którzy wolą coś mniej słodkiego, lekko kwaskowego. Zrobienie tej konfitury wymaga dużo czasu, jednak warto mieć ją w swojej spiżarce. Tak jak ta poprzednia konfitura, ta również została zrobiona przez Krzycha:) Czas wykonania: 5 h 15 min Ilość porcji(...)słoiczków po 150 g) Składniki: 1 ½ kg dyni (po obraniu) 700 g cukru 1 ½ kg pomarańczy (6 sztuk) 1 ½ cytryny skórka z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka startego imbiru Przygotowanie: Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać to tego robota
KuchniaWeDwoje.plchoć latem równie często po nie sięgam, jednak w wersji na zimno tj. gazpacho, chłodnik ogórkowy, buraczanych, arbuzowo-truskawkowych, jednak na czele zup jesiennych nieprzerwanie stoi zupa z dyni. Przyrządzona już na dziesiątki sposobów wciąż kusi mnie żeby dodać do niej coś jeszcze, żeby podbić smak, ożywić, odświeżyć. Dziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni(...)pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni , oraz ze słodkimi ziemniakami . Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 60 min 1,5 kg dyni biały dzik* 500 g jabłek 3 ząbki czosnku
Słodki KompromisPaszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię(...)pokaźnych rozmiarów…Miałam już w planie paszteciki, ale jeszcze nie wiedziałam o jakim smaku. Pasztecików z dynią jeszcze nie robiłam…A że dynia pasuje do jarmużu, więc i te resztki skrzętnie wykorzystałam. W ostatniej chwili zdecydowałam się dodać pistacje do farszu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Paszteciki Składniki: na 30 pasztecików 20 g świeżych drożdży
codojedzeniaSałatka z dyni, orzechów pekan i koziego sera to wspaniały dodatek do indyka czy pieczonego mięsa. Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu. Słodka dynia i słony kozi ser to super kombo. A do tego jeszcze prażone orzechy pekan, wędzony boczek i wspaniały dressing z dodatkiem sherry…Jak pisałam wcześniej sherry to moje ostatnie(...)odkrycie. Idealna sałatka na Sylwestra ! Łatwa w przyrządzeniu i bardzo smaczna. Przyjemnie zacząć Nowy Rok lekko i strawnie! Sałatka z dyni Składniki: 1 dynia piżmowa, ok. 400 g 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz do posypania Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sherry 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy
codojedzeniaUwielbiam lasagne, a ponieważ jesieniom mam na zbyciu duża ilość dyni piżmowej z działki, postanowiłam zrobić zdrowszą wersję, gdzie makaron zastąpiony jest przez krążki dyni. Przypomina to nieco “ grzanki ” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni piżmowej bez pestek, po pokrojeniu w plasterki jest wspaniałym zamiennikiem chleba czy makaronu do lasagne(...)względu na to na jakiej jest diecie, a jednocześnie jest pyszny, słodki dyniowo i słony serowo. To danie jest jednocześnie szybkie i przygotowane z dbałością Składniki: 3 półcentymetrowe krążki dyni piżmowej na osobę 2 plasterki sera halloumi na osobę opakowanie szpinaku liściastego (może być mrożony) mała cebula posiekana w piórka duży ząbek czosnku przetarty przez praskę sos beszamelowy (opcjonalnie) świeżo
Ugotowane pozamiatanewitamin i składników mineralnych. Gotuję tak, by dania były korzystne dla mojego zdrowia. Stąd też pomysł na przepyszną sałatkę z pełnoziarnistego makaronu bogatego w błonnik i składniki mineralne z dynią, prażonymi pestkami dyni, kurczakiem, rodzynkami, kozim serem i orzeźwiającym dressingiem bazyliowym. Przepyszne danie, które jest dla mnie definicją jesieni! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella(...)gram piersi kurczaka marynata: 1/2 łyżeczki curry, szczypta soli, pieprzu i kuminu olej rzepakowy do smażenia 1 cebula 500 gram dyni hokkaido 50 gram koziego sera 1/3 szklanki rodzynek do namoczenia rodzynek: 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 2 gałązki rozmarynu garść pestek dyni dressing: garść bazylii*, 3 łyżki oleju z pestek dyni, 1 łyżka soku
Mango Papajapiekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki(...)brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie pestki dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 szczypty soli
Codziennik Kuchennysię sposoby na zdrowsze zamienniki w ulubionych potrawach, które jemy na co dzień. Ponieważ często jem na śniadanie grzanki z serem i pesto, to tym razem zamiast chleba będzie dynia piżmowa. Dynia jest prosto z mojej działki. Wprawdzie nieco namieszałam z nasionami w tym roku, bo miałam posadzić dużo dyń hokkaido i kilka piżmowych, ale pomyliłam nasiona i wyrosła(...)wielka dynia muszkatołowa, która będzie dobra dopiero za jakiś czas, jak dojrzeje i do której będę musiała wynająć dźwig, żeby ją przewieść. To że podjadałam kwiaty dyni piżmowej, kiedy skończyły mi się kwiaty cukinii też na pewno nie wpłynęło pozytywnie na ilość dyń, ale na grzanki starczy. Dynia piżmowa świetnie się do nich nadaje, bo nasiona są tylko w gruszkowatej
Ugotowane pozamiataneSezon na dynie uważam za rozpoczęty! Jak to u mnie bywa ciasto z dynią być musi, a że jest sobota, to koniecznie coś szybkiego i łatwego i dużo. We wszystkich przepisach jakie miałam okazję zobaczyć na ciasto z dynią, bidula była przerabiana na puree, i tak naprawdę pełniła funkcję nawilżająco-sklejającą w cieście, a przecież ona sama w sobie jest(...)pyszna. W mnie dyni jest dużo i jest ona w kawałkach, ciasto jest lekkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Czas przygotowania to maksymalnie 30 minut, zresztą jest film, na którym to udokumentowałam, zapraszam Składniki na dużą prostokątną blachę: 350 g mąki pszennej 100-150 g cukru 50 g kakao lub karobu 200 ml mleka roślinnego (sojowe do ciast jest najlepsze
greenscarf