Pieczona dynia z szałwią Mega prosta potrawa , która w ostatnim czasie podbiła nasz stół . Doskonała na obiad , jako danie główne lub przystawka . Teraz kiedy w sklepach w końcu oprócz starej i mało smacznej odmiany bambino , pojawiły się także inne , wreszcie można puścić wodze fantazjom " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height(...)height: 1em;" /> Oczywiście nie była bym sobą , gdybym nie wyhodowała dyni sama . Najlepsza do tego dania będzie dynia w stylu hubbard , lub niebieskie hokkaido – ewentualnie jakakolwiek o zwartym miąższu właśnie w typie hokkaido " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zachęcam do wprowadzenia dyni do jadłospisu , jest zdrowa
Ogrodnik w podróżynapiszę, że pieczona dynia smakuje jak frytki, bo tak nie smakuje:) Ale jest równie dobra! Jeśli jesteś na diecie, to idealne rozwiązanie na smaczną przekąskę czy dodatek do obiadu. Do pieczenia idealna jest okrąglutka i mała dynia odmiany hokkaido. Przystawka, przekąska czy jak to nazwiemy jest prosta w wykonaniu i zadowoli każdego. Możemy pałaszować ją samą z jakimś pysznym sosikiem(...)albo w towarzystwie innych warzyw. Zawsze jednak będzie przepysznie. Kolejnym plusem dania jest fakt, że dużo się tutaj nie napracujemy. Jeśli użyjecie dyni hokkaido, to nie musicie bawić się w obieranie dynii, ponieważ skórka pięknie nam mięknie w czasie pieczenia. Drukuj Dynia pieczona z ziołami i czosnkiem window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 dynia hokkaido oliwa 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Mieszam w GarnkuPYSZNA ZUPA-KREM Z DYNI Dynia jest jednym z moich ulubionych jesienno-zimowych warzyw. Lubię ją na słodko i na słono. Przekonałam do niej nawet znajomych, którzy twierdzili, że nie lubią dyni. Poniżej przepis na prostą, smaczną i pożywną zupę z dyni. 4- 6 porcji Czas przygotowania: ok. 20 minut Czas gotowania: ok. 30 minut Składniki(...)cebule 1 duża dynia 50 g masła lub margaryny 4 duże pomidory 1,5 litra bulionu warzywnego (z kostki, najlepiej bio) Sól i pieprz 120 ml gęstej śmietany* Grzanki (domowe lub gotowe- opcjonalnie) Kilka listków pietruszki de dekoracji (opcjonalnie) Cebule obierz, przekrój na pół, połówki pokrój w drobną kostkę. Dynię przekrój ostrym nożem na pół, a następnie
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaJesienny gulasz z dyni 2016-04-06 22:14:21 Bez wątpienia na tytuł królowej jesiennego stołu zasługuje dynia. Stanowi ona także symbol amerykańskiego święta Helloween, ale wtedy jest tylko ozdobą. Dynia swoją popularność zawdzięcza idealnemu połączeniu smaku i wartości odżywczych. Ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją piec, smażyć, dusić, gotować i marynować. Przyrządzać z niej przetwory, zupy, zapiekanki(...)placki, a nawet słodkie wypieki. Dziś zapraszam Was na pyszne danie - w roli głównej piękna, pomarańczowa dynia. Delikatne kawałki kurczaka w kremowym sosie z dynią, aromatyzowane świeżym tymiankiem. Pyszne danie utrzymane w jesiennym klimacie. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Składniki 3 filety z kurczaka 450 g dyni 300 g pieczarek 500 ml bulionu warzywnego 1 cebula 1 łyżka świeżego tymianku
Wędrówki po kuchnidodanie gorzkiej czekolady rewelacyjnie dopełnia smak deseru. Dodam jeszcze że budyń ma bardzo ładny kolor:). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 800 ml budyniu 500 g obranej dyni 600 ml mleka 120 g cukru brązowego lub białego 80 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej) 20 g masła dużą szczyptę cynamonu 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady szczypta soli do wody(...)Link do filmu z przygotowania: Budyń z dyni https://www.youtube.com/watch?v=JEM2bqQI5LA Przygotowanie: Najpierw przygotuję dynię: Dynię obieram ze skórki i oczyszczam z pestek i gniazd nasiennych. Obraną dynię kroję na mniejsze kawałki (w około 1 centymetrową kostkę). Do garnka wlewam około 1,5 litra wody dodaję szczyptę soli i zagotowuję. Do gotującej się wody wrzucam dynię i od momentu
Uwaga Babcia GotujeSezon na dynię jest krótki, ale można trochę przedłużyć ten czas robiąc puree z dyni. Udało mi się jeszcze kupić kilka dyni, więc uda mi się jeszcze zrobić kilka potraw z dynią. Składniki: dowolna ilość dyni wybranej odmiany Dynię przekroić i wydrążyć pestki, pokroić na kilka kawałków. Ułożyć w piekarniku na blachach wyłożonych papierem do pieczenia skórką do dołu. Piec(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni celcjusza do miękkości dyni. Kiedy widelec lekko wejdzie w dynię tzn., że jest gotowa. Czasu pieczenia nie podaję, ponieważ zależy to od odmiany dyni (od 20 minut do 1 godziny). Ja najczęściej stosuję dynię hokkaido, która ma mięsisty miąższ o pięknym kolorze i zawiera mało wody. Po upieczeniu oddzielamy miąższ od skórki, a następni zmiksować
talerz przyjemnościkilka produktów tej firmy. Dwa z nich wyjątkowo przypadły nam do gustu dlatego też chcieliśmy przygotować z ich udziałem jakieś przepisy. Jednym z nich jest dzisiejszy gulasz wieprzowy z dynią, do przygotowania którego użyliśmy oleju z pestek dyni . Olej ten otrzymywany jest poprzez tłoczenie pestek dyni i wyróżnia się charakterystyczną dla nich ciemnozieloną barwą oraz unikalnym orzechowym smakiem i zapachem(...)piroksen, Witamina H) i minerałów (żelazo, fluor, jod, potas, wapn, magnez, sód, fosfor, selen, cynk). Co prawda to nie nasza branża niemniej warto również nadmienić, że olej z pestek dyni nie tylko ma swoje zastosowanie w kuchni ale także w medycynie czy kosmetyce. Warto też dodać, że aby olej zachowywał swoje właściwości musi być świeży i należy go odpowiednio przechowywać
Kuchenne WariacjeDynia jak wiadomo ma nieskończenie wiele zastosowań. Może być składnikiem ciast, deserów, przetworów, zup, czy dań głównych. Często jednak przepisy „wymagają” od nas użycia już gotowego puree z dyni (co nie oszukujmy się: bardzo przyspiesza proces pieczenia, czy gotowania). Dlatego też chciałam zachęcić Was do zrobienia takiego domowego puree, które odpowiednio zapasteryzowane może stać w piwnicy (lub spiżarni) przez wiele(...)miesięcy. Można je także mrozić. Jak sami się przekonacie przecier z dyni jest prosty do zrobienia i całkowicie naturalny, nie zawiera bowiem żadnych dodatków w postaci soli, czy cukru ani innych przypraw (ma więc zastosowanie uniwersalne). Nadaje się też doskonale jako danie dla niemowląt :) Składniki: dynia (w dowolnej ilości) Wykonanie: Dynię myjemy, kroimy na pół. Oczyszczamy ją z pestek
MyCookBook.plSezon na dynię wciąż w pełni! Na każdym kroku natykamy się na coś z dynią związanego. I bardzo dobrze, bo to niezwykle jesienne i apetyczne warzywo! Idealne na zupy, ciasta, pierogi, rissotta, dania z makaronem, zapiekanki i.. tarty :) I to właśnie dyniowa tarta będzie dzisiaj królować! Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne(...)zadanie :) Cokolwiek dodamy, z czymkolwiek to połączymy - zawsze wychodzi idealnie! Dzisiejsze połączenia - tuńczyk i szpinak, zapiekane w musie z dyni - może nie są typowe, ale na pewno wspaniale współgrają. Musicie spróbować! Na początek krótko o tym jak przygotować dynie: kroimy ją ćwiartki, ósemki - jakiekolwiek kawałki, miąższ wydłubujemy (najlepiej łyżką), a pestki polecam wybrać, wysuszyć i wykorzystać ;) Ja dodatkowo obieram zawsze
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Przez kilka tygodni dynia czekała na swoja kolej, na parapecie w kuchni. Dzisiaj przyszła pora na pyszne pesto, z pieczonej dyni. Szbkie w przygotowaniu, a co najważniejsze domowej roboty, nie ma nic lepszego! Dyniowe inspiracje, które znajdziecie na blogu: Mus dyniowo - jabłkowy z płatkami owsianymi i ziarnami chia Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Surówka z dyni(...)cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z dyni z rukolą i orzechami Pesto z pieczonej dyni Składniki: 500 g świeżej dyni 1 ząbek czosnku 2 łyżki startego grana padano 1 garść łuskanych orzechów włoskich szczypta płatków chili (jeśli lubicie ostrzejszy smak) oliwa z oliwek extra virgin sól do smaku Przygotowanie: Dynię dzielimy na mniejsze kawałki, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
Moja smaczna kuchniaNasz tydzień „Dyniowych Wariacji” zaczynamy od domowych przetworów i karmelizowanej dyni, która jeszcze pojawi się w przepisach jakie przygotowaliśmy dla Was Składniki: - 600g obranej dyni Butternut Orange - 200g cukru - sok z 1/2 pomarańczy - sok z 1/2 cytryny - skórka z 1/2 pomarańczy - 30g imbiru - łyżeczka cynamonu Składniki na 2 słoiczki 200ml. Zaczynamy od dyni. W składnikach podaliśmy już ilość(...)dyni po obraniu – przed obraniem to jakieś 700-750g. Po obraniu dyni kroimy ją na kawałeczki wielości 1-1,5cm. Można mniejsze ale nam zależało żeby kawałki były wyczuwalne przy wykorzystaniu np. do ciasta. Następnie ścieramy (po wcześniejszym wyparzeniu) skórkę z pomarańczy, wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny oraz ścieramy na tarce obrany imbir. Przekładamy do garnka (najlepiej
Kuchenne Wariacjeciasta i mrożę. Czasami warto mieć rezerwę w lodówce, kiedy nie ma się ochoty na gotowanie lub brak czasu. Wyciągam woreczek, gotuję i obiadek gotowy. Dzisiaj zrobiłam pierożki z dynią, w końcu to dynia teraz króluje na bazarach. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 1,5 szklanki wrzącej wody 1 łyżka oleju 1,2 łyżeczki soli Farsz 250 g puree(...)dyni 200 g twarogu półtłustego lub chudego 1 łyżka cukru (lub według własnego smaku) 1 łyżka cukru waniliowego Do polania 100 g masła 2 łyżki bułki tartej Masło roztopić na patelni , wsypać bułkę. Smażyć aż się przyrumieni stale mieszając. Jak przygotować puree z dyni Dynię podzielić na mniejsze kawałki wraz ze skórą. Włożyć do naczynia żaroodpornego , nakryć folią aluminiową
O kuchni z uczuciemSezon dyniowy mamy jeszcze w pełni więc zachęcamy Was do zrobienia zupy krem z pieczonej dyni która jest dobra na rozgrzanie w te chłodne dni. Składniki: - dynia hokkaido ok 1 kg - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 duży ziemniak - pieprz, sól, imbir, czerwona ostra papryka - 0,5 l wody - zielona natka pietruszki(...)feta - pestki dyni - 50 g serka topionego Dynię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki a następnie układamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 20 minut aby dynia nam zmiękła. W większym rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Jak cebulka nam się troszkę zeszkli to dodajemy drobno posiekany czosnek. Warzywa
Kuchenne WariacjeZainspirowane kuchnią Pani Magdy Gessler po wizycie w Restauracji Kryształowej w Katowicach, postanowiłyśmy sięgnąć po jakiś jej przepis. Padło na krem z dyni. Przepis jest oczywiście zmodyfikowany ale w oparciu o oryginał. To było moje pierwsze doświadczenie z daniem z dyni ale napewno nie ostatnie. Krem wyszedł rewelacyjny i polecam go każdemu!!!! W związku z tym, że teraz sezon(...)dynie w pełni już dziś zaprosimy wszystkich do udziału w konkursie, którego tematem przewodnim będzie właśnie dynia. Zupa - krem z dyni SKŁADNIKI: 1 kg dyni 200 ml mleka bulion warzywny 3 ząbki c zosnku pieprz sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny lub śmietana groszek ptysiowy Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiNawiązując do Naszego cotygodniowego słodkiego cyklu, jak i do Naszego konkursu przedstawiamy małe, puchate słodkości. Może one zainspirują Was jeszcze do przygotowania dania z dyni i zgłoszenia na Nasz konkursik? Ciasteczka albo jak kto woli miniaturowe babeczki są aromatyczne i naprawdę pyszne. Ciasteczka dyniowe z czekoladą SKŁADNIKI 0,5 szklanki musu z dyni - do jego wykonania potrzebujemy(...)dyni 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju 0,5 szklanki cukru trzcinowego 1 jajo 50 gram gorzkiej czekolady tłuszcz do wysmarowania foremki Zaczynamy od przygotowania musu z dyni, możemy go zrobić wcześniej i przechowywać w lodówce. Z dyni usuwamy środek z pestkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki