Pieczona i słodka dynia, słona feta, kabanos, kasza bulgur oraz wyrazisty rozmaryn- to pyszny pomysł na treściwą sałatkę, która fantastycznie smakuje na ciepło, gdyż wtedy wszystkie smaki i aromaty są dużo intensywniejsze, aniżeli podane na zimno. W takiej ciepłej wersji, śmiało więc może stanowić nawet i danie główne! Kasza bulgur została ugotowana na bazie koncentratu bulionu warzywnego Krakus , dzięki czemu(...)jest bogata w smaku więc nie trzeba już zbytnio doprawiać całości- wystarczy aromatyczny olej z pieczenia dyni z rozmarynem, odrobina miodu i soku z cytryny 😊 Polecam! 😋 2-3 porcje: * koncentrat bulionu warzywnego Krakus - 150 ml * woda- 250 ml * kasza bulgur- 100 g (1 woreczek) * dynia hokkaido- 500 g * kabanos- 80 g * feta- 50 g * olej rzepakowy- 5 łyżek * sól
Kraina Miodem PłynącaWspaniała i zdrowa jesienna przekąska. Idealna na wieczór lub w ciągu dnia do zdrowego podjadania Dynia Hokkaido jest trochę słodsza od swojej większej krewnej i w odróżnieniu od niej można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu. Dokładniej mówiąc, jest szybsza w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać. Co do pestek nie jest już tak łatwo – nie nadają się(...)prażenia, ani do smażenia. Pieczone cząstki dyni smakują świetne same, z dipem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym albo wystudzone podane w sałatce. Moje wskazówki: takie cząstki dyni możecie przygotować także w wersji ziołowej lub na słodko z cynamonem. Składniki: 1 dynia hokkaido ziołowa marynata: oliwa z oliwek, 2 duże ząbki czosnku, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie
Zasmakuj KuchniCzekoladowe muffiny dyniowe to małe babeczki z mocno czekoladowym i niesamowicie mięciutkim wnętrzem. Swoją delikatną strukturę zawdzięczają dodatkowi purée z dyni. Przygotowuje się je błyskawicznie, o ile upieczecie wcześniej dynię lub macie już gotowe purée. Upieczoną dynię wystarczy ostudzić i rozgnieść widelcem (ze skórką, jeśli do dynia hokkaido, lub bez, jeśli inna jej odmiana). Dla pogłębienia smaku czekolady muffiny udekorowałam(...)polewą czekoladową. Z podanego przepisu przygotować można 12 sztuk . Czekoladowe muffiny dyniowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 250g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni ) 150g gorzkiej czekolady 80g cukru 75g oleju kokosowego 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii około 120ml wody (lub mleka) POLEWA
Smakołyki BerenikiCurry nie jest trudne do zrobienia ale przyprawy, które do niego są potrzebne nie są łatwe do kupienia. Dynia piżmowa w stylu curry Dzisiaj na obiad robiłam potrawę z dyni w stylu curry. Z dyni piżmowej gotowałam już zupę, piekłam ciasto oraz ciasteczka, a tym razem postawiłam na danie jednogarnkowe. Dynia w połączeniu z papryczką chili komponuje się bardzo fajnie(...)przepadam za zbyt pikantnymi potrawami. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 1 duża dynia piżmowa 1 łyżeczka drobno krojonej papryczki chili 1 biała cebula 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka kuminu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki migdałów w płatkach pęczek natki pietruszki
mecooksSkładniki: 4 szklanki obranej, oczyszczonej z pestek, pokrojonej w małą kostkę dyni piżmowej; 1 mała cebula; 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru; 1 i 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry; 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml); 1 łyżka oleju; 2 szklanki bulionu drobiowego (u mnie 2 szklanki gorącej, przegotowanej wody + 1/2 łyżki vegety); Sok wyciśnięty z 1/2 limonki(...)łyżeczki pieprzu. Dodatkowo, do posypania po wierzchu: 1/3 szklanki posiekanej, świeżej kolendry; 1/3 szklanki drobno posiekanych, niesolonych orzeszków ziemnych. Szklanka = 1 cup = 240 ml Sposób przygotowania: Dynię piżmową obrać ze skóry, oczyścić z nasion i pokroić w niewielką (1x1 cm) kostkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Czosnek obrać, drobno posiekać. Kolendrę umyć, osuszyć, drobno posiekać. Imbir obrać, zetrzeć
Gospodyni MiejskaKopytka to chyba najbardziej popularne danie, przygotowywane z ziemniaków, pozostałych nam z dnia poprzedniego. Same ziemniaczane kopytka są nudne, dlatego trochę je zmodyfikowałem. Sezon na dynie uważa się za otwarty, kiedy jej cena za kilogram oscyluje w okolicy 2 zł. Wtedy właśnie wkraczam ja :) Dynia to bardzo ciekawe warzywo, bo można je użyć w daniach wytrawnych oraz słodkich. Niestety(...)względu na charakterystyczny smak jest również kontrowersyjna. Na korzyść dyni, jeśli chodzi o pojawienie się na tej stronie, przemawia również fakt, że dynia jest symbolem - delikatnie mówiąc - chęci wydania jak najmniejszej ilości gotówki, o czym wie każdy, kto choć trochę zainteresował się świętem Halloween, zamiast bezmyślnie je powielać :) Inną bardzo popularną teorię, na niektórych portalach, teorię uważam za mocno naciąganą
Kryzysowa Książka KucharskaOpis: Krem z dyni to prosty, łatwy i zdrowy przepis na zupę. Przepis na zupę z dyni to wspaniała propozycja na letni jak też jesienno-zimowy posiłek. Najlepiej użyć świeżej dyni. Jednak taka zupę możemy przygotować pod koniec sierpnia lub na początku września, wtedy zaczyna się sezon na dynie. Zachęcam również do gotowanie kremu z dyni o każdej porze(...)wtedy używać mrożonej dyni. Składniki: 1-2 kg dyni 3 szklanki bulionu drobiowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki Śmietana kremówka 18% Sól, pieprz Oliwa z oliwek Sposób przygotowania: W przepisie używam świeżej dyni. Na początku dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. Cebulę, czosnek i marchew również obieramy i kroimy na małe kawałki. Do większego garnka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneDynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia, bo bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje do przygotowywania przeróżnych dań. A więc sezon dyniowy w pełni, a ja dostałam od mamy ogromną ekologiczną dynię, której część upiekłam i mus dyniowy zamroziłam. Z reszty przygotowałam(...)leczo, surówkę, ciasto dyniowe, sernik, ciastka, zupę i jeszcze mi trochę zostało. Dla mnie dynia to warzywo idealne, bo przybiera smak dodanych przypraw i może być podawana zarówno na słodko, jak i na słono. Moja dynia była makaronowa, czyli miąższ odzielał się po ugotowaniu jak makaron, nie mogłam więc przygotować kulek w marynacie
To co kochamDynia to bogactwo zdrowia, zawiera liczne witaminy, mikro- i makroelementy. Ostatnio bardzo popularna wśród gatunków dyń jest właśnie Hokkaido. Łatwa w obróbce, dobrze się kroi, a skóra nie wymaga obierania, bo doskonale zmięknie przy pieczeniu. Ja obrałam swoją dynię, ponieważ chciałam od razu po upieczeniu delektować się jej smakiem. Moja pieczona dynia jest słodka(...)mięciutka, pachnąca ziołami i lekko orzechowa w smaku, chociaż wyglądem przypomina marchewkę, a konsystencją pieczonego batata. Składniki na 2 porcje: • 1/2 dyni, u mnie mała Hokkaido • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • kilka gałązek rozmarynu Wykonanie: • Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. • Oliwę rozmieszać z solą, pieprzem
To co kochamMarynowana dynia to świetny dodatek do mięsa i kanapek. Mnie tak posmakowała,że mogę jeść samą bezpośrednio ze słoika. Jeszcze można dostać dynię w sklepach,więc kto nie marynował tego gorąco zachęcam,bo naprawdę smakuje wyśmienicie. 1,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni marynata: 1 litr wody 1 kg cukru 500 ml octu(...)goździków kawałek kory cynamonu Składniki marynaty zagotować. Słoiki i nakrętki starannie umyć i wyparzyć. Do gotującej się marynaty wrzucać partiami pokrojoną dynię,gotować 2-3 minuty od momentu wrzenia. Ugotowaną dynię przełożyć do słoików. Kiedy już obgotujemy wszystką dynię,marynatę należy lekko przestudzić i chłodną walać do słoików z dynią. Korę cynamonu należy usunąć z marynaty a goździki powkładać
Kolorowa kuchnia ElkiDynia w zupie to jest to! Dynia jest wielce wdzięcznym warzywem do gotowania. Nie tylko świetnie sprawdza się w przeróżnych, słodkich wypiekach, takich jak chociażby Drożdżówka z dynią i powidłami śliwkowymi albo Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową czy Korzenne ciasto dyniowe , ale również w wielu potrawach wytrawnych, od chleba poczynając: Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika , a na zupach(...)kończąc: Pikantny krem z dyni . Tym razem wykorzystując dynię, pozostałam w tych bardziej płynnych klimatach. Prezentuję dziś kolejną propozycję na szybki, smaczny i pożywny obiad w postaci gęstej zupy-kremu. Połączenie dyni ze słodką marchewką wyśmienicie się tu sprawdziło! Składniki na porcje dla 4 osób: 3/4 litra wody 1 kostka rosołowa kawałek dyni - bez skóry, wielkości 2 jabłek
Grunt to przepis!Wraz z chłodnymi dniami nadszedł czas na rozgrzewające zupy z dynią w roli głównej. Tym razem proponuję bardzo rozgrzewającą i sycącą zupę z dynią, papryką i szpinakiem z dodatkiem chorizo i polędwiczki wieprzowej. Zupa ta jest gęsta i bardzo pożywna, a ze względu na szybkie przygotowanie jest też idealna na obiad w tygodniu. Ponadto dzięki chorizo nabiera też charakteru(...)pikanterii co także jest wskazane na chłodne dni, jednak bez problemu można je zastąpić naszą swojską kiełbaską. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Zupa z dynią i chorizo (4 porcje) Składniki: 200 g polędwiczki wieprzowej, pokrojonej w cienkie paski (lub innego ulubionego mięsa) 150 g chorizo, pokrojonego w kostkę (lub innej ulubionej kiełbasy) 1/2 dużej cebuli, pokrojonej
karmelowyDynia to typowe jesienne warzywo, z którego można wyczarować mnóstwo ciekawych dań. Ponieważ najbardziej lubię najprostsze rozwiązania, dlatego postanowiłam przygotować prostą sałatkę z pieczonej dyni z fetą . Taka "sałatka" okazała się niezwykle smaczna, łączy w sobie moje ulubione smaki - jest słodko-kwaśna. Dynia sama w sobie jest słodka, a tu dodatkowo jej słodycz podbita jest miodem, a kwaskowatość(...)wynika z użycia fety. Gorąco ją polecam - jest wspaniała! Danie to powstało w ramach naszego wspólnego gotowania z 3 składników (dynia, oliwa, ser). Składniki : 1 nieduża dynia (u mnie dynia piżmowa) oliwa z oliwek miód szczypta płatków chilli 2-3 łyżki uprażonego na suchej patelni sezamu sos balsamiczny (opcjonalnie) kawałek fety sól, pieprz Przygotowanie : Dynie pokroić
Codzienne GotowanieLasagne z dyni ą i grzybami to danie typowo jesienne, pełne koloru i intensywnych smaków. Lasagne przygotowałam na bazie makaronu typu lasagne, z dodatkiem podsmażonych pieczarek oraz dyni aromatyzowanej szałwią i tymiankiem. Dodatkowo smak potrawy wzbogaciłam sosem beszamelowym, który nada ł lasagne kremowej konsystencji. Smacznego! **** Le lasagne con zucca e funghi champignon(...)lasagne sono condite con della besciamella che conferisce l'adeguata cremosità al nostro piatto. Buon appetito! SKŁADNIKI 250 g makaronu typu lasagne 500 g miąższu z dyni 500 g pieczarek 100 g sera mozzarella 50 g parmezanu tymianek szałwia s ó l, pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy: 500 ml mleka 50 g masła
La grande e la piccola cuocaZapraszam na pyszne bucatini z sosem z dyni. Sos z dyni powstał na skutek niedostatku pomidorów. Nie chciało mi się iść do sklepu. Niie było kogo wysłać, ale za to miałam dynię i bucatini. To makaron przypominający spaghetti. o wiele grubszy, a w środku pusty. dlatego ładnie się prezentuje z sosem, który zawiera spore kawałki kiełbasy. Wybór kiełbasy zależy(...)dyniowy, ale moi mężczyźni potrzebują coś więcej na ząb. Ponieważ do sosu dodałam świeże liście szałwii, więc dodatek kiełbasy przydał się. Wieprzowina z szałwią to para! Wykorzystałam w końcu dynię SweetDumplings . Smaczna dynia ale pokroić ją to trzeba męskiej ręki! Moja po złamaniu i jeszcze nie w pełni sprawna. Poddałam się od razu! Jak zwykle przyrządziłam puree z pieczonej dyni
codojedzenia