votes ) Dynia makaronowa , zasmażana z pieczarkami Dynia makaronowa, zasmażana z pieczarkami , to propozycja dla wegetarian ale nie tylko . Bardzo prosta w przygotowaniu, smakuje naprawdę wyśmienicie . Nie powiem ,że moim chłopakom zastąpiła makaron , w żadnym wypadku Zjedli bardzo chętnie i ze smakiem po czym popędzili dojeść kanapkami . Cóż , jednak same warzywa i faceci to nie zawsze się sprawdza Ale warzywa plus(...)faceci więc i tak mnie przegłosują Tym razem jednak zamieszczam wersję wegetariańską , która mi osobiście bardziej smakuje niż pomysł z kiełbasą składniki na 2-3 osoby : 1 dynia makaronowa ( 1-1,5 kg ) 6-7 pieczarek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego 1 łyżka drobno startego parmezanu masło
Ogrodnik w podróżyoknami mamy piękną złotą jesień. Ta pora roku niesie nam mnóstwo pysznych i zdrowych produktów sezonowych. Oczywiście królową jesieni jest dynia. Nie wyobrażam sobie bez niej rozgrzewających jesiennych dań. W połączeniu z grillowanym bakłażanem i zdrową kasza bulgur stworzy idealne jesienne danie. Dziś na blogu jesienna bulgur z dynią i bakłażanem, a także parę słów o kuchennych gadżetach(...)jesienne danie, w którym królują smakowite warzywa i zdrowa kasza bulgur. Do tego ser feta, nieco chrupiących ziarnek i kompletny oraz zdrowy posiłek gotowy. Jesienna kasza bulgur z dynią Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g kaszy bulgur 1/2 łyżeczki soli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 bakłażan 2 garści jarmużu 300 g pieczonej dyni uprażone pestki dyni
Kulinarne przygody GatityMarmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera także dynię, ale uwierzcie, że smak gotowej marmolady jest wręcz obłędny. Jeżeli nie lubicie migdałów, spokojnie można je pominąć. Marmolada i tak będzie pyszna :) Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami: składniki 1 mała(...)dynia np. Hokkaido lub ok. 1 kg dyni 2 pomarańcze sok i skórka z 1 cytryny 700 ml wody 700 g cukru laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków garść posiekanych migdałów Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze
KorniszonkiMarmolada pomarańczowa z dynią - super przepis na pyszny dodatek Marmolada pomarańczowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, kanapek i deserów. Ten na marmoladę przepis zawiera także dynię, ale uwierzcie, że smak gotowej marmolady jest wręcz obłędny. Jeżeli nie lubicie migdałów, spokojnie można je pominąć. Marmolada i tak będzie pyszna :) Wykwintna marmolada pomarańczowa z dynią i migdałami: składniki 1 mała(...)dynia np. Hokkaido lub ok. 1 kg dyni 2 pomarańcze sok i skórka z 1 cytryny 700 ml wody 700 g cukru laska lub 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki mielonego imbiru 5 goździków garść posiekanych migdałów Dynię obieramy, oczyszczamy z pestek i kroimy w centymetrową kostkę. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Pomarańcze
Gotujemy i jemyKeto kopytka dyniowe Dynia na wytrawnie też jest ok W szczycie sezonu dyniowego właściwie każdy posiłek mógłby się składać z dyni . Bo przecież oprócz deserów i ciast z jej udziałem, można z niej przyrządzać mnóstwo innych dań, w tym także wytrawnych. Przepyszna i jakże rozgrzewająca jest zupa – krem z dyni , zwłaszcza taka na ostro z mlekiem kokosowym . Chyba zatem(...)muszę odszczekać to, co ostatnio mówiłam, że nie przepadam za dynią w wytrawnym wydaniu. Faktem jest, że przeważająca część moich przepisów z jej użyciem jest na słodko, ale w wytrawnych daniach dynia też daje radę… Przykładem tego mogą być chociażby dzisiejsze keto kopytka dyniowe. I o ile przez polską blogosferę kulinarną przetoczyły się dziesiątki albo i setki alternatywnych przepisów
Modern Cave Girljesień to dynia, a jak dynia to krem z dyni musi się na stole pojawić obowiązkowo! Tym razem w wersji nieco bardziej orientalnej, bo z dodatkiem marchewki, soku z pomarańczy oraz mleka kokosowego. Krem jest bardzo aromatyczny i rozgrzewający. Będzie idealny na jesienne pluchy. Porcja takiej zupy nie tylko nasyci, ale dostarczy mnóstwo witamin i poprawi humor, a jak wiadomo(...)karotenu – naturalnego eliksiru piękna. A zatem nie tylko dla smaku, ale i zdrowia, urody i dobrego samopoczucia warto taką zupkę częściej zjadać. Składniki ok. 0,5-0,6 kg dyni (wydrążonej i nieobranej ze skóry) sok z dwóch pomarańczy 200 g marchwi jedna cebula ząbek czosnku 100 ml mleka kokosowego łyżeczka kurkumy pół łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego łyżeczka
Analiza SmakuSkładniki/ 2 porcje: – 150 g kurek – 1 mały por – 2 duże łodygi selera naciowego – 1 dynia piżmowa – 1/2 torebki kaszy burgul – sól i pieprz – 1/4 łyżeczki cynamonu – 50 ml bulionu warzywnego – 75 g parmezanu Przygotowanie: Kurki myjemy i kroimy na drobniej jeśli są duże. Pora i selera naciowego oczyszczamy, pora kroimy(...)krążki, selera w plasterki. Dynie myjemy i kroimy wzdłuż na pół, ogonki odcinamy. Z wewnątrz usuwamy pestki i włókna. Następnie dynie wydrążamy, pozostawiając warstwę miąższu o grubości ok. 1 cm, miąższ siekamy. Kaszę burgul gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Posiekany miąższ dyni, pora, selera i grzyby podsmażamy na gorącym oleju. Doprawiamy solą, pieprzem i cynamonem. Dolewamy
I LOVE LIFEzupa zdecydowanie nadaje się na całkowity obiad, jest treściwa, mocno warzywna, z dużą ilością dyni i przypraw. Na zupę wybieram dynię Hokkaido, jest słodka, soczysta i co ważne, nie trzeba jej obierać. To duży plus, wygoda, jest szybciej. Zupa z dynią i warzywami jest sycąca, taka w sam raz na kilka dni do odgrzania, nawet do pracy. Przepis jest(...)pokaźny garnek, starcza na parę obiadów, w zależności od liczebności rodziny. To świetna propozycja na treściwą zupę dla gości. Zupa z dynią i warzywami SKŁADNIKI: 1 dynia Hokkaido, u mnie waga 1450 g 600 g ziemniaków (około 5 sztuk średnich) 3 cebule 4 marchwie 2 pietruszki 1 ćwiartka selera 2,5-3 l aromatycznego bulionu świeżo zmielony pieprz, lubczyk, ostra
Zasmakuj KuchniDynia to bardzo zdrowe warzywo i jesienią warto spożywać ją jak najczęściej. O dyni mogliście poczytać w ostatniej "Kuchennej Aptece" . Można z niej przygotować nie tylko dania wytrawne, ciasta, desery czy dżemy, ale przyda się również do smoothie lub koktajli. Czasami zostaje nam niewielka ilość puree z dyni i nie wiemy co z nim zrobić... Oto podpowiedź - wykorzystać do przyrządzenia(...)zdrowego smoothie! Do puree z dyni dodałam mus z mango oraz sok marchewkowy, dzięki temu wyszło pyszne i odżywcze smoothie w kolorze jesieni, w którym smak dyni jest mało wyczuwalny - na pierwszy plan wysuwa się tu smak mango, a za nim czuć marchewkę. Takie smoothie to dobry pomysł na przemycenie dyni, gdy ktoś za jej smakiem nie przepada. Na zdrowie
Kuchnia MagdaLenyAleż ona kształtna, nieprawdaż? ☺️ Mowa o dyni piżmowej, o jakże wdzięcznym i pięknym kształcie. Dynię nadziałam wyjątkowo smacznym farszem z piersi z indyka i ryżu, plus pomidory i... żurawina dla przełamania smaku. Jakiego smaku? Otóż, delikatne w smaku mięso przyprawiłam Vegetą Natur 'Pikantna z chili ', która nadaje całości charakteru i pikanterii, ale spokojnie, nie jest zbyt ostro- połączenie subtelnie orzechowej(...)dyni, pikantnego mięsa, delikatnego ryżu, słodkich pomidorów oraz słodko-kwaśnej żurawiny daje wyśmienitą kompozycję smaków! 😋 Tu po prostu wszystko do siebie pasuje!👌 I wygląda, bo powiedzcie sami, czy nie prezentuje się apetycznie? Aaa, i jeszcze jedno, Vegeta Natur 'Pikantna z chili' (więcej info na stronie www.vegeta.pl-klik) ma super skład- jest w 100% z naturalnych składników i nie zawiera glutaminianu
Kraina Miodem PłynącaWytrawna tarta z musem z dyni, boczniakami i fetą to jedna z moich ulubionych tart na chłodne dni. Jako że zimą można dostać piękne dynie, przepis ten nie musi być typowo jesienny. Nadzienie ma delikatną konsystencję musu, którą przełamują grzyby i słodki smak, z którym kontrastuje słony ser i ziołowy rozmaryn. Taką tartę brałam sobie do pracy na lunch(...)wtedy, gdy na kogoś czekamy i nie wiemy o której nasz gość czy domownik przybędzie – można ją w każdej chwili odgrzać w piekarniku. Wytrawna tarta z musem z dyni – ciasto: 250 g mąki (1,5 szklanki) 120 g zimnego masła 1 żółtko opcjonalnie: 1-2 łyżki zimnej wody duża szczypta soli Wytrawna tarta z musem z dyni
Poezja smakuDzisiaj zapraszam na coś co tygryski lubią najbardziej, czyli sernik. Ale ten jest nie byle jaki, bo z dynią, wszak sezon na dynię w pełni i trzeba wykorzystywać okazję. Nasi goście, jak usłyszeli tylko, że to sernik dyniowy, to miny mięli nie za szczęśliwe. Spytali tylko, czy jest tam ser i postanowili spróbować. Sądząc po dokładkach, chyba im smakowało(...)dyniowy sernik jest zdecydowanie z gatunku tych cięższych, a takie prawdziwe, ciężkie serniki lubię właśnie najbardziej. Dynia nadaje mu piękny kolor i charakterystyczny posmak. Charakterystyczny, nie znaczy zły Sernik prawie w ogóle nie opada po upieczeniu, więc nie musimy tutaj robić jakiś specjalnych sztuczek i bać się, że wyjmiemy z piekarnika serowy naleśnik. Poza samym smakiem sernika dyniowego, odkryciem
Mieszam w GarnkuJeśli lubicie hummus koniecznie musicie wypróbować jesienną wersję z dodatkiem puree z pieczonej dyni, która dodaje paście lekko słodkawego smaku. Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy łyżeczką sody oczyszczonej 1/2 szklanki pasty sezamowej (tahini) 1-2 ząbek czosnku sok z ½ cytryny lub limonki szklanka purée z pieczonej dyni (½ małej dyni hokaiddo) 3-4 łyżki oliwy z oliwek ¼ szklanki zimnej wody(...)się podczas gotowania a ściśnięta palcami daje się rozgnieść. Ugotowaną ciecierzycę umieścić w kielichu blendera razem z pastą sezamową, czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny/limonki, zimną wodą oraz puree z dyni. Zblendować na gładką masę. Doprawić do smaku solą l, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz kuminem. Puree z dyni: Dynię (u mnie Hokkaido) umyć, wydrążyć i pociąć na ćwiartki. Każdą owinąć
Pyry na Gazjesień to dynia. Zupy dyniowe nam się już przejadły więc wpadłam na pom ys ł zrobię 3 bit w wersji jesiennej. Masy są delikatne, puszyste i bardzo dyniowe. Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 5 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej 1,5 łyżki kakao 2 łyżki orzechów włoskich mielonych 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary 1 łyżka(...)oleju szczypta soli KREM Z DYNI 1/2 szkl. puree z dyni 300 g masła 2 cukry wanilinowe Winiary 2 szkl. mleka 1 budyń śmietankowy Winiary 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 żółtka 2 łyżki cukru KREM ŚMIETANOWY 500 ml śmietanki 30% 1/2 szkl. puree z dyni 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl. wody DODATKOWO 44 szt. herbatników
Kuchnia w oparach