Kolejna konfitura z dyni, ale tym razem z dodatkiem pomarańczy. Dla tych którzy wolą coś mniej słodkiego, lekko kwaskowego. Zrobienie tej konfitury wymaga dużo czasu, jednak warto mieć ją w swojej spiżarce. Tak jak ta poprzednia konfitura, ta również została zrobiona przez Krzycha:) Czas wykonania: 5 h 15 min Ilość porcji(...)słoiczków po 150 g) Składniki: 1 ½ kg dyni (po obraniu) 700 g cukru 1 ½ kg pomarańczy (6 sztuk) 1 ½ cytryny skórka z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka startego imbiru Przygotowanie: Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać to tego robota
KuchniaWeDwoje.plchoć latem równie często po nie sięgam, jednak w wersji na zimno tj. gazpacho, chłodnik ogórkowy, buraczanych, arbuzowo-truskawkowych, jednak na czele zup jesiennych nieprzerwanie stoi zupa z dyni. Przyrządzona już na dziesiątki sposobów wciąż kusi mnie żeby dodać do niej coś jeszcze, żeby podbić smak, ożywić, odświeżyć. Dziś w menu jesiennym - pojawia się "ta" z pieczonej dyni(...)pieczonych jabłek. Zapraszam również po inne wersje zupy dyniowej, na przykład: z szałwią i grzankami , z czerwoną pastą curry i ciecierzycą , z szafranem i grzybami , z pieczonej papryki i dyni , oraz ze słodkimi ziemniakami . Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania : 60 min 1,5 kg dyni biały dzik* 500 g jabłek 3 ząbki czosnku
Słodki KompromisPaszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię(...)pokaźnych rozmiarów…Miałam już w planie paszteciki, ale jeszcze nie wiedziałam o jakim smaku. Pasztecików z dynią jeszcze nie robiłam…A że dynia pasuje do jarmużu, więc i te resztki skrzętnie wykorzystałam. W ostatniej chwili zdecydowałam się dodać pistacje do farszu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Paszteciki Składniki: na 30 pasztecików 20 g świeżych drożdży
codojedzeniaSałatka z dyni, orzechów pekan i koziego sera to wspaniały dodatek do indyka czy pieczonego mięsa. Lekka sałatka z dyni piżmowej o smaku klonowego syropu i balsamicznego octu. Słodka dynia i słony kozi ser to super kombo. A do tego jeszcze prażone orzechy pekan, wędzony boczek i wspaniały dressing z dodatkiem sherry…Jak pisałam wcześniej sherry to moje ostatnie(...)odkrycie. Idealna sałatka na Sylwestra ! Łatwa w przyrządzeniu i bardzo smaczna. Przyjemnie zacząć Nowy Rok lekko i strawnie! Sałatka z dyni Składniki: 1 dynia piżmowa, ok. 400 g 1 łyżka syropu klonowego 2 łyżki oliwy sól morska i pieprz do posypania Dressing 2 łyżki oliwy 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka sherry 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z pomarańczy
codojedzeniaUwielbiam lasagne, a ponieważ jesieniom mam na zbyciu duża ilość dyni piżmowej z działki, postanowiłam zrobić zdrowszą wersję, gdzie makaron zastąpiony jest przez krążki dyni. Przypomina to nieco “ grzanki ” z dyni, które robiłam jakiś czas temu i opiera się na wspaniałym odkryciu, że część dyni piżmowej bez pestek, po pokrojeniu w plasterki jest wspaniałym zamiennikiem chleba czy makaronu do lasagne(...)względu na to na jakiej jest diecie, a jednocześnie jest pyszny, słodki dyniowo i słony serowo. To danie jest jednocześnie szybkie i przygotowane z dbałością Składniki: 3 półcentymetrowe krążki dyni piżmowej na osobę 2 plasterki sera halloumi na osobę opakowanie szpinaku liściastego (może być mrożony) mała cebula posiekana w piórka duży ząbek czosnku przetarty przez praskę sos beszamelowy (opcjonalnie) świeżo
Ugotowane pozamiatanewitamin i składników mineralnych. Gotuję tak, by dania były korzystne dla mojego zdrowia. Stąd też pomysł na przepyszną sałatkę z pełnoziarnistego makaronu bogatego w błonnik i składniki mineralne z dynią, prażonymi pestkami dyni, kurczakiem, rodzynkami, kozim serem i orzeźwiającym dressingiem bazyliowym. Przepyszne danie, które jest dla mnie definicją jesieni! Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego kokardki Lubella(...)gram piersi kurczaka marynata: 1/2 łyżeczki curry, szczypta soli, pieprzu i kuminu olej rzepakowy do smażenia 1 cebula 500 gram dyni hokkaido 50 gram koziego sera 1/3 szklanki rodzynek do namoczenia rodzynek: 1 szklanka wrzątku, 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 2 gałązki rozmarynu garść pestek dyni dressing: garść bazylii*, 3 łyżki oleju z pestek dyni, 1 łyżka soku
Mango Papajapiekarniku, następnie zalać niewielką ilością wody, podgotować i zmiksować. Jest to ,,przepis" na przygotowanie zupy z pieczonych warzyw: marchew, pasternak, seler, kalafior, ziemniaki, brukselka, kapusta, cebula, czosnek, bataty, pietruszka, dynia. Wracając do sałatki będącej tematem wpisu, to jest dobra propozycją na kolację, obiad lub II śniadanie. Smakuje równie dobrze na ciepło i na zimno. Jest lekko słodka z nutą goryczki(...)brukselki), ma chrupkie dodatki i bardzo smaczny dressing cytrynowo-miodowy. Składniki: 0,5 kg brukselki 0,5 kg dyni 4 kromki wiejskiego chleba na zakwasie pestki dyni sól do smaku olej rzepakowy Dressing cytrynowo-miodowy 2 łyżki soku z cytryny + ewentualnie skórka otarta z 1/2 cytryny 1 łyżka płynnego miodu 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 szczypty soli
Codziennik Kuchennysię sposoby na zdrowsze zamienniki w ulubionych potrawach, które jemy na co dzień. Ponieważ często jem na śniadanie grzanki z serem i pesto, to tym razem zamiast chleba będzie dynia piżmowa. Dynia jest prosto z mojej działki. Wprawdzie nieco namieszałam z nasionami w tym roku, bo miałam posadzić dużo dyń hokkaido i kilka piżmowych, ale pomyliłam nasiona i wyrosła(...)wielka dynia muszkatołowa, która będzie dobra dopiero za jakiś czas, jak dojrzeje i do której będę musiała wynająć dźwig, żeby ją przewieść. To że podjadałam kwiaty dyni piżmowej, kiedy skończyły mi się kwiaty cukinii też na pewno nie wpłynęło pozytywnie na ilość dyń, ale na grzanki starczy. Dynia piżmowa świetnie się do nich nadaje, bo nasiona są tylko w gruszkowatej
Ugotowane pozamiataneSezon na dynie uważam za rozpoczęty! Jak to u mnie bywa ciasto z dynią być musi, a że jest sobota, to koniecznie coś szybkiego i łatwego i dużo. We wszystkich przepisach jakie miałam okazję zobaczyć na ciasto z dynią, bidula była przerabiana na puree, i tak naprawdę pełniła funkcję nawilżająco-sklejającą w cieście, a przecież ona sama w sobie jest(...)pyszna. W mnie dyni jest dużo i jest ona w kawałkach, ciasto jest lekkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Czas przygotowania to maksymalnie 30 minut, zresztą jest film, na którym to udokumentowałam, zapraszam Składniki na dużą prostokątną blachę: 350 g mąki pszennej 100-150 g cukru 50 g kakao lub karobu 200 ml mleka roślinnego (sojowe do ciast jest najlepsze
greenscarfDziś przepis na zupę dyniową. Co w nim szczególnego? Otóż to, że jest bardzo prosty! Do przygotowania będziemy potrzebowali: Dynia Marchew Chili Zielone oliwki Słonecznik Kostka rosołowa Oliwa z oliwek Kurkuma Sól Pieprz Zapewne zauważyliście, że nie podałem konkretnych proporcji. Dlaczego? Dynia dyni nierówna, dlatego też przygotujcie jej tyle, ile akurat macie. Dynię obieramy i oddzielamy od pestek. Kroimy(...)kostkę, by szybciej się ugotowała. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak, by cała dynia została nią przykrywa. Marche obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Średniej wielkości dynię dodaję dwie, trzy marchewki. Całość gotujemy do miękkości. Do wywaru dodajemy kostkę rosołową oraz ok. łyżeczkę kurkumy. Gdy warzywa nam się zagotują, blendujemy zawartość garnka na gładki krem. Przyprawiamy solą
MarcinChefcząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik. Dynia Wartości odżywczych dyni nie sposób przecenić – to warzywo bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików(...)tasiemca i innych pasożytów. Dynia króluje na naszych stołach od końca września nawet do końca stycznia. Dynia to warzywo, które bardzo dobrze się przechowuje i idealnie nadaje na przetwory. Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 28 kcal), bogata w B-karoten (426 μg witaminy A w 100 g - dzienna norma dla dzieci i połowa zapotrzebowania dorosłych), ma sporo potasu
w mojej kuchniWspaniałe bułeczki z dynią i pomarańczową skórką. Powaliły mnie na kolana smakiem, aromatem, doborem składników. Przepis jest prześwietny, pochodzi ze strony Moje wypieki , troszeczkę go jednak zmodyfikowałam na swoje potrzeby. Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste, nie wychodzą gnieciuchy, są sprężyste – dla mnie idealne, mój mąż woli bardziej gniotowate. Jeżeli chodzi o wykonanie, to wszystko zależy od tego jaką macie(...)dynie. Najlepiej wychodzą z dynią Hokkaido, ponieważ dynia ta jest mniej soczysta od innych, bardziej mięsista. Polecam zrobić własnie z tą odmianą dyni. Jeżeli nie mamy takiej dyni, to weźmy zwykłą upieczoną dynię zróbmy z niej pure i odsączmy na sitku z drobniutkimi oczkami lub na gazie. Bułeczki z dynią idealnie nadają się na śniadanie, z dżemikiem ze śliwek
moj przepis naRozgrzewająca zupa na jesienne chłody Odmian dyni jest wiele, występują w różnych kształtach, kolorach, rozmiarach a nawet smakach. Przy eksperymentach kuchennych, w zależności od preferowanego charakteru finalnej potrawy, zawsze uda się dobrać odpowiedni rodzaj dyni, tak aby najlepiej odpowiadała przyrządzanemu daniu. Moją ulubioną odmianą dyni jest jej najbardziej tradycyjna i powszechna wersja: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) . Dynia ta była(...)zanim inne gatunki zawędrowały do naszych kuchni. Ma ona okrągły lub podłużny kształt, kolor skórki od zielonkawego do jasnożółtego lub pomarańczowego, a miąższ żółty lub pomarańczowy. Ten gatunek dyni może ważyć nawet do 45kg. Ponieważ jej miąższ nie jest tak słodki i aromatyczny jak u innych gatunków, najlepiej nadaje się na pikle, sosy typu chutney oraz do dań
Grunt to przepis!przepisie. Marchewkę i „zwykłe” ziemniaki zastąpiliśmy słodkimi batatami, bulion sokiem pomarańczowym, a do tego doszły m.in. mleczko kokosowe, liść kafiru i papryczka chili. Oczywiście niezmiennie na liście pozostaje tytułowa dynia, ale i tutaj możemy wybierać spośród różnych jej odmian. Zupa ze zdjęć podobnie jak poprzednio została przygotowana z połączenia dyni zwyczajnej i muskat. Bardzo wyraźna jest nuta pomarańczy, choć staraliśmy(...)się w tym zakresie nie przesadzić. Dynia i pomarańcza to jednak znane połączenie i niekoniecznie zarezerwowane dla kuchni azjatyckiej. Można nawet spotkać przepisy zatytułowane wprost jako zupa dyniowo-pomarańczowa, więc kto wie, może i u nas ta wersja się pojawi? Składniki składnikami, ale z technicznego punktu widzenia zupę wg przepisu poniżej przygotowuje się w sposób podobny do większości gęstych
Kulinarna Pokusa