Zupa krem z dyni piżmowej jest niezwykle apetyczna, dość sycąca a w mroźne dni rozgrzeje.Dynia piżmowa ma charakterystyczny kształt gruszki, jak na dynię osiąga stosunkowo małe rozmiary 1-3 kg. Skórkę ma delikatniejszą, niż znana nam dobrze tzw dynia bania. Przed przyrządzaniem pieczemy dynię w piekarniku ok 15-20 minut. Nabierze wtedy wyrazistego maślanego smaku. Aby podkreślić jej walory smakowe(...)doprawiamy imbirem, wędzoną sproszkowaną papryką, opcjonalnie można dodać curry. Dynia to źródło witaminy E, B , kwasu foliowego, manganu. Możemy z niej przygotowywać dania zarówno słodkie jak i słone. Posiada dużo miąższu i stosunkowo mało nasion. Jako ciekawostka, nie Wiem czy każdy z Was wie, że dynia powszechnie uważana jest za warzywo a w rzeczywistości jest owocem jagodowym. Coś takiego taka
gotuj ze mnąnadrzędną rolę to i tak znajdzie się tu kilka smaczków dla fanów in-game food designu. Oprócz całych poziomów poświęconych wrednym, krwiożerczym (chociaż bardziej odpowiednie byłoby kościo) oraz wybuchającym dyniom, znajdziemy też ciekawą broń… udko od kurczaka, którą otrzymujemy za wykonanie zadania w dla wiedźmy z zaczarowanego lasu. Jest to broń, która po rzuceniu w stronę wrogów, zamienia(...)pieczonego kurczaka, którego można zjeść, aby wyleczyć 20 punktów zdrowia. Dość niespodziewana mechanika – ale bardzo pasująca do całego sylu MediEvil. Skoro udka kurczaka i dynie pojawiają się w grze, a do tego mamy sezon pażdziernikowo-halloweenowy, to czy połączenie ich razem i przyprawienie słynną pumpkin spice nie byłoby idealne w tym przypadku? Powiem Wam więcej – ono jest idealnie
Nerds KitchenDyniowe szaleństwo wciąż trwa! Jesień to taki czas, kiedy to warzywo smakuje najlepiej. W sklepach, na bazarach i targach kuszą nas przepiękne dynie w różnych kształtach, rozmiarach, kolorach i odmianach. Jednak ja zdecydowanie pałam miłością pierwszą i niewinną do mojej ukochanej Hokkaido. Jest pyszna po upieczeniu, ma piękny kolor i wspaniały smak. Po zmiksowaniu powstaje z niej gęsta(...)aksamitna zupa. dziś zapraszam Was na krem z dyni i marchewki z dodatkiem cebuli i mleczka kokosowego. Wszystkie warzywa najpierw upiekłam, zupa wyszła obłędna! Na blogu znajdziecie także przepisy na inne pyszne jesienne zupy krem: Zupa krem z pieczonej marchewki Zupa krem z topinambura Zupa krem serowo-kalafiorowa Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym Krem z papryki z chorizo
Kulinarne przygody GatityAromatyczne ciasto idealne na jesień? Oczywiście ciasto z dyni! Jest delikatne, a przy tym pełne wyjątkowych smaków. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a samo ciasto przygotowuje się bardzo prosto, więc zawsze wychodzi . Czekoladę i żurawinę można pominąć, ale polecam je dodać . Ciasto z dyni 260 g puree z dyni ((1 szklanka)) 300 g mąki owsianej lub pszennej ((2 szklanki(...)pieczenia 70 g masła 70 g erytrytolu lub innego słodzidła ((1/3 szklanki)) 40 g płatków czekoladowych lub startej czekolady 30 g żurawiny suszonej 2 łyżeczki cynamonu Puree z dyni Dynię umyj i przetnij na pół. Wydrąż miąższ oraz pestki. Pozostałe części pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż kawałki dyni na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż dynie do nagrzanego piekarnika
Przepisy na widelcuBędąc w Kanadzie próbowałam chyba wszystkich odmian dyni, szczerze nie potrafię wskazać ulubionego rodzaju, bo każda była na swój sposób pyszna. Z dyni przygotowywałam słodkie placuszki, placuszki na wytrwano, krem dyniowy z mlekiem kokosowym, sałatki i koktajle. A dzisiaj zapraszam na bardzo prosty i pyszny przepis, oczywiście w roli głównej piękna dynia, dynia na ostro polana syropem klonowym, doprawiona chili(...)wierzchu posypana moim ulubionym serem cheddar i natką pietruszki. Syrop klonowy możesz zastąpić miodem, a ser cheddar swoim ulubionym, doskonale sprawdzi tu się ser feta. Składniki: 1 kg dyni lub batatów 2 czerwone cebule 4 łyżki oliwy 4 łyżki syropu klonowego lub miodu 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki soli pieprz ser cheddar natak pietruszki Nastawiam piekarnik na 200 stopni
KukuleczkiCiasto dyniowe jest pysznym i prostym do zrobienia jesiennym deserem. Dynia w tym okresie świetnie sprawdza się, jako dodatek do zup, różnych ciast, placuszków, klusek, past i kremów. Ciasta z dodatkiem dyni świetnie smakują, a do tego również mają piękny słoneczny kolor. Ciasto dyniowe jest łatwe do wykonania i świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień(...)schłodzeniu. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i o umiarkowanej słodyczy. Dynię na purée najlepiej upiec nieco wcześniej, aby mogła dokładnie wystygnąć. Uwielbiam smak pieczonej dyni i chętnie ją dodaję do różnych dań. Najbardziej znana i lubiana przez wszystkich jest chyba zupa krem z dyni , która w sezonie gości u mnie najczęściej. Dość często robię również ciasto lub placuszki z dodatkiem dyni
Kuchcik gotujepikanterii. Nie od dziś wiadomo również, że kmin rzymski korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Tym razem mojej zupie dyniowej dodałam orientalnego aromatu. Wypróbuj koniecznie! Składniki: 1 mała dynia u mnie hokkaido moja dynia ważyła niecały kg, ale to zasługa tego że była ona z własnego ogródka, jeżeli Wasza będzie większa to odmierzcie mniej więcej(...)angielskie 3 ziarenka 1 łyżka kminu rzymskiego sól, pieprz biały woda, ilość zależy od waszych preferencji czy lubicie rzadszy czy gęstszy krem dodatkowo: grzanki ziołowe od Mamut suszone pestki dyni olej lniany Przygotowanie: Dynię gotujemy lub pieczemy w piekarniku, wszystko zależy od upodobań smakowych i rodzaju dyni. Ja głównie używam dyni hokkaido. Taką dynię po wydrążeniu pestek pieczemy w piekarniku
Życie zaczyna się w kuchniPyszna, sycąca i delikatnie rozgrzewająca zupa krem z dyni to wspaniały posiłek na chłodne jesienne i zimowe dni. Łatwość przygotowania i niska cena powinna dodatkowo zachęcić Was do jej zrobienia. W zależności od rodzaju wykorzystanej dyni zupa może minimalnie różnić się zarówno kolorem, jak i smakiem. Tym razem krem zrobiłam z dyni Muscat de Provance znanej jako dynia zielona, która(...)soczysty, w intensywnym pomarańczowym kolorze. Zupa jest przyprawiona imbirem i odrobiną chili, dlatego ma delikatnie pikantny smak. Z ilością chili lepiej nie przesadzać, gdyż może zaburzyć lekko słodkawy smak dyni. Krem ma bardzo przyjemną aksamitną konsystencję i intensywny pomarańczowy kolor. Lubię zupy z kawałkami warzyw, ale w tym przypadku musi być krem, gdyż w takiej postaci dynia smakuje najlepiej
Kuchcik gotujeDynia, dynia i jeszcze raz dynia. Ostatnimi czasy jemy ją niesamowicie często. Dodaję ją do gulaszy, sałatek oraz sosów. Tym razem jednak przyszedł czas na coś zupełnie innego. Pewnego dnia będąc na działce dostałam d naszych sąsiadów piękną, żółciutką i pachnącą dynię melonową. A konkretnie to nawet dwie. Po przyjściu do domu zaczęłam się zastanawiać co można z nią zrobić(...)Poszperałam po internecie i znalazłam przepis na dżem z dyni. Stwierdziłam jednak, że ta odmiana dyni może całkiem nieźle smakować z pomarańczą więc postanowiłam i ją dodać do mojego dżemu. Okazało się to bardzo trafnym posunięciem.Tak przygotowany dżem możemy wykorzystać do ciast, tortów, deserów, mięs czy jako smarowidło do słodkiego pieczywa. Składniki: 1 kg dyni melonowej, wypestkowanej, obranej
Życie ze smakiemWprost uwielbiacie ten przepis na pieczoną dynię z sosem tahini . Zawsze otrzymuję od Was masę pozytywnych komentarzy, ilekroć przypomnę to danie na Facebooku. I tym razem się nie zawiedziecie, bo pasta z dyni piżmowej i tahiny z dodatkiem greckiego jogurtu i czosnku bazuje na podobnej kompozycji smakowej. Orzechowa i lekko słodkawa to według mnie idealna pasta kanapkowa na jesień. Przepis(...)ciemno, to mój mistrz kuchni opartej na warzywach. Nadal żywo wspominam lunch w jego restauracji Nopi w Londynie jako jedno z najlepszych przeżyć kulinarnych, w jakich brałam udział. Dynię do pasty możecie upiec nawet dzień wcześniej. Gdy będzie gotowa, zrobienie pasty zajmie Wam tylko kilka chwil. Mi nawet szkoda było wyciągać blender (tylko więcej zmywania), po prostu rozgniotłam mięciutką
Chilli Czosnek i Oliwakilku tygodni mamy kalendarzową jesień. Porę roku, która obfituje we wspaniałe warzywa i owoce, takie jak dynia, gruszka czy śliwka. Ponieważ zarówno podczas gotowania w domu jak i w gotowaniu dla swoich klientów staram się wykorzystywać warzywa i owoce sezonowe, zastanawiałem się co nowego można wymyślić. Internet obfituje w kremy z dyni, placuszki z dyni, śliwki czy gruszki w occie(...)tych dań nic nowego. Jako, że pierogi, które zadomowiły się w polskich domach (pisałem o tym tutaj ) lubią prawie wszyscy, pomyślałem, że może by tak połączyć sezon na dynię z pierogami. I to był bardzo dobry pomysł. Pieróg ma w sobie ten plus, że przyjmuje praktycznie każde nadzienie. Bez względu na to, czy chcemy je zrobić w wersji wytrawnej
Jacob TastesSezon na dynie uważam za otwarty!!! A pierwszym przepisem z wykorzystaniem dyni w roli głównej będzie puree z pieczonej dyni, który jest wspaniałym dodatkiem zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. U mnie w domu puree najczęściej wykorzystuje w wypieku drożdżówek i rogalików, ale możemy go zastosować również do wypieku muffinek, strucli i chlebków. Dynia nadaje wypiekom przepięknego(...)żółciutkiego koloru oraz dodaje naszemu organizmowi cennych witaminek. Składniki: dynia pół szt, olej 2 łyżki, Sposób przygotowania: Dynie przekrawamy na pół. Usuwamy pestki. Następnie kroimy dynie na księżyce. Blaszkę smarujemy olejem i układamy na niej kawałki dyni. Wstawiamy dynie do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni aż dynia będzie miękka ok 1 h. Upieczona dynie odstawiamy do ostygnięcia
kulinarne odsłony patiZupy krem przygotowuję nie tylko ze świeżych warzyw - jeśli na jakieś nie ma akurat sezonu pokuszę się na mrożone. Kiedy najdzie nas ochota na dynię, bób, inne sezonowe warzywa czy owoce z radością kupuję te mrożone. Niczego im nie brakuje, a jak smakują! - można je smakować cały rok, więc to jest smaczna i przyjemna alternatywa tych sezonowych świeżych. Sezon(...)dynię rozpoczyna się w lipcu i trwa aż do pierwszych przymrozków. Co ważne - dynie lekko przymrożone nie nadają się do przechowywania i albo: - zjemy je od razu albo - należy je wykorzystać do zrobienia przetworów na zimę; taka marynowana dynia z goździkami w delikatnej zalewie octowej smakuje obłędnie (smak dzieciństwa). Pasowała do domowych wyrobów pasztetów
Zasmakuj KuchniOwoce dyni Składniki : 10 dkg miąższu z dyni ( bez pestek i skórki ) 1/2 szklanki mleka 1/2 grejpfruta 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka nasion chia szczypta mielonego imbiru i cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka miodu lub syropu klonowego kilka suszonych pestek z dyni do posypania Sposób wykonania : O braną dynię pokrój na małe kawałki. Mleko zagotuj(...)małym garnuszku lub rondlu, wrzuć do niego kawałki dyni i gotuj, aż dynia będzie miękka. Ugotowaną dynię ostudź i zmiksuj. Grejpfruta wyszoruj w ciepłej wodzie, przekrój na pół i z jednej połowy wyciśnij sok, wlej go do zmiksowanej dyni. Dodaj do dyni pozostałe składniki ( oprócz pestek z dyni, posypiesz je na wierzch gotowego koktajlu ), zmiksuj dokładnie. Gotowe smoothie przelej
Przepisy i porady kulinarne