Kolejna propozycja z dynią w roli głównej, odkąd mój K. przywiózł do domu 23 kilową dynię, praktycznie króluje w każdym posiłku ;-). W końcu trzeba ją jakoś przerobić hihihi, ale to warzywo uwielbiam! Placuszki podałam z dorszem w sosie żurawinowym! Palce lizać! Przepis na placuszki z dyni: - 2 szklanki startej na tarce dyni - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy - 4 czubate
SMYKWKUCHNIjuż tłumaczenia, że nie miałam czasu na publikację, że choroba albo inne dyrdymały. Siadam i piszę. Cześć. Jakoś rok temu zrobiłam pyszną ciepłą przystawkę w postaci pieczonej dyni z fetą, była naprawdę wyśmienita. Połączenie słodkiej, miękkiej dyni ze słoną, lekko rozpuszczoną fetą to było coś. W tym roku postanowiłam więc ten duet znowu ze sobą połączyć, ale w formie zupy(...)piekłam, dodałam go dopiero pod koniec przygotowywania zupy. Jeżeli chodzi o dobór ziół to w kremie wylądował rozmaryn, który hoduję sobie od dłuższego czasu w kuchni na oknie. Do dyni dodałam jeszcze cebulę i czosnek. I w sumie tyle. Zupa krem z dyni z fetą jest banalna w wykonaniu. Wszystko się ze sobą piecze, potem miksuje, doprawia. Jedynym kłopotem może
KardamonovyJesień, jesień… Ach to już jesień… W sklepach pojawia się ogromna ilość różnego rodzaju dyń, z których można ukręcić nie jeden smakowity posiłek. Tym razem postawiłem na danie główne, którym jest panierowana dynia , podana z sosem cebulowym i brukselką . To połączenie smaków i struktur jest niesamowite! Panierowana dynia w sosie cebulowym Delikatna i mięsista dynia opatulona chrupiącą panierką(...)oblana kremowym, ale jednocześnie wyrazistym sosem. Podana na kaszy jaglanej ze świeżą i jędrną brukselką oraz uprażonymi pestkami dyni i posiekaną zieloną pietruszką… Z każdym napisanym słowem robię się coraz bardziej głodny i chętny do pochłonięcia kolejnej porcji… Masz zapas dyni i zastanawiasz się co możesz z niej jeszcze zrobić? Na blogu pojawiło się już kilka przepisów
BlendmanZupa dyniowa z soczewicą. Zupa z dyni Gęsta i kremowa zupa z dyni z soczewicą, marchewką i podsmażoną cebulą. Zupa dyniowa doprawiona kurkumą, curry, czosnkiem, kuminem, kolendrą i sokiem z limonki. Najprostsza zupa krem z dyni - doskonała z podsmażonym boczkiem, prażonymi orzechami lub grzankami . Zupa jest prosta do zrobienia i smakuje niesamowicie. Zupa dyniowa. Przepis na zupę(...)dyni Ten PRZEPIS NA ZUPĘ Z DYNI jest niezwykle łatwy do wykonania i tani. Zupa z dyni jest bardzo wszechstronna i może być gotowania na wiele różnych sposobów. W połączeniu z opcjonalnymi składnikami: ziołami, przyprawami i innymi warzywami zupa dyniowa jest zdrowa, pożywna, pełna witamin i minerałów. najprostszy przepis na krem z dyni kremowa śmietana
Moja Książka KucharskaObecność dojrzałej dyni czy to w sklepie czy to w ogrodzie jest dla mnie zawsze oznaką nadchodzącej jesieni. W tymże okresie dostępność świeżych warzyw oraz owoców znacznie maleje. Z uwagi na mały wybór do najczęściej używanych przeze mnie warzyw w tym czasie właśnie bez wątpienia należy dynia. Z dyni wyczarować można przepyszne dania wytrawne jak i słodkie smakołyki. Oto kilka(...)propozycji na dania z dyni. Dynia pieczona z czosnkiem Pizza z dynią Dynia piżmowa w stylu curry Bułeczki dyniowe Likier z pestek dyni Rolada dyniowa Pączki dyniowe Pasztet z dyni piżmowej Makaron fusilli z sosem dyniowo-serowym Kotleciki jaglano-dyniowe Sałatka z pieczonej dyni i sera koziego Zapiekane skórki ziemniaczane Pierś kurczaka faszerowana wątróbką i dynią Placuszki dyniowe Muffiny dyniowe
MeCooksPieczona dynia hokkaido to szybki przepis, który pozwala nam otrzymać nie tylko pyszną przekąskę, ale również bazę pod wiele innych przepisów z dynią . Podczas jej pieczenia po kuchni roznosi się niesamowity aromat dyni i rozmarynu. Gorąco zachęcam do skorzystania z sezonu na dynię , który zazwyczaj trwa od października do marca. Pieczona dynia hokkaido – przepis Składniki dynia hokkaido (waga początkowa(...)łyżki oleju (30 g) świetnie nada się olej czosnkowy łyżeczka świeżego lub suszonego rozmarynu Czas przygotowania: 10 minut + 25 minut pieczenia Ilość: niecałe 1,5 kg pieczonej dyni Przygotowanie W związku z tym, że skórka jest jadalna to dynię dokładnie myjemy . Następnie przekrawamy ją na pół i wydłubujemy wnętrze . Dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy je na blaszce
WegePrzepisGulasz z dynią Taki rozgrzewający gulasz z dynią to moje jesienne comfort food. Bardzo pożywny, łączący w sobie mnóstwo smaków i aromatycznych przypraw. A jednocześnie zdrowy posiłek, w którym przemycamy do diety sporo cennych wartości odżywczych. Gulasz, który przygotowałam jest daniem wegańskim. Pożywną porcję roślinnego białka dostarcza w nim ciecierzyca oraz kasza jaglana, z którą podałam gulasz. Użyłam też sporo(...)organizm, no i oczywiście wiele z nich, jak na przykład kurkuma, są kopalnią wartości odżywczych! Jak już pisałam przy okazji innego dyniowego przepisu, moich faworytem wśród całego mnóstwa gatunków dyni jest hokkaido. Jej smak najbardziej przypadł mi do gustu. I uważam, że świetnie pasuje zarówno do dań wytrawnych jak i w słodkiej wersji. Poza tym lubię ją za kremową konsystencję
Healthycreations.plWykorzystuję w pełni sezon dyniowy do maksimum i tak dynia pojawia się i w daniach wytrawnych jak i w tych na słodko! Tym razem dynia znalazła się w propozycji śniadaniowej na słodko – placki dyniowe! Ale będzie to także doskonały pomysł na lekki, słodki obiad. Do placków wykorzystałam mus z upieczonej wcześniej dyni. Moim faworytem wśród dyń jest zdecydowanie odmiana(...)hokkaido. Lubię ja za smak. Lekko słodki, bardziej wyrazisty niż w przypadku dyni zwyczajnej, pasuje zarówno do deserów jak i dań słonych. Jej dużą zaletą jest też kremowa konsystencja, szczególnie jeśli chcemy przygotować z dyni mus. Także jej piękny, intensywny kolor zachęca mnie do wybrania właśnie tego gatunku. No i w końcu – a może jest to nawet najważniejsza kwestia
Healthycreations.plPlacki z dyni. Przepis krok po kroku Placki z dyni. Składniki: 1 i ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu szczypta soli ½ szklanki puree z dyni ( przepis poniżej) 3 łyżki roztopionego masła 1 szklanka mleka 2 duże jajka 3 łyżki miodu + do podania olej roślinny(...)smażenia Przygotowanie: W misce wymieszaj „suche” składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej większej wymieszaj składniki „mokre”: puree z dyni, masło, mleko, jaja i miód. Następnie do płynnych składników dodawaj po łyżce mieszanki mąki i przypraw, aż do uzyskania gładkiej masy. Placki smaż
kuron.com.plSezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Lukullus - wódz, polityk i wielbiciel dobrej kuchni, znany z organizowania bogatych wieczerzy, podawał dynię(...)smażoną w miodzie. W starożytnej Grecji jedzono świeżo utartą dynię zalaną winem, która działała przeciw zaparciom. W XV wieku statki Krzysztofa Kolumba przywiozły dynie do nowożytnej Europy. Podróżnik zapisał nawet w swoim pamiętniku, kiedy pierwszy raz ją zobaczył. Na początku dynia była dla Europejczyków ciekawostką, ale już sto lat później uprawiano ją w każdym kraju. Bardzo szybko polubili
My Chcemy Jeśćrodzince były szybkie, proste często się powtarzały i nie miałam głowy do eksperymentów. Zaglądałam tu po przepisy, więc cel w jakim założyłam bloga jak najbardziej się sprawdził. Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor. Zapasy porobione :) Ja w tym roku pomroziłam, a zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy. Zupa krem z dyni, próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona.Proste, szybkie(...)Polecam!Składniki:1 dynia (około 1,2 kg)łyżka masła1 cebula, drobno posiekana4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę750 ml wodysól morska, pieprz świeżo mielony, vegetachilli, imbir ilość uzależniona od upodobań1. Dynia - kroimy na ćwiartki, usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.2. Na maśle smażymy cebulę + dynię
NA MOIM TALERZUjest dynia! Królowa jesieni, która pojawia się na stołach w najróżniejszych odsłonach, a tym razem w postaci pysznego dyniowego keksa z migdałami, czekoladą i żurawiną. Dyniowy keks to jedno z tych ciast, które doskonale oddaje klimat jesieni – ciepłe, aromatyczne, pełne smaku i tekstury. Złote liście za oknem, zapach przypraw korzennych unoszący się w domu… Tak, jesień ma swoje uroki(...)smaków w jednym kawałku ciasta Co sprawia, że dyniowy keks z bakaliami jest taki pyszny? To przede wszystkim magia połączeń smakowych i tekstur, które harmonijnie współgrają w każdym kęsie. Dynia, dzięki swojej naturalnej słodyczy i delikatnej konsystencji, sprawia, że ciasto jest wyjątkowo wilgotne, po prostu rozpływa się w ustach. To idealna baza, która podkreśla inne składniki. Bakaliowe dodatki, takie
codojedzeniamojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). [:Listonic] Składniki: Dynia 3-4 kg Około
moj przepis namojprzepisna | Dynia na zimę Ostatnia sobota upłynęła nam pod znakiem DYNI. Kupiliśmy 4* dorodne sztuki i jak co roku, przerabialiśmy je na przetwory. Kupiliśmy 4 różne rodzaje żeby mieć rozeznanie, jakie są najsmaczniejsze. Moja subiektywna ocena, wygląda tak: Francuska, bo ma mało pestek, dużo miąższu, jest bardzo smaczna, aromatyczna i ma piękny wyrazisty pomarańczowy kolor. Hokkaido, bo jest aromatyczna(...)soczysta od innych odmian, a jednocześnie ma bardzo intensywny kolor i fajny smak. Zwykła, pomarańczowa, bardzo smaczna, ładny kolor, niestety mniej intensywny od poprzednich, ma niewiele miąższu, dużo pestek. Dynia zielona (w środku jest żółta), najmniej aromatyczna, i z dużą ilością pestek, dobra na zupę dyniową lub jako uzupełnienie do zup przecierowych (wypełniacz). [:Listonic] Składniki: Dynia 3-4 kg Około
moj przepis na