Jeszcze można kupić dynię, jest jej nawet dość sporo w sklepach. Wykorzystujmy to zatem i serwujmy na nasze stoły słoneczne dania :) Ja tym razem przygotowałam dynię piżmową faszerowaną mięsem i jaglaną kaszą. Farsz wyszedł bardzo lekki, choć dość pikantny w smaku. Jednak przy słodkawej dyni nie mógł być inny :) Przygotowanie takiej dyni jest troszkę pracochłonne, gdyż samo(...)wydrążenie jej zajmie nam "chwilkę" i momentami pewnie wystawi naszą cierpliwość na próbę ;) Jednak efekt jest smaczny i wizualnie efektowny, więc warto :)Składniki na 2 dynie o wadze około 1,5 kg każda:pół kilograma karkówki,1 średnia pierś z kurczaka,pól szklanki kaszy jaglanej,pół suchej bułki,mleko do namoczenia bułki,sól, pieprz - do smaku,1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Codzienna kuchnia niecodziennaZupa z dyni. Zupa z dyni: rozgrzewająca delikatność na jesienne dni Zupa z dyni to aromatyczne i rozgrzewające danie, które jest szczególnie popularne podczas chłodniejszych miesięcy, zwłaszcza jesienią i zimą. Jest to danie przygotowywane na bazie dyni, która nadaje zupie charakterystyczny kolor i słodkawy smak. Dlaczego zupa z dyni? Bogactwo smaku. Zupa z dyni zachwyca nie tylko wizualnie(...)także smakowo. Dynia, będąca głównym składnikiem tej potrawy, nadaje jej charakterystyczny słodki smak z nutami orzechowymi. To połączenie delikatności i aromatu czyni zupę z dyni niezapomnianym doznaniem dla podniebienia. Pełna witamin. Dynia jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa. Jest bogatym źródłem witamin, takich jak witamina A, witamina C i witamina E, które wzmacniają odporność organizmu. Ponadto, zawiera błonnik
Moja Książka KucharskaZimne miesiące to czas, kiedy rządzi dynia. Zaczyna się od syropu dyniowego do kawy w ulubionej kawiarni, potem są moje ulubione dyniowe smaki, czyli purée, dynia pieczona, curry czy sałatki na ciepło. Bez dyni nie ma Halloween, a najlepsza gęsina na świętego Marcina jest właśnie z dynią. Nie wierzysz? Łap przepis. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, to polecam zaprzyjaźniony blog Konrada(...)czyli blendman.pl Dynia w wersji mięsnej UDKO GĘSI KONFITOWANE Z DYNIOWYM PĘCZOTTO Składniki: 4 uda gęsie 2 kg tłuszczu gęsiego 500 g pęczaku 2 gruszki jabłko cebula czerwona dynia hokkaido 200 ml czerwonego wytrawnego wina szklanka wody lub bulionu opakowanie pestek dyni – podprażone na patelni Przyprawy: sól, pieprz, miód Przepis na gęś z dyniowym pęczotto Z uda wyciąć kość podudzia
Ugotowane pozamiataneKiedy tylko dynia pojawia się w sklepach kupuję jej większą ilość i mrożę ją w formie puree. Takie puree mam zazwyczaj na kilka miesięcy. Puree wykorzystuję do przygotowania dań słodkich jak i dań wytrawnych. Świetnie sprawdza się w pączkach, drożdżówkach, ciastach ale również w sosach do makaronów, zupach oraz jako dodatek do puree ziemniaczanego. Puree robię zarówno z dyni zwyczajnej(...)dyni piżmowej. To przygotowane z dyni piżmowej jest mniej słodkie niż to z dyni zwyczajnej przez co sprawdza się lepiej w daniach wytrawnych. Puree zrobione z dyni zwyczajnej jest rewelacyjne do ciast. Ma nie tylko słodszy smak niż to z dyni piżmowej, ale także zdecydowanie bardziej intensywny kolor. Zachęcam Was do robienia domowego puree, gdyż jego przygotowanie jest bardzo proste
MeCooksKluski śląskie z dziurką w wyjątkowym jesiennym wydaniu. Ziemniaczane kluseczki z dodatkiem dyniowego puree o zniewalającym kolorze. Ugotowane, tłuczone ziemniaki wymieszane z puree z pieczonej dyni, z dodatkiem mąki ziemniaczanej. W sezonie na dynię nie możesz przejść obok tego przepisu obojętnie. W prosty sposób urozmaicisz tradycyjną polską kuchnię i stworzysz sezonowy specjał. Dynia to prawdziwy skarb, mimo pulchnego i masywnego(...)wyglądu, 100 g dyni zawiera mniej więcej 26 kcal. Warzywo wspiera naszą urodę, w szczególności kondycję skóry dzięki witaminie E oraz wspiera oczy i wzrok za sprawą zawartości beta – karotenu. Odmian dyni jest wiele, zarówno tych jadalnych, jak i pełniących rolę czysto dekoracyjną. Dynia to też charakterystyczny symbol tradycji związanej z Halloween. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kluski śląskie ziemniaczane
ProstePesto.plDzisiaj polecam przepyszną zupę z dyni (chyba najlepszą do tej pory, jaką jadłam) robioną wg. wskazówek samego Hestona Blumenthal’a. Heston Blumenthal to znany szef pochodzący z Wielkiej Brytanii. W swoim gotowaniu wykorzystuje naukę ścisłą. Każdy dodany składnik potrafi naukowo uzasadnić. Sposób przygotowania potraw oraz wybór wykorzystanych technik nigdy nie jest u niego przypadkowy. Za wszystkim tym stoją procesy fizyczne(...)właścicielem m.in. słynnej restauracji “The Fat Duck” w Bray (Berkshire), która jako jedna z czterech w Wielkiej Brytanii otrzymała aż 3 gwiazdki Michelin. Kiedy natrafiłam na przepis “ Zupy z dyni ” w jednej z książek Hestona, wiedziałam, że muszą ją przygotować w sezonie na dynie. Przepis okazał się bardzo prosty (co było miłym zaskoczeniem, gdyż spodziewałam się skomplikowanych procedur) a otrzymana
Moja DelicjaJesień... dynie są po prostu wszędzie, więc pora puszczać je w dzieło. Puree z dyni to nic innego jak mus z dyni, albo przecier z dyni. Służy bazą do wielu jesiennych przepisów. Są trzy sposoby przygotowania puree: z dyni pieczonej, gotowanej, albo gotowanej na parze. Ja właśnie preferuję sposób z pieczeniem dyni, ponieważ wtedy jest mniej pracy (nie musimy(...)obierać dyni ze skórki), no i puree z pieczonej dyni smakuje trochę lepiej. Jaką dynię wybrać? To chyba samy ważny punkt przygotowania puree z dyni, przecież dynia będzie decydowała o tym jaki mus otrzymamy. Musimy wybrać dynię, której miąższ jest mocno mączysty i ma mocno pomarańczowy kolor. Idealnym przykładem takiej dyni jest dynia typu Hokkaido . Z innymi gatunkami
Kuchnia ŁukaszaKupiłam pięknie wyglądającą dynię piżmową. Szukałam przepisu na farsz który byłby wyrazisty i nie był mdły. I tak trafiłam na przepis z River Cottage. Odrobinę go zmodyfikowałam, dałam więcej czosnku, zmniejszyłam ilość sera pleśniowego a dodałam jeszcze mozzarellę, której nie było w przepisie. Dynia upiekła się znakomicie, jest to danie mało kłopotliwe a bardzo efektowne. Następnym razem(...)serem kozim, gdyż ser pleśniowy na ciepło jest dla mnie zbyt mocny. Jeżeli natomiast lubicie np. sosy na bazie pleśniowego sera - taki farsz na pewno będzie Wam smakował. A dynia piżmowa jest pyszna !składniki1 piżmowa dynia 2 ząbki czosnku , drobno posiekane2 łyżki masła olej rzepakowego lub oliwa z oliwekorzechy włoskie 50 - 60g , lekko uprażone i bardzo
Stare GaryKocham dynię za to, że praktycznie można z jej dodatkiem przygotować wszystko i to na słodko i na wytrawnie :)! Możecie poszukać inspiracji na potrawy z dyni na blogu https://ugotujmyto.pl/potrawy-z-dyni/.I oczywiście wszystko smakuje wyśmienicie! Ta tarta jest najlepszym przykładem…. Do słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie(...)obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia !Tarta z dynią i kozim seremSkładniki:Ciasto: na formę 20×30 cm400 g mąki pszennej200 g masła, zimnego2 żółtka + 1 całe jajko do smarowania1-2 łyżki zimnej wodyszczypta soliMasa:300 g upieczonej dyni w kawałkach1 czerwona cebula150-200 g sera koziego200 ml śmietany
UgotujmyTo.plptaki jedzą niełuskane pestki dyni? Czy ptaki jedzą niełuskane pestki dyni? Wielu z nas z pewnością zastanawiało się, czy ptaki jedzą niełuskane pestki dyni. To ciekawe pytanie, które wymaga dogłębnej analizy i zrozumienia zachowań ptaków w kontekście ich diety. W tym artykule przyjrzymy się bliżej temu tematowi i postaramy się znaleźć odpowiedź na to pytanie. Wprowadzenie Pestki dyni są popularnym(...)odpowiedź na to pytanie, przeprowadzono wiele badań naukowych. Jedno z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Cornell wykazało, że ptaki, takie jak sikorki i sójki, są w stanie zjadać niełuskane pestki dyni. Badanie to obserwowało zachowanie ptaków w naturalnym środowisku i potwierdziło, że niektóre gatunki ptaków potrafią otworzyć twardą skorupkę pestki dyni za pomocą swoich dziobów. Inne badania sugerują, że ptaki mogą
Żyję by jeśćwspółpracy z Techland. A jako że mamy teraz okres Halloween, rozpoczniemy od nawiązania do Farmy Dyniowej z Villedor. Na terenie wspomnianej farmy można znaleźć mnóstwo słoików z marynowaną dynią – i jest to nasz pierwszy przepis do przygotowania! Jako hołd dla mieszkańców Villedor, którzy uprawiają warzywa i trzymają kozy w zagrodach na dachach budynków – uzupełnimy danie sałatką, kozim serem(...)krwistym dressingiem na bazie wiśni. Ale możesz użyć marynowanej dyni także w innych daniach, np. na toście lub jako dodatek do głównych dań mięsnych. Post sponsorowany we współpracy z Techland VIDEO PRZEPIS MARYNOWANA DYNIA i SAŁATKA Z KRWISTYM WIŚNIOWYM DRESSINGIEM Dying Light 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 h + 2 dni na marynowanie CENA: średnia PORCJE: 1 duży słoik + 1 porcja sałatki
Nerds KitchenPoznaj fantastyczne frytki z dyni piżmowej z piekarnika, które rozpływają się w ustach. Przekąska jest słodka, chrupiąca i przede wszystkim smaczna. Wykonasz ją w 15 minut. Dowiedz się z czym podawać dyniowe frytki. Frytki zrobiłam z dyni piżmowej, która została mi z porcji na szybkie ciasto dyniowe . Jeśli robisz cokolwiek z dyni, często zostaje Ci nadwyżka tego smacznego warzywa. Warto(...)zrobić wówczas frytki z poniższego przepisu. Frytki z dyni – składniki: Kaloryczność 100 kcal w 100 g. Polecam w diecie: wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Z podanych składników zrobisz przekąskę dla 2 osób. 500 g dyni (ja robiłam ciasto z dyni i to co zostało z połowy dyni piżmowej, pokroiłam na frytki), 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, pół
Ania gotujepaździerniku króluje dynia i przepisy z dyni. Jak tylko pojawia się w sklepach od razu mam ochotę na dyniowe wypieki. Często wracam do wypróbowanych przepisów jak tego na dyniowe muffiny . Według znajomych i koleżanek w pracy to najlepsze dyniowe muffiny! Wypieki z dynią są wilgotne i smaczne. Dynia ma bardzo charakterystyczny smak. W wypiekach tłumią go przyprawy i dodatki. Gotując(...)ravioli z nadzieniem z dyni użyłam mnóstwo pysznych dodatków jak parmezan i migdały. Dodatkowo polałam ravioli rozmarynowym masłem. To danie po raz pierwszy przygotowałam na wigilię. Teraz wracam do tego przepisu jak mam ochotę na dynię. Zazwyczaj piekę dynię w piekarniku i miksuję na puree. W zależności od rodzaju dyni zdejmuję skórę lub pozostawiam do pieczenia. Dynia hokkaido ma delikatną
codojedzeniaZupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym Zupa z dyni to nieodłączny element jesiennego menu. Rozgrzewający, gęsty krem z dyni pojawia się na moim stole jak tylko na straganach zaczynają królować najróżniejsze jej gatunki. Moim zdecydowanym faworytem do większości przepisów jest dynia hokkaido. Lubię ją przede wszystkim za smak – dość wyrazisty, lekko słodki. Ten gatunek charakteryzuje się też głęboką(...)intensywną barwą. Bardzo dużą zaletą jest także to, że dynia hokkaido ma jadalną skórkę, której nie trzeba obierać przed gotowaniem czy pieczeniem. Eliminujemy więc najmniej przyjemny element przy obróbce dyni Reszta jest już czystą przyjemnością. Krem z dyni najbardziej lubię w połączeniu z mleczkiem kokosowym i doprawiony ostrymi, aromatycznymi przyprawami. Imbir, kurkuma i kumin są tutaj obowiązkowe! Wszystkie te składniki
Healthycreations.pl