Ciekawostki kulinarne: dynia

Ciekawostki kulinarne: dynia

Ciekawostki kulinarne: dynia

Przepis na : deser

Sezon na dynię trwa w najlepsze. Dynia daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały.  Ojczyzną dyni jest Ameryka Środkowa. W czasach starożytnych była wielkim przysmakiem królewskich uczt. Lukullus - wódz, polityk i wielbiciel dobrej kuchni, znany z organizowania bogatych wieczerzy, podawał dynię smażoną w miodzie. W starożytnej Grecji jedzono świeżo utartą dynię zalaną winem, która działała... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu My Chcemy Jeść

Autor

My Chcemy JeśćMy Chcemy Jeść

Blog z przepisami na lekkie, zdrowe i smaczne potrawy.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

dynia, zupa, pierogi przepis, jabłka, pierogi, czekolada, ciasto, chleb, marynaty, mięso, deser, desery, przekąski, ciasta z jabłkami, mięsa pieczone, bez pieczenia, pierogi z mięsem, szybkie ciasto, szybkie przekąski, pierogi przepis ciasto, ciasto na pierogi, szybkie ciasto bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia

Inne przepisy z My Chcemy Jeść

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.