Szaszłyki w sosie orzechowym to kawałki mięsa wieprzowego marynowane w sosie sojowym i mleku kokosowym. Sos orzechowy zrobiony jest na bazie cebuli i masła orzechowego. Czas wykonania: 1 h 15 min Ilość porcji: 6 sztuk (2-3 porcje) Składniki: 450 g schabu wieprzowego 5 łyżek mleka kokosowego w puszce 2 łyżki sosu sojowego(...)Sos orzechowy: 2 łyżki masła orzechowego ( Przepis ) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki sosu chilli szczypta papryki chilli w proszku lub 2 małe papryczki chilli 2 łyżki orzeszków ziemnych Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Do naczyniu wymieszać mleko kokosowe i sos sojowy
KuchniaWeDwoje.plCykorie pod beszamelem są dobre (przygotowałam je już wcześniej), ale to danie ma swoje mankamenty. Jest paskudnie ciężkostrawne dla mojego żołądka. Poza tym beszamel ma też mleko, więc sos odpada przy mojej nie tolerancji laktozy. Stąd pomysł by ciężki, tłusty sos zastąpić sosem pomidorowym. Do przygotowania potrawy potrzebujemy: – po 1 cykorii na osobę (mój małżonek zjadł dwie(...)świeże zioła – 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku Cykorie obrać ze zwiędniętych i brzydkich liści. Ugotować w osłodzonej wodzie (ja gotuję do miękkości wtedy krócej zapiekam) i ostudzić. Przygotować sos – na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek (można też wrzucić kawałki szynki jeżeli macie ochotę na bardziej mięsna wersję), dodać pomidory, zioła i przyprawić do smaku i ewentualnie
Szybko Tanio SmaczniePiekielnie ostre SKRZYDEŁKA KURCZAKA W SOSIE BBQ , podawane z domowymi sosami. Będą idealnym pomysłem na wieczorną imprezę w gronie przyjaciół. Składniki: 1 kg skrzydełek i udek z kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki lub kilka kropel Tabasco Na sos BBQ: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku(...)przecieru pomidorowego 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól pieprz Na biały sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka octu winnego
MenmagazineOstatnio zgłębiam tajniki jak zrobić dobry sos holenderski. Sos holenderski to gęsty sos na żółtkach i maśle, który konsystencją przypomina majonez. Pewnie myślicie po co sobie zadawać trud i taki sos przyrządzić, jeśli majonez ma się pod ręką. Ponieważ ja robię majonez na moje potrzeby, więc nie widzę powodu dla którego miałabym zrezygnować z posiadania umiejętności w przyrządzaniu sosu holenderskiego(...)pozór łatwy sos holenderski czasami może się jednak nie udać. Podobnie jak w domowym majonezie ubijamy żółtka ale zamiast oleju dodajemy rozpuszczone masło. Poza tym sos przyrządzamy podgrzewając stopniowo na parze. Cała sztuka robienia sosu polega na tym, aby zmiksowane żółtka i stopione masło miały tę samą temperaturę. Jeśli nie to masło się zetnie. Za trzecim razem sos mi się
codojedzeniaPiersi kaczki w sosie pomarańczowym – danie wbrew pozorom łatwe i szybkie. Pierś z kaczki to jedno z moich ulubionych rodzajów mięsa. W słodko-kwaśnym sosie z pomarańczy smakują cudownie – warto korzystać póki mamy słodkie pomarańcze. Do kaczki podałam makaron i duszony jarmuż – w takiej postaci jarmuż jest zdecydowanie bardziej charakterny. Zamiast jarmużu można użyć szpinaku lub podać(...)kaczkę z ulubionym puree. Piersi kaczki w sosie pomarańczowym: 2 piersi z kaczki ze skórą (każda ok. 220 g) skórka starta z 1 pomarańczy 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (125 ml) 1/2 szklanki bulionu drobiowego (125 ml) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżeczka mąki Duszony jarmuż po chińsku
Poezja smakunaszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w chrupiącej panierce z sosem sojowo - warzywnym, stąd tytuł wpisu. Ja z kolei mam kilka dań - pewniaków. Ogólnie uwielbiam kuchnie chińską, wietnamską i japońską - generalnie wszelkie orientalne smaki są mi bliskie. I choć moja wiedza(...)zaaklimatyzowali w naszej małomiasteczkowej społeczności i coraz lepiej językiem polskim władają. Wracając do kwestii potraw z ich menu. Są obłędne. Porcje niemałe. Idealnie ugotowany ryż i przepyszne - zawsze świeże sosy - chili i słodko - kwaśny. Jedno z moich ulubionych przysłów kulinarnych mówi - potrzeba matką wynalazku. Któregoś dnia postanowiłam sama przyrządzić nam chińczyka. Od tamtej pory co jakiś czas otrzymuję zamówienie
Kuchnia po mojemuTosty są chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, delikatnie słodkie i z nutą wanilii- fantastyczne! Najbardziej je lubię polane syropem klonowym, ale posypane cukrem pudrem, czy- jak dziś- z sosem owocowym smakują równie wspaniale. 2-3 porcje Tosty: * chleb- 6 kromek * mleko- szklanka * jajko- 1 szt. * cukier- 2 łyżki * ekstrakt z wanilii- 1 łyżka (lub kilka kropli aromatu) * masło klarowane(...)smażenia * ricotta- opcjonalnie Sos owocowy: * dowolne owoce- 150 g * woda- 1/3 szklanki * cukier- 2 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżeczka * skrobia ziemniaczana- 1 łyżeczka Tosty: W misce rozbełtać jajko z mlekiem, cukrem oraz z ziarenkami wanilii. Moczyć kromki przez około 5 minut i smażyć na rozgrzanym maśle do zarumienienia. Sos owocowy: Owoce zasypać cukrem i odstawić na 15 minut
Kraina Miodem Płynącaobojętnie jakie) 2 puszki pomidorów 2 cukinie 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 150 g żółtego sera kulka mozzarelli natka pietruszki oliwa z oliwek sól i pieprz składniki na sos beszamelowy: 50 g masła 1/4 szklanki mąki pszennej pół litra mleka 1 jajko sól, pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Sos beszamelowy:masło rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i energicznie(...)mieszać drewnianą łyżką ciągle podgrzewając, następnie dodawać schłodzone mleko i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę przez około 3- 5 minut. Na sam koniec dodajemy roztrzepane jajko ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Musaka: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy
Bon Appetit Małgorzatywodzie. Następnie ostudzić i ściągnąć liście. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Gotujemy aż odparuje woda. 1 Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle. Kaszę wymieszać z cebulą. SOS: Grzyby obgotować w osolonej wodzie. Następnie pokroić w kostkę oraz w kostkę pokroić cebulę, wszystko smażyć na oleju. Zalać wodą i gotować pół godziny. Doprawić solą, pieprzem. Na koniec zagęścić(...)zasklepką z mąki i gotować jeszcze przez 5 minut. Sos zdjąć z ognia i zalać zahartowaną śmietaną. Farsz z kaszy i cebuli ułożyć na liściach kapusty, zawinąć. Gołąbki ułożyć na naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i piec w piekarniku ok. 20 minut w 200 stopniach C. Do pełnej miękkości kapusty. podsmażamy grzyby na sos gołąbki gryczane w sosie grzybowym
Bon Appetit Małgorzatyłyżki białego, wytrawnego wina 2 łyżki kwaśnej śmietany - dodatk owo suszone zioła (u mnie oregano) pieprz biały i sól 150 g żółtego sera świeża bazylia do dekoracji sos: roztapiamy na średnim ogniu masło i klarujemy je czyli odcedzamy z białkowej piany (dzięki tej czynności masło nie będzie się przypalać i zmieni smak na lepszy). W garnku zagotowujemy wodę(...)puszystej masy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny nadal mieszając a następnie sól i biały pieprz. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszamy (w tradycyjnym sosie holenderskim nie ma śmietany, ale ja zamierzam pory w tym sosie zapiec, więc to moja inwencja twórcza :)). Białą część pora przekrawamy na 2 części i następnie kroimy te części wzdłuż
Bon Appetit MałgorzatyDziś gotowałam dla rodziców, więc musiały być tradycyjne smaki. Dla taty zrobiłam kotlety mięsno-gryczane a dla siebie i mamy kotlety z samej kaszy, bez mięsa. Podałam z sosem grzybowym i zaszalałam dodając do niego żurawinę, ponieważ bardzo lubię słodkie dodatki do wytrawnych obiadów. Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :) Składniki na kotlety(...)smażenia Pierz i sól Składniki na s os grzybow o-żurawinowy Suszone grzyby ok 20 1 cebula łyżka masła garść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć) Sos grzybowy: najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie obgotowujemy grzyby około 20 minut. Potem kroimy je w drobne paseczki, i podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną
Bon Appetit Małgorzatysytuacji ochotę co najwyżej na kawę i aspirynę. Jednak Lamuel zarządził, by przyniesiono mu tosty z masłem, plasterki szynki, jajka ugotowane w koszulkach oraz porcję sosu holenderskiego. Z tych składników skonstruował sycące danie, które zwróciło uwagę maitre d'hotel restauracji. A ten, po poddaniu potrawy drobnym modyfikacjom wprowadził je do oferty lokalu. Tak jajka, podawane na angielskich muffinach(...)bekonem i sosem holenderskim weszły do karty Waldorfa, zyskując sławę jako jajka po benedyktyńsku. (źródło) Składniki na 1 porcję: 2 plasterki bekonu albo szynki 1 kromka chleba tostowego (pełnoziarnisty) 1 jajko do ugotowania w koszulce 1/4 szklanki octu 1 żółtko do sosu 100 g masła (będziemy go klarować) sok z cytryny (2 łyżeczki) pieprz biały sól dodatkowo 2 plastry
Bon Appetit Małgorzatypożywi. Myślę, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek i racjonalne proporcje :) Składnik na mięso: 1 polędwiczka wieprzowa 4 plasterki boczku wędzonego 4 suszone pomidory Sos na marynatę: 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki oliwy Składniki na sos: 1 szklanka (250 ml) świeżej albo mrożonej(...)rozbijamy tłuczkiem. Układamy 1 plaster suszonych pomidorów i zwijamy w roladkę. Roladkę owijamy w plaster boczku. Możemy pomoc sobie przy pomocy wykałaczki. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z każdej strony. Sos: Owoce porzeczki gotujemy w minimalnej ilości wody. Gdy Woda trochę odparuje dodajemy cukier i mieszamy. Sos blendujemy. Roladki podajemy z sosem z porzeczki na liściach z jarmużu
Bon Appetit Małgorzatytego szybkie w przygotowaniu! Składniki: 4 kotlety schabowe po 1/2 łyżeczki przypraw: soli, mielonego imbiru, cukru pudru odrobina chilli odrobina białego pieprzu 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Sos: 3 łyżki keczupu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki cukru pudru 2 liście laurowe pół szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Kotlety lekko rozbić(...)Przyprawy wymieszać i natrzeć mini mięso. 2. Składniki sosu wymieszać. 3. Mięso zrumienić na rozgrzanym oleju i maśle z obu stron. 4. Do mięsa wlać sos i dusić pod przykryciem ok 20 minut. Potem zdjąć pokrywkę, część wody wyparuje i sos się lekko zagęści. 5. I gotowe. Podałam z ziemniakami i ogórkiem małosolnym. Smacznego!!! Źródło: Co mi w duszy
Kuchnia domowa Ani