Proste do zrobienia włoskie kluski z serem ricotta. Przepis Gennaro Contaldo znalazłam tutaj . Dobre z każdym sosem. składniki ( dla 4 osób) kluski 200g mąka plus dodatkowo do podsypania 225g serka ricotta 3 żółtka 30g startego parmezanu szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony czarny pieprz sos 6 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki(...)wałek gr ok 2 cm, a następnie pokroić na kluseczki. Wrzucić do dużego z osoloną, wrzącą wodą i gotować 3-4 minuty. Wyjąć z wody łyżką cedzakową . sos Na patelni podgrzać oliwę , wrzucić czosnek i chili i smażyć 1 minutę . Patelnię zdjąć z ognia , dodać pokrojone pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 min. Doprawić
Stare GarySposób na szybki sos, na przykład , do pieczeni rzymskiej . Użyłam pieczarek brązowych które są dużo bardziej aromatyczne od białych. składniki (na 2 porcje) ok 200 g małych pieczarek, pokrojone w plasterki 1/2 cebuli, pokrojonej w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, rozgniecione garść siekanej natki pietruszki masło 150 ml bulionu 100 ml śmietany 18% sól, pieprz przygotowanie na patelni rozgrzać(...)smażyć przez 5 min albo do momentu aż będą miękkie i lekko się zrumienią. Wlać bulion , zagotować, doprawić śmietaną (do śmietany w kubeczku dolać trochę gorącego sosu i szybko dokładnie wymieszać , dopiero taka mieszanką zalać sos) dodać pietruszkę i łyżeczkę masła, gotować ok 5 minut, mieszając , aż sos nieco zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Stare Garywiem, to już może trochę nudne. Ale staram się pokazać jak wiele zastosowań ma ten niepozorny zielony sosik. Dzisiaj danie błyskawica. Spaghetti z zielonym sosem chimichurri i małymi dodatkami. Taki obiad jest znakomity gdy nie mamy czasu na szykowanie czegoś więcej, lub gdy po prostu nam się nie chce. skladniki (na 3 porcje(...)makaronu spaghetti 2 - 3 duże łyżki sosu chimichurri 3 - 4 suszone pomidory w oleju, pokrojone w paski Opcjonalnie parę karczochów w oleju przygotowanie Makaron ugotawać zgodnie z instrukcją - al dente. Do dużej głębokiej patelni nałożyć sos chimichurri, dodać pomidory i karczochy, trzymać na małym ogniu. Ugotowany makaron odcedzić, zostawiając parę łyżek wody z gotowania, dorzucić do patelni
Stare GaryPróbuję te smaki odtworzyć w domu. Kiełbasek curry niestety w Polsce nie spotkałam ( robiłam je kiedyś w domu) ale dobre białe kiełbasy też się w tym przepisie sprawdzą. Sos z bloga Weroniki jest bardzo smaczny, i myślę, że będzie też dobrym dodatkiem do innych dań. Polecam! składniki 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka brązowego(...)łyżki przyprawy curry 400 g - 1 puszka krojonych pomidorów 200 g ketchupu - dalam Heinza 50 ml bulionu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżeczka Sambal Oelek (sos chili) 1 łyżeczka soli 5 sztuk białych kiełbas - u mnie domowej roboty przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Dodać łyżkę cukru i lekko skarmelizować
Stare Garywtedy zadajecie sobie pytanie: 'Co z nimi zrobić, i co zrobić...?! Hmmm... O tak, kopytka!!!' :) Dziś jednak zachęcam Was do przygotowania kopytek w zupełnie innej odsłonie- w aromatycznym sosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku. Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :) Gnocchi*: * ziemniaki- 1/2 kg * mąka- 2 szkl. + do podsypywania * jajko(...)sól i pieprz Sos pomidorowo-bazyliowy: * sok pomidorowy- 1 litr * bazylia- cała doniczka * czosnek- 2 ząbki * sól i pieprz Dodatkowo: * oliwa do posmarowania formy Gnocchi: Ugotowane i zmielone ziemniaki połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić na elastyczną masę. Podzielić na 3 części, każdą z nich formować- na oprószonym mąką blacie- w wałek, delikatnie spłaszczyć i pokroić. Gotować we wrzącej
Kraina Miodem Płynącanapiszę, że kluski są z tych twardszych- bo takie uwielbiamy- jeżeli więc wolicie delikatniejszą konsystencję, to wystarczy zmniejszyć ilość kaszy manny. Polecam, smakują wybornie, a w połączeniu z waniliowym sosem- najlepiej na świecie! :))) Porcja dla 3-4 osób: Kluski: * twaróg- 250 g * kasza manna- 250 g * cukier- 1/4 szklanki Sos waniliowy: * kremówka- 200 ml * cukier- 1 łyżka * laska wanilii(...)mannę oraz cukier, wymieszć. Z masy uformować wałek, następnie lekko spłaszczyć i pokroić. Do osolonego wrzątku wrzucać kluski, po około minucie, od momentu wypłynięcia, odcedzić i przełożyć na talerz. Sos waniliowy: Kremówkę przelać do rondelka, wsypać cukier, dodać ziarenka waniliowe, wymieszać i zagotować. Ciepłym sosem polać kluski. Smacznego
Kraina Miodem Płynącatrzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :) Składniki na pulpety: 30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa), 1 jajko , 1 sucha bułka , 1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie , 1 łyżeczka świeżego(...)dodatkiem ziela angielskiego i listków laurowych. (Wody powinno być tyle, żeby wszystkie włożone pulpeciki były zakryte do połowy.) Wkładamy pulpety i delikatnie obgotowujemy je przez kilka minut. Składniki sosu: mały pęczek szczypiorku , 3 duże ząbki czosnku , puszka pomidorów , 3-4 łyżki oliwy , sól do smaku. Szczypiorek pokroić drobno, czosnek posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i lekko
Codzienna kuchnia niecodziennawspomnę. Jeśli udaje mi się kupić świeżego śledzia, wtedy często przygotowuję go w pomidorowej zalewie, która nadaje mu kruchości i pięknego aromatu. Lubicie takie śledzie? Składniki sosu na około pół kg śledzi: 2 średnie cebule , pół litra gęstego soku pomidorowego , 1 szklanka wody , 8-9 łyżek octy winnego , 3 łyżki cukru , sól , pieprz , łyżka ziela angielskiego(...)pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość. Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku. Sos powinien być lekko słodki, ale jednocześnie kwaskowaty. Jeśli jest za mało kwaśny, wtedy można dolać więcej octu. Śledzie: Wypatroszone surowe śledzie opłukać i osuszyć papierowym
Codzienna kuchnia niecodziennakolejce do stoiska mięsnego :) A ze akurat były świeże indycze żołądki, to postanowiłam kupić je, a w drodze do domu pomyśleć, co z nich ugotować. Padło na potrawkowy sos śmietanowo - musztardowy. Wszyscy w domu lubią, więc nie będzie wybrzydzania tym razem ;) Trafiłam w dziesiątkę! Było pysznie i w mig zostało zjedzone. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie ;) Składniki(...)warzywa i sól. Ugotowane żołądki wyjąć, wywar przecedzić. Śmietanę wraz z musztardą i mąką dokładnie połączyć, wlać do wywaru i mieszając zagotować. Do powstałego sosu przełożyć żołądki i gotować przez kilka minut na niewielkim ogniu. Doprawić odrobiną cukru i ewentualnie solą. Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką
Codzienna kuchnia niecodziennaSos: - 500 g mielonego mięsa wołowego - 400 ml jogurtu greckiego - 2 małe cebule lub 1 duża(...)pół szklanki roztopionego masła - pęczek kolendry - 2 łyżki oleju Przygotowanie: Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy na gładko, tak by mięta była mocno rozdrobniona. Następnie miskę z sosem chowamy do lodówki. Mięso wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z drobno posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki papryczką. Pastę Tikka Masala mieszamy z odrobiną ciepłej wody i wlewamy
W poszukiwaniu inspiracjiMakaron bucatini z sosem śmietanowo-szpinakowym... Mięsisty makaron z dziurką w środku oblepiony aksamitnym sosem z miękkimi liśćmi szpinaku. Delikatny, kremowy i przede wszystkim sycący. Dla miłośników szpinaku i nie tylko... Zapraszam do spróbowania! Temu smakowi trudno się oprzeć! Składniki: 250g makaronu bucatini lub spaghetti; 300g świeżego szpinaku; 150ml słodkiej śmietany o zawartości tłuszczu(...)twardego, startego na miał dojrzewającego sera np. parmezanu (20g do sosu i 20g do posypania po wierzchu przed podaniem; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; Olej/oliwa do smażenia Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Szpinak dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na dość duże kawałki. Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Włożyć szpinak i dusić do miękkości. Posolić do smaku. Cebulę obrać, drobno posiekać
Gospodyni MiejskaZapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym... Warstwa sprężystego makaronu. Zielone różyczki brokuła. Kawałki soczystego kurczka. Oblane sosem śmietanowo-serowym. Oprószone startym, żółtym serem. Pycha! Składniki: 500 g makaronu (u mnie sprężynki); 300 g filetu z piersi kurczka; 1 brokuł (o wadze około 500 g); 250 g żółtego sera; 200 g serka topionego; 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany(...)kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Ułożyć na makaronie, obok brokułów, w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos serowy. Serek topiony pokroić w kostkę. Do rondelka wlać wodę, śmietanę i dodać pokrojony serek topiony. Podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, do czasu, aż serek się rozpuści. Dobrze przyprawić
Gospodyni Miejskasieci, ale przede wszystkim to co najważniejsze: smak! Serdecznie zapraszamy :) SKŁADNIKI: Dla 3 osób. Dorsz: 3 świeże filety z dorsza (ok. 200 g każdy) sól, pieprz do smaku Sos cytrynowy: 100 ml białego wytrawnego wina 1 cytryna 50 ml śmietanki 30% sól, pieprz do smaku Purée z zielonego groszku: 450 g zielonego groszku (może być mrożony) kilka listków(...)Karmelizowana marchewka: Na rozgrzaną patelnię dajemy łyżeczkę miodu, rozprowadzamy miód po całej powierzchni patelni, po czym wrzucamy obgotowaną marchewkę. Dodajemy posiekane chili, doprawiamy solą i pieprzem, zaciągamy odrobiną masła. Sos cytrynowy: Do rondelka wlewamy wino, odparowujemy połowę objętości. W tym czasie na małych oczkach ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Dodajemy je do wina. Następnie dodajemy śmietankę
W kuchni Katiemoże być jakikolwiek chcecie. Pamiętajcie, żeby do wody nie wlewać oleju, a po ugotowaniu nie przelewać go zimną wodą, a będzie idealnie lepki i fajnie połączy się z sosem. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę, cebulę traktujemy tak samo, czosnek przeciskamy przez praskę, wszystko razem z dodatkiem jarzynki bądź innej vegety ląduje na rozgrzanym oleju na patelni. Podsmażamy kilka minut. Następnie(...)podlewamy wodą i dusimy, znów kilka minut, nie cała woda musi odparować, acz im będzie jej mniej, tym gęstszy będzie nasz sos. Teraz dodajemy pomidory i dusimy dalej, ok. 10 - 15 minut, aż zgęstnieje do porządku. Przyprawiamy do smaku. Odcedzamy ugotowany makaron i dodajemy go do sosu. Gdy sos ładnie obklei makaron, całość wykładamy na talerze. Na koniec jeszcze tylko
Kulinarne zapędy KokosaDziś na tapetę bierzemy kuchnię azjatycką - zamiast kupować gotowy sos słodko - kwaśny w sklepie możemy minimalnym kosztem w kilka minut przygotować własny, do tego z produktów, które większość z nas zawsze ma w domu ;) Przygotowując nasz sos zmodyfikowałam nieco tę propozycję. Składniki: - 3 łyżki ketchupu - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 3 łyżki octu - 3 łyżeczki mielonego imbiru(...)mąki ziemniaczanej, mieszamy, czekamy, aż wszystko ładnie się połączy, następnie dodajemy mąkę, która fajnie nam nasz sosik zagęści. Jeśli chcemy, by był rzadszy, można nieco podlać go wodą. Gotowe :) Sos jest idealny zarówno do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej jak i warzyw na patelnię, mięs, ryżu,. a nawet makaronu. Do kanapek też się nada ;) Można zrobić go więcej i zapasteryzować
Kulinarne zapędy Kokosa