sosy - 72234 przepisów (strona:50/4816)

Wegańskie kimchi (bez gotowania) 198

wkrótce). Jest kilka metod robienia kimchi – w tej wersji w ogóle nie ma w ogóle gotowania, tylko dużo solenia, trochę czekania i miksowania, a później już tylko wmasowywanie sosu w kapustę. Proste i łatwe Kimchi ma wiele wspaniałych właściwości leczniczych: zawiera zdrową bakterię lactobacilli, ułatwia trawienie i jest naturalnym probiotykiem, bogata w witaminy(...)podają najnowsze badania, redukuje prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwora. Więcej o korzyściach płynących z jedzenia kimchi możecie znaleźć tutaj . Składniki: Kapusta: 1 główka świeżej kapusty pekińskiej 1/4 szklanki soli Sos chilli: 4 cm korzenia imbiru lub 3 łyżki domowej pasty imbirowej LINK 1 cała główka czosnku 1 mała cebula 4-8 łyżek płatków chilli (albo więcej według uznania, ale zalecam ostrożność

Lamarida.pl
Obiad w japońskim stylu. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki. 174

Dziś propozycja dla wielbicieli japońskich smaków. Kurczak z makaronem i sosem teriyaki . Danie jest pyszne, sycące i naprawdę proste w przygotowaniu, a ten wspaniały aromatyczny sos… ja go uwielbiam. Podstawą kuchni japońskiej są właśnie przyprawy. Ale w przeciwieństwie do wielu innych krajów Japończycy wyznają zasadę, według której nie należy „zabijać” oryginalnego smaku dania. Przyprawy mają podkreślić jego(...)naturalny aromat. W polskiej kuchni pieprz jest codziennością, w kuchni japońskiej go nie znajdziecie. Ostry smak uzyskuje się dzięki chrzanowi japońskiemu, wasabi. W japońskiej kuchni królują oczywiście również sosy, które osobiście uwielbiam: sos sojowy czy mirin, sos ostrygowy i sos rybny. Czy wiedzieliście, że sos sojowy w Japonii znany jest jako shoyu. Jest on przygotowywany z fermentowanej soi, prażonych ziaren

Słodkie okruszki
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 293

źródło: cdc.ca Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji" uznawany jest za fundament kuchni śródziemnomorskiej.  Intensywny w smaku i aromatyczny pasuje do mięsa, ryb i różnego rodzaju przekąsek. Dobrze ukręcony sos jest tak gęsty, że można postawić w nim łyżkę.   Sos Aioli nazywany "masłem Prowansji"  jest bardzo znany na terenach Morza Śródziemnego m.in. w Hiszpanii, Prowansji. Jest jednym(...)ważniejszych składników, a wręcz można by powiedzieć fundamentów kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli wziął swoją nazwę od dwóch słów, ALH- czyli czosnek i OLI, czyli oliwa. Nazywany „masłem Prowansji”. Bliżej mu do majonezu niż do masła. Sposobów na przygotowanie sosu Aioli jest tak dużo, jak wiele jest tradycji kulinarnych południa Europy, gdzie ten sos jest najczęściej używany. Jednakże praktycznie w każdym

Gotuję Testuję
Klasyczna lazania z mięsem mielonym 116

Lazania – lasagne, to nic innego jak płaty makaronu zapiekane z farszem. Klasyczna włoska lazania z sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem beszamelowym, zapiekana z żółtym serem. Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem i smakuje prawie każdemu. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, wystarczy trzymać się przepisu. Najlepsze jest(...)odgrzaniu smakuje równie dobrze albo jeszcze lepiej, jest bardzo podzielna. Przepis na sos beszamelowy jest od Davida. Jadłam jego lazanię i okazała się lepsza od mojej. Składniki na dużą blaszkę : • 1 opakowanie płatów lazanii • 300 g sera żółtego w kostce Sos pomidorowy mięsny • 800 g mięsa mielonego, u mnie wieprzowe • 2 puszki krojonych

To co kocham
Sałata z sosem mango 90

Przepyszny sos do sałaty – całość idealnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa, można ją też wziąć ze sobą do pracy. Smakuje świeżo, oryginalnie. Ja byłam zachwycona efektem końcowym, mam nadzieję, że Wam też całość zasmakuje! Do przygotowania sałaty potrzebujemy: – zieloną sałatę – 1 świeże mango – łyżkę musztardy Dijon – kawałek papryczki chilli drobno posiekanej (bez ziaren) – odrobina(...)słodkiego soku (gdy sos będzie za gęsty) Mango obrać i pokroić na kawałki. Owoc, musztardę, papryczkę chili i sok zmiksować do otrzymania jednolitej konsystencji. Schłodzić w lodówce przez noc – sos się przegryzie i zniknie musztardowy posmak. Następnego dnia umytą sałatę polewamy sosem, mieszamy i zjadamy. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Gotowana młoda marchewka z sosem z tahiny 87

potrawa, dodatek do obiadu, który ma jedną zaletę – w zależności od użytych dodatków smakuje za każdym razem inaczej. Dzisiaj eksperyment z bijącą popularność pastą sezamową, tahiną, w postaci sosu. Muszę przyznać, że taka kombinacja przyjemnie połechtała moje podniebienie – smak sezamu delikatnie komponuje się z orzeźwiającą cytryną, po chwili do głosu dochodzi czosnek. Do przygotowania 2 porcji potrzebujemy(...)parze. Jeżeli nie posiadacie parowaru czy garnka z sitkiem, ugotujcie marchew w wodzie. Gdy będzie aldente (lekko twardawa) odcedźcie z wody. W czasie gdy gotuje się marchew przygotujcie sos: w miseczce umieśćcie 2 łyżeczki tahiny i wyciśnijcie sok z cytryny (gdy wymieszacie te składniki powstanie gęsta pasta), dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę mleka roślinnego by całość miała gęstą

Szybko Tanio Smacznie
Zielone szparagi z sosem z tahiny i czarnym sezamem 112

pojawią się w sklepie lub na ryneczku. To naprawdę wszechstronne warzywo – wspaniale smakuje w pojedynkę (z parowaru po prostu uwielbiam), w zupach, z makaronem, a także w pojedynkę z sosami takimi jak holenderski bądź bernaise. Do przygotowania potrzebujemy: – 1 pęczek szparagów – 1 łyżeczkę tahiny – 1 łyżkę jogurtu (użyłam jogurtu sojowego) – 2 ząbki czosnku – sok z cytryny (wyciskany) – garść czarnego prażonego(...)sezamu Szparagom odrywamy końcówki i gotujemy (zielonych szparagów nie obieramy). W tym czasie przygotowujemy sos – mieszamy tahinę, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyciśnięty sok z cytryny. Ugotowane, gorące szparagi kładziemy na talerzu, polewamy sosem. Dekorujemy prażonym sezamem. Posiłek należy jeść, kiedy zachowuje wysoką temperaturę. Jeśli sos zasmakuje Wam ponad miarę, nie wahajcie przed zanurzeniem szparagów w jego zawartości. Smacznego

Szybko Tanio Smacznie
Szparagi z sosem holenderskim 124

szparagów. Czy się uda? Nie wiem, wczoraj kupiłam 3 pęczki hihi i będę w najbliższych dniach kombinować jakieś pyszności. W tym czasie zapraszam Was na klasyk – szparagi z sosem holenderskim. Do przygotowania potrzebujemy: 1 pęczek ugotowanych szparagów 4 żółtka ok 100 g masła (może być ciut mniej, ale na pewno nie więcej. Inaczej sos zacznie się rozwarstwiać(...)oraz sok z cytryny i ubijamy do otrzymania puszystej masy. Do tak przygotowanych żółtek dodajemy gorące masło (najlepiej wlewać porcjami, cienkim strumieniem) i cały czas ubijamy. Ugotowane szparagi polewamy sosem, część sosu możemy umieścić w miseczce i maczać w nim szparagi. Smacznego! Ps. Do tego wszystkiego świetnie będzie pasowała pieczona ryba np łosoś lub dorsz

Szybko Tanio Smacznie
Bardzo popularne domowe sosy barbecue 165

Domowy sos barbecue I Domowe sosy barbecue są bardzo popularne. W tym sosie wyczuwamy dużą dawkę słodyczy i aromatycznych przypraw. Jest on idealny dla osób poszukujących przepisu na klasyczny sos barbecue, który jest łatwy do wykonania. Składniki: 1 ½ filiżanki brązowego cukru 1 ½ filiżanki ketchupu ½ szklanki czerwonego octu winnego ½ szklanki wody 1 łyżka sosu Worcestershire 2 ½ łyżeczki musztardy w proszku(...)łyżeczki papryki 2 łyżeczki soli 1 ½ łyżeczki czarnego pieprzu Przygotowanie: W mikserze wymieszać brązowy cukier, ketchup, ocet, wodę i sos Worcestershire. Doprawić musztardą, papryką, solą i pieprzem. Mieszać aż całość będzie miała gładką konsystencję. Aby zmniejszyć słodkość sosu można zmniejszyć ilość cukru. Wykorzystując ten sos np. do steków polecamy zwiększyć ilość sosu Worcestershire. Domowy sos barbecue II Ten sos może

naRuszcie
Quinoa ze sosem vinaigrette 141

lubię quinoa, bo ona jest nie dobra, bez smaku. Tak, quinoa ma tą śmieszną właściwość, że jest bez smaku, ale to właściwie jej atut. W zależności od dodatków, sosów możemy stworzyć wspaniałe dania obiadowe, sałatki lub desery. Wszystko zależy od naszej inwencji i zachcianek. Ja miałam zachciewajkę na pyszną, zdrową sałatkę z dużą ilością świeżych warzyw i dodatkiem aromatycznego sosu(...)przed ugotowaniem) 1 ogórka wężowego pokrojonego w kostkę ok 200 g pomidorów koktajlowych 1 puszkę kukurydzy sól, pieprz do smaku Z miodu, oliwy, octu balsamicznego, kurkumy oraz czosnku przygotowujemy sos vinaigrette. Odstawiamy na bok do przegryzienia W sporej misce umieszczamy pokrojone warzywa, ugotowana quinoę. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzu a dodatkowo można dodać świeże lub suszone zioła. Gotową sałatkę polewamy sosem

Szybko Tanio Smacznie
Jajko zapiekane w pieczarce na dwa sposoby 212

Jajko zapiekane w pieczarce na grzance z sosem z pieczonych pomidorów czy z sosem pietruszkowym na liściach szpinaku. Ciekawa jestem, który sposób podoba Wam się bardziej? :) Oto mój kolejny sposób, po pieczarkach zapiekanych z mozzarellą i "cheeseburgerach" , na wykorzystanie w kuchni pieczarek portobello (które można zastąpić zwykłymi dużymi pieczarkami).  Pewnego dnia, przyglądając się okazałym sztukom przyniesionym ze sklepu, zorientowałam(...)wykorzystać w tej roli pieczarki?  Tak oto powstały moje dwie dzisiejsze propozycje, świetne na śniadanie lub lunch. W pierwszej z nich, wnętrza pieczarek posmarowałam najlepszym pod słońcem sosem z pieczonych pomidorów (który autentycznie jest dobry do wszystkiego), wbiłam do nich po jajku, a po zapieczeniu podałam na chrupiących grzankach z resztą sosu do polania. Tę wersję na pewno polubią

Chilli Czosnek i Oliwa
Sajgonki z kurczakiem, warzywami i trzema sosami 426

Rolls. Popularne w Chinach i południowo-wschodniej Azji małe krokiety z owocami morza, mięsem i warzywami. Smażone w głębokim tłuszczu lu surowe, jedzone na ciepło i zimno, podawane z sosami, dipami, na zakąskę. Tej wersji najbliżej do Wietnamu. Uwielbiam zapach sajgonek o poranku… Kurczaka oczyszczamy i jak najdrobniej siekamy. Możecie go też grubo zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać(...)malakserze. Nie róbcie tego blenderem, bo zniszczycie wszystkie włókna w mięsie i powstanie Wam wodnista pulpa zamiast małych, ale wyczuwalnych kawałeczków. Mięso mieszamy z sosem sojowym, skrobią, przyprawą 5 smaków i pieprzem, odstawiamy na przynajmniej 10 -20 minut żeby zdążył się lekko zamarynować.   Kapustę i szczypior z cebulką bardzo drobno siekamy. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych

Karo in the Kitchen
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 139

Kochani, ostatnio miałam okazję przyjrzeć się z bliska trzem sosom firmy  FOLWARK Jak sami zachęcają...Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych smakach. Dzięki nim każdy może przygotować danie na wiele sposobów, zarówno na ciepło, jak i na zimno, uzyskując za każdym razem inny efekt i urozmaicając codzienne menu. Nadadzą one potrawom niepowtarzalny smak(...)zaspokoją potrzeby najbardziej wymagającego podniebienia. Nic dodać, nic ująć,tylko zacząć ..próbować. Ja wzięłam na podniebienie trzy sosy- SOS BARBECUE- najbardziej popularny sos na świecie, w Ameryce niezastąpiony towarzysz każdego steaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki

Z Kuchni Do Kuchni
Karkówka w sosie myśliwskim 144

Danie przyrządzone na specjalne życzenie P. Bałam się trochę tego dania, bo wiedziałam jak sobie je oboje wyobrażamy. Mięso ma być soczyste i miękkie, a sos z nutką grzybowego smaku i wędzonej wędliny. Do sosu teoretycznie powinno się dodawać czerwone wino, ale ja ten etap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki(...)kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem

dom-agi.pl
Buraczane frytki w rozgrzewającym sosie 193

apetytu? gardło boli? a może po prostu miało się zrobić barszcz ale jakoś nie wyszło i buraki zostały?. Jest na to rozwiązanie! Pyszne frytki z buraka w grejpfrutowo-imbirowym sosie z nutką kokosa. Burak to twardziel więc nie będzie to danie w 5 minut ale efekt Was zaskoczy!. Burak bogaty w kwas foliowy i żelazo to sprzymierzeniec zmęczonych i apatycznych(...)buraka będzie zbyt intensywny dolewamy odrobinę wody 6/ Robimy roztwór wody 1/3 szklanki z 2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej, intensywnie mieszamy i powoli wlewamy do buraków z sosem które ciągle są na palniku na małym gazie. Stopniowo wlewając roztwór badamy gęstość sosu i jeżeli jest dobra nie wlewamy całości. 7/ Buraczki ściągamy z kuchenki i układamy na talerzu - SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna