Dzisiaj jedno z moich ulubionych dań i oczywiście autorskich a mianowicie marchewka w sosie śmietanowym połączona z zaskakującymi dodatkami. Upały zelżały, to można pokręcić się w kuchni. Zapraszam. Składniki: 6 dużych marchewek 1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18% 1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego ciemnego(...)bardzo mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania wody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem , przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym
pieprzny smaczekZwyczajne - niezwyczajne naleśniki. Z piekarnika. Chrupiące, podawana z sosem owocowym. Wspaniała propozycja na świąteczne śniadanie. W tym przepisie zupełnie rezygnuję z dodania cukru do cista. Wystarczy ta słodycz, która będzie w nadzieniu i w sosie. Składniki: 600 g mrożonych truskawek 3 łyżki konfitury z aronii 2 łyżki cukru 2 duże jajka 2 białka(...)śmietany 12 % 2 łyżki cukru waniliowego cukier puder Sposób przygotowania: Truskawki rozmrozić i następnie w rondlu na bardzo małym ogniu utrzeć z cukrem i konfiturą. Zblenderować na gęsty sos. Mąkę, jaja, białka, mleko, szczyptę soli starannie zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut do pooddychania. Nasmarować teflonową patelnie olejem, dobrze rozgrzać. Smażyć naleśniki na rumiany kolor
pieprzny smaczekszkoły, a obiad nie ruszony. Na kombinowanie nie miałam weny, czas nieubłaganie uciekał. Otworzyłam szafkę i sięgnęłam po puszki Graal , znalazłam tylko łososia z oleju i łososia w sosie pomidorowym, wyciągnęłam. Położyłam na stół paczkę makaronu, z zamrażarki wyciągnęłam brokuły Iglotex , z lodówki kremówkę. Moje plany troszkę zaburzały dwie różne puszki łososia. Cóż, raz kozie śmierć, coś z tego wyjdzie(...)Żubrówka made home ;) Zapraszam. A tu link: Blondynka Gotuje . Składniki na 3 porcje: 3/4 opakowania Fettucionne (Czanieckie Makarony) 1 puszka łososia w oleju Graal 1 puszka łososia w sosie pomidorowym Graal 1 opakowanie (450 g) brokuła mrożonego Iglotex ok.100-150 ml śmietanki kremówki 30% 2 ząbki czosnku odrobina oliwy z oliwek 1 łyżeczka koperku posiekanego sól pieprz Wykonanie: Na początku
Blondynka Gotujeświątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo koperkowym(...)łyzki majeranku 5 liści laurowych 60 g miękkiego masła 5 ziaren ziela angielskiego 3 łyżki mąki 3 łyzki chrzanu 2 peczki koperku 200 ml smietany głowka czosnku Wykonanie: sos:MAsło roztapiamy na małym ogniu,cebulkę kroimy na kosteczkę,szklimy na masełku. Dodajemy bulion, a następnie chrzan,koperek,hatujemy smietanę i dolewamy do sosu,doprawiamy wg uznania solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchnibędzie kremowe. Doprawiamy solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Brokuł dzielimy na różyczki i również gotujemy na parze 8-9 minut, y nadal zachował swoją piękną, zieloną barwę. Czas na sos. Na patelnię wlewamy śmietankę, gotujemy na średnim ogniu i dodajemy pokruszony ser gorgonzola oraz szafran, sos gotujemy kilkanaście minut aż ser całkowicie się rozpuści a całość zgęstnieje i zmniejszy swoją(...)objętość minimum o 1/3. Możemy doprawić sos pieprzem. Na talerzu układamy kilka łyżek puree z dyni, obok ugotowane na parze brokuł i piersi z kurczaka. Całość polewamy sosem. Gotowe
Mango PapajaUwielbiam pomidorowy sos z świeżych pomidorów LIMA. Charakteryzują się tym, że są bardzo mięsiste i soczyste. Koniec sierpnia i początek jesieni jest najlepszym okresem do robienia z nich przetworów. Ja robię najczęściej podstawowy sos z pomidorów i używam go jako bazę do dań głównych. Do naszego sosu potrzebujemy - 3 kilo pomidorów - 3 średnie cebule posiekane - sól, pieprz(...)dodajemy nasze pomidory, które puszczą sok pod wpływem ciepła. Dosalamy jeżeli jest taka potrzeba.Pozostaje nam już teraz dusić, co jakiś czas mieszając, aby nie przypalić. Dusimy na małym ogniu, sos ma delikatnie pyrkać ok. 1,5 godziny, aż zgęstnieje. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek i jeszcze gorące wkładamy do wyparzonych słoików. SMACZNEGO
Pasje Jolkijest chudą rybą, bardzo delikatną w smaku o apetycznym białym mięsie. Zwana jest także złocicą europejską. Jest ona jedną z nawykwintniejszych ryb morskich. Dziś serwuję ją z pikantnym sosem paprykowym, który wspaniale współgra z jej delikatnością oraz brokułami. Składniki: filety z soli (ja miałam mrożone) 1 cebula sól pieprz biały mąka 2 jajka bułka tarta Na sos: łyżka masła(...)jogurtowej 10% koperek Wykonanie: Filety lekko rozmrażamy (polecam kupić te bez lodu). Posypujemy solą, pieprzem białym, przekładamy pokrojoną cebulą i wkładamy do lodówki na 1h. W tym czasie przygotowujemy sos. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy 2 serki topione paprykowe, mieszamy aż serki dokładnie się rozpuszczą. Na koniec dodajemy śmietanę jogurtową i posypujemy obficie koperkiem. Filety wyjmujemy z lodówki, panierujemy
Walijskie Pichcenieżyciu nie jadłam. Tzn może przesadzam tak mówiąc, ale takiego połączenia nigdy. Wszystko oddzielnie i owszem. Miało być czekoladowo i słodko. Tak powstały racuszki z sosem czekoladowym. I zgrzeszyłabym mówiąc, że żałuję tej decyzji. Jakiś czas temu Margerytka zajadała się racuchami swojej teściowej. http://margarytka.blogspot.com/2013/08/racuchy-pachnace-cynamonem.html Takiego smaku mi narobiła(...)Składniki: 500 g mąki ok 500 ml mleka 4 łyżeczki cukru 50 g masła 2 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 35 g drożdży olej do smażenia ulubione owoce Sos czekoladowy Tabliczka ulubionej czekolady 50 ml mleka, lub śmietanki kremówki Rozkruszamy drożdże do kubeczka i zalewamy ok 1/4 szkl ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wsypujemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy na kilkanaście
Malinowe PocałunkiPyszne pierogi ze słodkim waniliowym twarogiem, na fenomenalnym sosie z czerwonego wina z malinami. Nie będę się rozpisywała się nad doznaniami smakowymi i wizualnymi tego dania, ponieważ na samo wspomnienie już cieknie mi ślinka. Składniki: Ulubione ciasto na pierogi. Każdy z nas ma inny przepis, przepis mamy, teściowej, babci, na oko.... Ja robię(...)przez praskę do ziemniaków, bądź w zupełności wystarczy rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem i mieloną wanilią na koniec doda żółtko, lub całe jajko. Dokładnie wymieszać i gotowe. Sos: 200 ml wina czerwonego u mnie czerwone wino Celebro cukier lub miód skórka z cytryny 4 szt goździków kardamon mielony imbir cynamon ok100 g malin Sos zaczynamy robić od typowego
Malinowe Pocałunkimieszamy śmietanę z mąką (wyjdzie konsystencji pasty), dodajemy po łyżce bulionu z pieczarek i mieszamy (wystarczy kilka łyżek). Zawartość szklanki wlewamy do gotujących się pieczarek. 6. Tak przygotowany sos pieczarkowy gotujemy jeszcze na minimalnym ogniu co chwila mieszając (teraz czas gotowania zależy jak chcecie go zredukować, żeby był gęstszy, mi zajęło(...)sosu dodajemy kawałki ugotowanego na parze kurczaka, chwilę razem gotujemy i rozgniatamy kawałki kurczaka (zrobiłam to łyżką), żeby powstały "strzępki" i żeby sos przypominał bardziej coś na kształt golarzu. 8. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną (na sypko). Ja zrobiłam to w parowarze, zalałam 110 ml wrzącej wody i gotowałam ok 40 min. 9. Kasze polewamy sosem, mieszamy
Malowane smakiemSkładniki: 10 sztuk jajka gotowane na twardo, 1/2 kg ziemniaki ugotowane, - w opisie buraczki zasmażane, - w opisie sos koperkowy buraczki zasmażane: 6 buraczków średnich ugotować do miękkości i ostudzone obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę na 1 łyżeczce smalcu zeszklić i dodać buraczki, do smaku doprawić solą, pieprzem, cukrem, octem sos koperkowy: na 1 łyżce(...)masła podsmażyć koperek w garnuszku, wlać 2 szklanki wody, do smaku dodać jarzynkę kucharka, 1/2 sztuki papryczki chilli, magę kucharka, śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos jajka ugotować na twardo z 10 minut, opłukać zimną wodą i obrać ze skorupki ziemniaki ugotować w osolonej wodzie podać jajka przekrojone na połowę z ziemniakami, buraczkami i polane sosem.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, mąka pszenna 3 łyżki, tarta bułka 4 łyżki, ziemniaki 1 kg, olej do smażenia - ile potrzeba SOS TZATZIKI: ogórek zielony 1 średni, rzodkiewki 4 duże, Tzatziki – pikantny sos czosnkowy 3 łyżki, śmietana 1/2 szklanki, jogurt naturalny 200 gram, cukier 1/2 łyżeczki obrane ziemniaki zmiksować z cebulą w pojemniku blendera(...)smażyć placki na rumiano z każdej strony - z patelni kłaść na ręczniku papierowym dla wchłonięcia tłuszczu ogórek ze skórką, rzodkiewki utrzeć na tarce grubsze oczka dodać drobno pokrojony szczypiorek, sos tzatziki, cukier, śmietanę, jogurt i dobrze wszystko wymieszać na placki kłaść porcję sosu i można zajadać ..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ziemniaki młode 1 kg jajka 2 sztuki kucharek 1 łyżeczka mąka pszenna 3/4 szklanki bułka tarta 2 łyżki papryczka chili - do smaku olej do smażenia - ile potrzeba sos - ile potrzeba w opisie młode ziemniaki oskrobać i w rozdrabniaczu je zmiksować, odstawić na 15 minut i odlać nadmiar wody z ziemniaków teraz wsypać mąkę, kucharka, tartą bułkę, jajka, posiekana papryczkę(...)chilli i wszystko dobrze wymieszać na gorącym mocno oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić z 30 minut, dodać całą papryczkę chilli posiekaną, kucharka do smaku, śmietanę 2 łyżki wymieszać z mąką i drobiną wody - wlać do sosu i mieszając zagęścić, wsypać natkę pietruszki
W Mojej Kuchni Lubiędzisiaj na kolację lekka sałatka z chorizo i serkiem w sosie musztardowym - pychota. Tutaj nie trzeba się rozpisywać wystarczy spróbować. Składniki: 100 g świeżej rukoli 200 g serka typu wiejskiego 100 g kiełbasy chorizo pomidorki koktajlowe sos 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z pestek winogron sól, pieprz Przygotowanie(...)mikserze do sałatek połączyć starannie wszystkie składniki sosu. Rukolę umyć i osuszyć, pokroić serek, kiełbasę i pomidorki - wszystko delikatnie zamieszać i dolać sos. Smacznego
Niezły Młynekposypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni. Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku. Ugotowany makaron wymieszać z sosem. Porcję makaronu w sosie dyniowym posypać kawałkami pstrąga lub wmieszać rybę do sosu. Smacznego
kolorowotorcikowo