sosy - 72234 przepisów (strona:63/4816)

Klopsiki w ostrym sosie z pomidorów 173

dużo. I tak można by w kółko :D A przecież można z mięsa przygotować inną potrawę, równie smaczną. Dziś padło na pulpeciki w sosie ze świeżych pomidorów. Pulpeciki robimy według własnego upodobania o ile nie mamy pozostałości z zawijania gołąbków ;) Jeśli jesteście ciekawi, jak ja robię gołąbki to zapraszam(...)Składniki sosu: 3 łyżki masła , 5 większych pomidorów , 2 marchewki , 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu , 2 listki laurowe , 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki , ostra mielona papryka - do smaku, mąka do obtoczenia pulpetów. Marchew obrać i ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem liści laurowych i pieprzu.  Pomidory sparzyć i usunąć skórkę. Masło roztopić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym z różowym pieprzem 226

Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszone sól biały pieprz niewielka ilość oleju Sos: 1  szalotka, posiekana skórka i sok z 1/2 cytryny 400ml śmietany 30% 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistego sól Przygotowanie: Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron(...)minut. Wyciągamy delikatnie podpieczone, ale jeszcze surowe w środku polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty. Sos  Na patelni (na której wcześniej smażyliśmy polędwiczki) szklimy szalotkę. Doprawiamy skórką startą z cytryny. Mieszamy. Zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut. Doprawiamy solą. Następnie dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 181

białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni  (termoobieg) na 20-25 minut. SOS Sok z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy i pozostałą ilość bazylii miksujemy, dodając partiami oliwę z oliwek. Sos powinien mieć płynną konsystencję. Rybę podajemy z przygotowanym sosem bazyliowym, przybraną listkami

Smakowity Blog Kulinarny
Szparagi z sosem holenderskim 137

szparagów. Można z nich przygotować wiele smakowitych dań. Zupy, sałatki, zapiekanki, tarty. Doskonale smakują ugotowane i polane roztopionym masłem, delikatnie oprószone solą morską. Często podaje się je z różnymi sosami np beszamelowym, z bułki tartej smażonej na maśle, czy też holenderskim. Składniki: Sos holenderski 1/2 kostki masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól pieprz biały Potrzebujemy także: pęczek(...)białych szparagów jajka ugotowane na twardo szczypiorek Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w garnuszku. Żółtka ubijamy mikserem z sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem. Powoli, stopniowo dodajemy gorące masło. Sos powinien gęstnieć jak majonez. Doprawiamy i polewamy nim ciepłe szparagi, ugotowane w wodzie z łyżeczką soli i cukru. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z sosem pomidorowym, mielonym mięsem i marchewką - pasta rigatoni con la salsa bolognese 211

smaku świeży liść bazyli 500 g makaronu typu rigatoni ser Parmezan do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Nastawić do gotowania duży garnek z osolona woda na makaron. W miedzy czasie przygotujemy sos bolognese. Wlewamy do osobnego garnka 3 łyżki  oliwy z oliwek , dodać startą na tarce o dużych otworach cebulę, marchew, poszatkowana nać selera,papryczke chili,mielone mięso i wszystko przez(...)silnym ogniu.  Dodać pół  szklanki białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje alkohol. Dodać przecier pomidorowy i gotowac na malym ogniu przez około 15 minut. Ja gotuje sos tyle czasu ile potrzeba na ugotowanie makaronu, który gdy jest już gotowy odlewamy i jeszcze gorący wrzucić do garnka z sosem. Dodać świeży listek bazyli i dokladnie wymieszać. Podawać gorący

zielonacukinka
Kottbullar w sosie śmietanowo - musztardowym 211

Dziś zapraszam Was do spróbowania specjału kuchni szwedzkiej. Mimo licznych opinii przeciw, jestem zdania, że kuchnia ta zasługuje na szansę. Kottbullar, czyli klopsiki, są bardzo delikatne i soczyste, a sos niezwykle aromatyczny.  Potrzebne(...)sosu: - 50 dag mielonego mięsa mieszanego                        - 12 dag kwaśnej śmietany - cebula

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekany camembert z sosem malinowym 205

zapadł mi w pamięci na długie jesienne dni. A dziś, zaciekawiona do granic możliwości, postanowiłam sprostać wyzwaniu. Dlatego też mam zaszczyt przedstawić camembert z pysznym boczkiem i słodko-kwaśnym sosem malinowym.  Potrzebne nam (na 4 porcje): - 2 krążki sera camembert - 250 g świeżych lub mrożonych malin - 12 plastrów boczku - 3-4 łyżki cukru Przygotowanie:  Każdy krążek sera kroimy(...)międzyczasie płuczemy maliny i razem z cukrem wrzucamy do blendera. Zmiksowane wstawiamy do lodówki. Gdy piekarnik jest nagrzany, wkładamy blaszkę i zapiekamy ser przez 15 minut. Pod koniec zapiekania, sos przelewamy do rondla i podgotowujemy. Gotowe trójkąciki wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem malinowym

W poszukiwaniu inspiracji
Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym 290

Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym... Długie, sprężyste nitki makaronu spaghetti. Kawałkeczki tuńczyka, cebuli i pomidorów. Oblepione sosem na bazie kwaśnej śmietany. Pyszne, proste i szybkie. Polecam!   Składniki: 250 g makaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w oleju (waga netto 185 g); 1 średnia cebula; 3 średnie pomidory; 1 ząbek czosnku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)przez około 5 - 8 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze i oprószać startym parmezanem (u mnie dodatkowo przyozdobiony świeżym oregano). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Najlepsze do tego

Gospodyni Miejska
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 211

skórki Ostra marynata cytrynowo-pieprzowa. 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 2 szalotki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos porowo-kaparowy. 1 por mały 2 łyżki kaparów konserwowych 5 dag masła 100 ml wina białego wytrawnego sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie(...)pachnieć, następnie utłuc w moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty. Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h. Sos. Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze. Podawać

Kulinarny karnet Christophera
Sos pomidorowy - przepis podstawowy. 204

Kiedy robiłam sos pomidorowy zawsze wychodził mi inny w smaku. Od pewnego czasu robię wszystko po kolei, krok po kroku z kartką i ołówkiem w ręku. W końcu osiągnęłam sukces. Jest taki o jakim marzyłam. Czysty, krwisto czerwony i w sam raz gęsty. Możecie go dodawać do różnego rodzaju mięs, pulpetów czy nawet do spaghetti zamieniając koperek na bazylię. Kombinowałam(...)szklanki do zaprawy  3 ziarenka ziela angielskiego  3 listki babkowe  3 łyżki śmietany  3 łyżki mąki  4 łyżki koncentratu pomidorowego  3 łyżki sosu sojowego ciemnego  łyżka oliwy  sól, pieprz,  1/3 małej papryczki chilli  szczypta papryki słodkiej  Sposób przyrządzenia:   Wodę zagotować z oliwą, koncentratem i przyprawami. Śmietanę

pieprzny smaczek
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 232

zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam. Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz. Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana  Przygotowanie sosu : Do rondla(...)koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję. Z z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos. Kupując owoce granatu wybierajcie owoce ciężkie i jednolitej barwy, a o świeżości świadczy lśniąca i gładka skórka

Mechanik w kuchni
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 199

mojej małej nieobecności spowodowanej  chorobami dzieciaczków wracam do Was z kolejną pyszną propozycją. Idealna na każdą ważną i tą mniej okazję. Szparagi podane na rewelacyjnym sosie Beurre blanc, z pysznym boczkiem ( a to dlatego, że nie dostałam szynki parmeńskiej. Jedyną dojrzewającą wędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie.  Obiad urodzinowy(...)męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje idealnie również do ryb. Powiem Wam, że ja osobiście jadła bym go ze wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)   6 cienko pokrojonych plasterków boczku   6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała

Malinowe Pocałunki
Sos ze świeżych grzybów 212

Pomysłów na wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego  Grzybobrania  miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka(...)rozpuszczonej we wrzątku. Dalej gotujemy już bez przykrycia kolejne 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę (ok 100 - 130 ml), pieprz i sól wedle uznania. Dalej gotujemy. Jeśli uznacie, że konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodajcie do niego łyżkę mąki, która go zagęści. Gotowe :) Mi tym razem sos posłużył jako dodatek do placuszków warzywnych . Przepis na nie znajdziecie  tutaj

Taste Of My Day
Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry 190

mleku 1 jajko 1 łyżka  kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 cm starty świeży imbir 2 łyżeczki curry tandori masala garam masala sól 100 ml bulion z drobiu 100 ml śmietana(...)misce, najlepiej ręką. Formować kulki, w każdą włożyć suszoną śliwkę. Dobrze zlepić, smażyć na oleju z każdej strony. Jeżeli posiadamy frytkownicę, to ułatwimy sobie pracę, smażąc w niej pulpety. Sos curry. Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek , cebule, dodać starty imbir. Dodać  curry, pozostałe przyprawy, podlać bulionem, dodać śmietanę i mleko kokosowe. Całość wymieszać blenderem. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Obsmażone pulpety

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym. 875

zapalić. Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem. Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka. Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę. Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć. Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć. Kurczaka ułożyć(...)półmisku, obłożyć pieczarkami, pomidorami i polać sosem

Kulinarny karnet Christophera