sosy - 72234 przepisów (strona:65/4816)

Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym 226

Makaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym... Długie, sprężyste nitki makaronu spaghetti. Kawałkeczki tuńczyka, cebuli i pomidorów. Oblepione sosem na bazie kwaśnej śmietany. Pyszne, proste i szybkie. Polecam!   Składniki: 250 g makaronu spaghetti; Puszka tuńczyka w oleju (waga netto 185 g); 1 średnia cebula; 3 średnie pomidory; 1 ząbek czosnku; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)przez około 5 - 8 minut. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron wymieszać z sosem, wykładać na talerze i oprószać startym parmezanem (u mnie dodatkowo przyozdobiony świeżym oregano). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja dodaję tuńczyka w kawałkach, ale może być także rozdrobniony. Najlepsze do tego

Gospodyni Miejska
Łosoś w sosie porowo-kaparowym 164

skórki Ostra marynata cytrynowo-pieprzowa. 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 2 szalotki 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek Sos porowo-kaparowy. 1 por mały 2 łyżki kaparów konserwowych 5 dag masła 100 ml wina białego wytrawnego sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki Wykonanie. Pieprz syczuański prażyć na patelni, aż zacznie(...)pachnieć, następnie utłuc w moździerzu. Szalotkę posiekać. Połączyć z resztą składników marynaty. Łososia posmarować marynatą i odstawić przynajmniej na 3 h. Sos. Stopić masło, dodać pokrojonego pora i osączone kapary. Smażyć, aż por zmięknie, nie rumienić. Dolać wino i gotować 3 minutki. Doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki. Rybkę grillować w umiarkowanej temperaturze, nie przewracając, aż się upiecze. Podawać

Kulinarny karnet Christophera
Sos pomidorowy - przepis podstawowy. 161

Kiedy robiłam sos pomidorowy zawsze wychodził mi inny w smaku. Od pewnego czasu robię wszystko po kolei, krok po kroku z kartką i ołówkiem w ręku. W końcu osiągnęłam sukces. Jest taki o jakim marzyłam. Czysty, krwisto czerwony i w sam raz gęsty. Możecie go dodawać do różnego rodzaju mięs, pulpetów czy nawet do spaghetti zamieniając koperek na bazylię. Kombinowałam(...)szklanki do zaprawy  3 ziarenka ziela angielskiego  3 listki babkowe  3 łyżki śmietany  3 łyżki mąki  4 łyżki koncentratu pomidorowego  3 łyżki sosu sojowego ciemnego  łyżka oliwy  sól, pieprz,  1/3 małej papryczki chilli  szczypta papryki słodkiej  Sposób przyrządzenia:   Wodę zagotować z oliwą, koncentratem i przyprawami. Śmietanę

pieprzny smaczek
Polędwiczka wieprzowa w sosie z granatu 189

zachować soczystość każdego kawałka również na 1-1,5 minuty po czym ponownie obracam. Po usmażeniu wyciągam na papierowy ręcznik a dopiero po chwili na talerz. Składniki na wytrawny sos z granatu : 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 owoce granatu pół niedużej cebulki 100 ml bulionu z kurczaka 2 łyżeczki miodu pieprz woda mąka ziemniaczana  Przygotowanie sosu : Do rondla(...)koniec redukowania pozostałe ziarenka granatu i jeszcze chwilę gotuję. Z z połowy łyżeczki mąki ziemniaczanej i kilku łyżek wody tworzę zawiesinę którą również dodaję aby lekko zagęścić sos. Kupując owoce granatu wybierajcie owoce ciężkie i jednolitej barwy, a o świeżości świadczy lśniąca i gładka skórka

Mechanik w kuchni
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 155

mojej małej nieobecności spowodowanej  chorobami dzieciaczków wracam do Was z kolejną pyszną propozycją. Idealna na każdą ważną i tą mniej okazję. Szparagi podane na rewelacyjnym sosie Beurre blanc, z pysznym boczkiem ( a to dlatego, że nie dostałam szynki parmeńskiej. Jedyną dojrzewającą wędliną był mega chudy boczek) i jajka w koszulkach... Jak dla mnie połączenie niebiańskie.  Obiad urodzinowy(...)męża- okazał się strzałem w dziesiątkę! Wracając do sosu, pasuje idealnie również do ryb. Powiem Wam, że ja osobiście jadła bym go ze wszystkim. Będziemy potrzebowali. Szparagi. Ja użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)   6 cienko pokrojonych plasterków boczku   6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała

Malinowe Pocałunki
Sos ze świeżych grzybów 166

Pomysłów na wykorzystanie pięknych okazów grzybków z ostatniego  Grzybobrania  miałam wiele, jednym z nich był sos grzybowy, pyszny dodatek do wielu dań (mięs, kasz, ziemniaków, kopytek, klusek śląskich, czy placków ziemniaczanych). Jest to zatem dodatek, który nie może się znudzić i dzięki dużemu wyborowi współgrających składników, odpowiada każdemu. Składniki: miseczka grzybów ok 300 g cebula śmietana łyżka(...)rozpuszczonej we wrzątku. Dalej gotujemy już bez przykrycia kolejne 15 minut. Następnie dodajemy śmietanę (ok 100 - 130 ml), pieprz i sól wedle uznania. Dalej gotujemy. Jeśli uznacie, że konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodajcie do niego łyżkę mąki, która go zagęści. Gotowe :) Mi tym razem sos posłużył jako dodatek do placuszków warzywnych . Przepis na nie znajdziecie  tutaj

Taste Of My Day
Pulpety opiekane z suszoną śliwką w sosie curry 141

mleku 1 jajko 1 łyżka  kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka maggi w płynie 1 łyżeczka majeranku roztartego w dłoniach śliwki suszone olej do smażenia Sos curry: 2 cebule 5 ząbków czosnku 2 cm starty świeży imbir 2 łyżeczki curry tandori masala garam masala sól 100 ml bulion z drobiu 100 ml śmietana(...)misce, najlepiej ręką. Formować kulki, w każdą włożyć suszoną śliwkę. Dobrze zlepić, smażyć na oleju z każdej strony. Jeżeli posiadamy frytkownicę, to ułatwimy sobie pracę, smażąc w niej pulpety. Sos curry. Na oliwie zeszklić pokrojony czosnek , cebule, dodać starty imbir. Dodać  curry, pozostałe przyprawy, podlać bulionem, dodać śmietanę i mleko kokosowe. Całość wymieszać blenderem. Zaciągnąć mąką ziemniaczaną. Obsmażone pulpety

Kulinarny karnet Christophera
Kurczak po norwesku w sosie śmietanowym. 829

zapalić. Kiedy płomień zgaśnie ,podlać mlekiem. Dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki. Od czasu do czasu polewać płynem spod kurczaka. Kurczaka wyjąć i trzymać w cieple. Do sosu dodać wino i śmietanę. Gotować odkryte kilka minut, aby sos zgęstniał. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki i usmażyć. Pomidory pokroić na ósemki ,posypać solą i pieprzem i obsmażyć. Kurczaka ułożyć(...)półmisku, obłożyć pieczarkami, pomidorami i polać sosem

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki i baldachy czarnego bzu w cieście i sosem mango. 152

Tenderloin and elderflower umbels. Składniki. 1 polędwiczka wieprzowa 4 baldachy bzu czarnego sól, pieprz Ciasto. 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mleka 1 jajko sól olej do smażenia Sos z mango. 1 mango 100ml śmietany kremówki 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Wykonanie. Polędwiczkę pokroić w plastry 1-1,5 cm i lekko rozpłaszczyć, posypać solą i pieprzem. Składniki ciasta(...)zanurzyć lekko w cieście i usmażyć .Odłożyć na bibułę. Plastry mięsa maczać w cieście i smażyć po 2 min z każdej strony. Na półmisku ułożyć polędwiczki, kwiaty bzu i sos z mango. Resztę sosu podać w sosjerce. Dobrym dodatkiem jest ryż

Kulinarny karnet Christophera
Rolki z kurczaka ze szpinakiem i sosem z boczniaków. 266

chicken with spinach. Składniki. 2 piersi z kurczaka 5 dag świeży szpinak 4 pomidor suszone z zalewy 1 ząbek czosnku 0,5 cebula przyprawa do dań Kucharek pieprz biały Sos. 5 szt grzyby boczniaki 0,5 cebula 100 ml bulion grzybowy 50 ml śmietana 36% pieprz czarny Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić przez folię, doprawić. Ząbek czosnku i cebulę drobno(...)pieczenia. Piec w piekarniku 20 minut w temp. 190 oC. Po 20 minutach odwinąć, wyjąć z folii i zapiec pod grillem około 5 minut. W czasie pieczenia rolek, zrobić sos. Cebulę pokroić w kostkę, boczniaki w paski. Przesmażyć na patelni, doprawić, podlać bulionem grzybowym, poddusić i dodać  śmietanę, zredukować. Rolki z kurczaka podać polane sosem

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z wędzonym kurczakiem, konfiturą z czerwonej cebuli i sosem musztardowo-miodowym 292

Salad with smoked chicken, red onion jam and honey mustard sauce Składniki. 3 garście sałaty mix 1 udko wędzone 1 burak 3 łyżki konfitury z cebuli czerwonej Sos. 1 łyżka oliwki arachidowej 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy delikatesowej sól pieprz Wykonanie. Przygotować sos z podanych składników, dokładnie je wymieszać. Obrany burak pokroić w bardzo(...)cieniutkie paseczki. Do miski włożyć umytą i osączoną sałatę, dodać paseczki buraka, wlać sos i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatę wyłożyć na dwa talerze, dodać plasterki kurczaka i na wierzchu położyć konfiturę z cebuli. Taka sałatka może stanowić obiadek lub kolacyjkę

Kulinarny karnet Christophera
Sos imbirowy 119

Jeśli mam na szybko przygotować jakiś sos mój wybór pada zwykle na sos imbirowy. Robi się go ekspresowo, a smakuje rewelacyjnie. Nadaje się do wszystkiego: do potraw grillowanych, jako dip do warzyw, do kanapek, tortilli, często go też robię gdy mnie i mojego T. najdzie ochota na pieczone krewetki panierowane. Poza świetnym smakiem dodatkowym bonusem jest dodatek imbiru, który jest(...)zdrowy. Oto niektóre właściwości imbiru: - przyspiesza krążenie krwi - ułatwia trawienie - leczy przeziębienia - pomaga przy chorych stawach - łagodzi bóle miesiączkowe - sprzyja odchudzaniu  za poradnik zdrowie.pl A jak się robi sos? Majonez Ketchup (tyle samo co majonezu) Mielony imbir, do smaku Natka pietruszki lub rzeżucha Smacznego

chwile dla mnie
Fantastyczny sos Reggae :) Ketchup paprykowy 175

Sos powstał przypadkiem... Tak się dzieje, gdy ma się masę papryki przeznaczonej do kiszenia, a w żadnym polskim sklepie nie można trafić na suszony koper... Ale... Oby więcej takich przypadków :) Skąd ta nazwa?  Kroiłam paprykę, która miała być wyłącznie czerwona, a nie była. Podszedł mąż, spojrzał na deskę i oznajmił: Widzę, że robisz sos w kolorach reggae(...)przez maszynkę do mięsa. Dodajemy chilli, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy i cukier. Gotujemy 15 minut i dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy kolejne 15 minut. Jeśli jest taka potrzeba sos można jeszcze zmiksować ( ja trochę zmiksowałam, ale nie na gładką masę). Wlać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15-20 minut. Smacznego :) Inspiracja

chwile dla mnie
Sos cygański 96

pory jakoś nie brałam się za robienie sosów do słoików. W moim domu rodzinnym też zawsze po prostu kupowało się ketchup, musztardę, majonez, chrzan, nikt nawet nie wspominał, że można coś takiego zrobić w domu. Od dłuższego czasu zbierałam się za zrobienie ketchupu, a jak w końcu zrobiłam i zobaczyłam, że to takie proste, a efekt tak dobry, postanowiłam(...)razu wziąć się za inne sosy. Przyznaję, nie ja jestem autorką tego przepisu. Znalazłam go tutaj . Już tradycyjnie zrobiłam na próbę z połowy porcji, zamieniłam ocet spirytusowy na mój - jabłkowy i zmniejszyłam ilość cukru. I po tych zmianach jak dla mnie jest idealny:) Przepis podaję z całej porcji. Składniki:   - 1,5 kg pomidorów  - 2 papryki ( czerwoną

chwile dla mnie
Sos pieczarkowy. 205

Sos pieczarkowy jest sosem uniwersalnym. Ten właśnie przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu, a przy tym bardzo smaczny! Składniki: 200 g pieczarek 100 ml śmietanki 30%-35% średnia cebulka olej sól, pieprz Przygotowanie: Umyte pieczarki i średnią cebulkę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy cebulę. Kiedy cebula będzie lekko zeszklona dodajemy pieczarki i dusimy(...)przykryciem ok. 10 minut. Do uduszonych pieczarek dodajemy śmietankę, sól i pieprz, dokładnie mieszamy i redukujemy sos na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. Smacznego

Kuchnia Łukasza