sosy - 72234 przepisów (strona:69/4816)

Kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym 170

tylko walory smakowe, ale przede wszystkim jego prostota. Choć czas gotowania wynosi godzinę, to właściwie poświęcić trzeba jedynie kilka sekund, gdy posiłek znajduje się na ogniu, aby przemieszać sos i powrócić do bieżących obowiązków. W końcu koszule same się nie wyprasują Kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym ma jeszcze jeden atut. Mianowicie dobór składników do wykonania tego przepisu jest łatwy(...)śmietanę, keczup, przyprawiamy solą, pieprzem, a całość mieszamy i gotujemy przez ok. 1 godzinę na małym ogniu bez przykrycia (co jakiś czas zaglądając i mieszając całość). Po tym czasie sos powinien być gęsty (odparowujemy w końcu bardzo powoli wodę ze śmietany), dodajemy pomidorki koktajlowe, gotując zawartość przez jeszcze max. 10 minut. Wykładamy na talerze i ozdabiamy kilkoma pomidorkami koktajlowymi oraz

Szybko Tanio Smacznie
Kurczak w sosie słodko - kwaśnym 398

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym... Soczyste kąski filetów z piersi kurczaka. Plasterki pieczarek. Paseczki papryki. Kosteczki słodkiego ananasa. Zatopione w aromatycznym, słodko - kwaśnym sosie. Chiński klasyk w polskiej kuchni. Serdecznie polecam!   Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; Puszka ananasa w syropie (waga netto 565 g, po odsączeniu 340 g); 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 1 duża(...)cebula; 2 łyżki sosu sojowego, jasnego; Sól; 1/2 pęczka szczypiorku; Olej. Sos: Syrop pozostały w puszce po ananasach (wszystko); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1/2 łyżeczki sosu sambal oelek; 1 i 1/2 łyżki białego octu winnego; 1 płaska łyżeczka białego cukru; 1/2 szklanki zimnej wody. Szczypta vegety; Sól; Pieprz. Dodatkowo: 300 g ryżu. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem

Gospodyni Miejska
Pomysł na grilla: Szaszłyki w sosie charmoula 302

Idealny, aby spędzić go na świeżym powietrzu na pikniku lub grillu. Jeżeli zastanawiacie się, co wrzucić na ruszt , mam dla Was świetną propozycję - nieco orientalne szaszłyki marynowane w marokańskim sosie charmoula . To kolejna po keftach z sosem miętowym moja propozycja na grilla inspirowana kuchnią krajów śródziemnomorskich. Charmoula to przepyszny sos pełen ziół i aromatycznych przypraw. Przebijają się w nim nuty(...)cytryny i kolendry - spotkałam się nawet z określeniem, że jest to " marokańskie, kolendrowe pesto ":) Ten sos naprawdę odmieni Wasze tradycyjne szaszłyki, niezależnie z jakiego mięsa je przygotujecie. Mojemu Mężowi bardzo smakowały i mam nakaz powtarzania tego przepisu:) Sos charmoula (lub chermoula) można spotkać w kuchni Maroka, Tunezji oraz Algierii . Przygotowuje się go na bazie aromatycznych przypraw - kminu rzymskiego, papryki

Chilli Czosnek i Oliwa
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 280

potrzeby. Jednak wtedy... do jakiej grupy się zaliczam? Aktualnie szukam swojego miejsca w świecie kulinarnym, a nic innego nie pasowało lepiej niż "wegetarianizm". Taki niezupełny, jak widać. ŚLEDZIE W SOSIE MIODOWO-MUSZTARDOWYM. /własny;/ dla 3-4 osób 4-5 pojedynczych płatów matjasów 1 duża cebula 1 słoiczek musztardy sarepskiej (170g) 3-4 łyżki płynnego miodu, najlepiej akacja lub wielokwiatowy(...)przynajmniej raz wodę. Odcedzam i osuszam. Kroję w małe kawałki. Cebulę obieram i sparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości. Następnie kroję w półtalarki. Z musztardy i miodu przygotowuję sos: miód podgrzewam, łączę z musztardą, dodając przyprawy. Zostawiam do ostudzenia. W słoiku układam warstwami cebulę i ryby, przekładając porcją sosu. Zostawiam na 1-2 dni w lodówce, szczelnie zamknięte. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z kurczakiem, ananasem, grzankami i z sosem chili 384

rzodkiewki pół ogórka zielonego ser feta albo żółty ser połowa czerwonej papryki szczypiorek bazylia mała puszka ananasa 2 garści grzanek 2 piersi z kurczaka kostka rosołowa składniki na sos: 5 łyżek ketchupu 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki mielonego chili albo 1 stołowa łyżka sosu z chili tajlandzkiego 1/3 szklanki soku z ananasa Sałaty szarpiemy w dłoniach, rzodkiewki(...)kostkę i gotujemy w małej ilości wody z kostką drobiową do wyparowania wody,aż do momentu przysmażenia się mięsa. Warzywa z serem, podsmażonym kurczakiem i grzankami mieszamy. Polewamy sosem wykonanym z ketchupu, oliwy, soku z ananasa i z dodatkiem chili. Ozdabiamy szczypiorkiem i świ eżą bazylią.  Sałatka z ananasem, kurczakiem i grzankami

Bon Appetit Małgorzaty
Rolada schabowa z żurawiną w sosie chrzanowym 205

schabu 1 słoiczek chrzanu śmietankowego albo żurawinowego 1 słoiczek żurawiny  30 dag szynki parmeńskiej (albo boczku) duża garść suszonej żurawiny pęczek natki pietruszki sól pieprz Składniki na sos: 1 słoiczek chrzanu tartego dobrej jakości śmietana (u mnie 18 %) sok z połowy cytryny zioła prowansalskie koperek cukier do smaku sól Ponadto: sznurek do związania mięsa rękaw do pieczenia Schab rozcinamy(...)potem posypujemy suszoną żurawiną oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.Schab ściśle zwijamy w roladę i związujemy sznurkiem. Wkładamy do rękawa i pieczemy około 1 godziny w 200 stopniach C. Sos: śmietanę podgrzewamy (i przed zagotowaniem) dodajemy chrzan tarty oraz sok z połowy cytryny, cukier i sól do smaku. Na koniec dodajemy koperek i zioła prowansalskie. Zagotowujemy i czekamy aż sos się

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z granatem i łososiem z sosem z sera pleśniowego 245

wytrawnego i najprościej było mi przygotować sałatkę :) Składniki: opakowanie roszponki 1 ogórek zielony 150 g łososia wędzonego 1 owoc granatu 3 rzodkiewki 3 jajka na twardo szczypiorek Składniki na sos: 100 ml jogurtu naturalnego 50 ml majonezu 100 g sera z niebieską albo zieloną pleśnią 2 łyżki octu balsami cznego biały pieprz.   Składniki na dressing ze sobą mieszamy(...)ścieramy na tarce i dodajemy do sosu. Na półmisku układamy roszponkę, pokrojone w plastry rzodkiewkę i ogórek, pokrojone w ósemki jajka. Układamy także cząstki łososia. Granat przekrawamy na pół i uderzając drewnianą łyżką od spodu owoc wydobywamy kulki granatu, które dodajemy do sałatki. Całość polewamy sosem. Dekorujemy szczypiorkiem. sałatka z łososiem i granatem

Bon Appetit Małgorzaty
500 przepis na blogu: gołąbki z mięsem i razowym chlebem w sosie grzybowym 203

tworzycie ją razem ze mną  Dziś trochę inne gołąbki, ponieważ z samym mięsem mielonym. Do mięsa nie dodawałam namoczonej bułki, tylko razowy chleb. Tak dla zdrowia ;) Gołąbki w sosie grzybowym to idealna potrawa na zimę. Składniki: 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 litry warzywnego bulionu 1 szt. średniej kapusty włoskiej  ok. 8 kromek chleba razowego, bez skórki(...)Następnie kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy na oleju w raz z 1 posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Po podsmażeniu zalewamy wodą i gotujemy przez około godzinę aż sos się zredukuje. (Jeśli wg Was nie jest wystarczająco gęsty, możecie dodać odrobinę mąki dla zagęszczenia). Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka

Bon Appetit Małgorzaty
Czarny makaron z białym sosem 194

mątwy b y samodzielnie zafarbować sobie makaron. Niestety nigdzie nie mogłam taki dostać. Ale w końcu doczekałam się gotowego makaronu w lidlu :) A jak czarny makaron, no to sos musi być biały. Zrobiłam na bazie śmietanki i mojego ulubionego włoskiego sera.  Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie czarnego makaronu barwionego sepią 200 g sera gorgonzola (najlepiej bez skórki(...)opakowanie rukoli kilkanaście pomidorków koktajlowych Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez 3 minuty. W garnuszku podgrzewamy śmietankę i dodajemy pokruszony ser gorgonzola. Dodajemy posiekany szczypiorek oraz doprawiamy pieprzem. Sos Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą i dekorujemy pomidorkami. Smacznego! :) makaron farbowany atramentem z ośmiornicy

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczeń z karkówki w sosie warzywnym 578

Pieczeń z karkówki tym razem w sosie warzywnym to kolejna odsłona jednego z moich ulubionych mięsiw, podchodząc jednocześnie do niej z swoistym szacunkiem staram się zawsze aby była pyszna, krucha i zwalała z nóg ;) Składniki : karkówka wieprzowa (ok 2kg)   marchew  korzeń pietruszki cebula 3-4 ząbki czosnku 2 ziemniaki   przyprawa do karkówki lub (jak u mnie) papryka(...)przyciskam drugą, ma to na celu utrzymanie zbitej formy ułatwiającej krojenie w plastry. Pozostałe warzywa z powstałym sokiem przelewam do garnka i na piecu zamieniam blenderem w gotowy sos chwilkę gotując.  Ps.: Te 2 ziemniaki w śród warzyw powinny idealnie zagęścić sos bez użycia dodatkowej mąki

Mechanik w kuchni
Ryba w sosie śmietanowym 323

oleju sól, pieprz, gałka muszkatołowa koperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie.    Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Dodajemy mleko, nadal mieszamy aż do zagotowania. Uwaga! W momencie dodania mleka, trzeba pilnować, aby sos nam się nie przypalił. Następnie dodajemy(...)posiekany koperek.   Rybę owijamy folią aluminiową, pieczemy 15 min w 180 stopniach. Następnie folię rozwijamy i podpiekamy chwilkę, żeby ryb a się zarumieniła.   Upieczoną rybę polewamy sosem i gotowe! :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Śledzie w słodkim sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki 321

święta pod znakiem między innymi własnie śledzi. Na naszym stole zjawią się pod postacią sałatki z czerwoną papryką , w śmietanie z bazylią i cytryną oraz w sosie pomidorowym z kawałkami pomarańczowej papryki. Kolorystycznie ta trójca prezentuje się pięknie, nie uważacie? :) Składniki: 4-5 płatów solonych śledzi , 2 średnie cebule , 1 większa pomarańczowa papryka , 1 szklanka(...)głębszej patelni, podsmażyć paprykę. Jak zacznie się rumienić, zalać sokiem pomidorowym i przez chwilę poddusić. Papryka powinna być al dente, nie powinna całkowicie zmięknąć. Sos doprawić ostrą papryką i odstawić do całkowitego wystudzenia. Do zimnego sosu przełożyć śledzie z cebulą, wymieszać i odstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin. Taka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 258

smażonego.Świetnie nadaje się tu właśnie gicz wołowa ,z delikatnym,rozpływąjacym się w ustach mięsem,z ogromną ilością smakowitego i zdrowego kolagenu.Po ugotowaniu rosołu,wyławiamy miękkie mięso i przygotowujemy sos musztardowy. Składniki na sos musztardowy: 200 ml rosołu-spora chochla 2 bardzo czubate łyżeczki musztardy(dałam sarepską-Kamisa) 2 łyżeczki mąki do zagęszczenia-daję instant lub krupczatkę ( nie robią się(...)ilości zimnej wody rozmieszać mąkę i zagęścić sos.Pogotować chwilę ,aż mąka całkowicie sie rozklei.Zestawić z ognia.Dodać jogurt,dokładnie wymieszać.Przyprawić szczytą cukru,ewentualnie solą.Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzać Podawać z ziemniakami z wody i np.salatką z buraczków.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bakłażan i marchewka w sosie curry z ciecierzycą 183

Dzisiejszy baklazan w sosie curry z ciecierzyca to pyszne,wegeterianskie,pozywne danie z egzotyczna nuta.Swietne zarowno na obiad jak i na kolacje.Danie jest bardzo aromatyczne,o bogatej konsystencji i jedwabistej strukturze.Baklazan jest niezwykle delikatny,po prostu rozplywa sie w ustach.Dodatek marchewki wprowadza odrobine koloru i przelamuje kremowa konsystencje potrawy.Sprobuj,a przekonasz sie jakie to smaczne.Polecam! Skladniki na 4 porcje(...)marchewki 2 cebule 300g ciecierzycy (cala puszka) 400 ml mleka kokosowego 150-200 ml bulionu warzywnego 1,5 lyzeczki czerwonej pasty curry pieprz z mlynka 1 lyzka sosu sojowego mielona kolendra mielony kumin-jesli lubisz 1 lyzka oleju zielona natka pietruszki Przygotowanie: baklazana umyc,przekroic wzdluz na 4 grube plastry ,posolic odstawic na 15 min obrac marchewke i cebule.Marchew pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wielkanocny "sos polski" 167

Tego sosu nie moze zabraknac na zadnym wielkanocnym stole.Przynajmniej ja nie wyobrazam sobie bez niego Wielkanocy.Nie za bardzo wiedzialam jak zatytulowac post,bo w domu nazywany byl po prostu sosem chrzanowym.W "Kuchni polskiej" znalazlam jego prawidlowa nazwe-sos polski.Jest przepyszny,a swoim smakiem uswietni swiateczne sniadanie ,obiad i kolacje.Nadaje sie bowiem idealnie do jajek,wedlin i mies na zimno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!