jest to obiad w 30 minut :) ale....no własnie , kto z nas nie kocha naleśników? Dzisiaj proponuję naleśniki po chłopsku z sosem pieczarkowym- obiad jest na dwa dni dla rodziny czteroosobowej. Naleśniki w tej odsłonie są przepyszne, syte i można dowolnie zmieniać sosy ( patrz tutaj ) zrobią też wrażenie na gościach :) Zachwyt murowany :) Polecam i zaczynamy : Naleśniki(...)ziemniaki, na małej patelni smażymy cebulkę na oliwie. Po ugotowaniu ziemniaków, dodajemy masło, cebulkę, pieprz- dusimy. Ziemniaku powinny być lekko ostre- w razie czego dodać soli i więcej pieprzu. Sos pieczarkowy znajdziecie tutaj . Na usmażone naleśniki nakładamy dużą łyżkę ziemniaków, składamy w kopertę. Najpierw boki, poźniej góra i dół. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
Smaki EdytySosy do makaronu typu Tagliatella można robić przeróżne. Jednak ja mam swój ulubiony. Sos z podgrzybków z kurczakiem. Bardzo prosty i smaczny. Podaję przepis na sos, a makaron trzeba po prostu kopić gotowy. SKŁADNIKI podgrzybki ok. 30 dag. ( o tej porze mrożone) 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu jedna cebula 1 łyżka oleju sól , pieprz 1 mała
W kuchennym oknie Ewysmakował... I staram się by za każdym razem był inny. Ostatnio napoczęłam piękną, ogromną dynię i kawałek wykorzystałam do przygotowania sernika z dodatkiem czekolady. Całości dopełnia delikatny sos śmietankowy... Mówię Wam, pycha! Spód: 150g herbatników, 85g masła. Masło stopić, herbatniki zmielić blenderze na pył. Dodać masło, krótko zmiksować, do połączenia się składników. Masą wylepić dno tortownicy(...)cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pokrojoną w kosteczkę czekoladę i dynię obraną i pokrojoną w kostkę. Wymieszać. Masę przelać na przygotowany spód. Piec około 55minut w temp. 170st. Ostudzić. Sos: 125g serka kremowego naturalnego Apetina, 125g jogurtu naturalnego, 100g śmietany 18%, 50g cukru, cukier puder. Serek utrzeć ze śmietaną i jogurtem oraz cukrem
Z miłości do słodkościsernik jest naprawdę idealny. Nie opada, nie przypieka się z wierzchu jest po prostu boski. Delikatny, wilgotny, lekki. Chyba już mój ulubiony ;). Dodatek karmelu czyni go nr 1. Sos karmelowy. szklanka cukru 4 łyżki wody 50 g masła 180 ml śmietany kremówki 30% Składniki: 1kg twarogu sernikowego w wiaderku 6 jajek 100g cukru lub więcej nasiona z 1 laski(...)upływie tego czasu uchylamy delikatnie wyłączony piekarnik na 15 min i wyjmujemy sernik. Studzimy go i całkiem zimny wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc. Sos karmelowy: Cukier wsypujemy do małego garnka z grubym dnem. Wlewamy wodę i stawiamy na średnim ogniu. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować
Malinowe PocałunkiPierwszy wpis z produktami w ramach współpracy od Decare . Proponuję obiad w klimatach typowo dla Bliskiego Wschodu. W rolach głównych ryż 3 kolory oraz sos Teriyaki. Składniki: 1 sznycel z indyka 50g ryżu 3 kolory (przed ugotowaniem) sos Teriyaki sól pieprz zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Ryż wrzucamy na wrzącą osoloną wodę (1,5 szklanki) i gotujemy(...)minut pod przykryciem. Między czasie przygotowujemy sznycla. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie i sos Teriyaki. Wkładamy do lodówki na czas gotowania ryżu. Jeśli ryż się ugotuje smażymy sznycla na odrobinie oleju pod przykrycie (ok. 1,5 minuty na jedną stronę). Wszystko podajemy z dodatkiem ogórka konserwowanego. Smacznego
Truskawkowa Fiestanadzieniem karmelowym, cały ogrom słodkości, ciast, kremów z udziałem karmelu to moja zguba! Zguba, z która nie walczę, lecz systematycznie ulegam i dzielę się z Wami przepisem na sos karmelowy :) Składniki: szklanka cukru 200 ml tłustej śmietany (min 30%) 50 g masła szczypta soli Wykonanie: Do rondelka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier całkowicie się(...)rozpuści. Następnie dodajemy śmietanę i masło. Mieszamy by wszystkie składniki się rozpuściły i połączyły ze sobą. Delikatnie solimy, by wzbogacić smak i wydobyć z niego więcej słodyczy. Gdy sos jest jeszcze ciepły, przelewamy do naczynia, w którym będziemy go przechowywać. Po ostygnięciu gęstnieje :) Może być przechowywany w lodówce do kilku tygodni. Jedno z najprostszych zastosowań sosu z jakiego możemy korzystać
Taste Of My DaySkładniki (porcja - zdjęcie): Sos: 225 g (2 małe) obranych ze skórki pomidorów 60 g (połowa) marchewki 50 g (połowa) cebuli 1 ząbek (5 g) czosnku 1 płaska łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego pół szklanki bulionu 5 g (płaska łyżeczka) masła sól, pół łyżeczki cukru bazylia, oregano Dodatkowo: 14 g (dwa cienkie plasterki) sera błękitny lazur 85 g makaronu(...)marchewka będzie miękka. Dodajemy oregano, bazylię (nie za dużo, według uznania, albo wcale) 5. Miksujemy zawartość garnka. Dodajemy odrobinę cukru. 6. Ugotowany makaron posypujemy "rozkruszonym" serem pleśniowym i zalewamy sosem. Gotowe. Kaloryczność: Porcja (zdjęcie): ok. 500 kcal Porcja z makaronem bez sera: ok. 450 kcal Sam sos do makaronu: ok. 160 kcal Smacznego
Malowane smakiemPyszne placki z dyni z brzoskwiniami i domowym sosem karmelowym - pomysł na słodkie śniadanie, obiad lub podwieczorek. SKŁADNIKI 1 szklanka puree z dyni(...)jajka 2 łyżki oleju 2 łyżki cukru 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 połówki brzoskwiń z puszki szczypta soli olej do smażenia cukier puder sos karmelowy - przepis tutaj PRZYGOTOWANIE Puree z dyni miksujemy z jajkami i olejem. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Miksujemy dodając szczyptę soli. Połówki
Moje Kuchenne Rewelacjemuszkatołowa, sól, pieprz. Przygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy cały czas, aż do lekkiego zbrązowienia. Dodajemy mleko w temperaturze pokojowej. Mieszamy, aż sos zacznie gęstnięć. Następnie ściągamy z ognia i mieszamy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos zgęstnieje jeszcze podczas studzenia. Sos beszamelowy ułożyłam na płytkach cementowej firmy
Aga w kuchnidodajemy pieczarki z cebulą i trzymamy chwilkę wszystko razem na ogniu, doprawiamy do smaku. Pora na śmietanę. Mieszamy ją z odrobiną wody, hartujemy poprzez dodanie do niej łyżki składników sosu, a następnie wylewamy na patelnię przy wyłączonym gazie. Mieszamy, kosztujemy, jeśli trzeba doprawiamy dodatkowo. Gdyby sos wyszedł za gęsty, możemy rozcieńczy ć go wodą. Standardowo - szkoły podawania są dwie - gotowym(...)sosem polewamy makaron albo mieszamy wszystko razem. Podajemy z listkami pietruszki. Smacznego
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 3/4 kg mielone drobiowe, 1 sztuka bułka namoczona w wodzie, 2 łyżki kaszka manna, 1 sztuka jajka, 1 łyżeczka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony SOS: 6 sztuk pomidory. 8 sztuk czosnek ząbki. 1/2 pęczka natka pietruszki. 2 łyżki olej rzepakowy. 4 szklanki wywar z klopsików 1 kubek śmietana. 3 łyżki mąka pszenna. 1,5 łyżeczki vegeta(...)minut na oleju zeszklić pokrojone ząbki czosnku dodać zmiksowane ze skórka pomidory i posiekaną natkę pietruszki podsmażać z 5 minut mieszając i wlać wywar z klopsików zagotować i zagęścić sos wymieszaną mąką ze śmietaną słodką 12% do sosu włożyć klopsiki podać np. z ziemniakami surówką z kapusty lub z czym lubisz.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 sztuka kabaczek, 5 sztuk ziemniaki, 1 sztuka jajka, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej rzepakowy, - w opisie sos z koźlarzy kabaczka dobrze opłukać, pokroić na kawałki i zetrzeć w pojemniku blendera na tarce "wiórki" lub na tarce zwykłej przełożyć do miski ciut posolić i po 20-stu minutach odcisnąć(...)ziemniaków lub na tarce zwykłej do odciśniętego kabaczka dodać ziemniaki, jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać na oleju gorącym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy sos z koźlarzy czerwonych z mojego przepisu: "TUTAJ" placki podać z sosem.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 2 litry woda, 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 1 łyżka masło, 1 łyżeczka sól morska guerande Royal Brand, - pałki w sosie śmietanowo-serowym makaron wsypać do garnka i zalać zimną wodą, dodać łyżkę masła, doprowadzić do wrzenia co jakiś czas mieszając gotować do miękkiego makaronu i odlać na sito na łyżce masła podsmażyć 6 pałek z rosołu(...)podsmażone wyjąć z garnka wlać ze 3 szklanki rosołu, dodać 10 dag starty ser, 2 łyżki gęstej śmietany 18% i zagotować mieszając do rozpuszczenia sera, można przelać sos przez sitko i włożyć pałki do sosu do smaku dodać maggi, pieprz gotowy makaron jest smaczny, wyśmienita egzotyka na talerzu podana......POLECAM......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu sodu
W Mojej Kuchni Lubięzłocisto pokrojoną w kostkę cebulkę posypaną cukrem do cebulki wlać zmiksowane w blenderze umyte pomidorki ze skórką posypać pieprzem, przyprawą w płynie do smaku, kucharkiem i zagotować do sosu włożyć gołąbki i dusić z 30 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu co jakiś czas mieszając, na koniec zdjąć pokrywkę i gotować z 10 minut do odparowania nadmiaru wody na większym(...)jakiś czas mieszając z tej ilości wyszły mi 24 gołąbki, użyłam 8 gołąbków resztę w 3 porcjach ZAMROZIŁAM BEZ PODSMAŻANIA - po odmrożeniu są jak świeże i wtedy je podsmażam sos jest dobrze odparowany i mamy naturalnie gęsty sos z pomidorów..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSezon grillowy trwa...sos barbecue obowiązkowy;) Składniki: 1 łyżka oliwy 1 posiekana cebula 400 g pomidorów z puszki 3 ząbki czosnku 85 g cukru trzcinowego 3 łyżki octu(...)jabłkowego 2 łyżki sosu Worcestershire / dostępny w sklepie wysyłkowym http://www.skworcu.com.pl/ / 1 łyżka koncentratu pomidorowego Wykonanie: Podsmażamy cebulę na oliwie na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodajemy pozostałe składniki,doprawiamy do smaku. Gotujemy wszystko na niewielkim ogniu przez 20-30 minut
Anioły w kuchni