sosy - 72234 przepisów (strona:82/4816)

Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie 228

szybki, piątkowy obiad polecam muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie. To kolejne, banalnie  proste danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę(...)pomidorowy. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i po kilku minutach zdejmij z ognia. Poczekaj chwilę na makaron (bo pewnie się jeszcze gotuje;), odcedź go i zalej przygotowanym sosem, wymieszaj, dopraw do smaku pieprzem i świeżą zieleninką np. szczypiorkiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Śledzie w sosie koperkowym 246

Pyszne śledziki w lekkim koperkowym sosie. Pyszności :) składniki: 6-7 solonych płatów śledziowych 400 g jogutru naturalnego gęstego lub śmietany 18 % 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki kurkumy Kamis 1 łyżeczka octu 10 % sól ziołowa ok 1/2 łyżeczki Kamis Śledzie wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku a następnie pokroić na małe kawałki, wiekości na jeden kęs. Jogurt dokładnie(...)wymieszać z koperkiem, kurkumą, solą ziołową i octem. Do tak przygotowanego sosu włożyć pokrojone śledzie i dokładnie wymieszać aby wszystkie kawałki były pokryte sosem. Tak przygotowane śledzie przykryć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki aby smaki sie przegryzły

Monia miesza i gotuje
Pulpeciki w sosie śmietanowo – chrzanowym 308

przygotować w 30 minut. Wystarczy zrobić ich trochę więcej i mamy obiad na 2 dni. Najmniej chyba lubię je w wersji pomidorowej, dlatego przeważnie goszczą one u mnie w sosie pieczarkowym lub koperkowym. Tym razem, na prośbę brata, postawiłam na dodatek chrzanu. Idealnie komponują się z puree ziemniaczanym albo kaszą i ulubioną surówką. Normal 0 21 false false false(...)startą na grubych oczkach marchewkę, ziele angielskie, liść laurowy. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować około 20 minut do miękkości mięsa. Pulpeciki wyjąć na talerz. Pora przygotować sos. Do wywaru dodać chrzan i śmietanę. Zagotować chwilę. Następnie mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do garnka w celu zagęszczenia sosu. Z powrotem do garnka włożyć pulpeciki. Smacznego

Fabryka pomysłów
Ryba w sosie koperkowo-śmietanowym 188

minut.   A poza tym wiem, co jem. Do przyrządzenia tego dania możecie wykorzystać ulubione filety ryby – u mnie był mintaj. Podczas konsumpcji przyszła mi również myśl, że sos świetnie będzie się komponował z moim ulubionym kurczakiem. Następnym razem postaram się tak go wypróbować. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)posiekany czosnek i koper. Ewentualnie posolić i popieprzyć do smaku. Chwilę gotować. Do miseczki przełożyć śmietanę, dolać do niej wywar. Wymieszać za pomocą trzepaczki. Przelać do rondla. Następnie zagęścić sos mąką (wymieszaną z wodą za pomocą trzepaczki). Rybę z obu stron usmażyć na odrobinie oleju. Wyłożyć na talerze i polać sosem. Podawać z ziemniakami. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Pizza z kurczakiem, pesto, pieczarkami i sosem śmietanowym 330

sprężyste (ok. 10 minut). Wyrobione ciasto oprószyć mąka, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut (moje w sumie leżało parę minut więcej, bo między czasie robiłam sos itp.).  Rozwałkowujemy je na tyle spodów ile nam potrzeba, a następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmarować spód pesto. Potem posmarować sosem śmietanowym (śmietana wymieszana z solą(...)pokrojonego w kostkę (uprzednio go usmażyłam z solą i pieprzem). Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut, aż będzie rumiana. 2 pizzę zrobiłam już klasyczną – sos pomidorowy, ser żółty, szynka i pieczarki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Panna Cotta z sosem malinowym 134

Składniki: 400ml śmietany 30% 1 opakowanie cukru waniliowego 40g cukru 1 łyżeczka żelatyny Sos:  1 szklanka malin   1-2 łyżki cukru Wykonanie: Śmietanę podgrzewamy z cukrem i cukrem waniliowym. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy żelatynę i  miksujemy, żeby dokładnie się rozpuściła. Masę przelewamy do małych miseczek i odstawiamy do ostygnięcia. Chłodzimy w lodówce co najmniej 3 godziny(...)Sos: Maliny gotujemy z cukrem przez około 5 minut. Jeżeli nie lubimy dużych ziarenek malin, możemy je rozdrobnić za pomocą blendera.  Przed podaniem polewamy deser sosem:) Pokochaj gotowanie- źródło przepisu

Czerwona Porzeczka
Makaron z brokułami w sosie serowym 202

małym ogniu, rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dolewamy mleko i mieszamy aż zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy serek i dokładnie mieszamy, tak, aby powstała gładka masa. Do sosu dodajemy szynkę i musztardę. Mieszamy. Najlepiej gdyby sos miał ostrzejszy, wyrazisty smak, w inny przypadku danie będzie mdłe. Na talerzyk wrzucamy makaron, następnie brokuły i polewamy sosem. Smacznego

Czerwona Porzeczka
Sałatka na ostro- czyli por i kurczak w sosie czosnkowym ;) 53764

Seler i kukurydzę odcedzamy na sitku.  Majonez i jogurt mieszamy razem, dodajemy czosnek granulowany, pieprz i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę, mieszamy. Układamy warstwowo: połowa porcji pora- kurczak- sos.    połowa porcji pieczarek-seler-sos kukurydza- reszta pieczarek- reszta pora- sos Smacznego

Czerwona Porzeczka
Kieszonki schabowe w sosie pomidorowym 207

miseczki, dodajemy pokrojoną drobno pietruszkę, przyprawy i pokrojoną lub startą mozzarellę 2. Farsz paprykowy : Paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy bazylię i startą lub pokrojoną mozzarellę 3. Przygotowanie sosu: Pomidory zalewamy wrzącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy i przekładamy na rozgrzaną patelnie, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Sos przelewamy do naczynia żaroodpornego. Plastry schabu obsypujemy vegetą, następnie rozcinamy(...)boku tak aby powstała kieszonka, do środka wkładamy farsz i spinamy wykałaczką. Smażymy na wolnym ogniu przez 5-10 minut z każdej strony. Następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego z sosem i pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Zdejmujemy pokrywkę, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy aż się zarumieni. Podajemy z makaronem

Czerwona Porzeczka
Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone + sos czosnkowy ;) 365

Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 150g serka mascarpone 4-6 plasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia. Podajemy z sosem czosnkowym.  Moja propozycja podania obiadu to opiekane ziemniaki i surówka z marchewki jako dodatki

Czerwona Porzeczka
Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym 140

pszennej 100g zimnego masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody   Farsz: por 20dag wędzonego boczku 30dag pieczarek 3 średnie ogórki kiszone papryka słodka pieprz oregano   Sos: mały jogurt grecki 2 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku łyżeczka musztardy pieprz sól czosnek granulowany   Dodatkowo: ser żółty Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło(...)mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano. Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy. Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze

Czerwona Porzeczka
Schab w sosie pieczarkowym 273

Składniki: 5-6 kotletów schabowych cebula 3 ząbki czosnku 0,5 kg pieczarek 2 łyżki śmietany 18% mąka do zagęszczenia sosu 0,5 litra bulionu pieprz, sól papryka słodka olej do smażenia   Wykonanie: Kotlety rozbijamy na plastry o średniej grubości. Posypujemy solą, pieprzem i papryką słodką. Smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do garnka i zalewamy bulionem . Pieczarki(...)mniejsze części, cebulę w piórka, czosnek w kosteczkę. Wszystko dorzucamy do bulionu. Dusimy przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy mięso na talerz, a do wywaru dodajemy śmietanę. Jeżeli sos jest za rzadki dodajemy mąkę. Po zagęszczeniu przekładamy mięso do sosu, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę. SMACZNEGO!!! :) Przepis zaczerpnięty z Tastfully Blog

Czerwona Porzeczka
Rolada z indyka w sosie pomarańczowym 192

posprzątać :) Zawsze jest to doskonała okazja do improwizacji w kuchni. Efekty naszej twórczej wariacji wokół fileta z indyka, bakalii i pomarańczy w postaci rolady z indyka na słodko w sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion(...)pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml śmietanki 30% (do sosu)  świeży tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku z pomarańczy. Nadzienie (proporcje wg uznania, ja zastosowała mniej więcej w takich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu

Delicious Titbits
Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem 50

Schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem  Dziś polecam kolejny przepis na obiad ze schabu w plastrach , czyli duszony schab w sosie słodko-kwaśnym z marchewką i porem. Taki schab smakuje każdemu, jest idealnie kruchy, delikatny i mięciutki. Schab w sosie słodko-kwaśnym jest banalnie prosty i dość szybki w przygotowaniu (nie licząc czasu duszenia). Mięso wystarczy(...)całość wodą i poczekać, aż wszystko będzie idealnie miękkie - może to zająć 60-90 minut, a nawet trochę dłużej. Czas duszenia zależy od grubości schabu. Jeśli wolicie, użyjcie do sosu świeżego imbiru, zamiast granulowanego. Wtedy podsmażcie go razem z warzywami, sos będzie jeszcze bardziej aromatyczny. Jeśli lubicie ostre smaki, dodajcie do sosu odrobinę świeżej lub mielonej papryczki chili.   Schab

Lekcje w kuchni