jeść na okrągło i pod każdą postacią. Niestety musiałam troszkę odpuścić i teraz makaron już tylko raz w tygodniu króluje na moim stole. W tym wydaniu będzie podany z sosem na bazie warzyw i rewelacyjnego soku pomidorowego eko, który otrzymałam w ramach współpracy z firmą symbio.pl Składniki : * szklanka makaronu razowego pszennego eko * pół czerwonej papryki * pół małej cebuli * ząbek(...)cebulkę oraz czosnek. Wymieszać z posiekanym pomidorem oraz pokrojoną w kosteczkę papryką. Całość lekko poddusić w soku pomidorowym, aż do odparowania nadmiaru wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos posypać świeżymi ziołami. Zapraszam Was na stronę firmy oraz do polubienia FB - będziecie na bieżąco informowani o nowościach w sklepie
Magiczne Życie MartyPrzepis na wyborny sos do pizzy (przepis na pyszną znajdziecie TUTAJ ). Jest to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmieniać podług Waszych gustów. Sos ten można używać do makaronów. Autorką jest Alessandra Zeccini. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryGęstego sosu czosnkowego używam do wrapów i kanapek. Sos powinien mieć konsystencję gęstego majonezu. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryZachciało mi się ostatnio pulpetów, a takich w sosie koperkowym nie jadłam wieki. Sos gotuje się bardzo szybko i uważam go za jedno ze smaczniejszych obiadów na wiosnę. Koperkiem pachnie w całym moim domu :). Przepis ze zdjęciami krok po kroku :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy Aleksandryblachę, posmarować delikatnie olejem z zalewy z pomidorów. Piec 30 minut w 180 stopniach C, po tym czasie roladę nakryć papierem do pieczenia i piec jeszcze 10 minut. SOS KAPAROWO-CYTRYNOWY 250 ml bulionu drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 150 ml wina białego wytrawnego 100 ml śmietany 30% sok z 1/2 cytryny 1 łyżka kaparów tymianek, rozmaryn(...)minut. Po tym czasie dolać śmietankę oraz sok z cytryny - gotować do zgęstnienia. Wsypać kapary, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Roladę kroić w plastry. Podawać polaną sosem kaparowo-cytrynowym. Smacznego
kolorowotorcikowoziarnach - wlać śmietanę, dodać ser mascarpone i starty ser żółty. Całość podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Mieszać do momentu rozpuszczenia żółtego sera. Dodać pokrojone szparagi - wymieszać. Sos serowo-śmietanowy dosmaczyć przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw i solą. W garnku połączyć makaron z sosem serowo-śmietanowym. Porcje makaronu wykładać na talerz, udekorować pozostawionymi szparagami. Smacznego
kolorowotorcikowocurry razem doprawić delikatnie solą i odstawić na godzinkę do lodówki. Palce lizać. świetnie nadaje się do jajek na twardo i jak wiadomo curry pasuje do kurczaka. Na zdjęciu sos curry jest z lewej strony, z prawej jest sos czosnkowy
Mechanik w kuchniKolejny przepis na przetwory z pomidorów na zimę to pyszny domowy sos pomidorowy z cebula, czosnkiem i ziołami, który gdy tylko przyjdzie nam ochota posłuży do zrobienia pysznego dania - makaronu, zapiekanki czy zupy. Pomidory w zimie nie są smaczne, dlatego polecam przygotować sobie trochę takich słoiczków a będziemy się długo cieszyć prawdziwym smakiem pomidorów, bo nawet to kupne przeciery(...)sosy nie oddadzą tego smaku jaki zamkniemy sami w takim jednym słoiczku. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgronie znajomych. Jeżeli zdecydujecie się na grilla proponuję zaskoczyć gości mini szaszłykami, które naprawdę są pyszne ! Składniki: 4 filety z kurczaka (pojedyńcze) 3 ząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka miodu 1 łyżka ketchupu 2 łyżki oleju roślinnego pieprz patyczki do szaszłyków Filety z kurczaka pokroić wzdłuż w cieńkie paski, odstawić i przygotować marynatę(...)minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc. Zamarynowanego kurczaka nadziewać na patyczki do szaszłyków, grilować około 10 minut, polewając pozostałą marynatą. Podawać z ulubionym sosem np.czosnkowym. Udanego grilowania i SMACZNEGO
Zabawa smakiemczęść zamrażam , na dni kiedy nie ma dużo czasu, a coś trzeba dać na obiad :) I dzisiaj nastał taki dzień- gołąbki jak znalazł w zamrażarce , a do tego przepyszny sos pomidorowy. Przepis na gołąbki znajdziecie tutaj . Zaczynamy: Składniki: 3 łyżki mąki 50 gr masła puszka posiekanych pomidorów 200 ml bulionu kurczakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml śmietany(...)mieszamy do połączenia. Dodajemy bullion I mieszamy. Odstawiamy z gazu, dolewamy śmietany I miksujemy ( blenderem). Dodajemy pomidory w puszce I koncentrat I zagotowujemy. Doprawiamy solą I pieprzem I gotowe. Sos pomidorowy podałam do nasmaczniejszych gołąbków . Smacznego
Smaki EdytySos tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy
Smaki EdytySosy :) w naszej kuchni są dodatkami do potraw. Chcę Wam polecić aksamitnie śmietakowo - pieczarkowy sos. Pasuje do mięs, makaronów, ryżu. Raz spróbujecie , I zostanie z Wami na zawsze :) Polecam I zapraszam Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 150 ml bulionu kurczakowego 150 gr małych pieczarek sól, pieprz 200 ml śmietany natka pietruszki lub kolendry Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy
Smaki EdytySos pieprzowy - rewelacyjny do steków, mięs wołowych, mięs z grilla. Przepyszny. Zaczynamy. Składniki: 50 gr masła 2-3 łyżki mąki 200 ml bulionu wołowego 200 ml śnietany 1-2 łyżki pieprzu Wykonanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy make, mieszamy. Zalewamy bulionem, nie przestając mieszać. Zciągamy z gazu dodajemy pieprz I śmietanę- miksujemy blenderem. Kładziemy na gaz I zagotowujemy. Sos gotowy. :) Smacznego
Smaki EdytyMuszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta
Buniabaje w kuchniInspirowany ,,Marchewkowym sosem albo-albo ( imbir albo chrzan)" . Jeśli można zrobić dietetyczny sos z ugotowanej w rosole marchewki z dodatkiem imbiru lub chrzanu - to czemu nie z pozostałych warzyw z rosołu czyli selera i pietruszki ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni