Uwielbiam ostre smaki, więc chili sos z pieczonej, zielonej chili absolutnie przypadł mi do smaku. Ten chili sos wykorzystuję głównie do makaronowych zapiekanek lub enchiladas. Chili sos świetnie pasuje również do mięsa i drobiu. Jest to sos na ciepło i w odróżnieniu od tego chili sosu ,przyrządzony z zielonego chili. Bardzo aromatyczny bo zrobiony z upieczonego chili, czosnku i cebuli(...)Piecone dodatki zawsze podkreślają charakter sosu. Spróbujcie sami. Sos doprawiłam trybulą. Rzadko używam tego tak popularnego w krajach Beneluksu zioła, Kupiłam je praktycznie przez pomyłkę, myśląc, że to pietruszka. Uschła mi w doniczce, więc pomyślałam, że wykorzystam ją do sosu. A Wy, natrafiliście kiedyś na trybulę w sklepie? A może uprawiacie ją w ogródku? Chili sos Składniki: 3 zielone chili
codojedzeniaSoczysta pierś z kaczki z aromatycznym sosem z kaczki, podana z puree ziemniaczanym i brokułem ugotowanym al dente. Przepyszne danie, którego smak wspominany był, aż do końca dnia. Idealne danie na romantyczny obiad we dwoje, np. w Walentynki. Pierś z kaczki nie może być absolutnie przeciągnięta (wtedy jest sucha i gumowa), a sosu nie można absolutnie pominąć. Sos przyrządzić można(...)wcześniej, a robi się go z nogi kaczki z dodatkiem warzyw i bulionu (najsmaczniejszy jest domowy bulion cielęcy, ale jeśli go nie macie, możecie użyć np. drobiowego). Sos jest intensywny, gęsty i co najważniejsze – naturalny (bez sztucznych dodatków, bez mąki, bez śmietany). Pierś z kaczki smażona jest od strony skóry, następnie bardzo krótko z drugiej strony, po czym trafia
Moja Delicjajajka – sól, pieprz – zioła i inne przyprawy (wg uznania; ja wykorzystałam oregano, koperek) – dodatki u nas ricotta, ale świetnie sprawdzą się wszelkie warzywa Dyniowy sos: – ok 200 g upieczonej dyni – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – szczypta soli oraz pieprzu – ok 100 ml bulionu warzywnego W misie blendera umieszczamy kalafior i miksujemy go aż całość(...)kształt (ciasto nie powinno być zbyt grube). Kalafiorowy spód wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 15 minut. Gdy spód będzie podpieczony, studzimy. Po chwili nakładamy sos i rozprowadzamy go tworząc jednolitą warstwę. Na wierzchu układamy kawałki ricotty i posypujemy ziołami. Wkładamy na kolejne 15-20 minut do piekarnika
Szybko Tanio SmacznieCieszę się, że miałam okazję zapoznać się z bogatą ofertą sosów firmy Folwark . Chyba nikogo nie muszę przekonywać, że dobrze doprawione danie jest jednym z elementów sukcesu kulinarnego. Sosy Folwark to taka przysłowiowa kropka nad "i". Bardzo wielka kropka... Firma posiada bardzo ogromny wybór swoich produktów, więc każdy znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Sosy idealnie łączą się z różnego(...)typu potrawami i sądzę, że nie muszę zachwalać ich jakości - smak i skład mówi sam za siebie. Szczerze - to rzadko kupuję gotowe sosy. Przerażają mnie dodatki, które są w nich zawarte. Jednak z czystym sumieniem mogę zaufać marce Folwark . Wraz z moją rodziną - jesteśmy na Tak ! Pokrótce zaprezentuję Wam propozycję firmy Folwark, które miałam możliwość osobiście poznać: Romualda duńska
Di gotujepewno część umieszczę na blogu, oczywiście postaram się wszystko dodać. Ale dziś jak w tytule, coś domowego, pysznego i sprawdzonego o niezawodnym smaku i aromacie. Taki sos, co go robili babcia z dziadkiem, mama a teraz ja z nim eksperymentuje. Niby zwyczajny sos na żeberkach, ale to jest jednak "TEN" sos, który zawsze jest idealny, pachnący w połączeniu(...)młodą kapustą pachnącą koprem, doprowadzają ślinianki do istnego szaleństwa . Tak więc, na sos potrzebne nam: około 1 kg żeberek w paskach bądź trójkątach 2 szalotki 2-3 ząbki czosnku ośródka z jednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku
Kuba Gotujeskośnie równe kawałki. W garnku podgrzewamy lekko osoloną wodę i gdy będzie wrzała wrzucamy kopytka i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia na wierzch. W tym samym czasie przygotowujemy sos – roztapiamy 2-3 łyżki masła, dodajemy łyżkę posiekanego tymianku oraz sok z limonki. Ugotowane kopytka wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy świeżym tymiankiem
Szybko Tanio Smacznieprzygotować chińskie noodle w 15-20 minut . Kiedy mam na nie ochotę, zamiast zamawiać jedzenie z knajpki, błyskawicznie robię je sama. Wychodzi i szybciej, i taniej. Co oprócz sosu? Zanim podam przepisy, pozwolę sobie jeszcze na kilka zdań o tym, co trzeba mieć pod ręką, by w każdej chwili być gotowym na przygotowanie domowego chińskiego fast-foodu. Noodle, czyli(...)warzywa, a nie mrożone danie azjatyckie. Te pierwsze to po prostu zahibernowane, zdrowe warzywa. Natomiast mrożone dania mogą zawierać różne dziwne dodatki, które są nam do niczego nie potrzebne. Sosy Sos przygotowujemy szybko zanim jeszcze zaczniemy smażenie. Mieszamy wszystkie składniki w kubeczku, żeby potem tylko wlać całość na patelnię. Podane proporcje podaję dla dania dla 2 osób. Sos podstawowy
W kuchni wieczoremarganowego – sól, pieprz do smaku Fasolce odrywamy/odkrawamy końce, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20-30 minut (wrzucamy do gotującej się wody). W tym czasie przygotowujemy sos – w garnku umieszczamy musztardę, olej oraz miód i delikatnie podgrzewamy (składniki muszą się połączyć). Fasolkę wykładamy na półmisek i polewamy jeszcze ciepłym, płynnym sosem. Niewątpliwym atutem tej propozycji jest
Szybko Tanio Smacznienich rzeczy magiczne. W końcu podobno róże są dla meksykanów afrodyzjakiem. U nas obyło się bez konnych przejażdżek nago, na słowiańskie geny chyba ta mieszanka nie działa. Ale ten sos... ten sos z pewnością ma w sobie jakąś magię. Kiedy czytałam powieść Laury Esquivel nawet nie marzyłam, że uda mi się kiedyś przygotować którekolwiek z czarodziejskich dań tworzonych przez Titę(...)ważne żeby nie były słodzone) -pitaya (dość regularnie pojawia się w Selgrosie) Przepiękna! Kiedy już niczym alchemik zgromadzicie potrzebne cuda, możecie zacząć kuchenne czary. PRZEPIÓRKI W RÓŻANYM SOSIE KASZTANOWYM 12 gotowanych kasztanów jadalnych (u nas z puszki, w zalewie) ok 50 świeżych płatków róży pomarszczonej (nasze!) 1 pitaya 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki miodu
les mirabellesodrobiną soli – gdy woda będzie gorąca, wrzucam pokrojoną cukinię, ale nie gotuję. Zostawiam na ok 10 minut po czym wykładam na talerz. W drugim, mniejszym garnku przygotowuję sos – wlewam mleko, dodaję koncentrat oraz przyprawy i całość mieszam. Gorącym sosem polewam pappardelle. Smacznego! Dajcie znać czy jedliście już taki „makaron
Szybko Tanio Smaczniedość swobodnie operować stosownie do indywidualnych upodobań. Dodatek imbiru i białego pieprzu oraz użycie lekko ostrej musztardy Dijon dodadzą naszemu kurczakowi również umiarkowanej pikanterii. Warto od razu zaznaczyć, że sos miodowo-musztardowy, o którym mowa w tym przepisie to sos „na gorąco”, którego nie należy mylić z „zimnym” sosem miodowo-musztardowym stosowanym zwykle do sałatek, a do którego wrócimy przy(...)kurczak idealnie nadaje się do grillowania – i zapewne pojawi się na naszym blogu również i w tej wersji, wówczas jednak z zupełnie innym zestawem dodatków. Udka z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym to bardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak
Kulinarna PokusaBardzo smaczna zapiekanka makaronowa z pomidorowym sosem z soczewicą i świezymi liśćmi bietoli /lub szpinaku/ . Całość wykończona tradycyjnym sosem beszamelowym i obowiazkowo zółtym serem. Ragu' z soczewicy przygotowuje się podobnie jak tradycyjny, włoski sos mięsny. Potrzebujemy do tego warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować(...)moją wersję sosu należy wcześniej ugotować soczewicę , a następnie połączyć ją z podgotowanym sosem pomidorowym . Tym razem jednak do zapiekanki użyłam gotowej soczewicę z kartonu /świetne rozwiązanie/. Zamiast liści bietoli można wykorzystać świeży szpinak. Ilośc składników / u mnie tylko przykładowa / można dowolnie zmieniać w zalezności od tego ile warstw
Zakamarki mojej kuchniparyskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :) Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos: 30 g masła 30 g mąki 450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 125 ml białego wina 4 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryklopsiki w bulionie około 15 minut. Potem dodajemy puszkę pomidorów w wraz z sokiem z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Później robimy zaklepkę z mąki i wody. Zaklepkę wlewamy do sosu i energicznie mieszamy trzepaczką, gotujemy około 5 minut. Doprawiamy bazylią, solą i pieprzem. Klopsiki podajemy z makaronem spaghetti Klopsiki ze szpinakiem w sosie pomidorowym W dłoniach formujemy klopsiki
Bon Appetit Małgorzatysłodko - słony smak. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 mała cukinia 1 papryka kilka pomidorków koktajlowych 4 małe cebule 2 łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego + dowolne zioła Możemy też dodać pieczarki. Kurczaka marynujemy w miodzie i sosie sojowym przez około pół godziny. W tym czasie moczymy też patyczki w wodzie, żeby
Bon Appetit Małgorzaty