Sos tatarski jest dodatkiem do śledzi, jajek , dań mięsnych itd. Można wyróznić wersję wiedeńską, która zawiera korniszony, kapary I natkę pietruszki, jest też wersja francuska- gdzie dodajemy roztarte ugotowane na twardo żółtko I pokrojone drobno białko. To jako ciekawostka. Myśle , że kazdy z nas ma swój sposób na sos tatarski I dzisiaj przed świętami chcę przedstawić mój : Zaczynamy
Smaki EdytySosy :) w naszej kuchni są dodatkami do potraw. Chcę Wam polecić aksamitnie śmietakowo - pieczarkowy sos. Pasuje do mięs, makaronów, ryżu. Raz spróbujecie , I zostanie z Wami na zawsze :) Polecam I zapraszam Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 150 ml bulionu kurczakowego 150 gr małych pieczarek sól, pieprz 200 ml śmietany natka pietruszki lub kolendry Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy
Smaki EdytySos pieprzowy - rewelacyjny do steków, mięs wołowych, mięs z grilla. Przepyszny. Zaczynamy. Składniki: 50 gr masła 2-3 łyżki mąki 200 ml bulionu wołowego 200 ml śnietany 1-2 łyżki pieprzu Wykonanie: Masło rozpuszczamy, dodajemy make, mieszamy. Zalewamy bulionem, nie przestając mieszać. Zciągamy z gazu dodajemy pieprz I śmietanę- miksujemy blenderem. Kładziemy na gaz I zagotowujemy. Sos gotowy. :) Smacznego
Smaki EdytyMuszę przyznać, że zestawienie delikatnych rybnych kotlecików z równie delikatnym sosem koperkowym jest super. Zresztą równie dobre są w sosie grzybowym czy innym. Ważne , że jest to potrawa ,,oszczędnościowa". Mały kawałek ryby , trochę ziemniaków , które zostały z obiadu i już mamy następny obiad. O jednym trzeba tylko pamiętać , że ryba z reguły jest chudym mięsem( pomijając np. halibuta
Buniabaje w kuchniInspirowany ,,Marchewkowym sosem albo-albo ( imbir albo chrzan)" . Jeśli można zrobić dietetyczny sos z ugotowanej w rosole marchewki z dodatkiem imbiru lub chrzanu - to czemu nie z pozostałych warzyw z rosołu czyli selera i pietruszki ? Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniWspaniały przepis na coś jak leczo do zjedzenia bez dodatków , bądź dobry sos do makaronu czy też do ryżu. Jak dla mnie idealny. Zajadałam się , zajadałam ! Muszę zrobić go ponownie. Składniki : * kolorowe papryki * marchewka * cebula * cukinia * pieczarki , grzyby leśne * mielone mięso * sól , pieprz , ulubione przyprawy * pomidory w puszce * koncentrat pomidorowy * ketchup pikantny * olej rzepakowy * opcjonalnie czerwona(...)będą miękkie dodać mięso mielone i wszystko dusić razem z ulubionymi przyprawami do miękkości mięsa. Wlać pomidory , dodać koncentrat i ketchup. Można podawać jako samodzielne danie , ale i jako sos do makaronu , ryżu czy ziemniaków. Jest pyszny
Magiczne Życie MartyJest to mój ulubiony sos do pizzy który nadaje się idealnie na ciasto jak i do polania pizzy po upieczeniu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zapraszam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany czosnek. Dodać pomidory i przecier. Gotować aż cała woda odparuje. Odstawić do przestygnięcia. Dodać bazylię. Zmiksować na gładki gęsty sos, gdyby był za rzadki można dodać oliwy. Przyprawić do smaku
Magiczne Życie MartySos który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam. Składniki : * 2 łyżki masła * mała cebula * 300g boczniaków * pół litra wody bądź buliony warzywnego * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka śmietany 18% * sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone(...)paseczki, przesmażyć, dolać wodę lub bulion i dusić do miękkości grzybów. Całość przyprawić do smaku. W śmietanie rozprowadzić mąkę, dodać kilka łyżek sosu, wymieszać i dodać do garnka. Zagotować. Można dodać posiekany świeży koperek
Magiczne Życie MartyPost Sos włoski do sałatek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeznam nikogo, kto nie lubi sosu czosnkowego. Pasuje praktycznie do wszystkiego, szczególnie jeśli chodzi o przekąski. Przyda Wam się również na nadchodzący sezon grillowy :) Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 5 min. SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY Składniki: - opakowanie jogurtu greckiego (200 gram) - 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) - 1 ząbek czosnku - łyżka posiekanego koperku - pół łyżeczki soli
Zgrabne GotowaniePost Sos pieczeniowy ciemny pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sos miodowo-musztardowy do sałatek i mięs pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sos holenderski pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Pieczony łosoś w sosie pomidorowo – cebulowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCałość energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do momentu spienienia- wtedy mamy pewność, że mąka nie jest surowa. Dolewamy mleko ( można je wstępnie podgrzać dzięki czemu zyskamy jedwabisty sos)- mieszamy. Co jakiś czas mieszamy i kontrolujemy, aby nie wykipiało. Dodajemy pieprz, sól i gałkę do smaku ( ok. pół łyżeczki soli i gałki + trochę mielonego czarnego pieprzu do podkreślenia(...)smaku). Gotujemy do momentu zgęstnienia. Aby uniknąć tworzenia się kożuchów na sosie należy przykryć folią spożywczą. Bon Appetit
Pudełko rozmaitości