Nie znam nikogo, kto nie lubi sosu czosnkowego. Pasuje praktycznie do wszystkiego, szczególnie jeśli chodzi o przekąski. Przyda Wam się również na nadchodzący sezon grillowy :) Jego przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 5 min. SOS CZOSNKOWO-KOPERKOWY Składniki: - opakowanie jogurtu greckiego (200 gram) - 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) - 1 ząbek czosnku - łyżka posiekanego koperku - pół łyżeczki soli - szczypta pieprzu - 1/4 łyżeczki cukru pudru Czosnek prz... czytaj dalej...
Też robię dzieciom taki sos, bo uwielbiają go do pizzy, ale nie mam sprawdzonego sposobu, żeby nie było w nim grudek. Pani Kasiu - jest jakiś sposób, aby sos był taki delikatny jak na zdjęciu? Mam w domu taki klasyczny wyciskacz do czosnku, ale dzieciaki skarżą się, że to jeszcze nie jest to ;/
Myślę, że dobry wyciskacz do czosnku to podstawa - ja używam takiego z Ikei (http://www.ikea.com/pl/pl/images/products/koncis-wyciskacz-do-czosnku__23486_PE040579_S4.jpg) i jestem bardzo zadowolona. Może też Pani spróbować zetrzeć czosnek na tarce o najdrobniejszych oczkach, chociaż sama nigdy tego nie próbowałam. Sos mieszam trzepaczką, wtedy jogurt się ładnie łączy z majonezem. Mam nadzieję, że te rady coś pomogą :)Pozdrawiam
Witam. Nominowałam Twojego bloga do Liebster Blog Award, szczegóły tutaj http://www.mojewypiekiinietylko.com/2014/03/liebster-blog-award/ Pozdrawiam. Danusia
W opcji z bez majonezu jest około 130 kcal, a z majonezem - 220.Pozdrawiam