obiad muszą być potrawy mięsne? Nie. Na pewno będą smakowały kluski śląskie z sosem pieczarkowym. Kluski śląskie: 1 kg ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól Ugotowane ziemniaki studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę ziemniaczaną. Z wyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną(...)wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty. Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany sól, pieprz Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki i wraz z cebulą dusimy na maśle. Mąkę łączymy z bulionem warzywnym i zalewamy nim pieczarki. Gotujemy i pozostawiamy
Salonik smakówocet. Gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Makaron gotujemy wg zaleceń na opakowaniu. Polewamy naszym sosem z kurczakiem, posypujemy świeżo posiekaną bazylią, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i podajemy. Smacznego! * Zamiast z kurczakiem, makaron możemy podać z tuńczykiem z puszki. Jeżeli zdecydujecie się na tę wersję, tuńczyka(...)puszki podajemy na sam koniec, gdy makaron i sos są już na talerzach. Możemy go nawet podać w osobnej miseczce, aby każdy nałożył go wedle uznania. Danie przetestowane - również smakuje wyśmienicie :) Do potrawy pasują również czarne oliwki i kapary
My Culinary ArtŚliwkowy sos Składniki: 10 dużych śliwek 3 łyżeczki rumu 2 - 3 łyżki cukru białego 1/2 łyżeczki masła 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wody+ do rozprowadzenia mąki ziemniaczanej przyprawa w młynku cynamon z wanilią (użyłam Kamis) Przygotowanie: Wypestkowane śliwki dzielmy na ćwiartki. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy owoce, dodajemy cukier, wodę i cynamon z wanilią oraz rozprowadzoną(...)odrobinie wody mąkę ziemniaczaną. Całość dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy na ciepło z ulubionymi lodami
Moja smaczna kuchniacoś prostego i "na szybko", a że wyszło całkiem smaczne, a do tego zdrowe to postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Przepis na 2 porcje (ja ugotowałam do sosu 1,5 szklanki makaronu- mierzone na sucho). Składniki: 2 łyżki oliwy 1 duża czerwona papryka 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 1 mini papryczka chili (jeśli macie(...)warzyw wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, słodką paprykę, bazylię, i trochę ksylitolu jeśli całość jest za kwaśna. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka będzie wystarczająco miękka. Jeśli sos będzie dla Was zbyt gęsty, możecie dodać 3 łyżki wody. :-) Smacznego
kuchnia do kwadratuJeśli lubicie sosy do makaronu musicie koniecznie go wypróbować. Cukinia fajnie komponuje się z pomidorami i papryką, a do tego jej żółty kolor będzie przypominał Wam o ciepłym lecie ;) Przepis pochodzi ze strony In My Coffee Kitchen , zmniejszyłam proporcje o połowę. Dodałam też swoje modyfikacje. Z tej porcji wyszło mi 5 słoików po około 300ml. Składniki: 0,5kg czerwonej(...)dnia z octu i cukru gotujemy zalewę. Nadmiar wody odsączamy z warzyw, wkładamy je do garnka i zalewamy gorącą zalewą. Dodajemy koncentrat i przyprawy, dusimy 40-50 minut. Gorący sos nakładamy do słoików. Zamykamy słoiki i pasteryzujemy 15 minut. GOTOWE
Czerwona Porzeczkaodsączenia. 2. Do rondelka wlewamy wino, ocet balsamiczny, dodajemy cukier i 3/4 malin. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 - 20 minut. Po tym czasie sos możemy przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek (ja tego nie zrobiłam), przelewamy do sosjerki. 3. Na patelni rozpuszczamy masło i porządnie podgrzewamy. Wątróbkę dokładnie obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzane masło(...)około 10 minut). Zdejmujemy z ognia, solimy i pieprzymy dla smaku. 4. Na talerzach układamy rukolę, następnie wątróbkę, a na niej liście melisy. Posypujemy pozostałymi malinami i polewamy naszym sosem. Smacznego! :) Danie inspirowane przepisem z magazynu "Moje Gotowanie
My Culinary Artwrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki. 2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz i smażymy około 5-7 minut. Wlewamy śmietanę i całość gotujemy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pietruszkę i mieszamy. 3. Tagliatelle przygotowujemy wedle zaleceń producenta. Rozkładamy na głębokie talerze, polewamy naszym sosem i dekorujemy pietruszką. Wskazówka: Gotowe danie można posypać zmiksowanymi orzechami włoskimi
My Culinary ArtSkładniki dla (dla dwóch osób): Szklanka średnich lub dużych krewetek (obrane, bez jelit) 1 płaska łyżka pasty tamaryndowej 3 suszone papryczki chilli 1 łyżka sosu rybnego 2 łyżki oliwy 100ml wody 1/2 cebuli, drobno posiekanej 2 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne 1 łyżka cukru trzcinowego zielona część dymki(...)łyżką. Wyciągamy i odkładamy na bok. 2. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę, szalotkę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego
Tajskie smakiDziś prosty i bardzo szybki przepis na wyśmienity sos do makaronu. Robi się go niezwykle szybko, a jest fantastyczny w smaku. Jego kremowa konsystencja sprawia, że doskonale pasuje praktycznie do każdego typu makaronu, a szynka i suszone pomidory nadają mu unikatowy smak. Za polecenie Nam tego wspaniałego przepisu podziękowania należą się Oli :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na to wrzucamy serek mascarpone i całość trzymamy nad średnim ogniem. Czekamy aż serek się całkowicie rozpuści. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go powstałym sosem i zajadamy
Kolizje SmakówDzisiaj przygotowałyśmy dla Was wyśmienite danie obiadowe, a mianowicie kurczak w sosie pomidorowym z bananami. Przepis na tą potrawę dostałam od mojej teściowej. Jest ona bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Smak jest natomiast bardzo zaskakujący. Serdecznie zapraszam do jej wypróbowania! Naprawdę warto. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Pierś z kurczaka Papryka 2 banany 2 ząbki(...)jeśli ktoś nie lubi na ostro może chili całkowicie pominąć) i mieszamy. Chwile trzymamy na średnim ogniu. Dorzucamy pokrojone banany. Całość dusimy chwilę na małym ogniu by banany zmiękły. Sos możemy podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Kolizje SmakówDzisiaj chciałyśmy zaproponować nieco nietypowe grzanki. Nietypowe, gdyż w kształcie miseczek z dodatkiem bobu i sosu z niebieskiego sera pleśniowego. Całość dopełniają pokruszone orzechy włoskie. Mniam! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 kromki chleba tostowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 20g sera z niebieską pleśnią garść ugotowanego bobu świeże zioła kilka orzechów włoskich Chleb tostowy wkładamy do tostera(...)odrobiną pieprzu. Radzimy nie solić, gdyż ser pleśniowy sam w sobie jest dość słony. Orzechy włoskie obieramy z łupinek i rozkruszamy. Na przygotowanych grzankach układamy bób, polewamy je przygotowanym sosem, a na niego wsypujemy orzechy. Gotowe
Kolizje Smakówwyśmienity warzywa, pełne kolorów i witamin, ale równie dobrze sprawdza się w przyrządzaniu mięsa. Nasza propozycja to odpowiednio doprawione mięso mielone zawinięte w naleśniki i uparowane. Podajemy je z sosem pomidorowym , który doskonale dopełnia smak. Ostrzegamy jednak, ze danie to jest bardzo smaczne i bardzo sycące ;)! Ilość porcji: 9 Składniki: Na naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki(...)oraz odrobiną majeranku. Na usmażonych naleśnikach układamy farsz, zawijamy krokiety. Tak przygotowane naleśniki umieszczamy w parowarze na jakiś 25 minut. Podajemy na ciepło od razu z parowaru z sosem pomidorowym
Kolizje Smakówpolecamy wypróbować. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 70 minut Składniki: Główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego ½ szklanki ryżu 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku Nieco masła Sól, pieprz Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu Główkę kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej wody na około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wyschnięcia. Ryż umieszczamy we wrzącej wodzie, gotując(...)końcu liścia. Farsz rozkładamy na 8 liści. Każdy liść zawijamy w rulonik, a następnie podwijamy końcówki pod spód. Gotujemy na parze około 40-50 minut. Pod koniec gotowania przygotowujemy sos pomidorowy. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego
Kolizje SmakówDzisiejsza propozycja to makron z filetem z kurczaka i brokułami w delikatnym sosie śmietanowym z dodatkiem żółtego sera. Danie bardzo smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Można je również przygotować w wersji dla wegetarian, wówczas omijamy kurczaka :) Czas przygotowania: 25 minut Ilość porcji: 3 Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 1 brokuł 330ml śmietany 12% 100g żółtego sera 2 łyżki(...)dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy żółtym serem. Smacznego
Kolizje SmakówJakiś czas temu otrzymałam do przetestowania Makarony Międzybrodzkie. Nadszedł czas, by je wypróbować:) Przygotowałam makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem chrupiącego boczku i odrobiny sera. Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu okazało się też bardzo smaczne i sycące:)) Użyłam makaronu w kształcie wstążki ząbkowanej, który świetnie pasował do tego dania, ponieważ był odpowiedniej wielkości. Składniki: 400g makaronu(...)kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. Śmietanę zmieszać z rozkłóconymi żółtkami, startym serem, drobno posiekanym czosnkiem, oraz gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Masę wylać na chrupiący boczek. Mieszać, aż sos stanie się gęsty. Wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać. A zobaczcie ile prawdziwków udało nam się zebrać podczas ostatniej wyprawy na grzyby... Ale będzie pysznie
Z miłości do słodkości