sosy - 72234 przepisów (strona:104/4816)

Zapiekanka z sosem śmietanowym z warzywami i szynką 372

ugotować w osolonej wodzie al dente. Warzywa i szynkę podsmażyć na oleju z solą i pieprzem (dałam też do nich saszetkę z biedronkowych warzyw po włosku- opcjonalnie).     Sos: wymieszać ze sobą śmietanę, jajko i połowę startego sera żółtego. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i papryką słodką.  Ugotowany makaron wymieszać z sosem i warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego

Fabryka pomysłów
Makaron z sosem śmietanowym i kurkami oraz kozim serem 136

śmietanki zredukuje się o połowę i zrobi się bardziej gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu (potem odcedzamy i broń Boże nie przelewamy zimną wodą!). Sos jest już gotowy. Ser kozi kroimy w drobną kostkę. Zioła: oregano i tymianek myjemy i siekamy. Ciepły makaron podajemy z sosem. Całość posypujemy kozim serem i pozostałymi ziołami. Pyszne

Mango Papaja
Tagliatelle z kurczakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym 359

długo aż wyparuje 1/3 płynów. Doprawiamy szczyptą chili w płatkach. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Na koniec gotowania sosu dodajemy świeże zioła. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go (nie przelewamy zimną wodą!!) i ponownie wkładamy do pustego garnka, wlewamy nasz sos śmietanowy i dokładnie mieszamy całość. Podajemy ze startym

Mango Papaja
Pulpeciki z łososia w sosie koperkowym 176

niezwykle aromatyczne. Z delikatnie cytrusową nutą dzięki dodatkowi imbiru i lekką pikanterią sera grana padano. Zdecydowanie wejdą na stałe do naszego obiadowego repertuaru. Bardzo polecam! Pulpeciki z łososia z sosem koperkowym   Składniki na 4 porcje: 400 g świeżego łososia 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego sera grana padano (ok. 40 g) 1 ząbek czosnku(...)delikatnie, aby się nie rozpadły) aż uzyskają apetyczny, złocisty kolor. Dodać śmietanę, pół szklanki wody i posiekany koperek. Mieszając od czasu do czasu, doprowadzić do wrzenia i gotować aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na gorąco, z kaszą jęczmienną. Smacznego! Wyliczenia: łosoś 13,20 zł jajko 0,70 zł ser 2,80 zł imbir

Obiad za dychę
Placki z dyni hokkaido z sosem czosnkowym 223

Składniki na 2 porcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej do smażenia Na sos: 1 kubeczek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku pieprz sól Sposób przygotowania: Dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę również obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Do warzyw(...)zgrabne placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polać placki i natychmiast podawać. Smacznego! Wyliczenia: dynia 3 zł jajko 0,7 zł cebula 0,3 zł mąka, olej, przyprawy 1 zł jogurt 1,3 zł czosnek

Obiad za dychę
Roladki schabowe w sosie szczawiowym 184

Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć roladki. Podawać z tłuczonymi ziemniakami

Monia miesza i gotuje
Polędwica w sosie pieczarkowym 126

naprawdę smaczna potrawa ze składników dostępnych o każdej porze roku.  Jeśli jednak masz pod ręką świeże lub mrożone prawdziwki, podgrzybki czy kozaki zerknij na przepis na polędwicę w sosie ze świeżymi grzybami :) Składniki: - polędwica wieprzowa - 300g pieczarek - dwie łyżki śmietany 18% - sól, pieprz (ew. inne przyprawy, ale te dwie w zupełności wystarczą) - ząbek czosnku - odrobina mąki - olej do smażenia(...)podsmażamy pieczarki. 3. Kiedy woda z pieczarek odparuje wkładamy z powrotem mięso, podlewamy odrobiną wody i dusimy kilka minut. 4. Do śmietany dodajemy szczyptę soli i dolewamy po łyżce sos, cały czas dokładnie mieszając. Wlewamy na patelnię i gotujemy jeszcze kilka minut. 5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

Kraina Tysiąca Smaków
Pieczony łosoś z sosem czosnkowo-koperkowym i zapiekanymi ziemniaczkami 224

przygotowania ziemniaczków, są delikatnie chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.  Łososia chwalić nie trzeba:) Pieczony jest moim zdaniem najlepszy - mięciutki i bez zbędnego tłuszczu. Do tego polecam sos czosnkowo-koperkowy.  Składniki (4 porcje): - 500 g łososia norweskiego - 600 g ziemniaków - małe opakowanie (200 g) gęstej śmietany 18% - pół pęczka koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz cytrynowy(...)duże kawałki ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie ok. 15-20 minut, aż będą prawie miękkie. 2. W czasie gdy ziemniaki się gotują przyprawiamy łososia solą i cytrynowym pieprzem. Przygotowujemy sos: do śmietany dodajemy posiekany koperek, wyciskamy czosnek i doprawiamy do smaku solą. Odstawiamy do lodówki. 3. Wykładamy blachę folią aluminiową i polewamy łyżką oliwy. Odlewamy z ziemniaków wodę, odstawiamy

Kraina Tysiąca Smaków
Królik w lekkim sosie śmietanowym na bazie wina 167

Królik w lekkim sosie śmietanowym z dodatkiem wina W zamierzchłych czasach, gdy byłam małym dzieckiem mój dziadek hodował króliki :) Z opowieści wiem, że przygotowywało się z nich pasztety lub mięso w sosie, które zawekowane czekało sobie na odgrzanie na obiad. Kiedy więc zobaczyłam królika w Lidlu (cena: 18 zł/kg) pomyślałam sobie "czemu nie?". Niezrażona przerażoną miną pani

Kraina Tysiąca Smaków
Kasza jaglana w sosie z mascarpone, czyli... 195

wyszła mi mamałyga - bo sosu było trochę za dużo w stosunku do kaszy;) Ale to nic, zjadłam z wielkim smakiem. Danie z gatunku: została mi porcja sosu pomidorowego, resztka serka mascarpone i kilka pieczarek - jak to wykorzystać? Długo nie myślałam;) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
karkówka w pomidorowym sosie 152

Przepis: 500 g karkówki 2 średnie marchewki 30 dag pieczarek 1 duża cebula 4łyżki sosu pomidorowego przyprawa w płynie MAGGI sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić w plastry - rozbić. Olej rozgrzać, mięso podsmażyć, żeby się zarumieniło. Cebulę pokroić w piórka - dodać do mięsa. Marchew pokroić w plastry - dorzucić do mięsa. Dusić, aż cebula się rozpadnie, a marchew będzie miękka(...)Dodać sos pomidorowy i trochę wody - dusić. Pieczarki pokroić w plastry, dodać na 5 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku przyprawą MAGGI, ewentualnie dodać sól i pieprz. Smacznego

kolorowotorcikowo
Dorsz z pary z warzywami i sosem 172

fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 2 lub 3 kawałki. 2. Kawałki fileta ułożyć w miseczce, zalać(...)sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. 4. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i różyczki brokułów i kalafiora. Gotujemy na parze do odpowiedniej miękkości warzyw. Danie można podawać z dodatkiem ryżu

Pasja Smaku
Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym 163

rynku pojawił się nowy Fix Knorra, a ja oczywiście postanowiłam go wypróbować. Skusiłam się ciekawym połączeniem, choć pewnie nie powinnam iść na łatwiznę i kupować gotowego sosu. Ale co tam, na szybko fajna potrawa, choć tylko dla fanów słodkich smaków. U mnie domowników podzielił pół na pół ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka duża marchewka duża cebula pół czerwonej papryki(...)garście niesolonych orzeszków ziemnych 2 łyżki oleju 3/4 szklanki wody fix Knorr "Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym" Wykonanie: 1. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę i paprykę w paski, a marchewkę w plasterki. Wszystko razem smażyć na patelni przez 5 minut, mieszając co jakiś czas. 2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do podsmażonych składników. 3. Całość gotować jeszcze

Pasja Smaku
Kurczak w sosie śmietanowym z brokułami i zielonym groszkiem 294

podsmażyć na patelni. 2. Brokuły i groszek ugotować na parze. 3. Do podsmażonego kurczaka dodać śmietanę i poddusić, do czasu aż śmietana się trochę zredukuje i nabierze konsystencji sosu.  4. Do sosu dodać brokuły i groszek, lekko pomieszać, podgrzać jeszcze chwilę i podawać z ulubionymi dodatkami

Pasja Smaku
Ziemniaki pieczone z włoskim sosem 164

posiekać dość grubo i zmiksować z czosnkiem, startym żółtym serem, stopniowo dodając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchylać widelcem w miejscu nacięć i nakładać po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podać oddzielnie

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania