ciasto 2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli woda sos boloński 600 g mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy majeranek szczypta cynamonu bazylia 200 g koncentratu pomidorowego sos beszamelowy 600 ml mleka 4 łyżki mąki 2 łyżki masła pół cebuli szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 jajko Na początku robimy sos boloński(...)przysmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem, podlać odrobiną rosołu lun wody i dusić ok pół godziny. Dodać przyprawy, koncentrat wymieszać z taką samą ilością wody i dodać do sosu, gotować jeszcze ok 10 min. Ciasto zagnieść, podzielić, rozwałkować i pociąć na 6 prostokątów na wielość formy, u mnie forma o rozm 18x 25 . Przygotować beszamel. W rondlu rozpuścić masło
Gotowanie jest łatwerurki makaron to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni włoskiej. Dzięki swojej formie możemy swobodnie napełniać go różnego rodzaju nadzieniem, a potem zazwyczaj zapiekamy go z jakimś sosem. Choć mechanizm jest więc zwykle ten sam lub przynajmniej podobny, to rozmaitość farszów i sosów sprawia, że przepisów na to danie jest co niemiara. Na początek proponujemy jeden z „klasyków(...)zakresie, czyli nadzienie z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe
Kulinarna Pokusadobry wegański ser. Jednak zapewniam, że w tym przypadku jego dodatek nie jest konieczny, ponieważ składniki są wystarczająco pyszne, aromatyczne i sycące. Warto przemyśleć zrobienie większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym warzywno-pomidorowym smaku. Stanowi doskonałą bazę dla wielu dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką(...)takiego sojusznika gotowanie staje się o wiele prostsze. Kiedy masz zawczasu przygotowany sos (który nota bene też nie wymaga zbytniego zachodu), zrobienia lazanii to błyskawiczna sprawa. Wyrazista marinara świetnie współgra z kremowym sosem tofu. Podczas pieczenia warzywne soki przenikają płaty makaronu, dzięki czemu jego powierzchnia kurczy się i faluje, co sprawia, że danie wygląda bardzo apetycznie. Wygląd nie odwraca
Roślinna - blog wegańskiDelikatne, soczyste mięso z piersi kurczaka obficie nadziane serowo-cebulowym farszem. Cieknie ślinka, prawda? Wszystko to oblane pysznym sosem śmietanowo-koperkowym . Danie łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne. Wspaniały pomysł na niedzielny obiad dla całej rodziny. Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i możemy rozpocząć biesiadowanie. Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * pierś z kurczaka – 1 szt ( ok.300 g ) * ser żółty
Ostra na SłodkoWariacja na temat schabu w sosie do obiadu. Przepis znalazłam u Margarytki , zmniejszyłam trochę porcje i od siebie dodałam jałowiec. Składniki: 5 grubszych plastrów schabu bez kości 1 cebula słodka mielona papryka ostra mielona papryka szczypta chilli sól, pieprz, cukier liść laurowy ziele angielskie kulki jałowca 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć
Kuchnia domowa Animiękkości. 2. W miseczce rozrobić śmietanę i mąkę (po 2 łyżki) i dodać trochę zimnej wody. Mięso wyjąć, wlać mieszankę z mąki, śmietany i wody, gotować do zagęszczenia sosu. Dodać siekaną natkę selera, doprawić solą i pieprzem do smaku, a na koniec z powrotem dodać mięso. Całość dusić jeszcze 1-2 minuty. Smacznego
Kuchnia domowa AniSos tatarski, znany zapewne wszystkim. Ale ponieważ do pieczonych mięs i wędlin zawsze smaczny, więc przepis przypominam. Najsmaczniejszy oczywiście na bazie domowego majonezu np z tego przepisu. składniki 2 małe kiszone ogórki 1 szalotka 1 łyżka kaparów 2 - 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego łyżka szczypiorku, drobno posiekanego sól, pieprz przygotowanie Ogórki
Stare GaryZimny sos o wszechstronnym zastosowaniu: dobry do mięs, ryb , warzyw, kanapek i sałat. Zainspirował mnie przepis z tej strony składniki 1/2 szklanki majonezu , najlepiej domowego duża porcja posiekanych ziół (pietruszka, szczypiorek, koperek, estragon) 2 niewielkie ogórki konserwowe , lub 6 malutkich korniszonów 1 filet anchois posiekany (opcjonalnie) łyżka kaparów sól pieprz ew nieco soku
Stare GaryDrożdżowe bułeczki z dyni- pachnące, miękkie, o pięknym żółtym kolorze, z dodatkiem budyniu i polane wspaniałym sosem cynamonowym... Fantastyczne do kawy czy- jak w moim przypadku- herbaty, idealne jako drugie śniadanie w pracy czy szkole. Częściowo mąkę pszenną zastąpiłam mąką orkiszową- żeby było zdrowiej :), ale oczywiście można zrobić bułki z samej mąki pszennej, najlepiej tortowej. Z podanych proporcji wyszło
Kraina Miodem Płynącalekko lepiąca. Formuję kuleczki średnicy ok 2,5 cm, obtaczam w bułce tartej i smażę dosłownie ok 5 minut na głębokim oleju, wyznacznikiem jest złocistość panierki. Składniki na sos : 200 ml śmietany 18% 2 łyżki masła 50 ml bulionu pół pęczka koperku łyżka mąki sól i pieprz Przygotowanie : Na rozgrzanym maśle podsmażam mąkę, dodaję bulion i dokładnie mieszam
Mechanik w kuchniwody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki, sól, pieprz, oregano, bazylię, łyżeczkę cukru i wszystko pogotowałam kilka minut. Makaron - (w sumie może być dowolny) ugotowałam al dente. Wymieszałam makaron z sosem, posypałam parmezanem. Podałam. Całość zabrała ok. 20 minut ze zmywaniem
Z butelką mleczka w tledokładnie mieszamy aby każdy plasterek był pokryty olejem. Wstawiamy do piekarnika, nastawiamy na 250 stopni, mieszamy co 5-10 minut aż wszystkie warzywa będą opieczone na rumiano (około godziny). Sos serowy: ok 50 g gorgonzoli lub rodzimego Lazura ok 1/2 szklanki śmietany 18% pieprz Składniki umieszczamy w małym garnuszku i stawiamy na niewielkim ogniu, mieszamy aż ser się rozpuści
Z butelką mleczka w tleziele angielskie i liście laurowe, poddusić przez 1-2 minuty. Dolać wody (około 2-3 szklanki), zagotować. Wody nie powinno być zbyt dużo, żeby wyszedł esencjonalny sos. Z mięsa formować kuleczki, obtaczać w mące i wkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą
Codzienna kuchnia niecodziennaSycący gulasz z łopatki wieprzowej w pomidorowym sosie z fasolą Piękny Jaś, boczkiem i marchewką. Gulasz najsmaczniejszy jest na drugi dzień, jak wszystkie składniki się przegryzą. Pasuje do ziemniaków, kaszy lub z pieczywem. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg fasoli Piękny Jaś 500 g passaty pomidorowej 1 duża marchewka 130 g wędzonego boczku 1 i 1/2 szklanki bulionu
Oryginalny smak