Sos pomidorowy kochają wszyscy – do makaronów, pizzy, zapiekanek. Kupujemy ketchupy, kombinujemy, żeby chociaż na moment zatrzymać smak pomidorów. Składy gotowych sosów pozostawiają wiele do życzenia. Tony cukru i ulepszaczy smaku. Tymczasem kilka dobrej jakości składników i możemy zamknąć w słoiczkach sos pomidorowy, który uratuje nam tyłek w momencie kulinarnej niemocy. Sos pomidorowy, jak sama nazwa wskazuje, wymaga pomidorów. Używam(...)odmiany lima , ze względu na małą zawartość pestek. Nie obieram pomidorów, sos będziemy miksować. Mit o tym, że skórka pomidora przyklei nam się do żołądka i umrzemy, proszę wsadzić do słoika i wyrzucić. W żołądku mamy kwas, jeśli cokolwiek to przetrwa, zwłaszcza delikatna skórka, to powinno się to nazywać MacGyver. Pomidory przekrawam, pozbawiam ogonków i pestek. Nie używam do sosu
ladykitchentradycyjnie pieczona, ale to nie znaczy że gorsza. Od początku miałam założenie, że tym razem powstanie kaczka z azjatyckimi przyprawami, szarpana i że podam ją z małymi placuszkami i sosem śliwkowym - trochę jak kaczkę po pekińsku. Sos jest dosyć ostry i świetny w smaku. Piekłam kaczkę w wolnowarze o pojemności 6l. Sądzę, że w taki sam sposób można upiec same(...)anyżku ok 3 cm imbiru główka czosnku przyprawy do natarcia 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej do polania 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego placuszki (10 szt) 150 g mąki 125 g gorącej wody szczypta soli sos śliwkowy 1 łyżka oleju roślinnego 1 nieduża czerwona cebula obrana i posiekana 4 ząbki czosnku obrane
Stare GaryGrillowane szparagi z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim Szparagi , drogocenne warzywo sezonowe , które właśnie pojawiło się w sklepach . Uwielbiane przez moją rodzinkę z drobnymi wyjątkami , które podchodzą do nich obojętnie ( mój M. ) , reszta jest ich zapalonymi zwolennikami . Dzisiaj w klasycznym i chyba najbardziej smacznym wydaniu , czyli z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim. Wiem tym , dla których gotowanie jest(...)mnie pasją , może własnie pojawić się gęsia skórka , na myśl o przygotowaniu sosu holenderskiego , który często lubi zamienić się w jajecznicę , jeśli podejdziemy do niego zbyt beztrosko Osobiście uważam ,że nie jest trudny ale fakt wymaga nieco skupienia , jak zresztą wszystko co chcemy zrobić porządnie ..a sam sos jest tego wart , nie znam nic lepszego od smaku maślanego , kremowego holendra
Ogrodnik w podróżyZielony sos, zielone warzywa – mega prosta a wykwintna potrawa. Sałatka z sosem Zielonej Bogini – zrobi ją nawet zielony kucharz. Sałatka Zielonej Bogini – idealna do dań z grilla W USA sos Zielonej Bogini należy do kulinarnych klasyków, charakterystycznych dla kuchni amerykańskiej na równi z sosem barbecue. Green Goddess bywa zresztą zamiennie serwowany do dań z grilla. Wbrew pozorom(...)nazwa sosu nie wzięła się ani od jego koloru, ani stąd, że smakuje bosko (choć i jedno i drugie jest prawdą). Sos Zielonej Bogini powstał na cześć aktora – George’a Arlisa, gwiazdy sztuki o tym samym tytule, granej na początku lat 20. XX w San Francisco. Sałata z sosem Zielonej Bogini była hitem sezonu 1923 r. w Palace Hotel
Niedzielny kucharzwczorajszym pesto z karczochów tak się rozkochałam w karczochach, że dzisiaj ugotowałam sos z karczochów z dodatkiem suszonych pomidorów i szpinaku. Sos jest idealny w wersji wegetariańskiej ale ja dodałam jeszcze kurczaka ku zadowoleniu męskiej części mojej rodziny. Uwielbiam kremowe sosy do makaronu . Ten sos jest na bazie sosu Alfredo . Bardzo pożywny i smaczny. Do ugotowanego sosu wystarczy dodać warzywa(...)jego długość idealnie pasuje do kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Moja rodzinka przepada za makaronem! Kiedy robię zakupy zawsze wracam do domu z jakimś nowym wymyślnym makaronem. Makaron i sos z karczochów to pyszne kombi! Sos z karczochów Składniki: na 4-5 porcji Sos Alfredo 3 łyżki masła 4 ząbki czosnku 300 ml wywaru z kurczaka 30 g utartego parmezanu
codojedzeniałopatki wieprzowej (lub karkówki); 1 średnia cebula; 4 ząbki czosnku; 2 szklanki bulionu drobiowego; 3 łyżki przyprawy Cajun (przepis poniżej); 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego (dark muscovado). DOMOWY SOS BBQ: 1 i 1/2 szklanki dobrej jakości ketchupu; 1/2 szklanki musztardy delikatesowej; 1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego; 1/2 szklanki zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 3 łyżki octu jabłkowego; 3 łyżki sosu(...)posmarowania bułek; Patelnia grillowa; Naczynie do zapiekania (żaroodporne); Folia aluminiowa; Folia spożywcza. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: DOMOWY SOS BBQ: Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do rondelka wlać ketchup (1 i 1/2 szklanki), musztardę (1/2 szklanki), sos Worcestershire (3 łyżki), ocet jabłkowy (3 łyżki) oraz zimną wodę
Gospodyni Miejskasolą i pieprzem do smaku. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem odlać nadmiar wytopionego podczas smażenia tłuszczu. Pozostawić jedynie około 1 łyżki dla zapewnienia smaku sosu i soczystości mięsa. Następnie na patelnię z podsmażonym mięsem wlać przecier pomidorowy. Dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Przyprawić suszonym oregano (1 łyżeczka), bazylią (1 łyżeczka), płatkami chili(...)łyżeczki) oraz solą i pieprzem do smaku. Sos gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 25 do 30 minut, aż sos delikatnie zgęstnieje. Po tym czasie sos zestawić z ognia. Odlać 2 szklanki sosu do osobnej miseczki. Odstawić do wystygnięcia. W międzyczasie ugotować makaron, tak aby był nie całkiem al dente (makaron dojdzie i stanie się
Gospodyni MiejskaSmaczny i bardzo aromatyczny sos pomidorowy, a do tego jeszcze łatwy do zrobienia. Pomidorowy sos do pizzy to wspaniały dodatek do posmarowania surowego spodu pizzy przed jej upieczeniem, świetnie sprawdza się również podany zamiast ketchupu. Sos zrobiłam na bazie gęstej passaty pomidorowej (przecier pomidorowy w szklanej butelce), co skróciło cały proces przygotowania, gdyż nie musiałam długo jej gotować, tak jakby(...)było, gdybym sos robiła ze świeżych pomidorów. Dodatek czosnku, oregano i bazylii uczynił sos bardzo aromatycznym i tak smacznym, że zanim wylądował na pizzy 1/3 sosu została wyjedzona. Za kilka dni pojawi się również na blogu przepis na ciasto do pizzy z cienkim spodem, zapraszam 😊 Składniki: 500 ml passaty pomidorowej 1 - 2 łyżeczki cukru 2 ząbki czosnku
Kuchcik gotujeDzisiaj zapraszam na bardzo prosty sos z kurek. Taki sos idealnie pasuje do makaronu, ale również kaszy czy ryżu ale też wszelkiego rodzaju placków – ziemniaczane, cukiniowe… mniam. Ja się przyznam bez bicia, że kiedyś nie przepadałam za sosem kurkowym. Był mdły, bez smaku. Może miałam inny smak wtedy, a może ten jest po prostu lepszy? Tak czy siak(...)pewno. Całe danie zajmie Wam jakieś 15 minut. Dużo? Mało? Mało raczej I najwięcej roboty, jak to w życiu bywa, będzie z myciem grzybów. Ja lubię do różnych sosów czy niekiedy zup, takich typu krem, dorzucić ser. Zmienia się wtedy ich konsystencja a i zyskują na smaku. Warto poeksperymentować, z różnymi rodzajami dodawanych serów i zobaczyć, jak rodzaj sera wpłynie
Mieszam w GarnkuPulpeciki w sosie pomidorowym przyrządzam na przemian z mielonymi kotletami. Jest to błyskawiczne danie, które można podać z ryżem lub makaronem. Pulpeciki – klopsiki podaję nawet z kopytkami . No i mam pytanie, czy pulpeciki to to samo co klopsiki. Na ogół przyjmuję, że klopsiki to mielone smażone, natomiast pulpeciki to mielone gotowane. Sposób przygotowania farszu na pulpeciki lub klopsiki niczym(...)specjalnie się nie różni…pozostaje więc sposób przyrządzenia(?). Mimo wszystko dzisiejszy przepis to dla mnie pulpeciki w sosie pomidorowym. Sos pomidorowy można przygotować z gotowej pomidorowej passata z kartonika i będzie na pewno smaczny. Ja dzisiaj byłam czasowa i pozwoliłam sobie ugotować sos z grillowanych malinowych pomidorów. Przy okazji dorzuciłam jeszcze główkę czosnku…Jeśli jeszcze nie wiecie
codojedzeniaMyślę, iż większość z nas robiła bądź nadal od czasu do czasu robi kąski z kurczaka. Kąski z kurczaka z sosem czosnkowym Zgadzam się z tymi, którzy twierdzą, iż nie są one zbyt skomplikowane w wykonaniu, każdy je lubi a podane z sosem smakują pysznie. Jako sos można oczywiście użyć dowolnego sosu zakupionego w sklepie. Najcześciej jest to ketchup bądź(...)sos czosnkowy. Przynajmniej dla mnie te dwa sosy pasują do kurczaska najlepiej. Lubię też słodki sos chili i sos tysiąca wysp, gdyż również one fajnie komponują sie z drobiem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 500 gr piersi z kurczaka pęczek świeżych ziół (tymianek, oregano
mecooksZapraszam na pyszny obiad, kurczak z sosem musztardowo serowym. Naprawdę lubię gotować ale dzisiaj miałam ochotę na coś wyjątkowego. Najpierw pojechałam do sklepu. Właściwie zrobiłam niezłą rundkę na rowerze. Od samego rana mamy dzisiaj w Goteborgu piękną pogodę, więc jazda na rowerze była dla mnie prawdziwą przyjemnością. Po drodze zrobiłam zakupy. Znowu kupiłam szparagi, bo kiedy już(...)ochotę codziennie. Kurczak z sosem musztardowo serowym, szparagi i jeszcze pieczone ziemniaki…Uczta na całego! Kurczak w sosie to szybki obiad, chociaż w jego przygotowaniu występuje kilka momentów. Najlepiej zacząć od ziemniaków, bo one wymagają najwięcej czasu. Wrzucam je do piekarnika i prawie o nich zapominam…Na końcu smażę mięso. Piersi z kurczaka wymagają tylko kilka minut. Wtedy
codojedzeniawiele. To dzięki nim tradycyjne sałatki nabierają wyjątkowego charakteru, a nasze menu staje się bardziej różnorodne. To one sprawiają, że przekąski sporządzone z prostych składników stają się wykwintnymi daniami. Sosy sałatkowe to nie tylko wspaniały smak i aromat. Wśród wielu sosów znajdziemy przecież i takie, które – dzięki poszczególnym składnikom – stają się cennym wsparciem dla naszego zdrowia. Po jaki(...)sos do sałatki warto sięgnąć? Oto lista sosów, które cieszą się największą popularnością: Sos winegret Sos balsamiczny Sos czosnkowy A wy jakie macie ulubione sosy sałatkowe? Post 3 popularne sosy sałatkowe pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos winegret to jeden z najczęściej używanych przez nas sosów. Jego historia jest już bardzo długa i sięga przynajmniej roku 1470, ponieważ z tego właśnie czasu pochodzi traktat De honesta voluptate et valetudine Bartolomea Platiny, który zawiera przepisy na sałaty z tym właśnie sosem. Ojczyzną tego przysmaku jest Francja, a vinaigre znaczy po francusku po prostu ocet. Sos ten stał(...)się tak popularny dzięki swojemu niepowtarzalnemu smakowi i temu, że z wieloma potrawami tworzy on niezwykłe, pyszne połączenia. Sos ten służy przede wszystkim do różnego rodzaju sałat , ale można go także podawać do jarzyn na zimno, a nawet w pewnych przypadkach do mięs i owoców morza. Choć podstawowy sos winegret jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników, można
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!skorupce z soli i białek upiekłam go po prostu w towarzystwie soli. Jak dla mnie bomba! Pyszny cytrynowo tymiankowy pstrąg, jakiego jeszcze nie jadłam, podany w towarzystwie sosu musztardowego! Składniki: 1 kg soli 2 pstrągi patroszone 2 cytryny sparzone 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek świeży tymianek pieprz biały Sos musztardowy: 100 ml białego wina wytrawnego(...)Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200°C na 35-40 minut. Temperatura pieczenia zależy od wielkości ryb, ryby o gramaturze 300-350 g pieczemy około 40 minut. Sos musztardowy: Sok z 1 cytryny wyciskamy do zimnego garnka, dodajemy 4 schłodzone żółtka, białe wino wytrawne – mieszamy za pomocą trzepaczki. Garnek stawiamy na ogień (jeśli nie chcemy, aby żółtka jaj się
Życie zaczyna się w kuchni