sosy - 72234 przepisów (strona:114/4816)

Pappardelle z indykiem w sosie kaparowo-musztardowym 284

wszystkie składniki dobrze rozprowadzić. Na koniec dodać kapary i kolendrę - doprawić do smaku pieprzem, ewentualnie solą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na porcję makaronu wykładać indyka w sosie kaparowo-musztardowym. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sos pomarańczowy 218

odrobinę wcześniej startej skórki i całość gotuję aby zredukować do postaci syropu. Startą skórkę należy dodawać tylko troszeczkę - do smaku bo dostarcza ona posmaku goryczy i można łatwo przesadzić. Sos świetnie pasuje np. lodów, czy do naleśników z serem

Mechanik w kuchni
Kremowy sos kukurydziany 188

kukurydzę ( z zalewą w której była) ze   śmietanką .Przelać do garnuszka. Podgrzać. Doprawić do smaku solą, szczyptą utartej gałki muszkatołowej sokiem z cytryny i szczyptą otartej skórki cytrynowej. Sos jest gęsty, kremowy, lekko słodkawy z nutką gałki

Buniabaje w kuchni
Biała kiełbasa w sosie z białego barszczu 236

przegotowanej wody - podgrzać- wyjmować łyżka cedzakową bezpośrednio na talerz. Odcedzić ziemniaki i zrobić z nich puree ( a w zasadzie utłuc je bez dodatków). Podawać na głębokim talerzu wlewając najpierw sos .Na to porcję ziemniaków, usmażoną kiełbasę ( po 2 malutkie na porcję). Obok ułożyć paski marchewki. Posypać szczypiorem

Buniabaje w kuchni
Okoń nilowy z sosem koperkowym 160

Delikatny , o białym mięsie okoń nilowy podany z puree ziemniaczanym i prostym sosem koperkowym. Robię takiego okonia w dwóch wersjach albo gotowanego na parze , albo smażonego oprószonego mąką. Minimum przypraw - a smak wspaniały. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sos marchewkowy albo-albo ( imbir albo chrzan) 160

Rodzina. Znają też moje upodobanie do eksperymentów kulinarnych . Czasem z tych eksperymentów wychodzi tylko coś co po prostu jest jadalne , a czasem trafiam w punkt . Tak jest z tym sosem. Genialnie prosty- wyjątkowo dekoracyjny i na dodatek smaczny. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej 220

Chyba nigdy nie przestanę sprawdzać czy jeśli odrobinę zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Sos chrzanowy 203

Kolejny przepis na sos który można zrobić w kilka minut. Normalnie występuje jako składnik wielu potraw , tyle, że nigdy nie spisywałam go jako osobny pomysł. A , że postanowiłam zrobić ,, przegląd merytoryczny,, tego czy się podzieliłam lub nie w swoich wpisach to wyciągam z lamusa ,,oczywiste-oczywistości,, bo może ktoś nie zna lub nie umie robić. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) 250

Post Surówka z białej kapusty, kukurydzy, rzodkiewki, papryki (z sosem włoskim) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos holenderski z miętą 165

Post Sos holenderski z miętą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym 2253

Post Chrupiące, grillowane ziemniaczki z sosem cebulowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych 315

Post Sos serowy z sera pleśniowego i serków topionych pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Brokuły z sezamem w sosie miodowym 282

Post Brokuły z sezamem w sosie miodowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos Tzatziki 146

puszczą sok.  Następnie odciskamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt, oliwę, ocet i koperek.  Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Chłodzimy przez około pół godziny. Sos jest doskonały do mięsa z grilla

Czerwona Porzeczka
Sos czosnkowy 131

przygotowania sosu czosnkowego będzie nam potrzebne naprawdę  niewiele. Składniki Mały jogurt naturalny, 6 łyżek majonezu, Czosnek Sól pieprz Rozgniatamy ząbki czosnku ja używam 3 można użyć mniej lub więcej w zależności od smaku dodajemy resztę składników i doprawiamy. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki do przegryzienia smaku i nabrania pikanterii. Smacznego

cookpl

Proponowane wyszukiwania