Winegret, vinaigrette (fr. vinaigre – ocet) jest to zimny sos do sałatek . Wykonywany jest głównie z oliwy, octu, pieprzu i soli. Istnieje jego wiele odmian, w których jako dodatkowy element występuje: musztarda, sok z cytryny lub limonki, drobno posiekana cebula lub różne przyprawy ziołowe. W zależności od rodzaju użytego octu sos winegret może mieć […] The post Sos winegret ( vinegrette ) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl . czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu problemach kuchennych skuteczna może się okazać cytryna.
Czytaj dalej...Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...kiedyś mama używała tych gotowych, tylko do rozpuszczenia-zniechęciło mnie na długo :(