wyjazd lub delegację to zachęcam do przygotowania poniższych dań. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie, aby przejść do przepisu) W szczególności polecam przepisy na chili con carne , karkówkę w sosie cebulowym i gulasz wieprzowy . 1. Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami w sosie musztardowym 2. Chili con carne 3. Karkówka z pieczarkami w sosie pomidorowym 4. Polędwiczka wieprzowa z marchewka(...)cebulką w sosie śmietanowym 5. Krupnik 6. Piersi kurczaka w sosie musztardowym 7. Karkówka w sosie cebulowym 8. Schab na mleku 9. Duszona wątróbka drobiowa z warzywami 10. Schab w sosie pieczarkowym 11. Flaki z boczniaków 12. Schab w sosie własnym 13. Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 14. Gulasz z karkówki 15. Gulasz z żołądków drobiowych w sosie własnym
UgotowaćSos tatarski to ciekawa sałatka. Mimo że ma niewiele składników, każdy ma na nią inny przepis. W moim domu od zawsze sos tatarski przygotowuje się z korniszonów, marynowanych grzybów (oba składniki w równych ilościach) oraz jajek. Do sosu tatarskiego mama dodawała zawsze majonez i śmietanę oraz sól i pieprz. Majonezu i śmietany nie było wiele, dlatego sos tatarski(...)śmietanę zastąpiłam też jogurtem naturalnym i jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego. Składniki (orientacyjne): 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie) 1 litrowy słoik grzybów marynowanych 6 jajek 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól, pieprz Jajka gotujemy
Trzeci talerzjednej strony istnieje wiele sposobów na potrawę nazywaną zwykle polędwiczkami w sosie kurkowym lub podobnie. Mięso jest smażone, duszone, zapiekane, z sosem przyrządzanym jednocześnie w jednym garnku lub całkiem osobno. Z drugiej jednak strony, większość przepisów jest do siebie jednak podobna. Większość oprócz tytułowych składników zawiera jeszcze śmietanę oraz dość podstawowe przyprawy. Zwykle też polędwica krojona jest na mniejsze części(...)Choć nie jest ono może szczególnie odkrywcze w potrawie zawierającej jednocześnie delikatne mięso, leśne grzyby oraz słodką śmietanę, to jednak nie jest też powszechnie stosowane w przypadku polędwiczek w sosie kurkowym. To stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ale pamiętajmy o przynajmniej dwóch sprawach. Po pierwsze, jak niemal zawsze w przypadku leśnych grzybów, dokładnie je wypłuczmy w zimnej wodzie. Piasek szczękający
Kulinarna PokusaZielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską i do tego z klasycznym sosem holenderskim. Delikatne, chrupkie szparagi lekko podpieczone z grubo mielonym pieprzem, zawinięte w jedną z najlepszym szynek świata i polane aksamitnym sosem holenderskim (oczywiście ubijanym ręcznie, bez żadnych fiksów!). Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim to coroczny hit sezonu. Składniki: – 1 pęczek zielonych szparagów – szynka(...)inna szynka suszona, np. serrano, szwardzwaldzka) w odpowiedniej do szparagów ilości (szparagi można zawijać pojedynczo, po 2 sztuki lub po 3) – pieprz świeżomielony (gruboziarnisty) – 2 łyżki masła Sos holenderski: – 100 g masła – 1 łyżka soku z cytryny – 4 żółtka – sól, pieprz (najlepiej biały) Wykonanie: Szparagi opłukać, odłamać (względnie odciąć) zdrewniałe końcówki. Każdego szparaga lekko
Pociąg Do Kuchniwszystkim smakuje - czasem bardziej bogata w składniki i mniej zdrowa, czasem mniej składników i bardziej zdrowa - wszystko dostosowane do gości i okoliczności :) Nie wierzę żadnym gotowym sosom, więc pizzę jeszcze przed włożeniem do piekarnika zawsze smaruje przez siebie przygotowanym sosem. Staram się nie dodawać i nie używać chemicznych przypraw, więc także nie ufam gotowym sosom - tym bardziej(...)zrobienie takiego sosu do pizzy to kwestia minut. Skład sosu do pizzy jest niezwykle indywidualny i każdy według uznania sam sobie go tworzy. (W mojej subiektywnej ocenie - najlepszy ) skład sosu do pizzy : - Koncentrat pomidorowy - Cebula pokrojona w piórka - Oliwa z oliwek - Czosnek - Pieprz / sól - Kilka kropel tabasco lub szczypta zasuszonego przeze mnie chili Do wyżej
dlaSmaQJeśli chcesz stworzyć sobie namiastkę Grecji w domu i zasmakować jej pokuś się o uduszenie ośmiornicy lub mięsa w greckim sosie Kokkinisto.Ja zamarzyłam sobie tym razem ośmiornicę bo bez dwóch zdań kojarzy mi się z Grecją.Zamiast ośmiornicy w tym samym sosie można udusić też oczywiście wieprzowinę,cielęcinę,kurczaka czy nawet czerwone mieso wołowe. Sos Kokkinisto jest typowym greckim sosem(...)soczystości.Z każdego miejsca w którym mackę przetniemy wypływać będzie naturalny jej "sok" do wody a w nim zawiera się smak i nadaje on mięsu soczystości.Do duszenia w sosie można ośmiornicę podzielić już na mniejsze lub większe kawałki a to co "wycieknie" i tak zostanie w sosie.Lepiej jednak dzielić ją już na małe kawałki dopiero talerzu. Zazwyczaj w moich
Sztuka gotowania w/g SamiryKuchnia włoska kojarzy nam się głównie z makaronami, bogatymi sosami pomidorowymi i pizzą. Kiedy myślimy o kuchni włoskiej z perspektywy przygotowywania potraw na świeżym powietrzu nie wolno nam zapomnieć o stekach. Włosi znani są od pokoleń z produkcji jednej z najlepszej wołowiny na świecie. Mowa tu o Hianinie, znanej już od starożytności rasie bydła, hodowanej w rejonach Toscani z której(...)długo aby ciasto ładnie zbrązowiało i było chrupiące a ser się roztopił. Nic więcej nam nie potrzeba do dobrej pizzy. Włoska kuchnia jest również bogata w dania serwowane z sosami pomidorowymi. Prawdziwym sekret uzyskania wspaniałego smaku takiego sosu jest grillowanie jego składników zanim je połączymy. Wiele włoskich przepisów poleca grillowanie mięsa, następnie wymieszanie go z sosem i podanie na makaronie
naRuszciepieczarek średniej wielkości 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 duża cebula 1 mały jogurt naturalny w typie greckim 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, czarnuszka, oregano, tymianek, sos chili, sojowy sos grzybowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i selera. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, aby szybciej się ugotowały. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy nieco tymianku, łyżkę jogurtu i robimy(...)seler i ziemniaki, obieramy pieczarki, cebulę i kroimy w kostkę nie zbyt drobną. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy groszek z marchewką. Przesmażamy do miękkości doprawiając sporą ilością pieprzu, sosem chili, tymiankiem i grzybowym sosem sojowym. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wykładamy połowę puree. Dobrze ugniatamy tworząc pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Teraz wykładamy pieczarki z marchewką
vegetanieDomowy sos Worcestershire Oryginalna receptura tego sosu jest pilnie strzeżona, ale w zasadzie sos ten składa się z anchois, egzotycznych owoców tamaryndowca, melasy, czosnku, octu, chili, goździków oraz szalotki i cukru. Składnikiem sosu Worcestershire, który go wyróżnia od większości innych sosów są owoce tamaryndowca. Zawierają one sporo cukru i mają wysoką zawartość kwasu dzięki czemu uzyskiwany jest słodki a zarazem(...)kwaśny smak. Owoce tamaryndowca można jeść na surowo lub gotowane, są także dostępne w postaci suszu, pasty i koncentratu. Domowy sos Worcestershire – przepis 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule, grubo posiekane ½ szklanki pasty tamaryndowca 2 łyżki wyciśniętego czosnku 2 łyżki mielonego imbiru 2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane ¼ szklanki posiekanych anchois ¼ szklanki pasty pomidorowej 2 łyżki
naRuszcieByłam przekonana, że zamieszczałam już na blogu przepis na klopsiki w sosie pomidorowym z mlekiem. Jest to receptura z książki "Nigella gryzie" i robiłam je już nie raz, i nie dwa... tymczasem okazało się, że przepisu nie zamieszczałam! ale tak naprawdę dzisiaj zamieszczam przepis z "Nigella ucztuje". Jest on prawie identyczny z tym poprzednim (przez to m.in. nie zachwyciłam się
Dzieje kuchennej Wiewiórywiedziałam, że muszę przygotować ten makaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne 1 szalotka 1 cukinia
Dzieje kuchennej Wiewiórybędzie gładka dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i dopraw całość solą oraz pieprzem. Śledzia wyjmij z mleka osusz i pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Następnie włóż go do sosu musztardowego i marynuj przez co najmniej godzinę
Czerwień i błękitnajlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszało Udko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy sosem duszony królik
Bon Appetit Małgorzatyosolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku. dodajemy cukier i karmelizujemy. Finał: Burgera układamy na liściu jarmuża, obok układamy podgrillowany camembert i sos porzeczkowy, zestawiamy z tagliatelle z cukinii. przyprawa do kebaba Edmir
Bon Appetit Małgorzatymniejsze części. Odstawiamy, aby odciekła z nadmiaru wody. 2. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu obieramy, kroimy w grubą kostkę. 3. Do sałaty dodajemy jajka. 4. W misce mieszamy sos - trochę jogurtu naturalnego, sól, pieprz, cukier i koperek posiekany. Mieszamy, dodajemy do sałaty i całość delikatnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia domowa Ani