pieczarek średniej wielkości 1/2 opakowania mrożonego groszku z marchewką 1 duża cebula 1 mały jogurt naturalny w typie greckim 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, czarnuszka, oregano, tymianek, sos chili, sojowy sos grzybowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków i selera. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, aby szybciej się ugotowały. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy nieco tymianku, łyżkę jogurtu i robimy(...)seler i ziemniaki, obieramy pieczarki, cebulę i kroimy w kostkę nie zbyt drobną. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dodajemy groszek z marchewką. Przesmażamy do miękkości doprawiając sporą ilością pieprzu, sosem chili, tymiankiem i grzybowym sosem sojowym. Naczynie żaroodporne smarujemy cienką warstwą oliwy z oliwek i wykładamy połowę puree. Dobrze ugniatamy tworząc pierwszą warstwę naszej zapiekanki. Teraz wykładamy pieczarki z marchewką
vegetanieDomowy sos Worcestershire Oryginalna receptura tego sosu jest pilnie strzeżona, ale w zasadzie sos ten składa się z anchois, egzotycznych owoców tamaryndowca, melasy, czosnku, octu, chili, goździków oraz szalotki i cukru. Składnikiem sosu Worcestershire, który go wyróżnia od większości innych sosów są owoce tamaryndowca. Zawierają one sporo cukru i mają wysoką zawartość kwasu dzięki czemu uzyskiwany jest słodki a zarazem(...)kwaśny smak. Owoce tamaryndowca można jeść na surowo lub gotowane, są także dostępne w postaci suszu, pasty i koncentratu. Domowy sos Worcestershire – przepis 2 łyżki oliwy z oliwek 2 duże cebule, grubo posiekane ½ szklanki pasty tamaryndowca 2 łyżki wyciśniętego czosnku 2 łyżki mielonego imbiru 2 papryki jalapeno bez nasion, bardzo drobno posiekane ¼ szklanki posiekanych anchois ¼ szklanki pasty pomidorowej 2 łyżki
naRuszcieByłam przekonana, że zamieszczałam już na blogu przepis na klopsiki w sosie pomidorowym z mlekiem. Jest to receptura z książki "Nigella gryzie" i robiłam je już nie raz, i nie dwa... tymczasem okazało się, że przepisu nie zamieszczałam! ale tak naprawdę dzisiaj zamieszczam przepis z "Nigella ucztuje". Jest on prawie identyczny z tym poprzednim (przez to m.in. nie zachwyciłam się
Dzieje kuchennej Wiewiórywiedziałam, że muszę przygotować ten makaron. Prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i w gruncie rzeczy zaskakujący w smaku. Jadłam ja, jadły i dzieci więc chyba warto spróbować... Penne w sosie carbonara z wedzona makrela 320 g penne 1 szalotka 1 cukinia
Dzieje kuchennej Wiewiórynajlepiej namoczyć go w kwaśnym mleku przez noc, jak rozmrożony to można piec bez namaczania bo mięsko już skruszało Udko wykładamy na talerz, podajemy z ziemniakami, surówką, całość polewamy sosem duszony królik
Bon Appetit Małgorzatyosolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku. dodajemy cukier i karmelizujemy. Finał: Burgera układamy na liściu jarmuża, obok układamy podgrillowany camembert i sos porzeczkowy, zestawiamy z tagliatelle z cukinii. przyprawa do kebaba Edmir
Bon Appetit Małgorzatymniejsze części. Odstawiamy, aby odciekła z nadmiaru wody. 2. Gotujemy jajka na twardo. Po ugotowaniu obieramy, kroimy w grubą kostkę. 3. Do sałaty dodajemy jajka. 4. W misce mieszamy sos - trochę jogurtu naturalnego, sól, pieprz, cukier i koperek posiekany. Mieszamy, dodajemy do sałaty i całość delikatnie mieszamy. Smacznego
Kuchnia domowa Anismaku siekany koperek Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku. 2. W rondelku umieszczamy serek i mleko, podgrzewamy do rozpuszczenia. Delikatnie solimy i dodajemy siekany koperek. 3. Sos wlewamy do odcedzonego gorącego makaronu, mieszamy i podajemy. Smacznego!!! Źródło: Qulinarny blog
Kuchnia domowa Anijeden z moich najstarszych pomysłów na mięso w sosie. Do tego robi się dość szybko. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula liść laurowy ziele angielskie woda mały pęczek koperku 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki sól, pieprz, cukier Sposób wykonania: 1. Piersi myjemy osuszamy, obsmażamy na oleju z każdej strony. 2. W rondelku rumienimy posiekaną cebulę, przekładamy
Kuchnia domowa Anidrobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać posiekany koperek. Ugotowany makaron wymieszać z tak przygotowanym sosem. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówzaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. P rzywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a najważniejsze, świetnie smakuje w towarzystwie schłodzonego białego
SzczyptaSmaQposypania pieprz 4x 1/2 plasterki cytryny przygotowanie Krewetki rozmrozić, najlepiej w lodówce, po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić cytryną. W małych naczynkach przygotować przystawki. Na spód nałożyć łyżkę sosu, posypać listkami kolendry, ułożyć krewetki, posypać papryką i pieprzem, dołożyć po pół plasterka cytryny, podawać. Smacznego
Stare Garyzarumienienia. Po podsmażeniu odlewamy olej i zalewamy kotlety ciepłą wodą. Dodajemy suszoną włoszczyznę, przykrywamy i dusimy do odparowania większości wody. Zalewamy kremówką, dodajemy musztardę, mieszamy. Podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy pieprzem i natką pietruszki
Aga w kuchnićwikłę i nie mogłam sobie odmówić zrobienia przy okazji pysznej sałatki z takich pieczonych buraczków. Dodatek zieleniny i sera świetnie skomponował się ze słodyczą warzywa. Zielony kwaskowo-słodki sos dopełnił całości. Większa porcja to fajna przekąska w ciągu dnia a mniejsza może być przystawką przed konkretniejszym daniem. A wspominając buraczki to czy nastawiliście już zakwas na wigilijny barszczyk ? To już
Smaczna PyzaDzisiaj propozycja w sam raz na obiad. Plastry schabu duszone w sosie z cebulą, podane z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Zapewniam Was, że to idealne połączanie! Do tego ulubiona sałatka i obiad gotowy. Zachwyć najbliższych, jednocześnie nie spędzając w kuchni zbyt wiele czasu. Smacznego! Składniki /dla 2 osób/: 2 plastry schabu 2 cebule 2 łyżki mąki 1 liść laurowy kilka ziarenek
Pasja Smaku