Następnie do cebuli dodajemy zmiksowane za pomocą blendera pomidory z puszki i przyprawy. Całość smażymy przez ok. 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie do sosu dodajemy odcedzone tortellini - mieszamy. Tuż przed podaniem, wierzch dania posypujemy startym żółtym serem
Emcia PichciSezon na szparagi nadal trwa. Kolejną naszą propozycją na danie z udziałem tego fantastycznego warzywa jest kurczak w aksamitnym sosie z białymi szparagami i boczkiem oraz dodatkiem listków bazylii. Danie dość szybkie w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Świetnym dodatkiem do niego będą młode ziemniaki lub biały ryż. Składniki: 4 piersi z kurczaka Około 100gram wędzonego boczku Pęczek białych szparagów 250ml
Kolizje Smakówczosnek granulowany. Po około 10 minutach zdejmujemy z ognia i dorzucamy cebulki. Mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy nieco tłuszczem. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Polewamy przygotowanym sosem. Z wierzchu obsypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans na 150 stopni, najlepiej opcja opiekania. Obserwujemy wierzch zapiekanki, wyjmujemy gdy ser zacznie się nieco rumienić. Zajadamy na ciepło
Kolizje Smakówbyły już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom nie zalecam, gdyż nie powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje
Kolizje SmakówCukinii w tym roku mam pod dostatkiem więc postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania sosu, który idealnie nadaje się do makaronów. Wystarczy w zimie podgrzać i obiad gotowy :) Składniki: - 2 kg cukinii - 400 g cebuli - 7 ząbków czosnku - 4 łyżeczki pieprzu - 2 szklanki oleju - 1 szklanka wody - 1 kg pomidorów - 4 łyżeczki soli - 3 łyżeczki papryczki chili - 2 łyżeczki
Zainspirowana w kuchniSznycle z indyka dobrze komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu. Składniki : 0,5kg sznycli z piersi indyka 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa) olej koperek sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir 2 szklanki rosołu łyżka syropu klonowego lub miodu Zobacz cały przepis
w kuchni i w ogrodziefanką kuchni włoskiej, a jedną z moich ulubionych potraw rodem z Półwyspu Apenińskiego jest lasagne. Jeszcze nie tak dawno, przygotowywałam to danie w oparciu o gotowe paczki z sosem i płatami suszonego makaronu. Jednak nie byłabym sobą gdybym nie spróbowała własnych sił, by przygotować lasagne całkowicie samemu, zaczynając od domowego makaronu, na sosie beszamelowym skończywszy. Jaki był efekt(...)sami się przekonać robiąc lasagne wg mojego przepisu. Ja powiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :) Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób): Sos boloński: - oliwa z oliwek - 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej) - 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę) - 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów - 1 łyżkę
W mojej holenderskiej kuchnigotujemy pokrojony imbir, cebulę, czosnek, pomidory, migdały ok 15 min i blendujemy. Krok 2: Pokrojonego w kosteczkę indyka podsmażamy na oleju, dodajemy zblendowany sos. Następnie dodajemy posiekaną pietruszkę, śmietanę, masło, cukier i doprawiamy do smaku. Podajemy z ryżem:) Smacznego
Niezły Młynekdodać do udek. Wszystko razem dusimy aż odparuje nadmiar wody. Bulion wlać do udek i dusić aż mięso będzie miękkie. Mąkę wymieszać z 1/3 szklanki wody i wlać do sosu. Chwilę gotować, mieszając. Uwaga – sprawdzona rada 1) kto nie przepada za gotowymi mieszankami, przyprawę do kurczaka może zastąpić pieprzem cayenne, majerankiem i kurkumą. Życzę smacznego
Świat Smakumajonezem, doprawić pieprzem i papryką. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Uwaga – sprawdzona rada 1) ilość użytych ząbków czosnku zależy od „mocy” sosu jaką chcemy uzyskać Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku . Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo gdzie
Świat Smakusałatkę z pomidorów jako dodatek do głównego dania obiadowego albo na kolację. Najczęściej klasycznie czyli z cebulką, solą i pieprzem, ale dzisiaj przedstawiam Wam inną wersję - kolorową, doprawioną zielonym sosem i z serem. Półmisek wystarczy na posiłek dla 2-4 osób. Cudne, słodziutkie pomidory możecie wykorzystywać także do innych potraw, np. do omletu albo zapiec po prowansalsku . Jeśli nie macie
Smaczna PyzaMałże w aksamitnym sosie śmietanowym na bazie białego wina. Najlepsze są świeże mule, ale mrożone też się nadają. Wbrew pozorom to danie szybkie w wykonaniu, a doskonałe zarówno na obiad jak i romantyczną kolację. Składniki: 1 kg świeżych muli 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła szklanka białego wina 1/3 szklanki śmietany
wyzwania kuchennegodzinę do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do temp.210 st C. Roztrzepać jajko, dodać 2 łyżki wody i posmarować zawijaski przy pomocy pędzelka. Piec przez około 25 minut. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez i ketchup i wymieszać
Moje domowe kucharzenieKiedyś robiłam podobną rybę , ale w sosie z torebki..tym razem postanowiłam trochę pokombinować i zrobiłam również smaczną rybę [ pomimo nawet ciut przypalonej cebuli]..ale zdjęcia nie udało mi się lepszego zrobić....ale uwierzcie była smaczna... 1 kg filetów z dowolnej ryby 1 szkl.mleka sól, pieprz przyprawa do ryb mąka 1 szkl.śmietany koperek 2 łyżki sera żółtego
Moje domowe kucharzenie